Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Retina Macbook Pro.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
181 odpowiedzi w tym temacie

#76 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 15 lipca 2012 - 20:10

Ok dzięki , w cortlandzie ma być czekają na dostawę , jutro będę dzwonić :) Czyli rozumiem że można normalnie pobierać programy z jakiś stronek i instalować jak na win?.

#77 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 lipca 2012 - 20:21

Czyli rozumiem że można normalnie pobierać programy z jakiś stronek i instalować jak na win?.

Tak, a w razie potrzeby zawsze możesz skorzystać z Mac App Store. W ogóle instalacja taka jak na win odbywa się tylko przy większych programach, takich jak Photoshop, iLife, czy Office. Pojedyncze, niewielkie aplikacje instaluje się poprzez przeciągnięcie jej do folderu z aplikacjami ;).

#78 barcik100

barcik100
  • 131 postów

Napisano 15 lipca 2012 - 20:24

Offica akurat nie ma w Mac App Store trzeba chyba kupić na płytce, jest za to bez problemu dostępny iWork możesz kupić pojedyńcze aplikację.

#79 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2012 - 21:03

Moim zdaniem 16 GB nie ma sensu na Twoje możliwe użytkowanie. Nie wciskajcie mu kitu. Jak jest od ręki 8GB i nie masz zamiaru dokładać 1 tyś to nie ma sensu moim zdaniem. 8GB Starczy Ci na WWW kilkanaście kart, normalne użytkowanie to ze spokojem 4-6GB a 8 to już jest dla przeciętniaka max. Jak chcesz ale moim zdaniem głupoty wyżej piszą. Bierz 8GB

#80 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 15 lipca 2012 - 21:19

Moim zdaniem 16 GB nie ma sensu na Twoje możliwe użytkowanie.

Tak to juz jest, że zdrowego rozsądku nikomu nie wciśniesz do głowy.
Niech kupuje 16GB, pieniądz lubi obrót ;)

#81 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 15 lipca 2012 - 21:20

Gdybym miał kupować taki sprzęt jak rMBP to nawet gdybym wiedział, że obecnie mi wystarczy 8GB RAMu kupiłbym wersję rozszerzoną do 16GB. Prędzej czy później się to przyda, ale oczywiście i z 8GB będzie pewnie śmigał jak marzenie.

#82 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 lipca 2012 - 21:29

Jako to mój pierwszy MBP co warto dokupić??

Pasowałoby dokupić rozszerzenie gwarancji Apple Care, monitor ze 27 cali, Adobe CS6, duży zewnętrzny dysk i wiele innych.

#83 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 15 lipca 2012 - 22:01

Ok dzięki , w cortlandzie ma być czekają na dostawę , jutro będę dzwonić :)

Daj znać ile czasu trzeba czekać w Cortlandzie na takiego rMBP. Ja zamówiłem w Apple Store w piątek i termin realizacji dopiero pod koniec sierpnia :( czyli ok 6tyg.

#84 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2012 - 22:29

Gdybym miał kupować taki sprzęt jak rMBP to nawet gdybym wiedział, że obecnie mi wystarczy 8GB RAMu kupiłbym wersję rozszerzoną do 16GB.
Prędzej czy później się to przyda, ale oczywiście i z 8GB będzie pewnie śmigał jak marzenie.

No tak, bo za kilka lat jedna strona w Safali będzie zajmować 2GB ram.

#85 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 16 lipca 2012 - 02:47

Koniec sierpnia trochę długo :(

#86 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lipca 2012 - 07:19

Kupujący o tworzeniu, a Ty kolejny post uparcie o przeglądaniu stron...

#87 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 08:15

640KB... tfu... 8GB wystarczy przecież każdemu ;) a tak serio - ja bym brał 16GB nawet jeśli starcza mi 8GB, dlaczego? - różnica w cenie wynosi kilka procent (między wersją 8GB i 16GB), bo sam rMBP jest bardzo drogi - przy odsprzedaży łatwiej będzie sprzedać wersję 16GB

#88 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 08:22

czy 8 GB starczy do codziennego użytku, oraz pracy/szkoła profil informatyczny,tworzenie stron www,delikatna zabawa z grafiką,iPhoto,dla rozrywki pewnie gry.

Adam Kaczor - Studia, praca informatyka: odpal netbeans'a czy tam inne środowisko do pracy z kodem, photoshopa, w tle otwarte 2-3 przeglądarki z łącznie otwartymi 20-30 kartami + inne programy. Chcesz chwilę odpocząć i pyknąć w jakąś grę. Mając 16GB RAM masz komfort taki, że stanowiska pracy nie musisz zamykać w ogóle a gra będzie i tak miała tle RAMu ile potrzebujesz (zwróć uwagę, że gry za 2-3 lata mogą same zabierać i 8 GB RAMu, kto to wie).

W założeniu, że rMBP ma być sprzętem na min. 4-5 lat (chyba nie po to kupuje się laptopa za ponad 10k zł aby wymienić go za rok czy dwa), więc 16GB RAM nie jest fanaberią.

Większy SSD byłby nią, bo zawsze można podpiąć dysk zewnętrzny, szybki pendrive (USB 3.0) czy korzystać z NAS'a. RAMu już niczym nie zastąpisz.

Gdyby mi finanse pozwoliły na zakup rMBP brałbym najtańszą opcję z rozszerzonym RAMem. Takie jest moje zdanie.

#89 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 08:36

odpal netbeans'a czy tam inne środowisko do pracy z kodem, photoshopa, w tle otwarte 2-3 przeglądarki z łącznie otwartymi 20-30 kartami + inne programy. Chcesz chwilę odpocząć i pyknąć w jakąś grę.

I możesz sobie włożyć nawet 64GB i co z tego, skoro CPU i GPU nie obsłużą tylu zadań na tyle komfortowo, by pisać o sensownej pracy.
Oczywiście otwierać możesz wszystko, mozesz przy tym twierdzić, że uruchamiając 10 gier te 16GB powinno wystarczyć...tyle tylko, jaki CPU to obsłuży i jakie GPU. Bo na pewno nie te układy z MBPr.
Więc Twoje zdanie to jedno, a rzeczywistość to inna historia.
Chce, kupi 16GB, nie zobaczy zwiększonej prędkości przy codziennym zastosowaniu. Taka ilośc RAM ma jedynie zastowasnie przy obróbce wielkoformatowej fotografii czy grafice i obliczeniach przy filmach HD i animacji komputerowej.
Tyle tylko, ze to co siedzi w tym MBPr to nie układ do obsługi tak wielkich zadań, i pomimo 16GB nie zwiekszy się jego wydajność i komfort pracy.
Zakup nieopłacalny. A na koniec- pisanie, ze to zakup na kilka lat, owszem, tyle tylko, ze za 5 lat standardem nie będą takie układy CPU i GPU, więc sam RAM nawet w ilości 64GB nic nie wniesie.
Tak więc bzdury piszecie obywatelu.
Prosty dowód : 16 wątkowy Mac Pro nie zwieksza swojej wydajności na co dzień przy 6GB, 12GB, a nawet 24GB.
Jego wydajność przy normalnych zastosowaniach, nawet grach jest identyczna bez względu na to ile ma pamięci RAM.
Sytuacja zmienia się wraz z nakładem zadań. Ale tutaj wraz z zwiększeniem zapotrzebowania na RAM zwiększa się zapotrzebowanie na wydajność CPU.
I MBPr w tym przypadku polegnie, te 16GB nie będzie miało wpływu na wydajność ogólną na tyle, by wydawać te dodatkowe pieniądze.

Powyższe wywody sprawdzone W CODZIENNEJ PRACY, nie na zasadzie "wydaje mi się" .

#90 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 lipca 2012 - 09:03

Kolosalna roznica jest pomiedzy 4GB a 8GB RAM. Widac tez roznice pomiedzy 8GB a 12GB - lightroom oraz photoshop zupelnie inaczej pracuja. Nie widze natomiast roznicy pomiedzy 12GB a 16GB RAM. Najwidoczniej pliki na ktorych pracuje (rawy i tiffy z 22mpix) nie wykorzystuja wiekszej ilosci pamieci.

#91 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 09:22

ArrasB: kiedy do Ciebie dotrze, że oprócz obróbki video i grafiki są inne, profesjonalne zastosowania komputerów osobistych takich jak rMBP?

#92 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 09:25

O tym właśnie mówię: 16GB RAM w niektórych zastosowaniach będzie dawało wyraźnie lepszy komfort pracy niż 8GB. Dużo tutaj zależy też od samego oprogramowania i tego czy potrafi wykorzystać wszystkie 4 rdzenie (8 wątków) i pamięć RAM. W aplikacjach wykorzystujących tylko 1 wątek duża ilość RAMu na niewiele się zda - tutaj się zgodzę.

#93 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 09:26

Acryl , a do jakich to innych profesjonalnych zastosowań potrzeba tak wielkiej ilości RAM??? Do edytora tekstu? arkusza kalkulacyjnego? Może czytaj ze zrozumieniem. Nie ma na rynku poza projektowaniem, fotografią, grafiką, animacją i edycją a-v potrzeby na kupowanie komputera z podsystemem pamięci o wielkości 16GB RAM w MBPr. Zapraszam ponownie do swojego poprzedniego postu. Może coś zrozumiesz. A napisałem wyraźnie, że na dziś układ CPU i GPU w MBPr to nie demon prędkości i jeśli ktoś do zastosowań profesjonalnych potrzebuje te 16GB, to oznacza jedno. Pracuje na naprawdę wymagających programach i przy dużych projektach. A jeśli tak jest, to zawiedzie się na wydajności CPU i tym bardziej GPU. Ale jak sądzę masz wieksze doświadczenie w mocnych jednostkach i więcej doświadczenia w codziennym uzywaniu oraz dostrzegasz zależność pomiędzy wydajnością CPU i GPU oraz wpływem na tą wydajność ilości pamięci RAM. Fakt, zapomniałem.

#94 miki

miki
  • 327 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipca 2012 - 09:37

Acryl , a do jakich to innych profesjonalnych zastosowań potrzeba tak wielkiej ilości RAM???
Do edytora tekstu? arkusza kalkulacyjnego

Photoshopa, Flasha, środowisk programistycznych, CAD'a, programów wektorowych (i nie mówie o plikach, które mają kilkadziesiąt warstw tylko kilkaset) i chociażby do 40 tabów w dwóch różnych przeglądarkach.
Nie wspomnę o maszynach wirtualnych, grach i innych......

#95 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 09:50

ArrasB: strasznie szybko zmieniasz zdanie :). Nie zdążyłem jeszcze skomentować Twojego posta a Ty go pozmieniałeś i nadałeś nieco inny wydźwięk niż pierwszemu :). Ciężko się tak dyskutuje. To taka dygresja a teraz merytorycznie :)

1.Nigdzie nie twierdziłem, że dołożenie pamięci RAM spowoduje wydajniejszą pracę CPU i GPU :).
2.Poza arkuszami kalkulacyjnymi oraz obróbka video istnieją inne dziedziny profesjonalnej pracy.
3.Proponuje popracować nad solidnym projektem programistycznym i zobaczysz czy 16GB powoli Ci na komfortową pracę czy nie, chociażby w prędkości kompilacji.

i na koniec dodam, że moje opinie opieram na codziennej profesjonalnej pracy :). Przez profesjonalną pracę rozumiem zajęcie polegające na zdobywaniu środków materialnych w sposób ciągły a nie dorywczy. Innymi słowy pracuje na sprzęcie apple od ponad 3 lat jako zawodowy programista spędzając nad klawiaturą codziennie ponad 8h i powiem Ci, że wielokrotnie 8GB ramu nie było wielkością pozwalającą na komfortową pracę.

---------- Wpis dodano o 10:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:43 ----------

Koniec sierpnia trochę długo :(

No niestety. Mimo, że u nich na stronie widnieje informacja, że towar wysyłają w przeciągu 2-3tyg to w przypadku rozbudowy ramu o 16gb termin wydłuża się o kolejne 2-3tyg. Mam nadzieję, że to tylko orientacyjna data :).

#96 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 10:25

Photoshopa, Flasha, środowisk programistycznych, CAD'a, programów wektorowych (i nie mówie o plikach, które mają kilkadziesiąt warstw tylko kilkaset) i chociażby do 40 tabów w dwóch różnych przeglądarkach.
Nie wspomnę o maszynach wirtualnych, grach i innych......

Nie ma na rynku poza projektowaniem, fotografią, grafiką, animacją i edycją a-v potrzeby na kupowanie komputera z podsystemem pamięci o wielkości 16GB RAM w MBPr.

