Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4S vs. Samsung GSIII

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
513 odpowiedzi w tym temacie

#326 Marcin-P

Marcin-P
  • 18 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 01:00

Marcinie - po co kupiłeś za duży telefon? :)

tak po prostu najnormalniej na świecie,spodziewałem się czegoś znacznie lepszego...a co do jego rozmiarów...to przesiadłem się z iPhone który miał tylko 3,5 cala i głupio się czułem z Galaxy(może to kwestia przyzwyczajenia)

#327 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 30 listopada 2012 - 09:32

Co do rozmiaru to kwestia gustu i sposobu użycia. Nigdy nie miałem iPhona, ale mam iPoda touch (2gen). Kupiłem go jak miałem jako telefon jeszcze SE W810 (walkmanowa wersja K75i) i był super... ale zmieniłem SE na Galaxy S (i9000) i przestałem uzywać iPoda bo był za mały. Galaxy S jest dwukrotnie większy od starego Sony Ericssona - ale i dwukrotnie cieńszy - przez co w kieszeni subiektywnie zajmuje mniej miejsca. Przymierzam się do wymiany SGS... i jako kandydatów widzę duże słuchawki (SGS3, HTC OneX+, Moro Razoz Maxx, Nexus 4... a nawet Galaxy Note 2), muszę jeszcze zrobić rozeznanie z WP8. iPhone niestety odpada, chociaż lubię iOS - po prostu jest dla mnie za mały (a iPada używa żona więc jej go nie zabiorę). Może to, że chce większy telefon wynika z tego, że coraz mniej dzwonię, a coraz więcej piszę maili, przeglądam internet itp. Gdyby iPad mini miał funkcję dzwonienia (przez słuchawki) to zrezygnował bym z telefonu w ogóle na jego korzyść, bo nie lubię mieć wielu podobnych urządzeń.

#328 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 listopada 2012 - 12:06

I jak bys odbierał rozmowy w tłumie ludzi? Zanim byś rozplątał i podłączył słuchawki to by było po rozmowie. Ludzie to nie mają wyobraźni...

#329 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 30 listopada 2012 - 12:09

Gdyby iPad mini miał funkcję dzwonienia (przez słuchawki) to zrezygnował bym z telefonu w ogóle na jego korzyść.

Gratuluje wyobraźni... To i klasyczny iPad mógłby mieć funkcje dzwonienia, bo co to za różnica, i jeden i drugi się nie zmieści do kieszeni w normalnych spodniach.

#330 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 30 listopada 2012 - 12:36

A kto mi każe używać słuchawek z kablem i nosić tablet w kieszeni spodni... kurtki i plecaki też są (zwłaszcza, że zwykle mam ze sobą parę rzeczy).. Homer, to chyba Tobie wyobraźni brakuje. Ja dzwonię wieczorami na spokojnie z domu, a do odbierania jeden przycisk na słuchawce bluetooth jest wystarczający.

#331 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 14:09

I jak bys odbierał rozmowy w tłumie ludzi? Zanim byś rozplątał i podłączył słuchawki to by było po rozmowie. Ludzie to nie mają wyobraźni...

Słuchawki "blutuf" coś Ci mówią? :)

Poza tym sporo osób nosi plecak,teczkę,aktówkę itp więc rozmiar urządzenia nie jest dla nich żadnym problemem.

#332 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 30 listopada 2012 - 14:48

Słuchawki "blutuf" coś Ci mówią? :)

Poza tym sporo osób nosi plecak,teczkę,aktówkę itp więc rozmiar urządzenia nie jest dla nich żadnym problemem.

To skoro jest koncert życzeń, to ja bym chciał móc dzwonić z MB Air 11", malutki, poręczny, do plecaka się zmieści, aktówki również.

#333 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 listopada 2012 - 14:57

Zbyt przewidywalne to wasze życie jest. Dzwonienie tylko wieczorami, odbieranie zawsze naładowaną do max słuchawką bluetooth no i oczywiście noszenie jej 24/7. Raz dwa by takie rozwiązanie "telefon w tablecie" wykazało miliardy wad. W końcu do dzwonienia został wymyślony telefon a nie tablet i tego się trzymajcie, w końcu myślało nad tym stado inżynierów i geniuszów wiec nie udawajcie mądrzejszych ;)

#334 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 30 listopada 2012 - 15:40

(...)W końcu do dzwonienia został wymyślony telefon a nie tablet i tego się trzymajcie, w końcu myślało nad tym stado inżynierów i geniuszów wiec nie udawajcie mądrzejszych ;)

Zupełnie poważnie zastanawiałem się nad zastąpieniem telefonu - tabletem Nexus 7 w wersji 3G. Gdyby na dzień dzisiejszy zaoferował mozliwosc prowadzenia rozmów telefonicznych - nabyłbym ten tablet bez wahania. (Aby nie było niejasności - tablet, który wykorzystywałbym również - a może i głownie jako telefon).
Niestety - na chwile obecna Nexus 7 oferuje tylko transfer danych oraz SMSy przez aplikacje GO SMS Pro - bez konieczności rootowania tableta. Szkoda... ale może... niedługo się to zmieni?

Wielkość telefonu nie jest nigdy czynnikiem krytycznym w moim przypadku. Nie muszę koniecznie telefonu wkładać do obcisłych spodni - skoro mam ze sobą komputer + tablet + inne urządzenia a do tego telefon w ilości większej niż jeden, a poruszam się samochodem - to generalnie wszystkie urządzenia mogą zajmować mi nawet cały bagażnik - nie dbam o to.

#335 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 18:10

Zbyt przewidywalne to wasze życie jest. Dzwonienie tylko wieczorami, odbieranie zawsze naładowaną do max słuchawką bluetooth no i oczywiście noszenie jej 24/7. Raz dwa by takie rozwiązanie "telefon w tablecie" wykazało miliardy wad. W końcu do dzwonienia został wymyślony telefon a nie tablet i tego się trzymajcie, w końcu myślało nad tym stado inżynierów i geniuszów wiec nie udawajcie mądrzejszych ;)

Idąc tym tokiem nie mogę cały dzień korzystać ze słuchawki "blutuf" sparowanej z telefonem? Dla mnie wygodniejsze i szybsze jest włożenie słuchawki do ucha,którą mam przypiętą do bluzy/koszuli niż wyginanie się np siedząc w autobusie próbując wyciągnąć z kieszeni telefon.

#336 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 grudnia 2012 - 12:07

Samsung Galaxy S III: smartfony padają jak muchy - wadliwa jest płyta główna?

#337 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 grudnia 2012 - 16:15

Samsung Galaxy S III: smartfony padają jak muchy - wadliwa jest płyta główna?

Jest już odpowiedź:

Aktualizacja [28.12.2012 / 14.00]: Na forach pojawiają się posty kolejnych osób, które są już po wymianie wadliwych płyt głównych w swoich smartfonach. Według podawanych przez nie informacji, firma Samsung wymienia je już na nowsze rewizje (1.400, 1.500), a nie te same, w których błąd ten występował, jak było to dej pory.

#338 kostner

kostner
  • 302 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 17:15

Od jakiegoś czasu się zastanawiam nad zmianą 4S na SIII, przed 4S miałem jeszcze 4 a wcześniej tylko Androidy. Ostatnio trochę się pobawiłem SIII i nie wiem co robić. W sumie to tylko kaprys, bo 4S mi wystarcza ale zwyczajnie mi się to znudziło. Od 3 lat prawie bez zmian w przypadku iOS. Siri, które w polsce nie ma sensu, iCloud coś tam używam ale właściwie tylko do kopii zapasowej… Przydałby się większy ekran, jestem na studiach i nie zawsze mogę wziąć ze sobą tablet. No i brakuje mi paru funkcji JB które ułatwiały mi używanie telefonu, jak choćby SBSettings czy skróty do kontaktów z LockScreen'a… Myślałem też nad nowym Nexusem, mam tablet z tej serii (7, bez 3G) i jestem naprawdę z niego zadowolony…

#339 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 17:24

Homer ma 100% racji. Trochę zastanawia mnie niszowość i alternatywność niektórych forumowiczów :) dzwonienie tabletem, bieganie po plaży z iPadem 9,7 i kręcenie filmów oraz inne ciekawe pomysły... Każdy robi to co lubi, ale zastanawiające jest to, że normalność staje się inna. 5-cali do noszenia jest jeszcze znośne, ale wiecej niż 5 to już masochizm.

Co do S3 to nie miałem, ale w czasie świątecznym porównałem działanie przeglądarki na 'wyspie' Samsunga w markecie. Jedne co muszę powiedzieć, to że S3 z JellyBean gniecie iP4s. S3 wczytuje wszystkie strony dużo szybciej. Pinch to zoom działa rownież o wiele lepiej, przyjemność z syrfowania jest rownież nieporównywalna. W iP brakuje choćby tak podstawowej funkcji jak ustawienie jasności wyświetlanego obrazu z poziomu przeglądarki, o ściąganiu plików nie wspomnę.

Z niecierpliwością wyczekuję S4, którego pewnie nabędę zamiast iP5s.

Pozdr.
Ł

#340 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 29 grudnia 2012 - 17:30

Od jakiegoś czasu się zastanawiam nad zmianą 4S na SIII, przed 4S miałem jeszcze 4 a wcześniej tylko Androidy. Ostatnio trochę się pobawiłem SIII i nie wiem co robić. W sumie to tylko kaprys, bo 4S mi wystarcza ale zwyczajnie mi się to znudziło. Od 3 lat prawie bez zmian w przypadku iOS. Siri, które w polsce nie ma sensu, iCloud coś tam używam ale właściwie tylko do kopii zapasowej… Przydałby się większy ekran, jestem na studiach i nie zawsze mogę wziąć ze sobą tablet. No i brakuje mi paru funkcji JB które ułatwiały mi używanie telefonu, jak choćby SBSettings czy skróty do kontaktów z LockScreen'a…
Myślałem też nad nowym Nexusem, mam tablet z tej serii (7, bez 3G) i jestem naprawdę z niego zadowolony…

Ja mialem podobny kaprys, zmienilem 4 na sgs3. Wytrzymalem tydzien, sprzedalem samsunga i kupilem iP5:-) Predkosc dzialania 5 bije na glowe kazdy telefon z androidem, chociaz nie powiem, sgs3 jest dosc szybki. Niestety potrafi sie nieraz niezle zaciac, zamyslec, a aplikacja telefon, otwierajaca sie tak na oko 2-3 s to wielka porazka. To wszystko bym przebolal, ale najbardziej wkurzal mnie ekran. Jest taki.... mniej wyrazny, mniej ostry, tekst przy zmniejszeniu wydaje sie troche rozmyty. I te cukierkowe kolory tez mi sie nie podobaly. Tak wiec nie polecam, bo bedziesz wracal do iPhona za jakis czas:-)

#341 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:11

Ja posiadam SGS3 i naprawdę mi się podoba. Ma duży wyraźny ekran i ciekawą obudowę. Dobry procesor i 4 rdzenie. Moim zdanie IOS przegrywa z Androidem. System google jest otwarty, ma widżety i dostępnych wiele programów do zarządzania telefonem. Jedynymi minusami są mniejsza zawartość sklepu z aplikacjami (wielu gier z app store nie ma) i telefon czasami się tnie np. podczes pobierania aplikacji. Mam iPada i iPody więc postanowiłem spróbować nowego systemu i się nie zawiodłem. Naprawdę polecam.

#342 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:19

Ja posiadam SGS3 i naprawdę mi się podoba. Ma duży wyraźny ekran i ciekawą obudowę. Dobry procesor i 4 rdzenie. Moim zdanie IOS przegrywa z Androidem. System google jest otwarty, ma widżety i dostępnych wiele programów do zarządzania telefonem. Jedynymi minusami są mniejsza zawartość sklepu z aplikacjami (wielu gier z app store nie ma) i telefon czasami się tnie np. podczes pobierania aplikacji. Mam iPada i iPody więc postanowiłem spróbować nowego systemu i się nie zawiodłem. Naprawdę polecam.

Ja posiadam i używam jednocześnie SIII i 4s. Powiem od siebie, że samsung to dla mnie jakaś kpina. Mam te telefony od dosyć dawna i nie będąc negatywnie nastawiony do SIII szybko musiałem zmienić zdanie. Dla mnie Android to jeden wielki śmietnik, a wygląd tego telefonu (SIII) za każdym razem przypomina mi tanią plastikową zabawkę. Sprzedałbym go lecz z ciekawości trzymam go dalej odkrywając wiele niewątpliwych "zalet" samsunga i androida...

#343 kimon

kimon
  • 32 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudnia 2012 - 00:28

Ja po 6 latach używania iphona (wszystkie modele po kolei) zdecydowałem się kupić Galaxy S3. Jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru, przesiadłem się ze względu na większy wyświetlacz i "otwarty" system bez potrzeby czekania aż może wyjdzie jailbreak a może nie... Używam Samsunga ponad dwa tygodnie, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, długo podejmowałem decyczję i jej nie żałuję. Nic się nie zawiesza, system ładnie śmiga, internet, aplikacje itd. również. Gdy się coś zepsuje to oddam go na gwarancje, która trwa 24 miesiące, a nie jak to chora polityka firmy Apple ma zwyczaj 12 miesięcy... Przez ostatnie lata miałem klapki na oczach i widziałem tylko Apple :-) Został mi ipad z którego jestem bardzo zadowolony.

#344 suchy1992

suchy1992
  • 35 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 12:39

A ja uważam, że 4S jest bardzo dobrym telefonem. Owszem, system Apple nie jest tak otwarty jak Android, ale dzięki temu nie ma żadnych problemów z bezpieczeństwem. Zależy, kto co lubi. Osobiście nie zamieniłbym iP na żaden telefon i nie chodzi tu o żadne FanBoyowe podejście, po prostu uważam, że iOS to system intuicyjny jak żaden inny. Zamieniłem raz iP4 na Sony Xperie S - wytrzymałem z Androidem całe trzy dni i zakupiłem 4S.

#345 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:28

A któryś z Was wie w ogóle po co mu otwartośc systemu?

#346 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 12:31

W Iphonie brakuje mi przycisku wstecz przy Home tak jak w Samsungu- na dole (po prawej stronie przycisku Home). Część aplikacji można obsługiwać jedną ręką- np. przeglądanie stron www- tj. cofania się.. Samsung S3 jest trochę za duży. Z kolei wersja S3 mini ma słaby aparat. Pod względem wielkości Samsung S2 jest optymalny. W przypadku Ip4 obawiam się problemów z serwisem. Jeżeli chodzi o aplikacje to App Store oferuje ciekawsze i lepiej dopracowane. Ja tam korzystam może z dwóch, które są i na androida i na OS. Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, estetykę i dobór materiałów, to Samsung jest w tyle. Nowy model a Samsung dalej swoje, plastikowa obudowa która jest na poziomie ip3, a przecież jest już ip5. Samsung dalej nie odrobił lekcji.

#347 Carmamir

Carmamir
  • 14 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 12:55

Mam i SGS3 i iPhone 4S, przed SGS3 mialem HTC One X ktory udalo mi sie wymienic na SGS3 w sklepie (przed wakacjami kupilem HOX ale to byla kupa ze szok wiec po powroci mimo ze bylo 15 dzien wymienili na SGS3). Wiec tak SGS3 od jakiegos czasu (ok. 1mc) po updatecie dziala tak sobie, gry nawet prostsze zaczely klatkowac i generalnie kaszanka najwieksza to bardzo niskich lotow aplikacje na Google Play. W zasadzie zmiany od HTC Magic sie nie az tak duze, po przejrzeniu 20-30 z kategorii dochodzi sie do jednego wniosku. Developerzy nie znosza Androida (ale to jest jasne, koszty wyzsze, bo pierdyliard specyfikacji, rozne wydajnosci, rozne wersje systemu, czesto bardzo slabe sluchawki, piractwo na maxa, zero zabezpieczen mniej zakupow to po co ktos ma robic na to dobre aplikacje ?)

#348 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 06 stycznia 2013 - 13:55

W sumie popieram. Jak wiele innych osób też przesiadłem się z androida i iOS (korzystałem z sgs, lg o3d, sgs2), jednak teraz pełen świadom mówię, że to była znakomita decyzja. Po pierwsze to ilość i jakość aplikacji. Masa gier i innych fajnych aplikacji, których nie ma na iOS, do tego wszystkie są dobrze skomponowane z wyglądem systemu, a nie jak to bywa na androidzie, gdzie jest dużo nakładek i każdy telefon innej firmy ma inne kolory itp. Druga bardzo ważna rzecz to stabilność i szybkość systemu, wcześniej uważałem, że android jest już wystarczająco szybki, jednak teraz gdy już kilka miesięcy korzystam z iOS biorąc androida w ręce od razu w oczy rzuca mi się nieładny system (po prostu brak zgrania, chociaż aosp romy i samsungowe jeszcze dają radę), i widzę spowolnienia i długo uruchamiające się aplikacje, gdzie na iOS nie ma tego. Tak mi się spodobał ten system, że chcę zacząć powoli odkładać na iPad'a, bo też zarąbisty sprzęt. Android po prostu mi się już kompletnie znudził, chciałem coś nowego, kupiłem i dostałem coś lepszego (oczywiście to moja subiektywna opinia, bo android jest nadal bdb systemem jednak po prostu mi się przejadł i po prostu bardziej mi pasuje pod względem obsługi itd.)

#349 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 stycznia 2013 - 17:22

Ernest, pamiętam jeszcze jak rozmawaliśmy o Androidzie i nie byłeś zbyt chętny wypróbować Nex'a. Widze, że teraz dzięki iPhone zaczaleś doceniać to co w telefonie daje najwieksza satysfakcje ;) Mogę się założyć, że jak zdecydujesz się wrócić na Andka, wybierzesz tym razem dobrze.

#350 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 17:37

Dobry procesor i 4 rdzenie.

Zapomniałes dopisac "...a i tak gówniana wydajność, telefon tnie muli zacina i jest dnem"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych