Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iMac [07.08.2007]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
517 odpowiedzi w tym temacie

#251 toledoX

toledoX
  • 142 postów

Napisano 17 sierpnia 2007 - 20:58

iMac 24 Core 2 Duo 2.4 - 7399 zł Trzy dni temu już podawałem te ceny (post nr 220) !

#252 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 sierpnia 2007 - 21:02

Mnie nie chodzilo o ceny, tylko o date ich premiery... Wg Cortlandu- 21.08 a wg Luteckiego 28.08. Tydzien roznicy w opiniach ww. firmy i pracownika- jesli dobrze zrozumialem (jesli nie, to przepraszam)- powiazanego z SADem... A zdanie o cenach znalazlo sie dlatego, ze wkleilem calego maila :)

#253 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 17 sierpnia 2007 - 23:46

Moj "stary" iMac juz polecial do Californii. Czekam 5 dni, az zwroce mi ka$e no i zaczne przygode z "nowym".

#254 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 18 sierpnia 2007 - 11:00

Nie wiem jak innych, ale mnie wkurza brak zlacza eSATA w nowych mac-ach - nie wiem, czy apple nie slyszalo jeszcze o nim, czy nadal na sile wspieraja 1394b, mimo tego ze oferta dyskow zewn. na eSATA jest zdecydowanie wieksza, i latwiej dostepna. Pozdrawiam

#255 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 sierpnia 2007 - 16:25

db, pozwoliłem sobie na małą przeróbke ;)
dellshit.jpg
tak to powinno wyglądać jak już...

Michael Dell bylby zachwycony :-)

Michael Dell ma lepsze

Dołączona grafika

Delle z Ubuntu

Delle z Red Hatem

#256 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 18 sierpnia 2007 - 22:16

Laserman a co powiesz na to http://www.macworld....ews/120227.html

Powiem że nie wyrabiają z terminami, co zresztą jest w tym newsie, a ja mówiłem w kontekście dostępności nowych tytułów w ogóle - nie pisza że gry nie będzie tylko że się spóźnia co było do przewidzenia.

---- Dodano 18-08-2007 o godzinie 22:22 ----

Nie wiem jak innych, ale mnie wkurza brak zlacza eSATA w nowych mac-ach - nie wiem, czy apple nie slyszalo jeszcze o nim, czy nadal na sile wspieraja 1394b, mimo tego ze oferta dyskow zewn. na eSATA jest zdecydowanie wieksza, i latwiej dostepna.
Pozdrawiam

Apple idzie swoją drogą i robi "inne" komputery - nie mają dźwięku 9.1, czytników kart 99in1 i całej reszty co miesiąc nowych złącz, standardów, upgreadów itd.... a jednak mają udział w rynku wzrastający szybciej niż cała reszta razem wzięta.

#257 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 sierpnia 2007 - 00:49

Ty chyba nie wiesz jakie zalety ma eSATA, e?

#258 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:42

A tobie eSATA jest tak niezbedna do zycia jak UNIX;-)

#259 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:46

Oj, przydałoby się - montuję dużo filmów, więc im większa przepustowość tym lepiej, a idąc za Wikipedią: "Osiągane przez ten standard prędkości nie odbiegają od tych oferowanych przez SATA-II – maksymalne przepustowości to 150MB/s oraz 300MB/s, czyli znacznie więcej niż może zaoferować port USB 2.0". (FireWire również).

#260 sagat

sagat
  • 350 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 19 sierpnia 2007 - 16:07

Ale nie wiecej niz FW 800

#261 MJN

MJN
  • 31 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 16:08

Nie zapominaj prosze, ze USB 2.0 jest w praktyce zdecydowanie wolniejsze nawet od FW 400. Ja ostatnio wyciagalem na FW 400 25MB/s kontra 10 na USB 2.0. Szybkosc FW 800 powinna byc wystarczajaca do jakichkolwiek zewnetrznych dyskow chocby dlatego ze w pewnym momencie to szybkosc dysku staje sie waskim gardlem... No chyba, ze chcesz polaczyc kilka dyskow 15000rpm spietych w RAID 0 :P (zreszta wtedy eSATA tez nie wyciagnie :P) Zasadnicza przewaga FW jest jeszcze wieksza uniwersalnosc - nie tylko dyski, ale takze sprzet AV, mozna po tym puscic TCP/IP, itp/itd. A eSata nadaje sie tylko do dyskow. Ot, takie SATA z innym kablem. Poza tym: SATA to rozszerzenie PATA, gdzie transmisje kontroluje procesor, FW wywodzi sie ze SCSI gdzie sam kontroler wykonuje wiekszosc roboty za procesor. FW jest drozsze, ale potrafi wiecej - ot cala filozofia. Jakos mnie nie dziwi, ze nowe maki maja akurat FW :P.

#262 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 16:16

FW jest drozsze, ale potrafi wiecej - ot cala filozofia. Jakos mnie nie dziwi, ze nowe maki maja akurat FW :P.

Eh, now wiesz, trudno,zeby firma ktora prawie od zera opracowala i rozwijala technologie FW, nie miala jej w swoich wlasnych komputerach... :) Pamietaj, od kazdego zakupionego produktu FW, odpalasz kilka zlotych Apple.

#263 Mirinur

Mirinur
  • 80 postów
  • SkądToruń

Napisano 19 sierpnia 2007 - 19:04

Szkoda, że obudów FWb jak na lekarstwo.. Strzelam 'na rybę', że z wydajniejszej wersji korzysta niewielu forumowiczów - drobne kilka procent, podczas gdy z wolniejszej wersji niemal wszyscy..

#264 pretorianie

pretorianie
  • 67 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 23:19

Design miał być lepszy ale jak dla mnie białe jabłko zostanie wzorem nie do zniszczenia.

#265 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 sierpnia 2007 - 09:09

Kurde i mam zagwozdkę. Można dostać iMaca starego 24" z dodatkowym 2GB, czyli RAM na maksa za 6499 zł. Za taka przybliżona cenę (pod warunkiem, że przecieki co do ceny są prawdziwe) czyli 6299 zł, dostanę 20" nowego iMaca. Szybszy procek, troszkę szybsza karta graficzna, większy twardziel, dyskusyjny glossy, dyskusyjny design ;) vs większa matryca (matowa), więcej RAMu? Doradźcie coś...

#266 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 20 sierpnia 2007 - 09:16

Design to sprawa dyskusyjna,roznicy w kartach graficznych jesli nie jestes jakims grafikiem nie poczujesz,prawdopodobnie dysku tez calego nie wykorzystasz a te kilka MHz tez nie odczujesz,ale za to dostajesz wiekszy lcd i wiecej pamieci,ja wziolbym poprzdnia wersje

#267 pretorianie

pretorianie
  • 67 postów

Napisano 20 sierpnia 2007 - 09:29

Ja również bym wziął starszego. Tak jak JEDI_V powiedział Design to sprawa dyskusyjna, a jak się nie wykorzystuje całej siły kompa to po co tak dużo. Ja pracuję na iMac G4 nie cały 1GB Ramu grafika też nie najnowsza ale do moich zastosowań wystarczy. Jak muszę zrobić coś co wymaga lepszych parametrów to używam MacBooka. I tej kombinacji nie zamierzam zmieniać. Bo jestem pewny, że nowych, lepszych nie wykorzystałbym w pełni, A po co wydawać tyle kasy? Żeby powiedzieć kumplowi,że mam najnowszego Maca? Bez sensu. Jeśli jesteś jednak grafikiem, to wiadomo, że lepsza karta graficzna przyda się na pewno.

#268 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 20 sierpnia 2007 - 09:31

Design miał być lepszy ale jak dla mnie białe jabłko zostanie wzorem nie do zniszczenia.

To samo mówili kilka lat temu fani tęczowego jabłuszka ;)

#269 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 sierpnia 2007 - 09:40

Grafikiem nie jestem i sie tym zawodowo nie zajmuję. Jednak kompa w domu używam do grafy i video. Obróbka fotek w szopie, projektowanie ulotek/reklam w ilustratorze/szopie oraz obróbka video w iMovie/FC. Nie są to jakieś skomplikowane sprawy, bo nie używam np afterefect czy też nie bawię się w 3D... Czy ten dodatkowy ram jest w stanie trochę nadrobić wydajnością w porównaniu ze standardową konfiguracją nowego iMaca właśnie w szopie czy iMovie?

#270 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 20 sierpnia 2007 - 09:54

Czy ten dodatkowy ram jest w stanie trochę nadrobić wydajnością w porównaniu ze standardową konfiguracją nowego iMaca właśnie w szopie czy iMovie?

Zdecydowanie podniesie wydajność, nie tylko w/w ale rówież samego systemu. Im więcej Ramu tym lepiej :)

#271 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 20 sierpnia 2007 - 12:30

Zdecydowanie podniesie wydajność, nie tylko w/w ale rówież samego systemu. Im więcej Ramu tym lepiej :)

Wybralbym 24 cale, - wielki wspanialy ekran, DVD, TV i gry - super ! Glossy to kompletna pomylka, nieporozumienie.

Na tym 24 cale Quake iV i tp smigaja jak marzenie. Do grafiki, absolutnie wystarcza, a wrecz do opisanych zastosowan, bedzie z zapasem, cs3 smiga.

W zyciu bym teraz nie wybral trumiennego blyszczyka...

#272 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 sierpnia 2007 - 12:47

Granie na Applu mnie zupełnie nie interesuje, DVD oglądanie, BluRay oglądanie - do tego celu mam PS3... bardziej obróbka video, później zapewne w HD oraz grafa jak napisałem - czyli CS3...

#273 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 20 sierpnia 2007 - 12:56

bardziej obróbka video, później zapewne w HD oraz grafa jak napisałem - czyli CS3...

Do takich zastosowan najlepszy by byl MAC PRO, a czy nowy czy stary IMAC, to juz kwestia drobiazgow. Jesli ekran nie jest zaleta, wowczas moze ten nowszy, jest ciut szybszy i sporo brzydszy. Nie mniej dla mnie komputer to suma zastosowan, a wowczas biore pod uwage rozne rzeczy. Ja bym wolal tego 24 starszego, jak pisalem. Poporstu 24 cale to zjawisko samo w sobie :) A czarna ramka z glossy, to pomylka sama w sobie :))

#274 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 sierpnia 2007 - 13:18

Ale nie wiecej niz FW 800

Powiedział co wiedział. Albo wyssał.
eSATA ma prędkość SATA II, FW się*chowa.

#275 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 sierpnia 2007 - 13:25

A kto powiedział, że ekran nie jest zaletą? Jest zaletą. Duży ekran to nie tylko do grania i oglądania filmów przecież... No, ba - MacPro. Niestety nie osiągalny dla mnie... Jak w x-benchmarku sprawuje się iMac 24" z 7300GT, bo jakoś nie mogę znaleźć? Ma ktos takie dane?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych