Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Obiektywne spojrzenie użytkownika MB na Dell XPS M1330.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 lipca 2007 - 20:55

Witam ;) Widzieliście nową ofertę*Della? Dell XPS M1330, bo o nim mowa, ma technologię Santa Rosa, więc Core 2 Duo 2ghz, standardowo 2GB pamięci RAM z możliwością*rozbudowy do 4GB, GMA X1300, 802.11n, BT 2.0+EDR, 160GB HDD, odpowiednik Apple Remote schowany w gnieździe Express Cars, napęd optyczny identyczny jak SuperDrive, 1x Firewire, 2x USB2.0 oraz wyjście HDMI. Oprócz tego komputer posiada kamerkę jak iSight, czytnik kart pamięci oraz mój ulubiony bajer w postaci czytnika linii papilarnych. Co ciekawe, można zamówić wersję z 32GB dyskiem SSD (flash), modem HSDPA, matrycę z podświetleniem LED. Zamiast GMA można zażyczyć sobie GeForce 8400GS. Komputer przy tych wszystkich świetnych właściwościach kosztuje $1299, a MacBook mający mniej pamięci, brak nagrywarki DVD, mniejszy HDD, brak czytnika kart pamięci/linii papilarnych, Express Card i innych bajerów - 200 dolarów mniej, bo $1099. Za $1299 natomiast można zakupić MB 2,16ghz + 1GBram + 120gb hdd + SuperDrive. Brak nowinek technicznych jak Santa Rosa itp. Wiem, że wszyscy wiedzą, że Apple niby pakuje elementy "wysokiej klasy" w komputery, ale to jest przesada. Duża przesada. Dell nie tylko ma większe cyferki, ale.. on jest po prostu klasę wyżej, jeżeli chodzi o zastosowaną technologię, anieżeli MacBook! Napisałem tego posta od tak sobie, bo mnie natchnęło. A nóż ktoś to ciekawie skomentuje ;) Mam właśnie MB i zastanawiam się, czy go nie sprzedać na rzecz ów Della, który w Polsce powinien pojawić się niebawem ;) Jedynym mankamentem tego laptopa wydaje się być bateria. Widziałem na YouTube film z jakąś specjalną baterią, która wystawała jakoś spoza normalnych gabarytów notebooka celem przedłużenia czasu działania na baterii. Kiedy znajdę więcej szczegółów na ten temat, podzielę się z tym wami ;)

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 21:00

Że tak zapytam ten laptop jest razem z najnowszą wypasioną Vistą czy trzeba ją dokupować osobno ?;>

#3 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 18 lipca 2007 - 21:01

nie uważasz, że gdy skupiasz swoją uwagę na takich rzeczach jak czytnik linii papilarnych to Dell mógł przyoszczędzić na innych podzespołach (np. kiepskim dysku - jako przykład potencjalniego wrażliwego podzespołu)? Spokojnie, wkrótce Santa Rosa zawita w świat MB.

#4 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 lipca 2007 - 21:14

Chilon: Vista Home Premium ;)
korniszon: co masz na myśli mówiąc o kiepskim dysku? :)

Wiem już co jest nie tak z tą baterią. Mamy trzy opcje. Baterie 3-ogniwową, 6-ogniwową oraz 9-ogniwową.
Wersje 3 i 6-ogniwowe są normalnymi bateriami i ładnie komponują się z całym, płaskim notebookiem. Wersja z dziewięcioma ogniwami natomiast, wystaje z tyłu komputera i robi za obowiązkowo wystawioną nóżkę. Całkowicie psuje to wygląd notebooka, dlatego na pewno bym się na nią nie skusił. Raczej lepiej wersja z sześcioma ogniwami.
Informacje te posiadam z tego tematu, laptopa z wystającą baterią zobaczymy tutaj, a z "gładką" - tutaj.

