Dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac...
Napisano 12 grudnia 2007 - 12:51
Napisano 12 grudnia 2007 - 15:46
Próbowałeś kiedyś składać laptopa?Wicko skoro masz wiedze jak poskladac dobry komputer , to po co kupiles maca ?
Odpowiedź - bo MacBook jest małym laptopem. Spodobał mi się, to go wziąłem.
Windows Vista Home Premium 64-bit (mam już zakupioną). Reszta programów, z których będę korzystał, to raczej Freeware. Bardzo rzadko kupuję oprogramowanie.a ja mam takie pytanko - co tam zainstalujesz? (system, programy, etc)
Szukasz poklasku?Najnowszego łindołsa i ofisa od kolegi, a do tego dużo empetrzy i divixów co by nimi dopchać płytkę.
Obudowa jest, a wnętrze już do mnie jedzie. Nie szukam pochwał. Yy.. i nigdy nie napisałem złego słowa o sprzęcie MacBooka.Wicko - jednak zrob nam przysluge i kup sobie tego kompa (jezeli jeszcze tego nie zrobiles) i zarejestruj sie na forum dobreprogramy czy jakie tam są inne tego typu gdzie bedziesz chwalony...
Napisano 12 grudnia 2007 - 18:36

Napisano 13 grudnia 2007 - 20:22
Windows Vista Home Premium 64-bit (mam już zakupioną).
no to akurat wybrałeś system, gratulacje

Reszta programów, z których będę korzystał, to raczej Freeware. Bardzo rzadko kupuję oprogramowanie.
to po cholerę Ci 64 bit a poza tym ostatnie zdanie mówi samo za siebie. Po co kupić jak jest emule i torenty

Napisano 13 grudnia 2007 - 20:49
Napisano 13 grudnia 2007 - 21:02
no to akurat wybrałeś system, gratulacje
i powodzenia w szukaniu sterowników. Poza tym nie wiem czy wiesz ale w typowych zastosowaniach to Ci te 64 bity tak potrzebne jak wsteczny w rowerze.
to po cholerę Ci 64 bit a poza tym ostatnie zdanie mówi samo za siebie. Po co kupić jak jest emule i torenty
po taka sama cholere jak 64 bity w lepardzie

nie przesadzajmy z ta nienawiscia do windowsa.
jedni lubia rybki inni wode z akwarium.
Napisano 13 grudnia 2007 - 21:36
po taka sama cholere jak 64 bity w lepardzie
nie przesadzajmy z ta nienawiscia do windowsa.
jedni lubia rybki inni wode z akwarium.
Po taką cholerę, że programy są*64 bitowe. Skoro ktoś woli wodę*z akwarium (do której srają rybki) niech nie udaje, że jest lepsza od rybek.
Napisano 13 grudnia 2007 - 22:29
Po taką cholerę, że programy są*64 bitowe. Skoro ktoś woli wodę*z akwarium (do której srają rybki) niech nie udaje, że jest lepsza od rybek.
Na Windowsa jest parę poważnych programów 64-bitowych(np.3ds max 9), pod Leoparda na razie nic w/g mojej ograniczonej wiedzy 64-bitowego nie napisali.
Poza tym chyba troszkę za wcześnie, niedawno była premiera.
Jedziecie po użytkowniku Wicko z tą 64 - bitową Vistą, a ja jakbym miał Vistę kupować TERAZ, też bym takową wybrał, ze względu na to, że jest bardziej perspektywiczna - jak już wydawać kasę, to przynajmniej na zapas;)
Co nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy odstawiłbym pudełko z Vistą na półkę i pracował na XP

Napisano 13 grudnia 2007 - 23:21

Napisano 14 grudnia 2007 - 00:13

Napisano 14 grudnia 2007 - 00:45
Kiedy dla niego winda jest lepsza

Moim zdaniem OSX jest i lepszy i ladniejszy do XP/VISTA. Co nie zmienia faktu ze dla kogos innego moze byc zupelnie odwrotnie...
Mnie od Windowsa wcale nie odciagnela jego "awaryjnosc" ( bo sie nie psul), wirusy ( bo nie lapalem) czy inne zwiechy ( bo w zasadzie ich nie mialem). Nudzil mnie "drewniany" interfejs i po prostu chcialem cos nowego, innego. I wciaz uwazam ze Xp to b. przyzwoita platforma choc niekoniecznie dla mnie.
Napisano 15 grudnia 2007 - 16:06
Napisano 15 grudnia 2007 - 18:21

