Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak kupić atrapę Iphona4S za 2400 zł w sklepie stacjonarnym, czyli oszustwo maksymalne :-(

• Zamknięty Temat jest zamknięty
156 odpowiedzi w tym temacie

#26 PanPapaciak

PanPapaciak
  • 78 postów
  • SkądŻyrardów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 15:49

wielkie wyrazy współczucia bo sam wiem jak ciężko zebrać kase na pierwsze jabłko

#27 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 15:52

Z pierwszego posta wynika, ze iPhona zostal juz aktywowany (czy sie myle?). Jezeli zostal aktywowany przed Twoim zakupem, to jest juz jakis slad. Numer imei zostal zapewne na rachunku, wiec jakis dowod masz; moze ten trop pociagnac!?

#28 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 15:59

i teraz najlepsze - na rachunku nie ma żadnego podanego numeru IMEI więc sprzedawca równie dobrze może wciskać kit jak stąd do meksyku ;/ :( Iphone został aktywowany parę dni przed moim zakupem czyli to jest jakiś faktycznie trop. Został zakupiony w sieci T-Mobile, czyli jest jakakolwiek szansa być może namierzenia go, gorzej jak był kupiony na kartę a nie abonament......... Ehhhhh, jeszcze napiszę do T-mobile, zobaczę co oni mi odpiszą...

#29 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 16:05

W bazie danych powinni miec imei aparatu. Sanowanie kodu kreskowego to tez zczytanie numeru imei z bazy. Jezeli tak nie jest to ktos cos kreci. Nie sadze, zeby mieli w bazie danych - iPhone 16gb - to troszke bazarowo...

#30 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 16:18

Też tak sądzę. ;/
mało tego numer rachunku czyli dowodu zakupu jest 1/04/2012... (1 transakcja w 3 dni???????????????)
Dodałem kopię dowodu zakupu do wglądu.
Posted Image

#31 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 16:46

Moze to mial byc zart prima aprilisowy ;-) Zrob tak, jak napisal iPrzemo... Innego wyjscia nie widze. Ale wedlug mnie sprawa jest do wyjasnienia. Tym bardziej, ze telefon aktywowany byl przed Twoim zakupem, a mial byc nowy.

#32 HunterPL

HunterPL
  • 74 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 16:53

Został zakupiony w sieci T-Mobile, czyli jest jakakolwiek szansa być może namierzenia go, gorzej jak był kupiony na kartę a nie abonament.........
Ehhhhh, jeszcze napiszę do T-mobile, zobaczę co oni mi odpiszą...

Z tego co wiem to po numerze IMEI można dojść jaka karta SIM jest obecnie wsadzona w telefon lub jaka była. Policja lub operator (nie wiem teraz) może sprawdzić, gdzie logowała się taka karta SIM. Mi się wydaje, że ktoś po prostu go sobie wyciągnął kilka dni przez Twoim zakupem z pudełka, a potem włożył atrapę i zafoliował, a teraz go użytkuje lub sprzedał komuś. Tylko kto kupiłby sam telefon, bez akcesoriów?

#33 pawel123t

pawel123t
  • 74 postów
  • SkądPoznań/Szamotuły

Napisano 05 kwietnia 2012 - 18:27

Akcesoria mógł dokupić. Telefon z 2, 3 stówy taniej niż normalnie, kupującemu wcisnąć kit, że akcesoria zostały w starym mieszkaniu lub telefon brany na firmę i dużo osób by się skusiło.

#34 viewsonic666

viewsonic666
  • 239 postów
  • Skądcr0ydon

Napisano 05 kwietnia 2012 - 19:03

To nie była atrapa, to był nowy ajfon 5! Tylko źle go trzymałeś... Nie że coś mówię ale mogłeś wydać już te 300 zł więcej i kupić w AOS lub nawet ispocie (zakładam że nadal nie ma apple store normalnego w PL?) albo rozpakować go w sklepie do sprawdzenia :/ Ja sam mam rolkę takiej folii i za pomocą suszarki/opalarki mogę tak ci zafoliować pudełko że nic nie poznasz że nie ma telefonu i akcesorii jak odpowiednio dociążysz (potrzebna by była waga jak dilerzy używają żeby ciężarki dać o odpowiedniej wadze). Kiedyś znajomy chciał żebym mu zafoliował taki komplecik (dał pudełko i ciężarki jakieś w nim już) żeby sprzedał potem jakiemuś pijakowi pod pubem i by się zmył to mu kazałem spi*rdalać. ( Do anty-patriotów i innych deklów uważających że każdy polak kradnie itp, znajomy jest w 100% angolem)

#35 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 19:25

Napisałem do T-mobile, jutro z samego rana jestem umówiony u Rzecznika Praw Konsumenta, i zobaczymy co dalej... Ja tego tak nie popuszczę, chędożeni oszuści :/ :(

#36 ron_1

ron_1
  • 156 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 19:33

Napisałem do T-mobile, jutro z samego rana jestem umówiony u Rzecznika Praw Konsumenta, i zobaczymy co dalej...
Ja tego tak nie popuszczę, chędożeni oszuści :/ :(

Nie odpuszczaj, oszustów trzeba karać bo robią z ludzi frajerów.

#37 iprestigen

iprestigen
  • 520 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 05 kwietnia 2012 - 21:34

I najgorsze, że jest tego coraz więcej na allegro. Nie mówiąc już o tablicy.pl....

#38 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 05 kwietnia 2012 - 21:38

Popatrzcie na to - to juz szczyt chamstwa moze na cos takiego kolega trafil?

#39 iprestigen

iprestigen
  • 520 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 05 kwietnia 2012 - 21:43

To nawet podróbka nie jest tylko jakiś shit...

#40 corba

corba
  • 242 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 kwietnia 2012 - 21:43

Moze to mial byc zart prima aprilisowy ;-)
Zrob tak, jak napisal iPrzemo...
Innego wyjscia nie widze.
Ale wedlug mnie sprawa jest do wyjasnienia. Tym bardziej, ze telefon aktywowany byl przed Twoim zakupem, a mial byc nowy.

A w jaki sposób udowodni, że ten telefon, który przyniósł ponownie po kilku godzinach to ten sam, który kupił w tymże sklepie/komisie?

#41 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 02:01

I tu jest kolejne jedno wielkie pytanie.... ;/ Sam chciałbym to wiedzieć jak.

#42 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 06 kwietnia 2012 - 08:34

Ale masz przecież wyżej opisane co i jak zrobić i to on bedzie ci musiał udowodnić że sprzedał ci nowy telefon a nie ty jemu. Tylko jak to zrobi jak telefon był już aktywowany wcześniej, no jak? :P ;)

#43 malyr

malyr
  • 78 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 06 kwietnia 2012 - 09:19

Dokładnie masz asa w rękawie, musisz się tego trzymać. Jak mogłeś aktywować telefon przed zakupem?:) Widać ewidentnego wała, ktoś kupił telefon aktywował wsadził w pudełko atrapę zaniósł do komisu i tyle. Sprzedawca też pewnie nie wiedział, że to lipa. Tak robili na stacjach z kartami prepaid (był kiedyś pudełkowe), kupowali, ładowali telefony później odnosili że coś nie działa, sprzedawca jak miał sprawdzić czy karta jest pusta jak była idealnie zapakowana?

#44 gerberd

gerberd
  • 169 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 10:28

Jest na wykopie
Jak kupić atrapę iPhone 4S za 2400 zł w sklepie - czyli oszustwo... - Wykop.pl

#45 corba

corba
  • 242 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 kwietnia 2012 - 11:53

Ale cóż z tego, że telefon jest aktywowany? Jak udowodni, że to ten sam telefon, który otrzymał od sprzedawcy ?

#46 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 11:57

Ale cóż z tego, że telefon jest aktywowany? Jak udowodni, że to ten sam telefon, który otrzymał od sprzedawcy ?

Chyba ma pudełko oryginalne z numerem seryjnym i IMEI

#47 corba

corba
  • 242 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 kwietnia 2012 - 12:08

Chyba ma pudełko oryginalne z numerem seryjnym i IMEI

Jeśli sprzedawca nie ma w swoich papierach tych numerkow to pytam co z tego?

#48 mateusz3928

mateusz3928
  • 187 postów
  • SkądSopot

Napisano 06 kwietnia 2012 - 12:14

Nie lepiej załatwić tego osobiście ze sprzedawcą ? Od razu by mu się oczka otworzyły jak by ktoś przyszedł po niego w nocy z kijem do palanta...

#49 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 kwietnia 2012 - 12:20

Nie wiem czy Rzecznik Praw Konsumenta coś tutaj pomoże. No, chyba, że podciągnąć ten zakup pod niezgodność towaru z umową (ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego).
Według mnie takie działanie sprzedawcy to jednak próba oszustwa i sprawa jest dla policji. Tylko rzeczywiście największy problem może być z udowodnieniem faktu, że sprzedawca wydał atrapę telefonu, a nie pełnowartościowy produkt.

Napisałem do T-mobile, jutro z samego rana jestem umówiony u Rzecznika Praw Konsumenta, i zobaczymy co dalej...
Ja tego tak nie popuszczę, chędożeni oszuści :/ :(

A w jaki sposób udowodni, że ten telefon, który przyniósł ponownie po kilku godzinach to ten sam, który kupił w tymże sklepie/komisie?

Jest coś takiego jak domniemanie, że niezgodność towaru z umową sprzedaży istniała w momencie sprzedaży.

#50 corba

corba
  • 242 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 kwietnia 2012 - 12:32

Piszesz zupełnie o innej sytuacji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych