Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Retina Macbook Pro.

• Please log in to reply
181 replies to this topic

#51 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 29 June 2012 - 11:49

Zrobiłem jeden cykl na cele recenzji i korzystając z internet / mail / iTunes bateria starczyła mi na 6 godzin, ale zostało jeszcze 10% (z tego co wiem nie można rozładowywać do 0%).

#52 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 29 June 2012 - 14:26

6h jak na taka bestie z duzym ekranem to jest OK wynik ...

#53 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 29 June 2012 - 14:51

Jest już gdzieś ta recenzja umieszczona?

#54 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 29 June 2012 - 14:55

Witam, planuję zakup tego komputera. Będzie to mój pierwszy MacBook. Jak to jest z instalacją Windowsa na nim? Czy nie ma problemów ogólnych i z przegrzewaniem się? Czy w ogóle opłaca się to robić, bo np. jest duża dostępność gier/programów/sterowników? Ile czasu działa na baterii i czy ogólnie sprawuje się dobrze.

Oczywiście, że są problemy ze sterownikami, temperaturami i krótszym czasem pracy na baterii, więc na dłuższą metę używanie Windowsa nie ma sensu.

Windows na Mac'u

Moje ostatnie pytanie brzmi: Czy na MacBook'ach aplikacje instaluje się tak jak na iPad, iPhone? Pozdrawiam

Można tradycyjnie oraz z Mac AppStore.

http://manuals.info....etina_qs_pl.pdf

#55 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 29 June 2012 - 15:42

Sa juz pierwsze wyniki wydajnosci z Benchmarkow i gier na notebookcheck z rMBP. Powiem szczerze - wyniki sa conajmniej dziwne.

#56 iOS6

iOS6
  • 56 posts

Posted 29 June 2012 - 15:43

Dzięki za odpowiedź. Doszedłem do wniosku że instalacja WIN na MAC'u nie ma sensu. A więc jak to jest ze sterownikami/programami na MAC'a ? Zawsze używałem Windowsa i nie mam pojęcia jak to jest z dostepnością gier, programów i wszystkiego innego na komputery.

#57 apek

apek
  • 261 posts

Posted 29 June 2012 - 15:46

Sa juz pierwsze wyniki wydajnosci z Benchmarkow i gier na notebookcheck z rMBP. Powiem szczerze - wyniki sa conajmniej dziwne.

Co to znaczy 'dziwne'? Pozytywnie czy negatywnie? :D

#58 elpek

elpek
  • 11 posts

Posted 29 June 2012 - 16:23

Jak to jest z dostępnością nowej linii produktów Apple po premierze? Z uwagi na to, że kupując sprzęt zawsze trafiałem na moment gdy większość sklepów była już porządnie zatowarowana nowymi egzemplarzami produktów nigdy nie spotkałem się z tak długimi czasami realizacji zamówienia jakie są obecnie przy zakupie RMBP. Wyjątkiem był iPad 3, chociaż i tutaj czas oczekiwania nie był szczególnie długi pomimo zamówienia po dwóch tygodniach od premiery. Czy obecna sytuacja jest w przypadku komputerów normą i kupując sprzęt w fazie jego debiutu na rynku zawsze trzeba aż tyle czekać czy jest to jakaś anomalia? Bazując na swoich doświadczeniach jak myślicie, kiedy RMBP będzie dostępny "od ręki" bez konieczności czekania w AOS? :)

#59 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 29 June 2012 - 16:38

Ja kupiłem w USA od ręki.

#60 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 29 June 2012 - 18:23

Jak to jest z dostępnością nowej linii produktów Apple po premierze? Z uwagi na to, że kupując sprzęt zawsze trafiałem na moment gdy większość sklepów była już porządnie zatowarowana nowymi egzemplarzami produktów nigdy nie spotkałem się z tak długimi czasami realizacji zamówienia jakie są obecnie przy zakupie RMBP. Wyjątkiem był iPad 3, chociaż i tutaj czas oczekiwania nie był szczególnie długi pomimo zamówienia po dwóch tygodniach od premiery. Czy obecna sytuacja jest w przypadku komputerów normą i kupując sprzęt w fazie jego debiutu na rynku zawsze trzeba aż tyle czekać czy jest to jakaś anomalia? Bazując na swoich doświadczeniach jak myślicie, kiedy RMBP będzie dostępny "od ręki" bez konieczności czekania w AOS? :)

Nie dziw sie. Popyt na Retine zaskoczyl nawet Apple. 350 tysiecy egzemplarzy komputera sprzedanych 2.5 tygodnia. Prawdopodobnie rekord sprzedanych komputerow w takim okresie czasu. Wszechproducentow.

Odnosnie wynikow na Notebookcheck. Jak zawsze te wyniki sa "rozne". W jednym tescie topuja by w kolejnym byc w srodku a w kolejnym na ostatnim miejscu tabeli wydajnosci. Pewnie to wynik bledu pomiarowego albo spiacego testera.

GPU Score w 3dMark Vantage na poziomie 9150 pkt to rewelacyjny wynik. Srednie wyniki w tej sekcji to 7800 pkt. HD6770M mial najczesciej wyniki na poziomie 5000 pkt. Roznica jest kolosalna.

Znowuz z drugiej strony... wyniki w grach sa gorsze nawet mimo nowszych sterownikow. Mowie tutaj o tych samych podzespolach(GT650M i procki Ivy Bridge).

#61 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 29 June 2012 - 19:35

Na mam i mogę wiedzieć ze takie diablo 3 w full hd działa na maks z cieniami bez zajęcia.

#62 apek

apek
  • 261 posts

Posted 29 June 2012 - 19:55

Nie chcę być niegrzeczny,ale kiedy ta recenzja? :D

#63 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 29 June 2012 - 20:21

Musze jeszcze poprawić i wstawie. Trzeba trochę potestować jeszcze :)

#64 Christophe

Christophe
  • 35 posts

Posted 29 June 2012 - 22:13

Jeszcze troche i ktoś inny wstawi recenzje:D

#65 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 29 June 2012 - 22:42

No z tego co gdzieś mi mignęło to po weekendzie myapple.pl ma mieć swoja recenzję...Chwalili się na FB, że od dziś będą mieli Retine na weekend... Więc chyba na prawdę szybciej oni napiszą pomimo ze dostaną sprzęt tydzień później.

#66 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 29 June 2012 - 23:23

Dzięki za odpowiedź. Doszedłem do wniosku że instalacja WIN na MAC'u nie ma sensu. A więc jak to jest ze sterownikami/programami na MAC'a ? Zawsze używałem Windowsa i nie mam pojęcia jak to jest z dostepnością gier, programów i wszystkiego innego na komputery.

Jest ich wiele, więc nie masz się co obawiać na zapas.

List of Macintosh software - Wikipedia, the free encyclopedia
Best Mac Software.org - The Best Software for Mac OS X (OSX)
Free Mac Downloads - Softpedia
MacUpdate: Download Apple Mac Software & iPhone Software
dobreprogramy - portal nie tylko o oprogramowaniu
Programy - Instalki.pl

#67 Vito72

Vito72
  • 91 posts

Posted 29 June 2012 - 23:24

Ja kupiłem w USA od ręki.

A możesz podać trochę więcej danych - parametry ,co tam w środeczku jest no i gdzie tak od ręki dostałeś ? Ja również czekam na recenzje.

#68 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 30 June 2012 - 12:24

ja swojego kupilem dzis od reki w konstancinie k warszawy dostalem jeszcze prezent :) pierwsze wrazenia goraco, ekran OK ale czy ja wiem czy az robi wielkie WOW ! hmm ... MBP hires tez bylby OK takze gdydbym mial wczesniej MBP 2011 hires 1680x1050 to bym chyba nie doplacil do retiny stawiam mountain liona - zobaczymy jak bedzie smigal na nowszym systemie

#69 apek

apek
  • 261 posts

Posted 30 June 2012 - 16:03

Miałbyś pół kilograma więcej, brak ssd (wiadomo, można dokupić), gorsze parametry i grubego macbooka :P

#70 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 10 July 2012 - 19:25

13-Inch Retina MacBook Pro Shows Up in Benchmarks - Mac Rumors

No to mala niespodzianka. 2 rdzeniowy procesor.

Podwojona rozdzielczosc. TYLKO zintegrowana grafika Intel HD 4000.

What the hell, Apple?

http://forums.macrum...d.php?t=1386254

#71 tkirmuc

tkirmuc
  • 108 posts

Posted 14 July 2012 - 23:19

I po co ja oglądałem to cudo w MM?! Teraz nie będę mógł spać z wrażenia. Nienawidzę Apple'a za to co mi robi! :)

#72 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 15 July 2012 - 18:58

Witam,przymierzam się do kupna MBPR wersja i7 2.3 GHz i 256 Gb ssd , mam pytanie odnośnie ilości pamięci ram, czy 8 GB starczy do codziennego użytku, oraz pracy/szkoła profil informatyczny,tworzenie stron www,delikatna zabawa z grafiką,iPhoto,dla rozrywki pewnie gry. Czy lepiej zainwestować na przyszłość i wziąć 16 GB, pytam ponieważ będzie to mój 1 komputer od Apple, cały czas używałem Win i nie wiem jak jest z wydajnością w MacBook'ach. Pozdrawiam Michał

#73 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 15 July 2012 - 19:02

Skoro rozważasz zakup i masz środki na MBP Retinę to moim zdaniem warto dołożyć do 16GB RAM, mimo że 8GB do tego co chcesz robić wysatrczy. RAMu sam nie rozbudujesz a to komputer na lata, 16GB RAM jest bardziej przyszłościowe.

#74 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 15 July 2012 - 19:15

1000 zł drogą nie chodzi,ale jak jeżeli nie można potem dołożyć pamięci, więc chyba pozostanę przy 16 GB, chodź na tą wersję trzeba czekać w cortlandzie oczekują na dostawę,a 8 GB jest do ręki. Trudno będzie trzeba być cierpliwym. Jako to mój pierwszy MBP co warto dokupić?? Czy z programami jest jak na iOS wszystkie są w App Store ? czy trzeba kupować na nośnikach?? chodzi mi np o pakiet Office ?? chyba że jest coś wbudowanego ?

#75 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 15 July 2012 - 19:39

RAMu nie dołożysz sam bo jest przylutowany do płyty głównej. To wersja na zamówienie więc trzeba czekać, na miejscu jej nie mają. Programy masz w Mac App Store ale w przeciwieństwie do iOS i App Store możesz także instalować aplikacje spoza Mac App Store. W obecnych czasach chyba nie ma już aplikacji, które są dystrybuowane tylko i wyłącznie na płytach. Office drogą elektroniczną jak najbardziej nabędziesz. Wbudowanego nic takiego nie ma: albo MS Office, albo iWork apple'owski albo darmowy Open Office.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users