Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4S vs. Samsung GSIII

• Please log in to reply
513 replies to this topic

#276 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 November 2012 - 14:52

Z mojego punktu widzenia SGS3 ma bardzo duży, dla mnie duzo za duży wyświetlacz i co ciekawe, mieści się na nim o wiele mniej treści niż na iOS 3,5 cala. Dal tych, którzy potrzebują duzych czcionek, jest ok ale standardowo jest to zmarnowana przestrzeń. Chyba, że jest to konfigurowalne - nie wiem.

#277 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 November 2012 - 16:03

A co jest nie tak z HTC One X+, Droid DNA i Deluxe, LG Optimus G oraz Motorolami Razr HD i Razr Maxx HD?

Bo moim zdaniem wszystkie one są lepsze od Galaxy S III.

Nie działają aktualizacje zatem wszystkie są poniżej progu akceptowalności ArkaP.

#278 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 19 November 2012 - 16:07

Dopiero nowy Nexus powinien dać spokój z aktualizacjami i jeżeli stanie się popularny to sporo aplikacji będzie na nim hulało bez żadnego problemu. Jak to będzie, nie wiadomo.

#279 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 November 2012 - 16:13

Już pierwszy Nexus tak miał, tyle że Android poniżej 4.0 to mało użyteczny produkt.

#280 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 19 November 2012 - 16:41

Nie działają aktualizacje zatem wszystkie są poniżej progu akceptowalności ArkaP.

SGS3 też nie dostał Androida 4.2.

#281 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 November 2012 - 16:55

SGS3 też nie dostał Androida 4.2.

Przecież wiem, dlatego napisałem "wszystkie".

#282 ArekP

ArekP
  • 38 posts

Posted 19 November 2012 - 23:23

A co jest nie tak z HTC One X+, Droid DNA i Deluxe, LG Optimus G oraz Motorolami Razr HD i Razr Maxx HD?

Bo moim zdaniem wszystkie one są lepsze od Galaxy S III.

Tak jak napisał Homer. HTC nie przykłada się do aktualizacji, zeszłoroczny flagowiec htc sensation najprawdopodobniej nie otrzyma już 4.2 (nie wiem czy ma chociaż 4.1). Miałem LG i więcej nie kupię (2x dalej nie ma ics'a i pewnie już nie dostanie, lg zapowiedzialo nowego flagowca, o aktualizacji 4x hd nic się nie mówi) motorola też robiła jaja z aktualizacjami.

Na dziś dzień poza nexusami jedynie topowe samsungi są aktualizowane albo powiem inaczej rozwijane bo to nie tylko zmiana numerka to nowe funkcje. Do tego odblokowany bootloader sprawia że mimo zaprzestanai oficjalnego wsparcia chłopaki na xda będą mieli co robić.

#283 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 November 2012 - 07:00

Jak tak czytam z tymi problemami z aktualizacjami w sumie nowych telefonów, to oczy robią się duże i uśmiech poszerza. To jest dopiero wymuszanie kupowania nowego sprzętu, jak to niektórzy przypisują Apple tutaj, w niektórych wątkach.

#284 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 November 2012 - 12:41

Tak jak napisał Homer. HTC nie przykłada się do aktualizacji, zeszłoroczny flagowiec htc sensation najprawdopodobniej nie otrzyma już 4.2 (nie wiem czy ma chociaż 4.1). Miałem LG i więcej nie kupię (2x dalej nie ma ics'a i pewnie już nie dostanie, lg zapowiedzialo nowego flagowca, o aktualizacji 4x hd nic się nie mówi) motorola też robiła jaja z aktualizacjami.

Na dziś dzień poza nexusami jedynie topowe samsungi są aktualizowane albo powiem inaczej rozwijane bo to nie tylko zmiana numerka to nowe funkcje. Do tego odblokowany bootloader sprawia że mimo zaprzestanai oficjalnego wsparcia chłopaki na xda będą mieli co robić.

Z drugiej strony 4.2 jest tak niedopracowany, że brak aktualizacji do niego to dla wielu będzie zaleta.

Android 4.2 – plaga usterek zgłaszana przez użytkowników - Artykuły - Chip.pl

Nowy Android 4.2 z wieloma błędami. Niektóre bardzo irytują

#285 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 20 November 2012 - 12:48

Ufff w takim razie całe szczęście że nie kupiłem Nexusa 7 bo aktualizacja do Androida 4.2 to była jedna z głównych zalet.

#286 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 20 November 2012 - 23:12

Z drugiej strony 4.2 jest tak niedopracowany, że brak aktualizacji do niego to dla wielu będzie zaleta.

Android 4.2 – plaga usterek zgłaszana przez użytkowników - Artykuły - Chip.pl

Rebooty, słaba bateria, automatyczna jasność? Nie stwierdziłem. Nowy lockscreen owszem, jest dość bezużyteczny, ale jakoś szczególnie nie przeszkadza. Bluetootha nie testowałem. Mam 4.2 na obu urządzeniach z sygnatury i z żadnym nie mam problemu, magia?

#287 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 November 2012 - 23:50

Nikt z Was nie pomyslal o 4.2.1? Nigdy sie nie zdarzylo w historii swiata by nowe funkcje byly od razu w 100% dopracowane. Patrz Win8 i zwiechy, restarty. Patrz iOS - niedzialajaca OTA, problem ze scrollowaniem. Parafrazujac, cudze ganicie, swego nie znacie.

#288 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 November 2012 - 00:48

Rebooty, słaba bateria, automatyczna jasność? Nie stwierdziłem. Nowy lockscreen owszem, jest dość bezużyteczny, ale jakoś szczególnie nie przeszkadza. Bluetootha nie testowałem. Mam 4.2 na obu urządzeniach z sygnatury i z żadnym nie mam problemu, magia?

Ile działają na baterii przy przeglądaniu internetu?

Nikt z Was nie pomyslal o 4.2.1? Nigdy sie nie zdarzylo w historii swiata by nowe funkcje byly od razu w 100% dopracowane. Patrz Win8 i zwiechy, restarty. Patrz iOS - niedzialajaca OTA, problem ze scrollowaniem.
Parafrazujac, cudze ganicie, swego nie znacie.

No ale tych błędów w WP8 czy iOS 6 było znacznie mniej niż na Androidzie 4.2.

Zresztą starszy 4.0 też miał problemy z zasięgiem, multitouch, baterią, samoczynnie regulował głośność itp.

2.3 zrywał połączenia, naliczał opłaty za 3G przy połączeniu przez WiFi, wysyłał smsy na przypadkowe numery itd.

#289 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 November 2012 - 14:13

Miał, miał. I co z tego, po co żyć przeszłoscia? Bledy z czasem beda naprawiane obojetnie czy jest ich mniej czy wiecej. Jak ktos potrzebuje telefonu w 100% sprawnego po wyjeciu z pudelka to niech kupuje uzywane "dumbphone", ktore nic nie potrafia, ale takze i sie nie mylą.

#290 KriX96

KriX96
  • 60 posts
  • SkądProszowice, Poland

Posted 25 November 2012 - 13:57

Co do pytania, zdecydowanie lepszym wyborem jest S3, przesiadłem się z iP 4S, porównanie jak niebo a ziemia, dużo większa wygoda użytkowania oraz pod każdym względem przewyższa iP ;)

#291 koliberek1

koliberek1
  • 1091 posts
  • SkądRadom, Poland

Posted 25 November 2012 - 14:09

Z ta wygoda uzytkowanianto nie przesadzaj. Uzywalem go dwa tygodnie i wrocilem do iPhona 4. Nie dosc ze to wielkie, ledwo w dloni sie miesci to bateria jak dla mnie porazka. Nawet na najmniejszym podswietleniu procenty baterii znikaja w oczach. Smialo moge powiedziec ze iphone trzyma 2 razy dluzej przy tym samym uzytkowaniu. Mimo tych wszytkich miliona rdzeni i gigabajtow ramu, interfejs potrafi przyciac tak masakrycznie ze rece opadaja. Daleko mu jeszcze do plynnosci ios. No i na koniec bida jesli chodzi o ilosc i jakosc apek w sklepie. Po 2 latach z ios chcialem przetestowac cos nowego, ale zawiodlem sie.

#292 KriX96

KriX96
  • 60 posts
  • SkądProszowice, Poland

Posted 25 November 2012 - 14:15

Z ta wygoda uzytkowanianto nie przesadzaj. Uzywalem go dwa tygodnie i wrocilem do iPhona 4. Nie dosc ze to wielkie, ledwo w dloni sie miesci to bateria jak dla mnie porazka. Nawet na najmniejszym podswietleniu procenty baterii znikaja w oczach. Smialo moge powiedziec ze iphone trzyma 2 razy dluzej przy tym samym uzytkowaniu. Mimo tych wszytkich miliona rdzeni i gigabajtow ramu, interfejs potrafi przyciac tak masakrycznie ze rece opadaja. Daleko mu jeszcze do plynnosci ios. No i na koniec bida jesli chodzi o ilosc i jakosc apek w sklepie. Po 2 latach z ios chcialem przetestowac cos nowego, ale zawiodlem sie.

Co do jakości aplikacji, masz rację. Połowa aplikacji jak nie więcej jest gorzej wykonana niż wersja iOS'owa a szkoda (Android ma potencjał) :/.
Co do baterii, nie zauważyłem różnicy pomiędzy iPhone'em a S3, tu i tu muszę ładować codziennie wieczorem.
Co do wielkości wyświetlacza jest to dla mnie wielki plus, iPhone był zdecydowanie za mały.
Przy włączonym oszczędzaniu energii można czuć delikatne lagi, jednak przy normalnym działaniu wszystko działa płynnie, niczym na iOS, gdzie interfejs, jest o 90% uboższy...

#293 koliberek1

koliberek1
  • 1091 posts
  • SkądRadom, Poland

Posted 25 November 2012 - 14:25

Zalezy co kto lubi, do filmow, youtuba wyswietlacz jest swietny nie zaprzeczam, ale do codziennego uzytkowania w moim przypadku- sporo telefonow, maili, smsow, to tylko przeszkadza jego wielkosc. Poza tym wyswietlacze lcd sa wedlug mnie jakies bardziej wyrazne, ostre niz amoledy. Czcionka jest duzo bardziej czytelna, przy tym samym oddaleniu(zblizeniu) niz na sgs3. Co do plynnosci, pierwszy z brzegu przyklad, ktory bardzo mnie irytowal- predkosc aplikacji telefon, uruchamia sie tragicznie dlugo. Na Ics bylo jeszcze jako tako, ale na JB to juz porazka. Tak na oko to ze 3s to trwa:-)

#294 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 25 November 2012 - 15:28

Ile działają na baterii przy przeglądaniu internetu?

Tablet około 8-9 godzin, a telefon przy intensywnym użytkowaniu przez cały dzień ma wieczorem około 20% baterii. Moim zdaniem bardzo dobre wyniki.

#295 offca86

offca86
  • 52 posts
  • SkądBristol, UK

Posted 25 November 2012 - 16:49

Ja właśnie stoję przed wyborem zmiany iPhona 4s na Galaxy S3 i nie wiem czy się zdecydować czy nie, jednak największym minusem w IP jest dla mnie wyświetlacz, troszkę mały. Jak jest z odtwarzaniem muzyki? Jakość w samsungu jest porównywalna jak w 4s bo to ma dla mnie duuże znaczenie.

#296 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 November 2012 - 16:52

Ja właśnie stoję przed wyborem zmiany iPhona 4s na Galaxy S3 i nie wiem czy się zdecydować czy nie, jednak największym minusem w IP jest dla mnie wyświetlacz, troszkę mały. Jak jest z odtwarzaniem muzyki? Jakość w samsungu jest porównywalna jak w 4s bo to ma dla mnie duuże znaczenie.

Jakość muzyki w obu telefonach jest porównywalna, jedynie zależy jakich słuchawek używasz. Jeśli chodzi o wyświetlacz, to jak Ci zależy na większym, bo np dużo serfujesz po necie i oglądasz filmy, to bierz S3.
Wg mnie do codziennego użytkowania S3 jest za duży. Totalny dyskomfort użytkowania.

#297 woojtekn

woojtekn
  • 96 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 25 November 2012 - 18:24

Napisze coś od siebie. Jakies 3 tyg temu stalem przed podobnym dylematem. Zamieniłem 4S na S3 ( przed 4S mialem 4ke a przed 4ką jakis rok SGS)
Jako ze mialem juz wczesniej dosyc dluga przygode z androidem, nie obawialem sie przejscia, chcialem sprobowac czegos nowego, wiadomo :).
I co sie okazalo ? ........ Zrobilem najwiekszy blad jaki moglem sobie wyobrazic. Wada iphona w postaci 3,5' wyswietlacza okazala sie paradoksalnie najwieksza zaleta. S3 poprostu najzwyczajniej w swiecie byl dla mnie nie poreczny. A uzytkowanie bylo katorgą wlasnie ze wzgledu na gabaryty telefonu.
Jesli chodzi o cala intuicyjnosc interfejsu, to nie dorasta do pięt IOSowi, tutaj jest przepasc. Natomiast co do mozliwosci muzycznych... Te same sluchawki, ten sam plik i co ? Tutaj to juz nie ma o czym w ogole rozmawiac. IP'ek wypada zdecydowanie lepiej, zarowno pod wzgledem jakosci dzwieku jak i samej glosnosci, on poprostu Napier.... :) a na S3 tylko pyrka pyk pyk. Drogo mnie powrot do stajni Apple'a kosztowal, jedyny plus to taki ze mam teraz bialego zamiast czarnego :) iPhone'a. W skrocie całą przygodę mogę opisać tak, ze czulem sie jak bym zdradzil zone. Nie popelniaj tego samego bledu :)

Pozdrawiam

#298 wiktor96

wiktor96
  • 420 posts

Posted 25 November 2012 - 19:16

Jeśli chodzi o odtwarzanie muzyki to mam porównanie Galaxy S3 do iPhone 4 i iP4 na tych samych słuchawkach(SoundMagic PL11) gra lepiej, poza tym iPhone 4 ma dużo lepszy głośnik, u mnie w SGS3 przy większej głośności trzeszczy czego w iP4 nie uświadczyłem.

#299 swiatek94

swiatek94
  • 450 posts

Posted 25 November 2012 - 21:06

Ja poniekąd też mam podobny dylemat, posiadam aktualnie 4S i zastanawiam się, czy nie zamienić na SGS3, bądź coś lepszego, ale denerwuje mnie, że na Androidzie nie ma gier typu Fieldrunners 2, Infinity Blade II czy Real Racing 3 ( wiem wiem, jeszcze nie wyszedł, ale będzie tylko na iOS), bo nie ukrywam, że lubię grać na iPhonie. Druga sprawa to ogólne wykończenie aplikacji na androidzie, mam wrażenie, że ich jakość jest o wiele gorsza od tej, którą oferuje iOS, jeżeli mówię źle, to proszę mnie poprawić, mówię tylko to co widzę u kolegi na jego Pradzie 3. Generalnie w iOS i iPhonie 4 denerwują mnie tylko 3 rzeczy: - 3,5 calowy ekran - brak widgetów, bo jakby nie patrzeć są one często bardzo przydatne, według mnie - Uproszczenie wielu rzeczy np. Bluetooth, po co mi bluetooth 4.0, skoro mogę przez niego tylko słuchać muzyki jak podłącze słuchawki bluetooth i wysyłać kontakty, a przecież dużo osób chciałby się podzielić zdjęciami czy muzyką z kimś innym, ale nie, bo apple ma taką politykę. Druga rzecz to aparat, w iOS 6.0 dopiero dodali panoramę... no to jest jakaś kpina moim zdaniem, dlaczego dopiero z iOS 6? Czy naprawdę tak ciężko zaimplementować taką funkcję jak panorama do swojego urządzenia, nie mówiąc już o innych, jak zmiana scenerii, balans bieli, samowyzwalacz itd. Wiem, że teraz każdy może mi napisać, to po co masz iphone, skoro na niego narzekasz, ale ja nie narzekam tylko na iOS, ale na Androida również. Generalnie wiem, że ostatni podpunkt da się załatać aplikacjami (posiadam do panoramy jedną, ale płacić 40zł za bluetooth nie zamierzam). Iphone 5 jakby nie patrzeć trochę wygląda lepiej, bo ma 4 cale, ale pozostałe punkty zostają i trochę to kuje.

#300 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 25 November 2012 - 21:37

Generalnie w iOS denerwują mnie tylko 3 rzeczy:

- 3,5 calowy ekran

A co ma jedno do drugiego? iOS można mieć na 3,5, 4, 7,9 i 9,7 cala.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users