Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Harry Potter and the Deathly Hallows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#51 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 27 lipca 2007 - 16:18

BTW, trafiłem na cos takiego, dla rozluźnienia atmosfery wrzucę ;)

10 ARGUMENTÓW PRZECIW HARRY'EMU POTTEROWI
1. Harry Potter jest globalnym długofalowym projektem, którego cel stanowi zmiana kultury. Próg obronny przed magią jest w młodym pokoleniu systematycznie niszczony. W ten sposób do społeczeństwa wdzierają się siły, które chrześcijaństwo kiedyś pokonało.

2. Hogwart, szkoła magii i czarodziejstwa, jest zamkniętym światem przemocy i grozy, przekleństw i uroków, ideologii rasistowskiej i ofiar krwi, obrzydliwości i opętania.

3. Harry Potter nie walczy ze złem. W każdym kolejnym tomie coraz bardziej staje się widoczne jego podobieństwo do Voldemorta, który jest uosobieniem zła. W tomie piątym Harry zostaje opętany przez Voldemorta, co prowadzi do zniszczenia jego osobowości.

4. Świat ludzi jest poniżany, świat czarodziejów i czarownic gloryfikowany.

5. Nie ma żadnego pozytywnego transcendentnego wymiaru. To, co nadnaturalne, jest wyłącznie demoniczne. Boskie symbole są wynaturzone.

6. Harry Potter nie jest nowoczesną baśnią. W baśni czarnoksiężnicy i czarownice są jednoznacznie złymi postaciami. Bohater uwalnia się z ich mocy przez doskonalenie się w cnotach. W Harrym Potterze nie ma nikogo, kto pragnie dobra.

7. Czytelnik jest konsekwentnie pozbawiany umiejętności odróżniania dobra od zła. Dokonuje się to przez emocjonalną manipulację i intelektualny zamęt.

8. Wykroczenie wobec młodego pokolenia stanowi to, że zwodzi się je z taką łatwością magią i wypełnia się jego wyobraźnię obrazami świata, w którym rządzi zło. Świata, który nie tylko jest bez wyjścia, ale w którym warto pozostać.

9. Każdy, komu zależy na różnorodności poglądów, powinien bronić się przed masowym zaślepieniem i dyktaturą opinii, narzucanych przez gigantyczną akcję multimedialną.

10. Wiara w kochającego BOGA jest wypierana przez natłok magicznych obrazów, dlatego szkolna indoktrynacja Harrym Potterem stanowi atak na wolność religijną. Powinno się odmawiać udziału w szkolnych imprezach potterowskich z powodów religijnych i ze względu na sumienie.

Dlatego bardzo poważnie zastanów się jeśli planujesz zabrać swoje dziecię na ten film, albo kupisz mu tę książkę.

Dla prześmiewców, zamieszczam przykład na to że w tej książce znajdują się autentyczne praktyki okultystyczne:

Rowlig, "Komnacie Tajemnic" pisze o "ręce chwały". Cytat - "O, ręka chwały! Włóż świecę w nią a będzie świeciła tylko temu, kto ją posiada. Najlepszy przyjaciel złodziei i kieszonkowców!"

Ten rodzaj strasznej "ręki chwały" naprawdę istnieje w tradycji okultystycznej. Związana jest ona z ręką mordercy, który został powieszony. Ręka ta została ucięta, oczyszczona z krwi i zakonserwowana w soli. Świece (zrobione z tłuszczu innego mordercy, z knotem z jego włosów) wkłada się między palce przed wejściem złodzieja do domu ofiary. Powiada się, że ta ręka posiada magiczną moc ochrony i ostrzegania dla złodziei.

Najbardziej przerażająca praktyka opisana jest w czwartym tomie, gdy Harry jest przez zaklęcie porwany na cmentarz, gdzie opisany został rytuał satanistyczny w najstraszniejszych szczegółach. Mimo, że opis może nie oddaje dokładnie znanych rytuałów, obecne są klasyczne jego elementy: ofiarę z człowieka, samookaleczenia oraz inne elementy typowe dla satanizmu, włącznie z "atomejem" (ostry sztylet z podwójnym ostrzem używany do składania ofiar).

Jak widać nie jest to "tylko" fikcja literacka... czy zatem to jest dla dzieci?

Insza inszość, że nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ktoś, kto to pisał po prostu ironizował. Bo jakoś nie chcę wierzyć [dla własnego zdrowia psychicznego], że są ludzie aż tak głupi...

#52 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 27 lipca 2007 - 16:28

chyba nie - nie wiem czy to przypadkiem nie jakas oficjalna krytyka KK na temat tej serii ciekawe co by napisali o mistrzu i malgorzacie gdyby nagle wizerunek dobrego diabla wollanda zdobyl taka poczytywalnosc na swiecie :)

#53 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 27 lipca 2007 - 17:27

Hewlett Packard ma na pewno za przeciwników mohery

#54 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 27 lipca 2007 - 18:29

Hewlett Packard ma na pewno za przeciwników mohery

Yup, ale kościelna nagonka na HP [a istnieje taka ;] ] tylko wzmaga zainteresowanie książką - podobnie było z Ko[d/t]em Leonarda - chociaż to miało znaczenie raczej wcześniej, gdy wydawane były wcześniejsze tomy. Potem nachalny marketing, na który wyłożono kupę kasy zrobił swoje - reklamowana była książka, filmy - teraz nie ma chyba osoby, która by o HP nie słyszała.

ciekawe co by napisali o mistrzu i malgorzacie gdyby nagle wizerunek dobrego diabla wollanda zdobyl taka poczytywalnosc na swiecie

Nay, M&M [ ;) ] to przecie klasyka jest. I dobra literatura, było nie było. ;)

#55 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2007 - 20:31

uwak nie traktuj nas z gory. Polska fantastyka istnieje i ma sie dobrze, to jest oczywiste. Od czasu gdy Fabryka slow weszla z takim przytupem pojawilo sie wiele nazwisk ktore wczesniej moznaby obejrzec jedynie w "Fantastyka". Mam na ten moment jedynie 38 tytulow z FS i wiem dobrze jak wyglada polska fantasy, fantastyka czy SF(no tego to prawie nie ma XD) a HP, czy jest prosty... Ania z zielonego wzgorza, czy Pan Tadeusz takze nie grzesza skomplikowana fabula... To jest ksiazka dla przyjemnosci i dla rozrywki. Ona ma byc latwa bo inaczej nastolatki nie siegneli by po nia. Nie jest wybitna ale nie jest w zadnym wypadku ponizej normy. I tyle :)

#56 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 27 lipca 2007 - 20:31

Jakby istniala inkwizycja to do smierci JPII wszystko byloby OK, ale za to Ratzinger zrobilby porzadek (wtajemniczeni wiedza o co chodzi) ;)

#57 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 27 lipca 2007 - 21:41

To jest ksiazka dla przyjemnosci i dla rozrywki.

Say: czytadło. Do tego wniosku doszliśmy już jakiś czas temu, y'know ;)
Żeby nie było: słowa "czytadło" nie używam w pejoratywnym znaczeniu, a jedynie na określenie książki nie przekazującej żadnych głębszych treści, służącej jedynie względnie prostej i niezmuszającej do refleksji rozrywce.

#58 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2007 - 23:06

Bravo... Przytup z oklaskami. I zakonczmy dyskusje nad wyzszoscia Dostojewskiego nad Rowlling :D

#59 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 28 lipca 2007 - 04:30

Ja nie mowie, ze inne ksiazki to beznadzieja. Po prostu ta moze i kiczowata fabula mnie bardzo wciagnela. A Rowling wiedziala potem jak juz zarboic duzo mamony i zamiast wszystko napisac w jednej ksiazce to rozciagala cala fabule. Jak ktos tu powiedzial, Harry jest magikiem, a i tak reszta go nap**** w tylek jak nic! Wedlug mnie dlatego, ze Rowling chciala dostac wiecej moola :P Coz, nie powiem udalo sie jej :D Jak bylem maly to nienawidzilem wielu ksiazek, a jak juz osiagnalem tak z 15 lat nagle sie zmienilo. Lubie czytac wszystko, co dobre. Przeczytalem tez duzo polskich ksiazek i najbardziej podobaly mi sie Krzyzacy Sienkiewicza. Pan Tadeusz lekko kiczowaty raczej dlatego, ze pisany rymem. Ale znowu Midsummer Nights Dream Shakespeare'a bardzo mi sie podobal :) Harry Potter jak kazda inna ksiazka ma swoje wady i zalety. Ja ja lubie za prostote i cala wedlug mnie bardzo dobra historie, ktora sie wspaniale skonczyla. Smutny poczatek, Harry jako sierota bez rodzicow musi stawic czolo najpotezniejszemu czarnoksieznikowi wszechczasow. Po drodze umieraja jego najblizsze osoby az wkoncu on tez umiera jednak powraca na ziemie zeby zabic Voldemorta kompletnie. A Epilog jest super. 19 lat potem Harry i Ginny i ich dzieci Albus, Severus i James :D Smutne jest dla mnie to, ze juz wiecej nic nie bedzie :( Koniec tej dla mnie fascynujacej historii. Wogole to lubie pierwsze serie. 1-4 gdyz one mialy bardzo duzo przygody, a 5-7 to juz bardziej byla walka i zemsta.

