Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Fotel idealny :)

• Please log in to reply
132 replies to this topic

#1 df25232a9e

df25232a9e
  • 30 posts

Posted 28 July 2007 - 08:55

Witam,

Domy艣lam si臋, 偶e wi臋kszo艣膰 z Was sp臋dza przy komputerze spor膮 cz臋艣膰 dnia. W jaki spos贸b radzicie sobie z problemem bol膮cych plec贸w? G艂贸wnie chodzi mi o rozwi膮zanie w postaci namiaru na dobry fotel :)

W pracy mam zwyk艂e plastikowe siedzisko na k贸艂kach. Nie u艂atwia ono w 偶aden spos贸b zachowania prawid艂owej postawy, wi臋c po 8 godzinach m贸j k臋gos艂up nie jest w najlepszym stanie. Nie wspomn臋 ju偶 o wentylacji plec贸w i "do艂u" podczas upa艂u w nieklimatyzowanym biurze ;)

Na zachodzie popularne s膮 produkty firmy Herman Miller (Aeron, albo Mirra), ale u nas raczej ci臋偶ko b臋dzie co艣 takiego dosta膰. Mo偶ecie poleci膰 jak膮艣 alternatyw臋?
Zale偶y mi na tym, 偶eby by艂 to wygodny fotel, maksymalnie u艂atwiaj膮cy zachowanie poprawnej postawy i przy tym nie m臋cz膮cy pasa偶era ;) Szkoda marnowa膰 zdrowie na zwyk艂e krzes艂o za 200z艂.

#2 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 28 July 2007 - 09:41

Co godzinę albo i częściej robię sobie przerwy.

#3 df25232a9e

df25232a9e
  • 30 posts

Posted 28 July 2007 - 09:53

To swoją drogą. Wiadomo, że nie da się wysiedzieć tyle bez przerwy ;)

#4 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • Sk膮dGda艅sk

Posted 28 July 2007 - 10:03

Ja w pracy mam plastikowy fotel, ale z takimi jakby wypustkami, bardzo wygodnie si臋 na nim siedzi, nie narzekam, a plec贸w nie mam najlepszych. Zreszt膮 fotel musi by膰 dostosowany do blatu biurka i ustawienia monitora.

#5 WojtekF

WojtekF
  • 771 posts

Posted 28 July 2007 - 10:20

Bardzo dobre są krzesła/fotele produkowane przez Nowy Styl, ale te nieco droższe, nie te z podstawowej oferty.

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 11:24 ----
Ideał natomiast czeka tutaj:
http://www.kinesis-ergo.com/9000.htm

#6 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 28 July 2007 - 10:32

Jesli chodzi o dbanie o kregoslup to polecam dwa rozwiazania... Klecznik, albo pilka rehabilitacyjna... I nie jest to zart... Pracuje 9 miesiecy przy komputerze... na poczatku mialem zwykly fotel, no i kregoslup mnie czasem bolal... potem sobie klecznik zazyczylem... i od tamtego czasu nie wiem co to bol kregoslupa... Z pilka rehabilitacyjna jest tak samo, tylko siedzi sie w troszke innej pozycji.

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 11:32 ----
Tylko taka moja rada... Nie kupuj klecznika z drewnianym stelarzem... latwo sie lamia...

#7 df25232a9e

df25232a9e
  • 30 posts

Posted 28 July 2007 - 10:46

Klęcznik miałem, ale się go pozbyłem. Był zbyt wysoki do mojego biurka i też musiałem się schylać. Poza tym bólu kręgosłupa został zastąpiony przez ból kolan.

#8 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • Sk膮d艁贸d藕

Posted 28 July 2007 - 11:06

Poza tym b贸lu kr臋gos艂upa zosta艂 zast膮piony przez b贸l kolan.

no wlasnie.

#9 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 28 July 2007 - 11:31

W takim razie pilka rehabilitacyjna... brzmi glupio... ale kolana masz w tej samej pozycji co na zwyklym fotelu... No i sa pilki o roznych srednicach, tak wiec dopasujesz cos do swojego biurka.

#10 Duckling

Duckling
  • 490 posts
  • Sk膮dWroc艂aw / Nysa / Czarna G贸ra

Posted 28 July 2007 - 12:00

Mo偶ecie poleci膰 jak膮艣 alternatyw臋?

Tak poszukaj krzese艂 firmy VITRA. W Polsce jest przedstawicielstwo w W-wie. Fotele i krzes艂a s膮 zaprojektowane przez Charles i Ray Eames - uznani i szanowani projektanci i s膮 klas膮 sam膮 w sobie. St膮d te偶 ich ceny cz臋sto s膮 sky high. Ale zdarzaj膮 si臋 te偶 na allegro czy ebay'u, gdzie mo偶na kupi膰 je po 700 - 2000 z艂otych.

Przedstawicielstwo w Polsce i showroom:
Poland
Vitra International
AG Sp贸lka
Przedstawicielstwo w Polsce
Ul. Burakowska 5/7
PL-01-066 Warszawa
Tel +22 887 10 64
Fax +22 887 10 65

#11 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 28 July 2007 - 12:10

Hmm ja d艂ugo siedzia艂em na takim zwyk艂ym "komputerowym" foteliku i cz臋sto zmienia艂em mu pozycj臋 oparcia bo si臋*wysiedzie膰 nie da艂o. Teraz mam jaki艣 bardziej bajerancki z mo偶liwo艣ci膮 odchylenia w ty艂 ca艂ego siedziska 偶e prawie si臋 le偶y i pod koniec pracy cz臋sto z tej pozycji korzystam ;)

#12 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 28 July 2007 - 12:13

Kl臋cznik mia艂em, ale si臋 go pozby艂em. By艂 zbyt wysoki do mojego biurka i te偶 musia艂em si臋 schyla膰. Poza tym b贸lu kr臋gos艂upa zosta艂 zast膮piony przez b贸l kolan.

Bo problem polega na zbyt d艂ugim siedzeniu bez przerw i 膰wicze艅, a nie (tylko) niewygodnym krze艣le. Jak b臋dziesz mia艂 super wygodne dla kr臋gos艂upa i kolan, to z kolei dostaniesz 偶ylak贸w n贸g albo hemoroid贸w. Zawsze co艣. Najlepiej 艣ci膮gnij sobie soft, kt贸ry blokuje ekran i ka偶e wsta膰 od kompa na 5 minut.

#13 df25232a9e

df25232a9e
  • 30 posts

Posted 28 July 2007 - 13:11

@Duckling: te fotele faktycznie wyglądają sensownie. Dzięki.

Bo problem polega na zbyt długim siedzeniu bez przerw i ćwiczeń

Jeśli chodzi o brak ćwiczeń to pewnie tak. Przerwy robię przynajmniej co godzinę.
Same ćwiczenia i przerwy niewiele dadzą jeśli nadal będę męczył się na byle jakim krześle.

#14 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 28 July 2007 - 13:52

To fakt, dupsko jakoś drętwieje szybciej w miarę mijania kolejnych przerw.

#15 pyrzu

pyrzu
  • 45 posts
  • Sk膮dZABRZE

Posted 28 July 2007 - 14:20

Jako architekt potwierdzam, że Vitra to pietwsza liga, oryginał to wydatek około 1500 euro za klasyczny fotel do biurka, ale za to każdy kto się zna troche na "dizajnie" doceni ponadczasowy model (to tak trochę jak z makami - powinien stać na ładnym stole z pieknym fotelem), mebelki do obejrzenia tutaj: http://www.allmendinger.pl, oczywiście mozna trafić na podróbki za śmieszne pieniądze...
Jeśli chodzi o rzeczy bardziej przystępne polecam PROFI M (http://www.profim.pl) krzesła topowe czyli LINUS czy seria SEDUS to wydatek 1500 - 2500 PLN ale za to otrzymujemy jakość+wygląd : kółka dobrane do podłogi, pełna regulacjia, obicia itp. a nawet jako fajny bajer podnóżek z podstawka pod laptopa. Wymieniony wcześniej NOWY STYL nie cieszy się wśród projektantów dużym wzięciem- to typowe meble do seryjnych "zwykłych" biur, nawet te droższe.
Godne polecenia są produkty firmy MARTELA oraz SITAG ale oczywiście cena idzie w górę...
Generalnie należy sie liczyć z wydatkiem 1000 PLN i więcej, krzeseł raczej nie należy szukac w skleach a tylko u dystrybutorów mebli biurowych (ABSOLUT, BALMA, MARTELA itp). Wszystko co tańsze mimo że wyglada podobnie i sprawuje się całkiem dobrze to niestety druga i trzecia liga...
Nie wymieniam tutaj celowo "foteli prezesa" ze skórą i bujaniem bo chyba nie o to chodzi przy pracy z komputerem.

Pozdrawiam - PYRZU

#16 df25232a9e

df25232a9e
  • 30 posts

Posted 28 July 2007 - 14:40

Dzięki Pyrzu - na takie odpowiedzi liczyłem :)

#17 SonnyBlack

SonnyBlack
  • 91 posts
  • Sk膮dOslo N

Posted 28 July 2007 - 14:57

ale zanim znajdziesz odpowiedni fotel twoje jelita moga chcie zaczac sie juz z ciebie wydostawac...polecam ci wlasnie pompowane kola-sidziska, mozna je dostac w aptekach albo tam gdzie dostaniesz jakis podstawowy sprzet medyczny, wydatek to ok 60 zl. a dupsko jest w niebie. cowiecej roune srednice i nie ma mozliwosci wyginania sie na boki tak ze bedziesz mial kregoslup w ksztalcie litery pi :), niejednokrotnie dobry dodatek do kazdego krzesla.

#18 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • Sk膮dBurr Ridge, IL

Posted 29 July 2007 - 01:55

Ja mam fotel z Ikei ten skorzany za 70 dolarow. Wystarcza mi dostatecznie. Jedyne, co ja potrzebuje od fotela to to zeby byl miekki, mial podlokietniki i raczej tyle. Pozdr.

#19 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 July 2007 - 20:22

dodam ze mam taki sam jak reserved i jest super :)

#20 Ka

Ka

• 6050 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 29 July 2007 - 20:26

Fotel bez profilowanej/regulowanej czesci ledzwiowej to nie fotel ;P To samo dotyczy foteli samochodowych :)

#21 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • Sk膮dKatowice

Posted 29 July 2007 - 20:30

A mój fotel nazywa się iJoy :) i masuje mi plecy. Odlot!

#22 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • Sk膮dOstr贸w Wielkopolski

Posted 29 July 2007 - 20:30

Najwazniejsze w fotelu jest "bujanie" :D Wez to pod uwage przy zakupie ;)

#23 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • Sk膮dBurr Ridge, IL

Posted 29 July 2007 - 21:28

dodam ze mam taki sam jak reserved i jest super :)

Tak ja kupilem pierwszy i wredny dupek ze mnie sciagnal jak malpa :grin: jk

#24 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 July 2007 - 22:01

Najwazniejsze w fotelu jest "bujanie" :D Wez to pod uwage przy zakupie ;)

bez bujania to nie fotel :P

#25 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • Sk膮dBurr Ridge, IL

Posted 30 July 2007 - 03:23

Ja tego bujania nawet nie uzywam :P Nawet najpierw nie wiedzialem jak to "wlaczyc" :D Jedyne kiedy sie przydaje to jak na cos dlugo czekam i sie relaksuje wychylajac sie deko do tylu. Ale to rzadko :P Moj Mac zwykle chodzi jak rakieta :D Bujane krzesla to Windowsowcom sa potrzebne :P

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users