Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polecam Ksiazke

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 00:01

Zapraszam do polecania ;-) Jak juz napisalem w innym poscie - "Z glowy" Janusza Glowackiego. Moze ksiazka nie dla wszystkich, ale fani "trzezwej" oceny zycia w PRL-u i nie tylko powinni byc zadowoleni.

#2 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 lipca 2007 - 00:28

"Paragraf 22" Hellera, wszystko Bukowskiego, Wszystko Hrabala, "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa, "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego, "Nieznośna lekkość bytu" Kundery (resztę też, ale to przede wszystkim), "Sexus", "Nexus", "Plexus" Millera, wszystko Prathetta, wszystko Irvinga a zwłaszcza "Hotel new hampshire", "Mury hebronu" Stasiuka, wszystko Grzesiuka, "Gra Endera" Orsona Scotta Carda, "W drodze" Kerouaca, wszystko Vonneguta z naciskiem na "Rzeźnię nr 5" i "Śniadanie mistrzów", "Kompleks Porttnoya" Rotha, opowiadania Topora, wszystko Mrożka, "Książe" Machiavelliego, "Człowiek, istota społeczna" Aronsona i "Naszą Szkapę" Sienkiewicza. To tyle mi przyszło do głowy na szybko, będę dopisywał jak mi się coś przypomni.

---- Dodano 29-07-2007 o godzinie 23:53 ----
Przypomniało mi się, jeszcze "Krótka historia prawie wszystkiego" Brysona.
  • korniszon lubi to

#3 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 00:59

Przypomniało mi się, jeszcze "Krótka historia prawie wszystkiego" Brysona.

Wszystko Brysona. Najlepiej w oryginale ;)

#4 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 lipca 2007 - 01:44

"Naszą Szkapę" Sienkiewicza.

To poleca Giertych. Tobie jak sądzę chodziło o Konopnicką :> No, młodsi są na forum, uważaj jak żartujesz ;P

#5 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 08:15

Polecam większość słowników PWN. Fabuła niezbyt wartka, ale lektura pouczająca. :)

#6 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 30 lipca 2007 - 08:17

"Harry Potter" wszystkie czesci, "To Kill a Mockingbird", "Dracula" Stokera, "Of Mice and Men", "Lord of the flies", "Krzyzacy", i jeszcze ta jedna ksiazka o tych dzieciach co sie tulali po swiecie. Jedno z nich mialo na imie Sloneczko i mialo zarabiste zeby moze ktos mi przypomnie jak sie ta ksiazka nazywala?

#7 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 lipca 2007 - 08:54

To poleca Giertych. Tobie jak sądzę chodziło o Konopnicką :> No, młodsi są na forum, uważaj jak żartujesz ;P

Dobra, następnym razem dodam emoikonkę.

#8 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2007 - 09:08

Wszystko z DragonLance :) a szczegolnie Kroniki :D G.

#9 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 09:35

"Forrest Gump" polecam czterokrotnie. O:)

#10 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 30 lipca 2007 - 09:37

"Diuna" Franka Herberta - najlepsza książka SF jaką przeczytałem. No i jak już był Bułhakow to wypadałoby dorzucić Dostojewskiego, np. "Zbrodnia i kara", ale kto tego nie czytał.

#11 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 09:41

do nurtu dobrego humoru nalezy tez zdecydowanie Marcin Wolski. polecam przeczytac Matriarchat i Agent Dolu :D innych autorow "co to wszystko maja dobre" to Asimov, Dick, Lem, Harrison. Dan Brown tez jest w sumie fajny jako "rozluzniacz" umyslu :) dodalbym jeszcze Agathe Christie i braci Strugacckich (np Piknik na skraju drogi) Topor, :D taaak ostatnio wrocilem na chwile :D duuuzo czytam ksiazek z serii "Na sciezkach nauki" wydawnictwa Proszynski, ale to dla pasjonatow :D

#12 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 lipca 2007 - 10:06

No i jak już był Bułhakow to wypadałoby dorzucić Dostojewskiego, np. "Zbrodnia i kara", ale kto tego nie czytał.

A kolega czyta uważnie posty?

#13 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 10:31

Jeśli można, podczepię się pod wątek z pytaniem - ma ktoś pomysł gdzie zdobyć nagrania Teatru Wyobraźni z II programu PR ? Generalnie chodzi mi o "Los" Josepha Conrada. Co do poleceń - z autorów mniej znanych polecam niejakiego Macieja Kuczyńskiego, seria "Obieżyświat". Ciekawe rzeczy "produkuje" też niejaki Raymond Smullyan (z kategorii - zagadki logiczne), ciekawa jest też "Freakonomia" Levitt'a - mimo dziwacznych komentarzy/recenzji na okładce. Aaaa, jeszcze jedno pytanie - czy ktoś kiedyś widział książkę "Myślak" Konrada Fijałkowskiego? Trafiłem swego czasu na fragment w "Krokach w nieznane", ale samej powieści nigdzie zdobyć nie mogę.

#14 bobinoon

bobinoon
  • 28 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 lipca 2007 - 11:59

@reRESERVEDFX - Seria Niefortunnych Zdarzeń Ja polecam Króla Szczurów, Buszującego w Zbożu i Mistrza i Małgorzatę Z nowszych książek trylogie Robin Hobb - Wyprawa Skrytobójcy i wszystkie książki Pilipiuka. Masz racje @_sys Diuna też jest świetna, klasyka SF.
  • reRESERVEDFX lubi to

#15 Marchew

Marchew
  • 150 postów
  • SkądDawna stolica Polski

Napisano 30 lipca 2007 - 14:39

No to jedziemy ;)

Fantastyka:

Jacek Piekara - pewnie niektórzy kojarzą tego pana ze starych dobrych pism o grach takich jak Gambler czy Secret Serivce, obecnie pisze bardzo fajne książki

Sługa Boży
Młot na czarownice
Miecz aniołów
Łowcy dusz
- czyli cykl o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie, bardzo ciekawa i rewelacyjnie napisana fantasy, dzieje się w świecie, w którym Jezus nie umarł, ale zszedł z krzyża i ulice Jeruzalem spłynęły krwią

Świat jest pełen chętnych suk - zbiór opowiadań, skierowany raczej na męską publikę, chociaż nie tylko, bardzo przyjemna książka

Jarosław Grzędowicz - tegoroczny zdobywca podwójnego Zajdla (po raz pierwszy w historii)

Popiół i kurz - jedna z najciekawszych książek ubiegłego roku

Maja Lidia Kossakowska

Obrońcy królestwa -cudne ujęcie aniołów w bardzo barwnym zbiorze opowiadań, kontynuacją jest Siewca wiatru

G.R.R.Martin

Retrospektywa - mistrzowski zbiór opowiadań i mikropowieści, ukazujący rozwój kunsztu jednego z najwybitniejszych obecnie piszących twórców fantasy i sf.

Guy Gavriel Kay - czarodziej słowa

Lwy Al-Rassanu - historyczna fantasy bazująca na mitach i przeszłości półwyspu iberyjskiego, niedościgniony wzór pod wieloma względami w moim prywatnym rankingu

Tigana - tym razem udajemy się na tereny Włoch, odpowiednio przewartościowane, ubarwione i podane w fantastyczny sposób, klasyka

Ursula Le Guin

Cykl Ziemiomorze - przepiękne i barwnie oddane uniwersum pełne magii, fantasy podobna Mistrzowi Tolkienowi.

Stephen King

Miasteczko Salem - lekki horror w dobrym wydaniu, klasyka gatunku.

Wszystko jest względne - jeden z moich ulubionych zbiorów opowiadań, znakomite pomysły, genialne ujęcie, wciąga jak bagno.

Colorado Kid - żart na temat gatunku kryminału, ale bardzo udany, polecam ;)

Zbiory opowiadań:

Arcydzieła - pod redakcją Orsona Scotta Carda - prawdziwe perełki Science Fiction, dla fanów gatunku pozycja obowiązkowa.

Szeroko pojęty mainstream:

Mario Puzo

Właściwie całość twórczości ale ze szczególnym naciskiem na Ojca Chrzestnego. Najlepsza książka jaką miałem w rękach, prawdziwa biblia. Znakomity również Sycylijczyk i godna polecenia Omerta. Z poza mafijnych rewelacyjni Głupcy umierają.

Waldemar Łysiak

Dobry - książka napisana kminą (pochodna grypsery) i z niesamowitym polotem opisująca fikcyjny półświatek. Rewelacja.

Thomas Harris

Milczenie owiec - film się nie umywa. Thriller trzymający w napięciu jak mało co i genialna postać Dr Lectera.

Czerwony smok - inny niż film, jednakże bardzo godny uwagi. Mocne wrażenia gwarantowane.

Na szybko macie tyle, jak wrócę, to dopiszę dalszy ciąg, bo niestety się spieszę ;)

#16 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 lipca 2007 - 14:45

Zanim podejdzie się do "Dobrego" Łysiaka warto przeczytać najpierw "Złego" Tyrmanda. Jak ktoś się interesuje malarstwem to Łysiaka "MW" jest świetne a dla prawdziwych masakratorów "Malarstwo białego człowieka" ale to kilkutomowa kobyła.

#17 syfon

syfon
  • 125 postów
  • SkądJersey (the old one)

Napisano 30 lipca 2007 - 15:08

Kapuscinski - wszystko

#18 darkest

darkest
  • 92 postów
  • SkądWrocław / Warszawa

Napisano 30 lipca 2007 - 15:22

Aaaa, jeszcze jedno pytanie - czy ktoś kiedyś widział książkę "Myślak" Konrada Fijałkowskiego? Trafiłem swego czasu na fragment w "Krokach w nieznane", ale samej powieści nigdzie zdobyć nie mogę.

Fiałkowski, nie Fijałkowski. AFAIK to było opowiadanie, nie fragment powieści.

#19 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 30 lipca 2007 - 15:47

NIe lubię, tak zwanych, "dobrych książek". Wolę już książki, które zmieniają ludzi - takie, które mają w sobie to coś co sprawia, że stajesz świadomym siebie, co pozwala Ci z kolei świadomie kreować siebie, a w konsekwencji otaczający świat. Trudno nam będzie polecić sobie takie "uświadamiające" książki, bo dla każdego będą one, szczęśliwie, zupełnie odmienne.

#20 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 15:56

Fiałkowski, nie Fijałkowski. AFAIK to było opowiadanie, nie fragment powieści.

W "Krokach..." jest opisane jako "fragment powieści" (100% pewności). Co do nazwiska - pewnie masz rację, choć funkcjonuje jako Fiałkowski (np. w Wikipedii), oraz jako Fijałkowski - np. w różnych ofertach internetowych antykwariatów. W NUKAT'cie jest jako Fiałkowski, w KaRo pojawia się również jako Fijałkowski :"P Ciekaw jestem jak jest podpisany w "Krokach..." - będę musiał to sprawdzić

BTW, może być tak, że jest to fragment powieści o zupełnie innym tytule, tak samo jak np. pojawiający się w innym tomie "Kroków..." "Dzień Liftera" J.A.Zajdla to de facto fragment "Limes Inferior".

#21 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 18:27

Jeśli mówimy o S. Kingu to koniecznie wspomnieć wypada o cyklu Mroczna Wieża. Nietypowo jak dla Kinga, ale to jedyne co pokochałem tego autora. 7 książek, ale warto, zaufajcie, jeśli wpadnie Wam w rękę pierwsza część, tj. Roland - przeczytajcie bez wahania. Nawet jeśli pierwsze 50 stron będzie trudne do przebrnięcia - czytajcie dalej, warto.

Ponadto Andrzej Pilipiuk i wszystko co dotyczy Jakuba Wędrowycza - dla fanów dużej dawki niejednokrotnie absurdalnego humoru nawiązującego co krok do PRLu, bimbru i realiów polskiej prawdziwej wsi :)

Haruki Murakami. Japoński pisarz tworzący mniejsze i większe arcydzieła.Kroniki Ptaka Nakręcacza wydają mi się pozycją, której wstyd nie znać.

#22 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 18:39

Zbiory opowiadań:

Arcydzieła - pod redakcją Orsona Scotta Carda - prawdziwe perełki Science Fiction, dla fanów gatunku pozycja obowiązkowa.

Z uwagi na to, ze nie czytam ksiazek dwa razy, jak skoncze "Arcydziela" to chetnie odstapie za inna ksiazke; znaczy zamienie, mozna sie dogadac tu i wyslac ksiazki poczta. To chyba legalne!?

#23 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 18:54

a ja wrecz przeciwnie po latach lubie wracac do dobrych pozycji, np Solaris czytalem chyba z piec razy

#24 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 30 lipca 2007 - 19:07

Jeśli mówimy o S. Kingu to koniecznie wspomnieć wypada o cyklu Mroczna Wieża. Nietypowo jak dla Kinga, ale to jedyne co pokochałem tego autora. 7 książek, ale warto, zaufajcie, jeśli wpadnie Wam w rękę pierwsza część, tj. Roland - przeczytajcie bez wahania. Nawet jeśli pierwsze 50 stron będzie trudne do przebrnięcia - czytajcie dalej, warto.

Jednak w MW sporo jest nawiązań do innych książek Kinga, ktore można stracic, nie czytając ich pierwiej. No i nie można zapomnieć o spoilerze Miasteczka Salem ;)
Bastion, opowiadania 'Serca Atlantydów', Miasteczko Salem właśnie - pierwsze tytuły, z którymi te powiązania są najwyraźniejsze i pierwsze mi przyszły na myśl.

Pilipiuk też fajny, a Wędrowycz świetna postać, that's true ;)

Lovecrafta nikt tu nie wspomnial, czy coś ominąłem? Anyway, 'Zew Cthulhu' to zbiór opowiadań, który nawet u mnie, który na horrorach zazwyczaj się śmieję, a Kinga nie cenię wcale za straszną atmosferę, wywołał ciarki.

#25 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 lipca 2007 - 19:14

"Harry Potter" wszystkie czesci,

A ja, dla odmiany, stanowczo odradzam Harry'ego Pottera. Niezbyt pasuje do wymienionych tutaj, w wiekszosci dobrych, ksiazek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych