Witam 

Widzieliście nową ofertę*Della?
Dell XPS M1330, bo o nim mowa, ma technologię Santa Rosa, więc Core 2 Duo 2ghz, standardowo 2GB pamięci RAM z możliwością*rozbudowy do 4GB, GMA X1300, 802.11n, BT 2.0+EDR, 160GB HDD, odpowiednik Apple Remote schowany w gnieździe Express Cars, napęd optyczny identyczny jak SuperDrive, 1x Firewire, 2x USB2.0 oraz wyjście HDMI.
Oprócz tego komputer posiada kamerkę jak iSight, czytnik kart pamięci oraz mój ulubiony bajer w postaci czytnika linii papilarnych.
Co ciekawe, można zamówić wersję z 32GB dyskiem SSD (flash), modem HSDPA, matrycę z podświetleniem LED. Zamiast GMA można zażyczyć sobie GeForce 8400GS.
Komputer przy tych wszystkich świetnych właściwościach kosztuje $1299, a MacBook mający mniej pamięci, brak nagrywarki DVD, mniejszy HDD, brak czytnika kart pamięci/linii papilarnych, Express Card i innych bajerów - 200 dolarów mniej, bo $1099.
Za $1299 natomiast można zakupić MB 2,16ghz + 1GBram + 120gb hdd + SuperDrive. Brak nowinek technicznych jak Santa Rosa itp.
Wiem, że wszyscy wiedzą, że Apple niby pakuje elementy "wysokiej klasy" w komputery, ale to jest przesada. Duża przesada. Dell nie tylko ma większe cyferki, ale.. on jest po prostu klasę wyżej, jeżeli chodzi o zastosowaną technologię, anieżeli MacBook!
Napisałem tego posta od tak sobie, bo mnie natchnęło. A nóż ktoś to ciekawie skomentuje 

Mam właśnie MB i zastanawiam się, czy go nie sprzedać na rzecz ów Della, który w Polsce powinien pojawić się niebawem 

Jedynym mankamentem tego laptopa wydaje się być bateria. Widziałem na YouTube film z jakąś specjalną baterią, która wystawała jakoś spoza normalnych gabarytów notebooka celem przedłużenia czasu działania na baterii. Kiedy znajdę więcej szczegółów na ten temat, podzielę się z tym wami