Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac...

• Please log in to reply
357 replies to this topic

#301 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 12 December 2007 - 12:51

Moja firma pracuje głónie na HP - w mojej lokalizacji jest ich około 800 sztuk, nie ma dnia żeby coś nie padło, ale nie można powiedzieć że są złe, po prostu jak pracują to mogą się uszkodzić.

#302 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 December 2007 - 15:46

Wicko skoro masz wiedze jak poskladac dobry komputer , to po co kupiles maca ?

Próbowałeś kiedyś składać laptopa?
Odpowiedź - bo MacBook jest małym laptopem. Spodobał mi się, to go wziąłem.

a ja mam takie pytanko - co tam zainstalujesz? (system, programy, etc)

Windows Vista Home Premium 64-bit (mam już zakupioną). Reszta programów, z których będę korzystał, to raczej Freeware. Bardzo rzadko kupuję oprogramowanie.

Najnowszego łindołsa i ofisa od kolegi, a do tego dużo empetrzy i divixów co by nimi dopchać płytkę.

Szukasz poklasku?

Wicko - jednak zrob nam przysluge i kup sobie tego kompa (jezeli jeszcze tego nie zrobiles) i zarejestruj sie na forum dobreprogramy czy jakie tam są inne tego typu gdzie bedziesz chwalony...

Obudowa jest, a wnętrze już do mnie jedzie. Nie szukam pochwał. Yy.. i nigdy nie napisałem złego słowa o sprzęcie MacBooka.

#303 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 12 December 2007 - 18:36

Wicko: Myślę iż już możesz zmienić opis dotyczący Komputera. Mam nadzieje że ja już niedługo zmienię opis na MBP 15,4 :)

#304 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 13 December 2007 - 20:22

Windows Vista Home Premium 64-bit (mam już zakupioną).

no to akurat wybrałeś system, gratulacje ;) i powodzenia w szukaniu sterowników. Poza tym nie wiem czy wiesz ale w typowych zastosowaniach to Ci te 64 bity tak potrzebne jak wsteczny w rowerze.

Reszta programów, z których będę korzystał, to raczej Freeware. Bardzo rzadko kupuję oprogramowanie.

to po cholerę Ci 64 bit a poza tym ostatnie zdanie mówi samo za siebie. Po co kupić jak jest emule i torenty ;)

#305 matdys

matdys
  • 1253 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 13 December 2007 - 20:49

Nie zapomnij kupić programu antywirusowego i naklejek na komputer. Skąd biorą się ludzie przechodzący z OSX na jego podróbę? To tak jakby mieć do wyboru prawdziwego penisa po czym uciąć go i zastąpić gumowym, gumowy więcej bezczynnie stoi...

#306 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 13 December 2007 - 21:02

no to akurat wybrałeś system, gratulacje ;) i powodzenia w szukaniu sterowników. Poza tym nie wiem czy wiesz ale w typowych zastosowaniach to Ci te 64 bity tak potrzebne jak wsteczny w rowerze.
to po cholerę Ci 64 bit a poza tym ostatnie zdanie mówi samo za siebie. Po co kupić jak jest emule i torenty ;)

po taka sama cholere jak 64 bity w lepardzie :D
nie przesadzajmy z ta nienawiscia do windowsa.
jedni lubia rybki inni wode z akwarium.

#307 matdys

matdys
  • 1253 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 13 December 2007 - 21:36

po taka sama cholere jak 64 bity w lepardzie :D
nie przesadzajmy z ta nienawiscia do windowsa.
jedni lubia rybki inni wode z akwarium.

Po taką cholerę, że programy są*64 bitowe. Skoro ktoś woli wodę*z akwarium (do której srają rybki) niech nie udaje, że jest lepsza od rybek.

#308 darekmil

darekmil
  • 757 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 13 December 2007 - 22:29

Po taką cholerę, że programy są*64 bitowe. Skoro ktoś woli wodę*z akwarium (do której srają rybki) niech nie udaje, że jest lepsza od rybek.