BEZ KOMENTARZY.
Jak rozumiem Photoshop służy do wysyłania maili...
CAD służy zapewne do przeglądania stron w sieci...
Nie? A do czego, jesli nie do tego, co napisałem wcześniej.Taki post rozumiem ma na celu pokazanie, że chcesz cos napisać i fajnie sie "odezwać" raz na jakis czas...tylko, czy ma to jakiś sens???

Proponuje popracować nad solidnym projektem programistycznym

Jak sądzę solidny projekt programistyczny to nie jedno stanowisko pracy...

---------- Wpis dodano o 11:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:06 ----------

chociażby do 40 tabów w dwóch różnych przeglądarkach.

Tak, zapewne ogarniasz i z 200 na 4 przeglądarkach...kpisz, czy o drogę pytasz?

#97 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 10:45

ArrasB: ilość stanowisk pracy nie wyznacza solidności projektu. Poza tym programiści pracujący w zespole i tak lokalnie rozwiązują problemy, które zostały im przydzielone. Mi bardziej chodziło o takie projekty, które wykorzystują duże ilości danych, są pamięciożerne (bazy danych dla przykładu). Dodatkowo oprócz środowiska programistycznego potrzeba mieć uruchomionych kilka dodatkowych programów. 8BG nie zawsze wystarcza. Poza tym znając Apple jaką mam gwarancję, że nie przywalą nowych mechanizmów w xcode5 :) na dzień dobry siorbiących 4gb ramu? :). Problem z rMBP jest taki, że nie można potem pamięci "dolutować". Inną sprawą jest fakt czy do takiej pracy jest potrzebny akurat rMBP :). Ale jeśli ktoś potrzebuje systemu mobilnego dodatkowo programując pod wynalazki Apple? Podsumowując przydługi wywód. 16gb pamięci ram nie jest potrzebna jedynie w przypadku profesjonalnej pracy polegającej na obróbce danych graficznych :). Zgodzimy się?

#98 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 10:52

Tak, masz racje, tyle tylko, że jak sami zauwazylismy...czy MBPr jest akurat potrzebny do takich zastosowań? Jak kto woli, kwestia gustu. I pytanie zasadnicze, ile % osób wykonuję takie prace??? Nie wspomne, o czym obydwoje wiemy, że osoby wykonujące taką pracę są świadome własnych potrzeb i nie będą pytały czy 8GB czy 16GB do własnych zastosowań. Dlatego uważam, że 90% użytkownikom wystarczy MBPr z 8GB RAM. A argumenty, że ktoś otwiera 40 stron na jednej przeglądarce, a korzysta w jednej chwili z 2 różnych - padam ze smiechu.

#99 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lipca 2012 - 10:55

@qubuss Jak dla mnie: - 8GB to minimum do rozsądnego użytkowania, na 4GB Lion w porównaniu do Snow Leoparda był wyraźnie ociężały, a raczej nie ma się co spodziewać, że wraz z kolejnymi systemami wymagania i apetyty będą spadać... - kupujesz komputer za... (tutaj wpisz sobie kwotę) - rozbudowa RAM wygląda w nim, tak jak wygląda - koszt wersji z 16GB to... (tutaj wpisz sobie kwotę) - pewnie wystarczy Ci 8GB, ale... właśnie zostaje to "ale" którego wartość ma konkretną wartość po obliczeniach z punktu 2-4 :) Oblicz, przemyśl, odpuść czytanie forum, bo tu przez najbliższe 5 stron będą Ci wyliczać ile zakładek w przeglądarce dasz radę odpalić (!?) i w końcu wyjdzie, że powinieneś kupić iPad'a :D

#100 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 11:07

ArrasB: wiesz co ja będę się upierał co do tych 16gb :) w rMBP. Cholera wie co chłopaki w Apple majstrują. Wystrugali Liona, na którym bez 8gb ramu pracować się nie za bardzo da. Jak ktoś już wyskakuje z 10tys na kompa to rozważyłbym dorzucenie jeszcze 1tys na ram. Dasz gwarancję, że Apple nie wprowadzi za rok jakiejś "amejzing" usługi, która nagle zje 8gb jak pączka do kawy? :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych