Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Retina Macbook Pro.

• Please log in to reply
181 replies to this topic

#101 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 16 July 2012 - 11:40

Z tego co developerzy donosza, ML znacznie lepiej obsluguje Retine oraz znacznie lepiej wykorzystuje pamiec RAM. Nie ma juz jak w przypadku Liona sytuacji w ktorej 8GB podczas przegladania internetu, sluchania muzyki i odpalonym download menagerze, to za malo. Podstawowa Retina do lekkich prac bedzie sluzyc jeszcze dluuuugoo ;).

#102 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 16 July 2012 - 11:56

Przekonamy się niebawem jak to naprawdę jest :).

#103 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 16 July 2012 - 12:10

Nie, nie dam żadnej gwarancji. Jak chcesz solidna gwarancję, kup sobie toster ;) ( na niektóre tostery jest dłuższa gwarancja, niz na produkty Apple ;) ) Reasumując, jeśli ktoś ma do wydania gotówke w postaci kwoty wyższej niż najniższy model, to nie stoi nic na przeszkodzie, by zakupić model z dodatkową ilością RAM. Pytanie jednak odebrałem inaczej, czy 8GB wystarczy do takich, a nie inncyh zastosowań. Dlatego wyraziłem sie czytelnie, tak - 8GB jest ilością wystarczającą do wszelkich zadań, łącznie z pracą na MBPr

#104 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 July 2012 - 12:13

Znalazłem :) na tym sklepie internetowym mają od ręki :)

Ale tylko standardowe konfiguracje, a my tu głównie o tych skonfigurowanych na życzenie kupującego rozmawiamy.

Poza tym ten i-sklep chyba nie ma autoryzacji Apple, więc pewnie będzie problem z darmową aktualizacją do 10.8 ML.

#105 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 16 July 2012 - 12:25

BEZ KOMENTARZY.
Jak rozumiem Photoshop służy do wysyłania maili...
CAD służy zapewne do przeglądania stron w sieci...
Nie? A do czego, jesli nie do tego, co napisałem wcześniej.Taki post rozumiem ma na celu pokazanie, że chcesz cos napisać i fajnie sie "odezwać" raz na jakis czas...tylko, czy ma to jakiś sens???

Jak sądzę solidny projekt programistyczny to nie jedno stanowisko pracy...

---------- Wpis dodano o 11:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:06 ----------

Tak, zapewne ogarniasz i z 200 na 4 przeglądarkach...kpisz, czy o drogę pytasz?

ArrasB:
Widzę, że nawet siebie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, więc dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu z mojej strony.

#106 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 12:52

Zdecydowałem się na wersję z 16 Gb, szczególnie że w Cortlandzie dostępny od ręki dziś przyszło 5 szt. zostały 2 :) więc zarezerwowałem. Dziękuje wszystkim za opinie i pomoc. Myślę,że ze sprzętu będę zadowolony :)

#107 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 16 July 2012 - 13:21

Tego tysiaka rozumiem doplacic do 16GB bo sam tak zrobilem ale do procka to juz troche przesada i dysku. Sorry ale za 11tys to juz 512 gysk powinien siedziec a nie jak za 8tys w MBA 256... Pojechali troche po bandzie...

#108 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 13:37

Tak tysiak dopłacony do ramu :) też tak myślę, że nie ma co dopłacać do CPU, chociaż tak jak mówisz dysk powinien być 512. Dokupiłem jeszcze Magic Mouse strasznie mi się podoba i słyszałem wiele zalet oraz przejściówkę thunderbolt - Ethernet Nie wiem tylko jak z napędem ? Żeby nie robić OT jakby ktoś był zainteresowany w Armago jest model MC976 (16 GB ram'u) z klawiaturą US za 10876 netto :P, czy jest jakaś strona z programami dla Mac'a ?.

#109 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 16 July 2012 - 13:38

Nie ma znaczenia czy pojechali z ceną, czy nie. Chcesz kupić to kupujesz, nie chcesz nie kupujesz. Apple jest jakie jest. Nie ma co z tym dyskutować. O ile samego ramu wlutować się nie da (albo nie da się łatwo i tanio) to z wymianą dysku może być inaczej i pewnie będzie. Czy ten ram potrzebny? To już indywidualna sprawa. Z doświadczenia wiem, że pierwszą rzeczą jaką dodaję do nowego komputera jest właśnie ram.

#110 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 July 2012 - 14:54

czy jest jakaś strona z programami dla Mac'a ?.

Oprogramowanie na komputery Mac — kup aplikacje, narzędzia i gry - Apple Store (Polska)
List of Macintosh software - Wikipedia, the free encyclopedia
MacUpdate: Download Apple Mac Software & iPhone Software
Free Mac Downloads - Softpedia
Best Mac Software.org - The Best Software for Mac OS X (OSX)
Pure Mac: Software for Macintosh
dobreprogramy - portal nie tylko o oprogramowaniu
itd.

#111 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 14:58

Dzięki, z DobrychProgramów korzystam,chociaż dla Mac'a trochę ubogo , będzie trzeba poczytać co jest potrzebne a co nie .

#112 Uszi

Uszi
  • 15 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 16 July 2012 - 15:44

RAMu nigdy za wiele - jeżeli kogoś stać to warto dołożyć. W szczególności, ze w rMBP nie ma możliwości upgrade pamięci RAM. Niemniej warto zwracać uwagę czy z jakiejś aplikacji "nie cieknie" pamięć i zużywa nam 90% zasobów - programiści będą wiedzieć o co chodzi. Z tego co wiem MacOSX nie ma mechanizmu ograniczającego wielkość używanej pamięci przez aplikacje. Jeżeli taki program jest kiepsko napisany i gdzieś marnuje pamięć to nawet 32 GB nie pomogą.

#113 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 16 July 2012 - 15:53

ja tam odradzam do ciedziennych zastosowan 16GB (brak przymusu kupna) 8GB w zupelnosci wystarczy nie dosc ze komp kosztuje 10.3 k zl to jeszcze trzeba do niego doplacic 1k zl za nieodczuwalna roznice w wydajnosci ale tak jak wspomniali niektorzy ze jak stac cie na drogiego kompa to pewnie nie bedzie ci szkoda na 8GB ram za 1000zl (mnie szkoda)

#114 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 16:03

Nie chodzi o to czy mnie stać , czy mi szkoda, bo ja muszę na ta kasę zasuwać i to dobrze,podjąłem taką decyzję bo uważam, że w przyszłości (myślę ,że komputer posłuży mi przynajmniej 4-5 lat,tak bym chciał) może mi się to przydać do pracy/nauki, więc zdecydowałem się dołożyć ten 1K i mieć 16 GB, czy się przyda nie wiem ,ale zawsze będę miał świadomość, że mam zapas.Może faktycznie ta kasa pójdzie w błoto ale człowiek uczy się na błędach. Myślę , że to będzie dobra przygoda z Apple i sprzęt mnie nie zawiedzie :) jestem zadowolony z posiadanych urządzeń z jabłkiem spełniają moje oczekiwania,a wiadomo za markę się płaci. @nowy57 można wiedzieć do czego służy ci MBPr ?? Jakbym mnie kasa nie obchodziła to pewnie bym wziął full wersje z dodatkowymi bajerami :)

#115 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 16 July 2012 - 16:09

www, poczta, komunikatory, rzadko foto , bardzoo rzadko konwersja filmu... mnie generalnie by wystarczy MBA ale chcialem wyprobowac nowego maka retine

#116 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 16:15

To ty naprawdę masz $ :P używasz jakiegoś zewnętrznego monitora ? lub jakiś peryferii do MBPr ?

#117 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 16 July 2012 - 16:19

nieeee mnie zalezy na super baterii ktora wlasnie ma rMBP (spokojnie7h przy przegladaniu www na zintegrowanej karcie)

#118 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 16:27

Ok,o nic więcej nie pytam bo widzę ,że się podenerwowałeś trochę :)

#119 GalGavu

GalGavu
  • 24 posts

Posted 16 July 2012 - 17:18

@qubuss wydaje mi się, że wydać 1-2 wypłaty na kompa to nie jest tragedia :D

#120 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 16 July 2012 - 17:22

Ok,o nic więcej nie pytam bo widzę ,że się podenerwowałeś trochę :)

nie zdenerwowalem sie absolutnie :)

to nie chodzi ile kto zarabia .. ale co do tych 16GB to tak troche do normalnego uzytku to szkoda kasy ..
ja np zakupilem sobie 1TB HDD 2.5" USB3.0 (transfery mam po 110MB/s)
w niedalekiej przyszlosci kupie applecare i tysiac zl lepiej spozytkowane niz 8GB pamieci wiecej

#121 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 17:33

@GalGavu To wszystko zależy od potrzeb, niektórzy potrzebują sprzętu lub to lubią więc wydadzą więcej niż 1-2 wypłaty :) @nowy57 też myślę o applecare cena chyba ok 1300?? i to jest tak że jak mi się skończy ta gwarancja którą mam od Apple , to wtedy idzie applecare kolejne 3 lata ?? z tym dyskiem mnie zainteresowałeś można wiedzieć jaka firma?.

#122 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 16 July 2012 - 17:33

Jest juz recenzja Retiny na niemieckim Notebookcheck.

Szokujace sa wyniki poboru pradu. 77.2W to maksymalny pobor mocy tego laptopa! Dla porownania 17 calowy MBP z 2010 roku pobieral maksymalnie 83W energii. Ciekawy jest tez wynik maksymalnego czasu pracy na jednym ladowaniu baterii w Retinie wg. notebookcheck. Prawie 18 godzin(?!). Moim zdaniem lekka przesada ;).
Test Apple MacBook Pro 15 Retina 2.3 GHz Mid 2012 - Notebookcheck.com Tests Tutaj do poczytania dla tych ktorzy rozumieja niemiecki ;). W ciagu dwoch dni powinna byc na angielskim a w ciagu kolejnego tygodnia na polskim notebookcheck.pl

@qubuus: AppleCare mozna na Armago kupic za niecale 1200 zl.

#123 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 July 2012 - 17:36

ale co do tych 16GB to tak troche do normalnego uzytku to szkoda kasy ..

mnie generalnie by wystarczy MBA ale chcialem wyprobowac nowego maka retine

Aha :D

#124 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 16 July 2012 - 17:38

Ok dzięki,muszę poczytać o tym AppleCare :)

#125 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 16 July 2012 - 19:21

@GalGavu
To wszystko zależy od potrzeb,
niektórzy potrzebują sprzętu lub to lubią więc wydadzą więcej niż 1-2 wypłaty :)

@nowy57
też myślę o applecare cena chyba ok 1300??
i to jest tak że jak mi się skończy ta gwarancja którą mam od Apple , to wtedy idzie applecare kolejne 3 lata ??
z tym dyskiem mnie zainteresowałeś można wiedzieć jaka firma?.

mam dostep do applecare duzo taniej .. bo okolo 800zl
zrodlo sprawdzone organoleptycznie :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users