#60 Szejker

Szejker
  • 214 postów
  • SkądKraków / Cieszyn

Napisano 28 lipca 2007 - 20:07

Jezu, reRESERVEDFX, czy mógłbyś, błagam, oznaczać jakoś te tony spojlerów w swoich postach? Np. [UWAGA SPOJLER!] ;) Bez obrazy, ale w sumie opowiedziałeś kilka ważnych fragmentów książki tutaj bez żadnego ostrzeżenia i ktoś czytając to mógłby się na Ciebie zdenerwować :>

#61 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 28 lipca 2007 - 20:09

Ehh whatever :P Beda wiedziec deko :D

#62 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 28 lipca 2007 - 22:39

A wiec tak jestem z tych bardzo nielicznych osob, ktore nie kochaja Harry'ego Pottera, ale maja na jego temat po prostu chorego bzika

Gówniana książka dla małolatów, czym się tak podniecasz?

#63 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipca 2007 - 22:47

Odezwal sie ogolony na lyso pseudo mezczyzna z przerosnietym ego?

#64 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 28 lipca 2007 - 22:48

Lubie czytac wszystko, co dobre.

Ale na razie piszesz o niedobrym

Przeczytalem tez duzo polskich ksiazek i najbardziej podobaly mi sie Krzyzacy Sienkiewicza.

To albo nie czytałeś tych dobrych, albo jednak tego co dobre czytać nie lubisz.

Pan Tadeusz lekko kiczowaty raczej dlatego, ze pisany rymem.

Tego to nawet nie będę komentował. BTW, ten rym to 13-zgłoskowiec i niema nic lepszego napisanego tym stylem od Pana Tadeusza.

Ale znowu Midsummer Nights Dream Shakespeare'a bardzo mi sie podobal :)

Są lepsze.

Harry Potter jak kazda inna ksiazka ma swoje wady i zalety.

Zalety poznała chyba tylko autorka, ma je na swoim koncie.

Ja ja lubie za prostote.

I tu jest zdaje się sedno problemu.

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 21:49 ----

Odezwal sie ogolony na lyso pseudo mezczyzna z przerosnietym ego?

Kto jest ogolony na łyso?
  • Ka lubi to

#65 db

db
  • 771 postów

Napisano 28 lipca 2007 - 23:14

heh, rozbawił mnie ten temat. Mam dosyć dziwne zdanie o tej książce , nie będę nawet na ten temat się rozpisywał, przyznam ,że nawet tego nie czytałem, odrzuca mnie myśl ,że oprócz mnie zachwyca się tym 1/5 planety :D to chyba nie dla mnie i nie próbuje się tu w żaden sposób wywyższyć, po prostu nie rusza mnie "masówka"

#66 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 28 lipca 2007 - 23:24

Mi tam to wisi czy daną książkę czyta jedna osoba, czy też cały wszechświat i okolice

#67 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipca 2007 - 23:43

pank... Oświeć mnie, co jest wymiernie "dobre"? Rzuc tez od razu definicje wymiernego piekna.. Z gory dziekuje...

#68 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 28 lipca 2007 - 23:52

pank... Oświeć mnie, co jest wymiernie "dobre"?

Rzuc tez od razu definicje wymiernego piekna.. Z gory dziekuje...

Nie wiem co jest dobre wymiernie, ale Harry Potter wymiernie jest mierny i to nawet jako książka dla dzieci. Jego jedyną IMHO zaletą jest to że dzieci odrywają się na chwilę od mordowania na PS czy innym Xboxie i czytają cokolwiek. Ale dlaczego podoba się to ludziom powyżej 13 roku życia jest dla mnie niepojęte. A jak gość prawie moczy majtki z zachwytu nad Potterem a potem pisze że Pan Tadeusz jest grafomański, to właściwie należy współczuć a nie dyskutować.

#69 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 29 lipca 2007 - 01:52

Jezeli nie wiesz, co jest dobre to znaczy, ze nic nie wiesz, a wiec zamilcz.

#70 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 29 lipca 2007 - 02:24

Jezeli nie wiesz, co jest dobre to znaczy, ze nic nie wiesz, a wiec zamilcz.

Błagam, nie kompromituj się już bardziej.

#71 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 lipca 2007 - 04:41

Ksiazki dla gospodyn domowych zawsze wzbudzaly szeroki aplauz.

#72 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 29 lipca 2007 - 05:29

Ja rowniez wspolczuje wlascicielom co niektorych komentarzy. Zupelnie jakbym slyszal naszych politykow. Ponoc jedna z cech "inteligenta" jest tolerancja. No to chyba "ponoc".

#73 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 29 lipca 2007 - 08:12

Ja rowniez wspolczuje wlascicielom co niektorych komentarzy. Zupelnie jakbym slyszal naszych politykow.
Ponoc jedna z cech "inteligenta" jest tolerancja.
No to chyba "ponoc".

Czy tolerowanie czytelników HP wyklucza dyskusje na temat marnej jakości tej książki? Ponoć jedną z cech "inteligenta" jest umiejętność zrozumienia czytanego tekstu.

#74 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 29 lipca 2007 - 09:42

Nie karmić trola

#75 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 29 lipca 2007 - 11:03

Nie karmić trola

Nazywasz tak wszystkich którzy mają inne zdanie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych