Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Retina Macbook Pro.

• Please log in to reply
181 replies to this topic

#26 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 25 June 2012 - 22:53

Z tego co zdazylem doczytac i teoretyzuje, przyszloroczne odswiezone uklady Kepler beda miec o 25% wiecej mocy obliczeniowej niz tegoroczne uklady. Przyszloroczny GK107 najprawdopodobniej bedzie miec 512 rdzeni obliczeniowych w stosunku do tegorocznych 384. Intel wprowadzajac Haswell najprawdopodobniej sprawi, ze peknie magiczna bariera 3 GHz dla ukladow mobilnych ale okupi to najprawdopodobniej wyzszymi temperaturami pracy(ta sama sytuacja w przypadku Sandy Bridge). Tez zdazylem doczytac i przebadac rozne aspekty wydajnosci graficznej i sterownikow i zgadzam sie, ze nowe sterowniki nie wplyna az tak rewolucyjnie na wydajnosc, a jesli juz to na pewno nie w 2880x1800. Bo patrzac na obecna wydajnosc - jest bardzo dobrze. P.S. To ciekawe, ze gry pod OSX wedlug testow Anandtech wyciagaja wiekszy framerate niz te same gry pod Win7 wedlug testow Notebookcheck ;). Ale to pewnie zasluga wyzszego taktowania karty. Cholera, korci mnie strasznie kupno Retiny ;). Tylko narazie mnie odstrasza totalna niewiadoma zwiazana z awaryjnoscia komputera ;). Edycja. Z Ostatniej chwili. Zwykle MBP maja GPU taktowane standardowo a dokladniej 810 MHz rdzen 1000 MHz Pamieci. Zwykle MBP beda wolniejsze graficznie od Retiny! W gruncie rzeczy, slabsza Retina bedzie szybsza niz mocniejsza wersja klasycznego MBP w grach w tych samych rozdzielczosciach. A cena ta sama...

#27 Gerwazy

Gerwazy
  • 52 posts

Posted 26 June 2012 - 05:37

Nastały dziwne czasy. Czasy w których komputer okrzyknięty mega wydajnym, super nowoczesnym i drogim nie radz sobie z tak podstawowymi czynnościami jak przeglądanie stron internetowych bez widocznych spowolnień. No ale pociagnie Diablo III. O co chodzi. Nie rozumie tego jak mozna bylo taki sprzet wydać na rynek.

#28 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 26 June 2012 - 06:52

Na jednym kod, na drugim projekt (np. photoshop), a na trzecim film/internet/myapple :P ja bym tak chciał :D

Od takich zadan sa desktopowe konstrukcje a nie laptopy, wyswietlanie samego obrazu na 3 pozostalych monitorach to nic trzeba zobaczyc jak sie to wszystko spisze pod obciazeniem...

#29 ein

ein
  • 319 posts
  • SkądSopot

Posted 26 June 2012 - 17:19

Tez zdazylem doczytac i przebadac rozne aspekty wydajnosci graficznej i sterownikow i zgadzam sie, ze nowe sterowniki nie wplyna az tak rewolucyjnie na wydajnosc, a jesli juz to na pewno nie w 2880x1800. Bo patrzac na obecna wydajnosc - jest bardzo dobrze.

P.S. To ciekawe, ze gry pod OSX wedlug testow Anandtech wyciagaja wiekszy framerate niz te same gry pod Win7 wedlug testow Notebookcheck ;). Ale to pewnie zasluga wyzszego taktowania karty.

Cholera, korci mnie strasznie kupno Retiny ;). Tylko narazie mnie odstrasza totalna niewiadoma zwiazana z awaryjnoscia komputera ;).

Edycja. Z Ostatniej chwili. Zwykle MBP maja GPU taktowane standardowo a dokladniej 810 MHz rdzen 1000 MHz Pamieci. Zwykle MBP beda wolniejsze graficznie od Retiny!

W gruncie rzeczy, slabsza Retina bedzie szybsza niz mocniejsza wersja klasycznego MBP w grach w tych samych rozdzielczosciach. A cena ta sama...

Z tym bardzo dobrze to bym nie przesadzał. Poza tym te różnice w taktowaniu mogą mieć wpływ na wydajność mocno marginalny. Każde 100MHz więcej przekłada się na, bo ja wiem, maksymalnie 1-2 klatki obrazu więcej.