Na Windowsa jest parę poważnych programów 64-bitowych(np.3ds max 9), pod Leoparda na razie nic w/g mojej ograniczonej wiedzy 64-bitowego nie napisali.
Poza tym chyba troszkę za wcześnie, niedawno była premiera.
Jedziecie po użytkowniku Wicko z tą 64 - bitową Vistą, a ja jakbym miał Vistę kupować TERAZ, też bym takową wybrał, ze względu na to, że jest bardziej perspektywiczna - jak już wydawać kasę, to przynajmniej na zapas;)
Co nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy odstawiłbym pudełko z Vistą na półkę i pracował na XP ;)

#309 matdys

matdys
  • 1253 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 13 December 2007 - 23:21

darekmil: wierze Ci, masz maka pro :)

#310 dsy

dsy
  • 633 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 December 2007 - 00:13

Nie uważam się za wielkiego fanboy-a firmy apple. Przez całe życie miałem i mam do czynienia z PCtami choć tych pozbyłem się z domu. Głównie dlatego, że przestałem gonić za ciągłą optymalizacja i kupowaniem coraz to nowszych części. Znudziło mnie kolejne przywracanie windows (ghost) lub kolejne super sterowniki do nvidii aby mieć x klatek w y grze. 10 tys. to sporo kasy jak na komputer zwłaszcza za taką kasę można złożyć niezłego PCt. Rzecz w tym, że ja własnie wolałem mieć wygodę i przestać tracić czas na powyżej wymienione rzeczy. Dajcie chłopakowi spokój, chce to i tak kupi PC-ta. Wybiera coś kosztem czegoś. Do niektórych rzeczy trzeba czasu. Co do visty :) hmmm widzę, że lubisz extremalną zabawę. Żeby nie było, że się czepiam probowałem na tym pracować i bawić się jakiś czas temu. Najpierw alfy, bety i rtm, do czasu .Ale to już zupełnie inna bajka :)

#311 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 14 December 2007 - 00:45

Kiedy dla niego winda jest lepsza :) bo tak woli/lubi. To tak jak bys chcial kogos przekonac ze kolor zielony jest ladniejszy od niebieskiego..
Moim zdaniem OSX jest i lepszy i ladniejszy do XP/VISTA. Co nie zmienia faktu ze dla kogos innego moze byc zupelnie odwrotnie...
Mnie od Windowsa wcale nie odciagnela jego "awaryjnosc" ( bo sie nie psul), wirusy ( bo nie lapalem) czy inne zwiechy ( bo w zasadzie ich nie mialem). Nudzil mnie "drewniany" interfejs i po prostu chcialem cos nowego, innego. I wciaz uwazam ze Xp to b. przyzwoita platforma choc niekoniecznie dla mnie.

#312 uaru

uaru
  • 256 posts
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Posted 15 December 2007 - 16:06

a ja stwierdzam ze zdumieniem, że wbrew moim intencjom i deklaracjom faktycznie mój następny komputer to nie będzie Mak. Nie jest spowodowane rozczarowaniem do sprzętu i oporogramowania Apple, co brakiem podobnego sprzętu w ofercie Apple. parę dni temu zoabczyłem Asus EEE PC (eeepc.asus.com), i stwierdziłem, że jest niesamowity. no i jest biały;-) zamówiłem już, i czekam na dostawę. oczywiście, nie nadaje się do wszystkiego. zamierzam wykrzystywać go do robienia notatek w open Office podczas wycieczek, na których nie chce mi się zabierać 15" MBP... jednak co 2,5 kg to nie 0,9kg... zwłaszcza, jak podróżuje się samolotem, ze sprzętem foto... no i dzięki SSD nie trzeba bać się wstrząsów... poza tym, jak backup komputer, bo obecnie, jakby mi nie daj Boże choćby dysk padł, to nie mógłbym nawet ściągnąć z sieci instrukcji jak wymienić na nowy... oczywiście, nie pozbywam się mojego MBP. będzie on służył jako podstawowe narzędzie. ale nie będę go już zabierał na niektóre wycieczki.;-) Przydałoby się jakieś programowanie do synchronizacji pewnych danych, jaki bookmarki, kontakty, zadania, pomiędzy tym EEE (Linux) a Makiem. może trzeba będzie samemu napisać... co prawda, komuś podobno udało się zainstalować na tym "mikro" Leoparda, ale nie jest to zgodne z licencją... no, i oczywiście trochę muli;-)

#313 matdys

matdys
  • 1253 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 15 December 2007 - 18:21

Asus fajny ale właściwie nie jest to w pełni funkcjonalny komputer, raczej namiastka mocnego laptopa jakim jest MBP ;). Jednak do powyższysz zadań powinien nadać się doskonale chociaż zastanawia mnie to dlaczego ma tak mały LCD. 7' to zaledwie 4 wyświetlacze iPhone'a.

#314 uaru

uaru
  • 256 posts
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Posted 15 December 2007 - 18:53

może masz rację, że to się nie liczy... tak, ale czasami potrzeba właśnie takiej namiastki. ;-) nie mówię, gdy trzeba jechac do klienta z poważną prezentacją... ale są inne okoliczności. jak ostatnio byłem na wycieczce w Japonii, to przez dwa tygodnie nosiłem na plecach MB, a nie wykorzystałem go do niczego oprócz pisania maili i krótkich notatek w oo... i przy tym bałem się, że coś mu zrobię. i po przyjeździe z powrotem nie będę miał na czym pracować. na obróbkę zdjęć i tak czasu nie miałem;-) wyjęcie go z plecaka i wszystkich pokrowców, do których na wszelki wypadek go zapakowałem, też łatwe nie było, zwłaszcza w okolicznościach, gdy nie wiedziałem, ile będemiał czasu;-) a z MBP jest jeszcze gorzej, bo jest dwa cale większy, a plecak większy się nie zrobił... dlatego następnym razem zabieram tylko EEE. jakoś przeboleję brak Aperture;-) chyba, że w międzyczasie Apple zaproponuje coś w granicach 12" max, i z SSD, żebym jadąc jako pasażer samochodem nie bał się, że jak auto podskoczy na nierówności, to coś się stanie mojemu ukochanemu komputerowi. ale to coś pewnie będzie kosztować znacznie więcej niż 400$....

#315 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 16 December 2007 - 01:52

nie lepiej bylo sobie communicatora kupic? ;)

#316 Leander

Leander
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 December 2007 - 20:46

32 strony pieprzenia kotka za pomocą młotka. Serwis SAD'u jest najzwyklej w świecie niekompetentny (eufemistycznie rzecz ujmując). Nie potrafią zdiagnozować usterki w diagnozowanym przez nich komputerze. Nie potrafią obsługiwać telefonu, zerowy kontakt z klientem. Zapłaciłem prawie 200zł za samo słuchanie muzyczki próbując się skontaktować z nimi aby dowiedzieć się czemu nie mam kontaktu mimo iż "jutro damy znać". Dopiero 14dnia roboczego 'dotknęli' się mojego iBook'a. Następnie dwa tygodnie ściągali dysk twardy... ...aby dowiedzieć się że to nie on jest tutaj winny... więc następne dwa tygodnie ściągali płytę główną. Potem już tylko przeszło 2 dni skręcali go. Acha, i musiałem olać zajęcia aby odebrać go, wszak pracują tylko 10:30—17. Ten serwis można określić tylko jednym słowem-PEŁNA NIEKOMPETENCJA Dosadniej użyłbym słowa 'burdel'. A dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac? Pomijając serwis (no bo w końcu to tak jak żenić się przewidując rozwód) - ponieważ nie posiadają już w ofercie maszyny jakiej potrzebuję- 12" notebook'a.

#317 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 17 December 2007 - 15:45

Wraz z systemem dostanę cały Movie Maker, DVD Maker i całą resztę. W połączeniu z E6750 moim zdaniem te 64-bity od tak marnować się nie będą. Poza tym wkrótce mam zamiar władować tam przynajmniej 4GB pamięci. Zró to na 32-bitowej..

Jak wyżej pisałem, większość oprogramowania, które mnie interesuje, jest razem z systemem.
Reszta to np. darmowa Picasa2, może OpenOffice, uTorrent, FrostWire, Miranda IM, Audacity czy VLC. Połowy tych programów używałem też na OS X.
Powiem Ci jeszcze raz, bo kiedyś już mi się chyba udało - nie mierz wszystkich swoją miarą.