Napisano 15 grudnia 2007 - 18:53
Napisano 16 grudnia 2007 - 01:52

Napisano 16 grudnia 2007 - 20:46
Napisano 17 grudnia 2007 - 15:45
Wraz z systemem dostanę cały Movie Maker, DVD Maker i całą resztę. W połączeniu z E6750 moim zdaniem te 64-bity od tak marnować się nie będą. Poza tym wkrótce mam zamiar władować tam przynajmniej 4GB pamięci. Zró to na 32-bitowej..no to akurat wybrałeś system, gratulacje
i powodzenia w szukaniu sterowników. Poza tym nie wiem czy wiesz ale w typowych zastosowaniach to Ci te 64 bity tak potrzebne jak wsteczny w rowerze.
Jak wyżej pisałem, większość oprogramowania, które mnie interesuje, jest razem z systemem.to po cholerę Ci 64 bit a poza tym ostatnie zdanie mówi samo za siebie. Po co kupić jak jest emule i torenty
Reszta to np. darmowa Picasa2, może OpenOffice, uTorrent, FrostWire, Miranda IM, Audacity czy VLC. Połowy tych programów używałem też na OS X.
Powiem Ci jeszcze raz, bo kiedyś już mi się chyba udało - nie mierz wszystkich swoją miarą.
No to mamy podobne doświadczeniaCo do visty
hmmm widzę, że lubisz extremalną zabawę. Żeby nie było, że się czepiam probowałem na tym pracować i bawić się jakiś czas temu. Najpierw alfy, bety i rtm, do czasu .Ale to już zupełnie inna bajka

Napisano 17 grudnia 2007 - 21:17

Napisano 17 grudnia 2007 - 22:18
Napisano 18 grudnia 2007 - 07:13
To ja jestem administratorem. Więc mam hasła administratorskie. Na nim zainstalowana jest Vista Bussines 32bit. Proc C2D 2.0Gh 2G ram. g8400. Nie jest zły sprzęt, ale spowodował iż zakup MBP zostaje odsunięty w czasie. No bo po co mi 2 laptopy.to najpierw sprawdz jak bardzo ten laptop bedzie funkcjonalny.. tez dostalem z pracy.. windows 2000 soe. jest tak dran zabezpieczony ze nawet gg nie zainstaluje . w zasadzie nic tam nie dziala procz korporacyjnego badziewia.. nawet nie polacze sie z netem chyba ze celem wbicia sie do korporacyjnej sieci ( setup sieci jest taki ze dziala tylko z firma. no ale to moze przez moja profesje tak zabezpieczany.. gdzie indziej moga dawac golasy z officem bez "zreformowanego systemu"
Napisano 18 grudnia 2007 - 10:24
Kiedy dla niego winda jest lepsza
bo tak woli/lubi. To tak jak bys chcial kogos przekonac ze kolor zielony jest ladniejszy od niebieskiego..
Moim zdaniem OSX jest i lepszy i ladniejszy do XP/VISTA. Co nie zmienia faktu ze dla kogos innego moze byc zupelnie odwrotnie...
To nie do końca można sprowadzić do dyskusji o kolorach.
Z kilku powodów używam i Mak i Windows (XP, Vista) i wszystkie systemy mają coś, czego nie ma konkurent. W Win są super programy do redefiniowania funkcji klawiatury, np.Key Tweak, dlaczego tego nie ma pod Mac OS? W kwestii ergonomii systemu, to bardzo brakuje mozliwości powiększenia okno na cały ekran oraz możliwości zmiany wymiarów okienka chwytając z jego brzegi.
Stabilność... cóż. Ostatni blue screen w Win miałem rok temu, a pady Leoparda mam co 1-2 dni. I to takie ostre, system prosi po angielsku/francusku itp. o naciśnięcie power button.
Softwarowe braki braki:
- sensowny OEMowy program typu NERO (z trybem multisession)
- brak Office PL klasy co najmniej MS Office 2003/2007 (ten 2004 to drogie dziadostwo dla pasjonatów z nadmiarem kasy). Te polskie słowniki do Maka to tylko drobna namiastka.
- w tym pięknym, niby multimedialnym systemie brak prostego programu graficznego! (tak, wiem --> GIMP. tylko mi działa co drugi raz)
Ale i tak lubię mojego Makbooka. Zwłaszcza po kupnie zewn. monitora :-)
Napisano 18 grudnia 2007 - 10:35
Nie zganiaj tego na OS X tylko pedz z makiem do serwisu bo cos z nim nie tak.TStabilność... cóż. Ostatni blue screen w Win miałem rok temu, a pady Leoparda mam co 1-2 dni. I to takie ostre, system prosi po angielsku/francusku itp. o naciśnięcie power button.
Napisano 18 grudnia 2007 - 19:23
Napisano 18 grudnia 2007 - 20:49
Napisano 18 grudnia 2007 - 21:00
eee tez miewalem okresowe zwiechy (wymagajace reseta) na MBP i byly one spowodowane niestabilnoscia mac os'a. Nie gloryfikujmy prosze tak MAC OSXa
Moj iBook ma 30 miesiecy, mam go od nowosci z preinstalowanym systemem OS X Tiger.
Pracuje na nim codziennie, raczej usypiam go niz wylaczam. Jest to moj pierwszy Mac
z systemem X dlatego tez testowalem w miedzyczasie wiele programow. W czasie tych
30 miesiecy zaliczylem jeden zwis (z mojej winy - odlaczylem pendrive'a bez odmontowania
go). System chodzi szybko i stabilnie caly czas, nie byl nigdy reinstalowany.
I jak tu nie gloryfikowac tego systemu???
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych