Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iMac [07.08.2007]

• Please log in to reply
517 replies to this topic

#351 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2007 - 19:46

No i nici wyszły z dzisiejszego zakupu iMaca 24" w iSpocie. Bank nie przyznał mi kredytu ratalnego, co podobno, wg sprzedawcy, zdaża się ostatnio nagminnie. No niestety, na razie jestem studentem z nieregularnymi dochodami, niemniej spełniłem wszystkie warunki wyszczególnione na polskiej stronie Apple... Ech, bieda, bieda... Jeszcze sobie chwile poczekam.

#352 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 23 August 2007 - 20:30

w pko próbowales? ;)

#353 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2007 - 20:32

próbowałem skorzystać z tej oferty :)

http://www.apple.pl/promocje/raty/

#354 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 23 August 2007 - 21:14

*Uproszczona procedura kredytowa

Dokonując wstępnej wpłaty w wysokości 10% wartości sprzętu można uzyskać kredyt bez konieczności przedstawiania dokumentów poświadczających stały dochód.

Wszelkich dodatkowych informacji udzielają salony firmowe iSpot oraz sklep internetowy.

A co z tym? Ta opcja też nie działa? Bo ja mam zamiar mieć w miarę stałe dochody od września, ale nie wiem czy będę mógł się pochwalić umową zadowalającą bank.

#355 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 23 August 2007 - 21:20

Działa, ale wiekszosc ludzi zle ja interpretuje. Nie musisz miec dokumentow, papierkow, zaswiadczen, ale przekazujesz te informacje ustnie, iSpot wpisuje je w formularz i przekazuje do banku. ZADEN normalny bank, nie da Ci kredytu na ladne kilka tysiecy zlotych, jesli wielce prawdopodobnym jest, ze za miesiac nie bedziesz mial z czego zaplacic rachunku za prad, a co dopiero raty za komputer. Life is brutal :( Na piekne oczy to chyba tylko mafia daje forse.

#356 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2007 - 21:20

Powoływałem się właśnie na tą opcję, ale i tak poprosili o dokumenty. Miałem zaświadczenie o zatrudnieniu (współpracuję z firmą na umowy o dzieło), jakieś faktury za wykonane prace, rozliczenie podatkowe za zeszły rok itd. Zapytali też o średnie miesięczne dochody, wypełniliśmy wniosek, wszystko bardzo miło, sympatycznie... I po paru minutach przyszła odpowiedź z banku. Odmowna. No trudno.

#357 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 23 August 2007 - 21:21

co z kosztami kredytowania .. takimi jak prowizja za rozpatrzenie wniosku itd? ile to kosztuje?

---- Dodano 23-08-2007 o godzinie 20:22 ----

Powoływałem się właśnie na tą opcję, ale i tak poprosili o dokumenty. Miałem zaświadczenie o zatrudnieniu (współpracuję z firmą na umowy o dzieło), jakieś faktury za wykonane prace, rozliczenie podatkowe za zeszły rok itd. Zapytali też o średnie miesięczne dochody, wypełniliśmy wniosek, wszystko bardzo miło, sympatycznie... I po paru minutach przyszła odpowiedź z banku. Odmowna. No trudno.

norma. idz prosto do banku i popros o kredyt studencki ;) nie wiem jak w pko jest musialbym sie dowiedziec po urlopie ale raczej wszyscy dostaja..tylko jeden minus ze kase miesiecznie dostajesz raczej.

#358 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 23 August 2007 - 21:23

Zero.

#359 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2007 - 21:28

co z kosztami kredytowania .. takimi jak prowizja za rozpatrzenie wniosku itd? ile to kosztuje?

---- Dodano 23-08-2007 o godzinie 20:22 ----

norma.

Kredyt jest 0%, na 10 lub 20 miesiecy, podobno bez ukrytych kosztów. Tzn. ukryte koszty ponosi SAD (co sobie wlicza w cenę komputera ;) Za rozpatrzenie wniosku nie zabuliłem nic, nie wiem jak SAD.