Co do visty :) hmmm widzę, że lubisz extremalną zabawę. Żeby nie było, że się czepiam probowałem na tym pracować i bawić się jakiś czas temu. Najpierw alfy, bety i rtm, do czasu .Ale to już zupełnie inna bajka :)

No to mamy podobne doświadczenia ;) Z tym, że u mnie zarówno beta jak i wersja finalna działały w porząsiu :)

#318 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 17 December 2007 - 21:17

W sumie to jestem trochę załamany. Właśnie dzisiaj dostałem w pracy Dell Vostro 1500 i nie ma sensu kupować MBP. Miałem już odłożone pieniądze ( 4k ja i 4k w prezencie od rodziców za zaliczenie dyplomu inżyniera), no i właśnie się dowiedziałem że jak dostaję z pracy to nie ma sensu kupować nowego :(. Chyba Zakup MBP przesunie się o jakiś czas. W sumie większość ludzi byłaby zadowolona, a ja jestem rozgoryczony, bo mogłem go zamówić już w przyszłym tygodniu, ale postanowiłem sobie w sobotę do szczecina pojechać i kupić na gwiazdkę. PS. Mam nadzieje że nie zostanę zbanowany :). Poczekam jeszcze trochę uzbieram całość i kupie tego MBP. GGGGGRRRRRRRRR ----- Ja kupię Makaaaaaaaaa ( W tonacji This is Spartaaaaaa)

#319 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 17 December 2007 - 22:18

to najpierw sprawdz jak bardzo ten laptop bedzie funkcjonalny.. tez dostalem z pracy.. windows 2000 soe. jest tak dran zabezpieczony ze nawet gg nie zainstaluje . w zasadzie nic tam nie dziala procz korporacyjnego badziewia.. nawet nie polacze sie z netem chyba ze celem wbicia sie do korporacyjnej sieci ( setup sieci jest taki ze dziala tylko z firma. no ale to moze przez moja profesje tak zabezpieczany.. gdzie indziej moga dawac golasy z officem bez "zreformowanego systemu"

#320 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 18 December 2007 - 07:13

to najpierw sprawdz jak bardzo ten laptop bedzie funkcjonalny.. tez dostalem z pracy.. windows 2000 soe. jest tak dran zabezpieczony ze nawet gg nie zainstaluje . w zasadzie nic tam nie dziala procz korporacyjnego badziewia.. nawet nie polacze sie z netem chyba ze celem wbicia sie do korporacyjnej sieci ( setup sieci jest taki ze dziala tylko z firma. no ale to moze przez moja profesje tak zabezpieczany.. gdzie indziej moga dawac golasy z officem bez "zreformowanego systemu"

To ja jestem administratorem. Więc mam hasła administratorskie. Na nim zainstalowana jest Vista Bussines 32bit. Proc C2D 2.0Gh 2G ram. g8400. Nie jest zły sprzęt, ale spowodował iż zakup MBP zostaje odsunięty w czasie. No bo po co mi 2 laptopy.

#321 tgr2007

tgr2007
  • 199 posts
  • SkądPolska

Posted 18 December 2007 - 10:24

Kiedy dla niego winda jest lepsza :) bo tak woli/lubi. To tak jak bys chcial kogos przekonac ze kolor zielony jest ladniejszy od niebieskiego..
Moim zdaniem OSX jest i lepszy i ladniejszy do XP/VISTA. Co nie zmienia faktu ze dla kogos innego moze byc zupelnie odwrotnie...

To nie do końca można sprowadzić do dyskusji o kolorach.

Z kilku powodów używam i Mak i Windows (XP, Vista) i wszystkie systemy mają coś, czego nie ma konkurent. W Win są super programy do redefiniowania funkcji klawiatury, np.Key Tweak, dlaczego tego nie ma pod Mac OS? W kwestii ergonomii systemu, to bardzo brakuje mozliwości powiększenia okno na cały ekran oraz możliwości zmiany wymiarów okienka chwytając z jego brzegi.

Stabilność... cóż. Ostatni blue screen w Win miałem rok temu, a pady Leoparda mam co 1-2 dni. I to takie ostre, system prosi po angielsku/francusku itp. o naciśnięcie power button.

Softwarowe braki braki:
- sensowny OEMowy program typu NERO (z trybem multisession)
- brak Office PL klasy co najmniej MS Office 2003/2007 (ten 2004 to drogie dziadostwo dla pasjonatów z nadmiarem kasy). Te polskie słowniki do Maka to tylko drobna namiastka.
- w tym pięknym, niby multimedialnym systemie brak prostego programu graficznego! (tak, wiem --> GIMP. tylko mi działa co drugi raz)

Ale i tak lubię mojego Makbooka. Zwłaszcza po kupnie zewn. monitora :-)

#322 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 18 December 2007 - 10:35

TStabilność... cóż. Ostatni blue screen w Win miałem rok temu, a pady Leoparda mam co 1-2 dni. I to takie ostre, system prosi po angielsku/francusku itp. o naciśnięcie power button.

Nie zganiaj tego na OS X tylko pedz z makiem do serwisu bo cos z nim nie tak.

#323 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 18 December 2007 - 19:23

eee tez miewalem okresowe zwiechy (wymagajace reseta) na MBP i byly one spowodowane niestabilnoscia mac os'a. Nie gloryfikujmy prosze tak MAC OSXa bo choc to wspanialy system to mechanizm jego publikacji nie ustepuje windowsom ( vide leopard i jego poczatki, rozne niestabilnosci polaczenia internetowego udokumentowane chociazby na tym forum itd). Zreszta nie ma chyba idealow. Moj dobry znajomy radzi sobie niezle z linuksem ale tez mi mowil ze czasem mu sie cos tam zawiesi. Choc biorac pod uwage ilosc mozliwych konfiguracji jakie ma do przetestowania Apple przed wypuszczeniem swych produktow( porownujac do np. Microsoftu) to sorry ale mogliby sie lepiej przylozyc..

#324 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 December 2007 - 20:49

Odkąd wymieniłem wadliwą baterię o której wspominałem, OSX nie padł mi jeszcze ani razu, a na komputerze pracuję bez wytchnienia, ok. 8 godzin dziennie. Niestety, ani Vista (@#@!!#$^$%), ani Linux nawet, nie jest na tyle niezawodny... nt. Visty nie będę się wypowiadał bo czekam raczej na kolejny system microsoftu... jak narazie 95, 98se i XP były udane. OSX naprawdę jest stabilny i szybki - tylko dlatego się na niego zdecydowałem. Choć doceniam wysiłki microsoftu - niezły XP (dla gier, choć do tego są konsole...), to uważam, że OSX jest o wiele lepszy... może gdyby linux byl sprzedawany w cenie 500 zł za BOX, to mieli by kasę na szybszą rozbudowę, i teraz bym linuxa chwalił, ale jak narazie, "most advanced system" to OSX nawiązując, do temtu SAD, to niektórzy chcą chyba zwrócić na siebie uwagę... Wrocławska ekipa iSpot jest bardzo pomocna i do SAD nie trzeba tyle dzwonić...

#325 Maciej

Maciej
  • 696 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 December 2007 - 21:00

eee tez miewalem okresowe zwiechy (wymagajace reseta) na MBP i byly one spowodowane niestabilnoscia mac os'a. Nie gloryfikujmy prosze tak MAC OSXa

Moj iBook ma 30 miesiecy, mam go od nowosci z preinstalowanym systemem OS X Tiger.
Pracuje na nim codziennie, raczej usypiam go niz wylaczam. Jest to moj pierwszy Mac
z systemem X dlatego tez testowalem w miedzyczasie wiele programow. W czasie tych
30 miesiecy zaliczylem jeden zwis (z mojej winy - odlaczylem pendrive'a bez odmontowania
go). System chodzi szybko i stabilnie caly czas, nie byl nigdy reinstalowany.
I jak tu nie gloryfikowac tego systemu???

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users