Gry pod rMBP są niegrywalne (w rozdzielczości natywnej), różnice są bardzo małe, nieodczuwalne, poza tym Retina to gigantyczna liczba pikseli, żeby to było płynne (30fps) w środku musiałby siedzieć podwójny i to jeszcze dopalony Kepler. Gry? Nie ten imho adres, chyba że z przeskalowaną grafą, na zew. ekranie etc. Tyle tylko, że to samo oferuje sprzęt sporo tańszy.

Zwykłe MBP nie będą w żadnym razie wolniejsze, a wręcz przeciwnie - będą znacznie szybsze w wielu zadaniach. Nie wiem czy doczytałeś to co napisał Anandtech, ale to jest moim zdaniem jednoznaczne... tam gdzie MBP z klasycznym ekranem radzi sobie całkiem nieźle, rMBP wymięka (różnice powyżej) I nic tego faktu nie zmieni, bo jw napisałem to inna filozofia działania, do tego bardzo, bardzo wymagające zarówno w przypadku GPU ale i CPU w rMBP zadanie renderingu c.a pięciu milionów pikseli. To, że ten komputer daje radę zasługuje na podziw, ale to że będzie mniej wydajny od modelu, w którym zegary są o te + - 100MHz niższe, jest oczywiste. Grafika w klasycznym MBP musi obsłużyć 3-4x mniej pikseli!

Raczej więc nie będzie szybsza, a jeżeli już to tylko w przypadku downscale do1440x900 pxl, tyle że jak wyżej, marginalnie. Mnie tam nie kusi z zasady - "pierwsze śliwki robaczywki". Jak opanują "wielkoformatową" Retinę to chętnie, ale teraz na to za wcześnie. Jak był napisał Anandtech - grafika oraz jednostka centralna muszą być sporo wydajniejsze, aby takie zestawienie nie niosło ze sobą ograniczeń. Ja ograniczeń nie lubię. Za ponad 10 patyków wręcz bym się zdenerwował :) gdyby takowe mnie prześladowały.

#30 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 June 2012 - 17:34

Mam Retine polecam, przebija mojego ''starego'' MBP 15'' Late 2011 pod każdym względem... Diablo na full działa na zewnętrznym ATD w 1600x900 idealnie płynnie, klatkomiernik tylko nie działa. Ale to wina aktualizacji. Ogólnie na starego MBP patrzeć się nie chce, nawet wyłączony MBP Retina jest dużo ładniejszy. Jakąś recenzje przygotuje niebawem.

#31 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 26 June 2012 - 18:13

iron.grey czy on się grzeje? Edit: sory

#32 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 June 2012 - 20:17

Arcyl
Wypadałoby poprawnie napisać mój login.

Będzie recenzja na dniach to opiszę.

---------- Wpis dodano o 21:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:52 ----------

No to mam problem, jak włącza się GF pojawiają się ledwo widoczne żółte paseczki w dolnej części ekranu...

Chyba gwarancja się kłania, no i pech mnie nie ominą. :(

#33 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 26 June 2012 - 20:38

Walnij mu reset smc, nvram i pram, może pomoże. Nie wiem, czy na artefakty i inne śmieci pomaga, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

#34 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 26 June 2012 - 20:42

Tam od tego przełaczania między grafikami to jest Nvidia Optimus, czy Apple jakiś swój wynalazek napisało?

#35 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 26 June 2012 - 20:48

Arcyl
Wypadałoby poprawnie napisać mój login.

---------- Wpis dodano o 21:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:52 ----------

No to mam problem, jak włącza się GF pojawiają się ledwo widoczne żółte paseczki w dolnej części ekranu...

Chyba gwarancja się kłania, no i pech mnie nie ominą. :(

Poczekaj z oddaniem laptopa do nowego buildu OSX.

#36 Eldest

Eldest
  • 222 posts

Posted 27 June 2012 - 16:46

Recenzje ?
Przecież pisałeś niedawno ,że komputer Ci służy tylko do internetu :D

#37 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 27 June 2012 - 17:42

Recenzje ?
Przecież pisałeś niedawno ,że komputer Ci służy tylko do internetu :D

cicho, bo się obrazi i nie napisze :P a to chyba jedna z paru osób na świecie mająca rMBP.

#38 Meduza

Meduza
  • 736 posts
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Posted 27 June 2012 - 19:08

Majkpe nie przesadzaj, dużo osób już ma rMBP ; )

#39 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 27 June 2012 - 23:12

niby maja ludziki juz retine .. ale jakos nikt nie dziali sie informacjami .. warto to kupic ? nie warto ? sam stoje przed takim wyborem i zupelnie nie wiem co robic .. iron z tego co wiem nie do konca jest zadowlony z ekranu a moze bardziej z czytelnosci czcionki ja uwielbiam duza rozdzialke ale na 15 calach az tak wysoka hmm no sam nie wiem jak nie zobacze osobiscie

#40 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 27 June 2012 - 23:26

Jutro wieczorem wstawie recenzje. Korzystam z zewnętrznego ATD, jakoś do Retiny nie mogę się przyzwyczaić. Trochę bolą mnie od niego oczy a w nazywanej Retina jest strasznie mały obszar roboczy, tylko jak w 1440x900?

#41 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 27 June 2012 - 23:49

czy te paseczki jeszcze kiedys sie pojawily ?

#42 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 27 June 2012 - 23:52

Znikły raczej bezpowrotnie, była ta chyba moja wina bo kilka razy odłączałem i podłączałem ATD bez wyłączania i pojawiały się jakieś artefakty. Teraz tego nie ma, mam nadzieje że nie będzie, choć cały czas mam podpięty ATD, jakoś ekran jest dla mnie trochę dziwny. Mam przyzwyczajenia do starego Hi-Ress 1680x1050 w macie.

#43 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 28 June 2012 - 00:02

Co to znaczy dziwny? Rozwiń myśl? Za dobry? :D

#44 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 28 June 2012 - 06:40

Jutro wieczorem wstawie recenzje. Korzystam z zewnętrznego ATD, jakoś do Retiny nie mogę się przyzwyczaić. Trochę bolą mnie od niego oczy a w nazywanej Retina jest strasznie mały obszar roboczy, tylko jak w 1440x900?

Przecież obszar roboczy możesz sobie ustawić większy a nawet wymusić pełne 2880 x 1800.

#45 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 28 June 2012 - 09:56

Przecież obszar roboczy możesz sobie ustawić większy a nawet wymusić pełne 2880 x 1800.

Maksymalny obszar roboczy to odpowiednik 17'', 1920x1200. Ale wtedy to łatwo o ślepotę, dla mnie optymalnie to 1680x1050, domyślny obszar (najlepsza jakość) to 1440x900.

Ludzie myślą że z tymi ekranami jest tak że mieści się na nich 2880x1800, a prawda jest taka że nic nie zastąpi zewnętrznego ATD w 2560x1440. Z większej odległości nie ma specjalnej różnicy pomiędzy MBPr a ATD 27''.

#46 apek

apek
  • 261 posts

Posted 28 June 2012 - 14:21

a więc czekamy na obszerną recenzję ;)

#47 iOS6

iOS6
  • 56 posts

Posted 28 June 2012 - 19:08

Witam, planuję zakup tego komputera. Będzie to mój pierwszy MacBook. Jak to jest z instalacją Windowsa na nim? Czy nie ma problemów ogólnych i z przegrzewaniem się? Czy w ogóle opłaca się to robić, bo np. jest duża dostępność gier/programów/sterowników? Ile czasu działa na baterii i czy ogólnie sprawuje się dobrze. Moje ostatnie pytanie brzmi: Czy na MacBook'ach aplikacje instaluje się tak jak na iPad, iPhone? Pozdrawiam

#48 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 28 June 2012 - 19:12

iOS6 Może łaskawiej poczytaj forum i używaj wyszukiwarki a nie zaśmiecasz. Temat rzeka, wystarczy poszukać. A instalacja Win 7 na MAC, dziwny pomysł...

#49 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 28 June 2012 - 19:16

Maksymalny obszar roboczy to odpowiednik 17'', 1920x1200. Ale wtedy to łatwo o ślepotę, dla mnie optymalnie to 1680x1050, domyślny obszar (najlepsza jakość) to 1440x900.

Ludzie myślą że z tymi ekranami jest tak że mieści się na nich 2880x1800, a prawda jest taka że nic nie zastąpi zewnętrznego ATD w 2560x1440. Z większej odległości nie ma specjalnej różnicy pomiędzy MBPr a ATD 27''.

Dlatego lepiej kupic do pracy laptopa goBoxx z prockiem i7 extreme,32gb ramu i dyskiem ssd 600gb na sata 3 i mysle, ze nikt na wydajnosc nie bedzie narzekal... Ani na matryce 17 w FullHD

#50 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 29 June 2012 - 10:05

@iron a powiedz jak wyglada praca na baterii ? jedne recenzje podaja ze przegladnie www to 5 inne ze az 8 (osiem) ! jak to wyglada u ciebie ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users