#360 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 23 August 2007 - 21:32

Kredyt jest 0%, na 10 lub 20 miesiecy, podobno bez ukrytych kosztów. Tzn. ukryte koszty ponosi SAD (co sobie wlicza w cenę komputera ;) Za rozpatrzenie wniosku nie zabuliłem nic, nie wiem jak SAD.

jakoś nigdy nie będę wierzył w 0% i to w 20 ratach..no ale cóż niedowiarek ze mnie

#361 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 23 August 2007 - 21:35

Tutaj wyjatkowo SAD mnie pozytywnie zaskakuje. Kredyt 10 i 20x0% nie ma zadnego haczyka. Nie ma obowiazkowego ubezpieczenia, ukrytych kosztow etc. Dziwne, ale prawdziwe :)

#362 toki

toki
  • 1210 posts
  • SkądPL

Posted 23 August 2007 - 21:43

no i po zakupie monitora HP w2207 zrobiłem z miniaka prawie iMaca. Tak samo jest czarna ramka wokół ekranu tylko że szersza (ktoś wspominał że tak ładniej) :) Ogólnie apple od jakiegoś czasu niestety daje ciała z doborem sprzętu do swoich maszynek. Miałem zmieniać na iMaca ale jakoś ten ostatni upgrade utwierdził mnie w przekonaniu że miniak jest dobry do większości moich zastosowań. A gdzie sobie nie poradzi to jest jeszcze pod biurkiem Pentium4 3GHz z G6800GS i ten da radę.

#363 bartman182

bartman182
  • 288 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 August 2007 - 22:02

a ja ok 2h temu stalem sie szczęśliwym posiadaczem nowego iMaca. Mam wersje 20" (ta za 1199 USD) i jestem niesamowicie szczęśliwy. Jedyny problem jaki mam to jak go wziąść do Polandii

#364 banan

banan
  • 765 posts
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Posted 23 August 2007 - 22:06

a ja od dzisiaj jestem szczesliwym posiadaczem pieniedzy ktore Apple mi oddalo za wyzej wymieniony komputer. To jest jednak solidna firma. Nie dosc ze go mialem miesiac, przyjeli go z zastrzezeniem ze musi dojsc w ciagu 2 tygodni od naszej rozmowy. Spoznilem sie 3 dni ale pieniadze oddali bez problemu. Teraz poczekam az te MBP z dzialu refurbished sie znowu pojawia (oni zmieniaja je codziennie - teraz najtanszy jest za $1699 a przedwczoraj byl za $200 taniej) i go przywitam w swoim domostwie (chyba ze mi znowu cos odbije i pewnie wezme mini ;) )

#365 marad_co

marad_co
  • 450 posts
  • SkądEU

Posted 23 August 2007 - 23:10

Tutaj wyjatkowo SAD mnie pozytywnie zaskakuje. Kredyt 10 i 20x0% nie ma zadnego haczyka. Nie ma obowiazkowego ubezpieczenia, ukrytych kosztow etc. Dziwne, ale prawdziwe :)

Jak lubisz hazard to kupuj z gwarancja w SAD, tylko kup duzo prochow na cisnienie bo wrazenia gwarantowane (jakosciowo)

#366 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 24 August 2007 - 15:24

Obecnie już chyba nie takie dziwne. Teraz wiele firm i sklepów woli za konsumenta zapłacić koszta kredytowania i dzięki temu sprzedać sprzęt. Przy marżach jakie mają to te koszta kredytu to pikuś.

#367 banan

banan
  • 765 posts
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Posted 24 August 2007 - 16:18

a ja od dzisiaj jestem szczesliwym posiadaczem pieniedzy ktore Apple mi oddalo za wyzej wymieniony komputer. To jest jednak solidna firma. Nie dosc ze go mialem miesiac, przyjeli go z zastrzezeniem ze musi dojsc w ciagu 2 tygodni od naszej rozmowy. Spoznilem sie 3 dni ale pieniadze oddali bez problemu. Teraz poczekam az te MBP z dzialu refurbished sie znowu pojawia (oni zmieniaja je codziennie - teraz najtanszy jest za $1699 a przedwczoraj byl za $200 taniej) i go przywitam w swoim domostwie (chyba ze mi znowu cos odbije i pewnie wezme mini ;) )

Heh cytuje sam siebie ale musze to powiedziec:
A nie mowilem... Zobaczcie dzisiaj ceny MacBookow Pro w dziale refurbished

---- Dodano 24-08-2007 o godzinie 10:29 ----
o 10 minut pozniej i juz 2 modele zniknely.
Byly 2 modele (glossy i nieglossy 2.0 ram za $1349 - spoznilem sie :/ a wszystko przez Was bo chcialem sie podzielic informacja ;) )
Pozostala tylko historia :(

#368 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2007 - 16:53

najpierw kupuj, a potem się dziel w takim razie ;)

#369 Peti

Peti
  • 30 posts
  • SkądStarachowice

Posted 24 August 2007 - 21:59

Mam małą prośbę. Czy ktoś mógłby podać wysokość od biurka lub stopki do miejsca gdzie zaczyna się matryca oraz wysokość samej matrycy w iMacu 24"?

#370 brzeczka

brzeczka
  • 22 posts

Posted 24 August 2007 - 23:08

Od kilkunastu dni w centrum Szczecina można kupić jabłka (wcześniej kryli się na peryferiach). Poszliśmy z żoną, popatrzyliśmy (w środę dowieźli nowe) i kupiliśmy... starego 20" 2.16 z grafiką 256. Mi się może i nawet ten nowy podoba, ale szyba nie przeszła, mimo dużej dawki dobrej woli coś mi tam refleksuje i widzę siebię, może to kwestia preferencji, bo uprzedzony nie byłem. W "starym" obraz podoba mi się zdecydowanie bardziej, o mało nie kupiłem 24", ale źona ściągnęła mnie w ostatniej chwili na ziemię. Żona odwaliła nowy design definitywnie, kwestia gustu, gapiłem się w oba ponad 40 minut i zostaję przy starym.

#371 audiopain

audiopain
  • 332 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 August 2007 - 23:13

Mam małą prośbę. Czy ktoś mógłby podać wysokość od biurka lub stopki do miejsca gdzie zaczyna się matryca oraz wysokość samej matrycy w iMacu 24"?

od biurka do obudowy - 3/4 wysokosci paczki fajek
wysokosc matrycy - poltorej butelki od wina albo cztery i pol dlugosci ipoda nano

;)

jutro znajde gdzies linijke to edytuje posta i podam dokladke wartosci
  • MacDada likes this

#372 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 26 August 2007 - 08:43

Witam. Przeczytałem cały wątek dotyczący nowego iMACa. Dużo się wyjaśniło, pomogły linki do fotek oraz fimików z nowym iMACiem. Jednak trzeba zobaczyć go na własne oczy aby ocenić czy będzie przeszkadzać GLOSSY czy nie. Niestety hajbliższy sklep APPLE jest w Krakowie, a często tam nie zaglądam ze względu na czas i prace (woj. świętokrzyskie). Zamówiłem sobie iMAC 24' z proc. 2.33 i GF 7600, już z nową ceną (z 3GB ramu - KINGSTONY, sprawdzałem u kolegi, śmigają super). Otrzymałem niedawno wiadomość, że może być problem z procesorami 2.33 i że może być z 2.16, lub już nowszy model. Troszkę mnie przeraziła opcja nowego modelu z matrycą GLOSSY. MAC ma służyć mi do pracy: grafik/dtp. I tu moje zapytanie. Czy jak nie będzie już z 2.33 to brać 2.16 czy od razu zabrać się za 2.8GHz? Nie chodzi o pieniądze, bo już mam wystarczający kapitalik, który pozwoli mi na zakup tego mocniejszego. :roll: Chodzi mi o komfort pracy Jeśli ktoś ma jakieś propozycje to słucha, (czytam). Tak, to musi być iMAC 24, nowy czy stary, ale musi. Pozdrawiam :)

#373 VietnamCargo

VietnamCargo
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2007 - 13:00

Jeśli do grafiki/DTP to bierz starego - matryce typu Glossy się do tego nie nadają.

#374 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 26 August 2007 - 13:06

Kup nowego - nawet gdyby 'coś nie tenteges' to sprzedasz go za wyższą cenę ;)

Jeśli do grafiki/DTP to bierz starego - matryce typu Glossy się do tego nie nadają.

Zdania na temat przydatności Glossy do grafiki były podzielone.

#375 VietnamCargo

VietnamCargo
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2007 - 13:29

Moim zdaniem Glossy są fajniejsze - jednak podobno są problemy z kalibracją.

9 user(s) are reading this topic

0 members, 9 guests, 0 anonymous users