Na prawdę, coraz większe wrażenie robi na mnie ten notebook ;)

#5 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 18 lipca 2007 - 21:14

A mozna go kupic z OS X? :-P

#6 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 lipca 2007 - 21:23

No "jak byś się postarał"... Tylko proszę, bez kolejnego flejmu na ten temat ;)

#7 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 18 lipca 2007 - 21:24

C
korniszon: co masz na myśli mówiąc o kiepskim dysku? :)

Podałem jako przykład możliwego gorszej jakości podzespołu, na którym można przyoszczędzić. Niekoniecznie musi być to dysk, może być pamięć, ekran, whatever.

#8 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 21:27

Na tych filmikach klawiatura wygląda, jak z MBP, żywcem wyjęta.

#9 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 21:40

Hmm taka błyszcząca zabawka poza tą "giętką" matrycą nie ma raczej nic ciekawego ;>

#10 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lipca 2007 - 21:58

Szczerze, to ten Dell wygląda na kawał porządnego sprzętu. Konfiguracja mówi za siebie. Konkstrukcja też. Jak widać da się w 13.3" zmieścić i ExpressCard i czytnik kart pamięci. Bardzo fajna jest wyszukiwarka sieci wifi bez włączania komptera (diody).

#11 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 18 lipca 2007 - 22:04

Że tak zapytam ten laptop jest razem z najnowszą wypasioną Vistą czy trzeba ją dokupować osobno ?;>

Nie dostaniesz już nigdzie PC-Notebooków z powiedzmy XP. Do wszystkich na siłę pchają viste. Choć w Polsce jest jeszcze jest troche zapasów z XP. Ale i tak taki vobis wpycha nawet do nich viste bo mieli taki prikaz.

#12 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 22:06

Ale powiało gadką nienawróconego do końca pecetowca... ;) dla mnie technicznie może być ten sprzęt lepszy, ale może go sobie Dell wsadzić w jedno miejsce. Dopóki Apple i Mac OS X będą stanowić jedną nierozerwalną, wspaniałą, całość, nie myślę o czymś takim w kategorii "a może sobie kupie".

#13 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 lipca 2007 - 22:20

A mozna go kupic z OS X? :-P

Pewnie nie ;-), ale Dell będzie rozszerzał swoją ofertę z preinstalowanym Ubuntu o kolejne kraje i kolejne komputery. Nie wiem czy będzie to dotyczyło konkretnie tego modelu, chyba niekoniecznie, niemniej w przyszłości Dell z Ubuntu to może być ciekawa alternatywa nie tylko dla Windows... Oczywiście do pewnych zastosowań.

Co do baterii. Nie wiem jak jest w XPS M1330, ale laptopy Della były znane z ciekawej możliwości włożenia drugiej baterii w miejsce napędu optycznego. Robiło się to "w locie", bez żadnych ceregieli z odkręcaniem śrubek, itp. Gdzieś czytałem, że czas pracy na 2 bateriach w niektórych modelach to około 8 godzin. Oczywiście laptop jest wtedy odpowiedni cięższy. Ale coś za coś.

#14 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 lipca 2007 - 01:04

niektorzy zapominaja ze apple to design+os x. reszta jest zbudowana z tych samych chipow i kondensatorow co dell hp czy toshiba. I te ostatnie najprawdopodobniej nigdy nie beda mialy wlasnie tego co ma mac. Jezeli dla ciebie czytnik lini papilarnych jest niezbedny do pracy na komputerze to bierz della. sluchaj, albo wolisz porsche z np kubicą jako kierowcą albo passata kombi z klimatyzowanym schowkiem i tempomatem z "sasiadem z góry" za kierownicą.

#15 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 lipca 2007 - 01:11

Niezbędny do pracy? Nie ;) Uprzyjemniający życie, podobnie jak MagSafe, magnetycznie zamykany ekran, napęd optyczny Slot-in czy pilot? Jak najbardziej! :) Tak ogólnie, to ja na prawdę lubię techniczne nowinki, więc takie rzeczy jak LED za matrycą wydają mi się ciekawe ;) nicomsw: Jeszcze dziś zastanawiałem się, czy Windows Photo Gallery przypadkiem nie jest lepiej rozwiązane od iPhoto. Teraz wiem, że jednak nie ;) iLife > Vista ;)

#16 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 01:21

A mnie ten laptop się po prostu nie podoba, brzydki jest. Nic mu do linii maćków. Dla mnie ważny jest również wygląd.

#17 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lipca 2007 - 04:58

Ja kupuje komputery przede wszystkim dla Mac OS X i pracujacego pod nim oprogramowania. Sprzet to kwestia nieco drugorzedna.

#18 Kobza

Kobza
  • 227 postów
  • Skądten pomysł !?

Napisano 19 lipca 2007 - 06:29

Obiektywnie patrząc, powiedzmy, iż kolega zwrócił moją uwagę na podany sprzęt więc, nie wytaczając ciężkiej artylerii zdobywam się na komentarz. W życiu nie zwrócę już uwagi na PC ale w tym modelu jak w każdym odrazu widzę ochydny, obleśny czarny plastik. No, sprzętowo fajne rozwiązania, ale niewyjściowy jest. A tak prywatnie to powątpiewam w niezbędność np czytnika lini papilarnych...

---- Dodano 19-07-2007 o godzinie 07:32 ----

Ja kupuje komputery przede wszystkim dla Mac OS X i pracujacego pod nim oprogramowania. Sprzet to kwestia nieco drugorzedna.

Właśnie trafiłeś w sedno- czymś trzeba nadrabiać brak pożądnego OS w końcu OS X inaczej wykorzystuje zasoby sprzętowe Dzięki temu komputer jest wydajniejszy...

#19 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2007 - 07:16

GMA 3100 (x1300 to raczej ati)

#20 iMike

iMike
  • 99 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lipca 2007 - 07:32

czy ja dobrze wyczytalem ze jak zaplace wiecej za ekran z LED to kamera jest wtedy 0,3 MP a jak bez LED to mamy kamere internetową 2.0 MP? dziwne to... ja bym wolal ekran z LED i kamerę 2.0 MP razem...:)

#21 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 07:58

Nie no ok, jeśli ktoś potrzebuje windowsa na pokładzie to sprzęt jak ta lala. Nie powiem nic złego o dellu bo robi świetne maszyny i to jest własnie tego najlepszy przykład. jednak te świecące przyciski, lampki itp ... nie wiem mnie to w laptopie zbędne i jeśli freebsd obsłużyło by w tym dellu totalnie wszystko zapewne miałbym zagwózdkę co wybrać jednak tak nie jest ;) Głównym powodem tego że wybrałem mac'a (i to całkiem nie dawno) była elastyczność i komfort pracy której windows po prostu nie ma i z tego co widzę mieć długo nie będzie.

#22 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lipca 2007 - 09:53

Nie powiem nic złego o dellu bo robi świetne maszyny .

Dziwne. Z kim nie rozmawiam w USA to slysze, ze DELL to najwiekszy badziew, dobrze opakowana taniocha i psujaca sie tandeta. Jak samochody FORD ;P

#23 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 lipca 2007 - 09:56

...dobrze opakowana taniocha i psujaca sie tandeta. Jak samochody FORD ;P

Ej, ej, ej ! ;)

#24 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lipca 2007 - 10:04

Ej, ej, ej ! ;)

No co, a o Found On the Road Dead nie slyszales? :P

#25 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 19 lipca 2007 - 10:08

Dziwne. Z kim nie rozmawiam w USA to slysze, ze DELL to najwiekszy badziew, dobrze opakowana taniocha i psujaca sie tandeta. Jak samochody FORD ;P

Desktopa ani laptopa Della nie miałem, ale administruję już chyba trzecim serwerem na dellu poweredge - to jest dopiero kosmos! Zerowa awaryjność, komponenty najwyższej klasy i ta ergonomia... Jak ktoś się zastanawia nad poważnym serwerem to polecam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych