Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Spis efektów Mac OSX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#26 macQUB

macQUB
  • 334 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 17 lipca 2007 - 12:00

Cytat

ctrl+F2 Menu Findera bez myszki
ctrl+F3 Dock bez myszki
Jeżeli komuś nie działa, aktywacja ctrl+F1

plus dotego ctrl + F8 rozwija menu górne (te koło zegara)
w doku:
japco+ naciśnięcie i przeniesie nie aplikacji powoduje zmiane miejsca danej aplikacji w te miejsce ,które wybraliśmy.
jabco + klik pokazanie źródła danej aplikacj

#27 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 17 lipca 2007 - 13:06

W Safari i Preview (wygoda w/w PDF): spacja = page down shift+spacja = page up

#28 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 lipca 2007 - 14:17

Tekst zaznaczony w dowolnym programie możemy przeciągnąć na biurko/ pulpit otrzymując w ten sposób plik text clipping, albo przeciągnąć na ikonę innego programu w doku, wklejając go w ten sposób jako treść nowego maila, tekst w edytorze tekstu itd.

#29 mauma

mauma
  • 225 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 16:28

Preview pozwala na przeglądanie plików .pdf w trybie "fullscreen slideshow".Kombinacja klawiszy: command+shift+f

---- Dodano 19-07-2007 o godzinie 17:53 ----
Jeżeli znudziły się komuś efekty minimalizacji okien, scale lub genie, to w prosty sposób, można ustawić trzeci, ukryty efekt Suck effect.Wystarczy tylko wklepać w terminalu kod: defaults write com.apple.dock mineffect -string suck
Potem jeszcze tylko killall Dock i gotowe

Źródło

#30 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lipca 2007 - 17:08

Cytat

Japco + i = wysyła całą stronę z Safari mailem

Nie dziala z Safari 3 ;P :)

#31 mauma

mauma
  • 225 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 17:11

Działa - Safari 3.0.2

#32 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 16:41

jabłko+m jabłko+L Minimalizacja i maksymalizacja okien do i z docka

#33 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 20:29

Cytat

jabłko+m
jabłko+L

Minimalizacja i maksymalizacja okien do i z docka

Dzięki! Jesteś wielki.

Jak jeszcze ktoś podpowie skrót do przywrócenia okna ukrytego programu to bede wdzieczny...

#34 kezzlock

kezzlock
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2007 - 20:30

Już chyba było poruszane ctrl + scroll w myszy, ale mam pytanie czy jest jakiś skrót klawiszowy który do jakiegoś stopnia przybliża nam to co dzieje sie na ekranie (tak jak bysmy trzymajac ctrl skrolowali) wydaje mi sie ze cos takiego kiedys widziałem na jakims filmiku na jutubie. thx & bless

#35 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 20:32

Cytat

Już chyba było poruszane ctrl + scroll w myszy, ale mam pytanie czy jest jakiś skrót klawiszowy który do jakiegoś stopnia przybliża nam to co dzieje sie na ekranie (tak jak bysmy trzymajac ctrl skrolowali) wydaje mi sie ze cos takiego kiedys widziałem na jakims filmiku na jutubie.

thx & bless

system preferences/universal acces i tam sprawdź jaki to skrót, tam też chyba trzeba go aktywować

Cytat

Dzięki! Jesteś wielki.

Jak jeszcze ktoś podpowie skrót do przywrócenia okna ukrytego programu to bede wdzieczny...

jabłko+tab
  • kezzlock lubi to

#36 kezzlock

kezzlock
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2007 - 20:39

Cytat

system preferences/universal acces i tam sprawdź jaki to skrót, tam też chyba trzeba go aktywować

Dzieki o to chodziło!

bless

#37 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 29 lipca 2007 - 14:26

Cytat

Jablko+Ctrl+D - po najechaniu kursorem na jakies wyraz, system wyswietla nam slownikowa definicje danego slowa.

A jak puścimy D ale przytrzymamy dalej Jabłko+Ctrl to możemy na bieżąco podglądać definicje słów znajdujących się pod kursorem.

#38 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 05 sierpnia 2007 - 12:41

Command-Option-Eject (trzymać około 2 sek.) - Sleep (inaczej hibernacja)

#39 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2007 - 21:01

Robienie przezroczystych okienek jakiekolwiek okienko jakiejkowiek apliakcji: command(jabko) + control(ctrl) + scroll = zwiekszanie/zmniejszanie przezroczystosci okienka :D Pozdrawiam serdecznie Pmm

#40 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpnia 2007 - 21:23

mydzio: hmm, u mnie cos nie bangla

#41 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 05 sierpnia 2007 - 21:39

Cytat

command(jabko) + control(ctrl) + scroll

Scroll w myszce? U mnie nie działa. Safari/Finder po prostu przewija zawartość okna.

#42 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 06:37

Cytat

Scroll w myszce? U mnie nie działa. Safari/Finder po prostu przewija zawartość okna.

Raczej fn+ctrl i scroll.
Tak, w myszce.

#43 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2007 - 11:10

Hmm...

Jakby co to ja mam Powerbook G4 1.67 Hi-Res. Dziala na wszystkim np.: Finder, Safari, Adium.
Dziala tez na iBooku mojej dziewczyny (iB 1.33 12'').

Jakby co zauwazylem to dopiero od updatu do 10.4.8 chyba.

Moze faktycznie u niektorych trzeba robic to z wcisnietym Fn (zalezy od ustawien systemowych).

W sumie dajcie znac czy wam dziala bo jestem ciekawy. Byl by to jednak problem na miare Archiwum X gdyby dzialalo to tylko u mnie i u mojej dziewczyny :)

Pozdrawiam
Piotrek

PS. Aaa... warto jeszcze dodac ze mam zainstalowany dodatek w postaci Afloat - bardzo fajny programik swoja droga. Moze to jest przyczyna. Niestety nie ma mnie teraz w domu a w pracy mam PC :( wiec nie sprawdze.

PPS. Tak sprawdzilem w necie i faktycznie wszystko dzieki Afloat ;-)

http://lifehacker.co...-mac-213141.php

Swoja droga na prawde polecam ten programik bo oprocz mozliwosci robienia przezroczystych okien zawiera funkcje Always On Top (czasem ciezko bez niej sie obejsc).

#44 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 sierpnia 2007 - 11:18

Tak. To dzieki AFLOAT. Gdy go aktywuje, faktycznie mozna ustawic przezroczystosc okienek, ale to juz chyba nie jest funkcja OSX samego w sobie.

#45 wloczykij

wloczykij
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2007 - 00:54

Po najechaniu myszką na owolną część okna i wdukrotnym naciśnięcu "jabłka" minimalizacja do docka

#46 solak

solak
  • 64 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 września 2007 - 17:02

Cala gama zwolnionych efektow z "shiftem" shift + F9/F10/F11 - Expose w zwolnionym tempie shift + F12 - Dashboard w zwolnionym tempie shift + minimalizacja (japko+m albo guzik na oknie) - minimalizacja... w zwolnionym tempie! ;) No i na koniec sztuczka! 1) Otwieramy terminal i wpisujemy 'killall dock' (nie klikamy enter. jeszcze nie.) 2) Minimalizujemy w zwolnionym tempie dowolne okno (najlepiej przegladarke www z otwarta, dluga strona) 3) Szybko (zanim okno sie zdazy zminimalizowac) uruchamiamy enterem komende 'killall dock' 4) System zresetuje Dock'a, a nasze minimalizowane okno zastygnie w polowie 'zasysania'. Dalej jednak dziala :) Mozna scrollowac strone, klikac w przyciski itp. (Klikamy jednak na 'fantomie' okna, tam, gdzie bylo przed minimalizacja)

#47 Piotrek77

Piotrek77
  • 184 postów
  • SkądŁódź/Piaseczno

Napisano 10 września 2007 - 16:27

Jako abnegat w dziedzinie skrótów zacząłem sobie spisywać co niektóre posty. W końcu stwierdziłem, że to wszystko może jeszcze się przydać komuś poza mną i pozwoliłem sobie je opublikować na stronie http://web.mac.com/s...s_&_Tricks.html

#48 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 września 2007 - 08:00

Cytat

Jako abnegat w dziedzinie skrótów zacząłem sobie spisywać co niektóre posty. W końcu stwierdziłem, że to wszystko może jeszcze się przydać komuś poza mną i pozwoliłem sobie je opublikować na stronie http://web.mac.com/s...s_&_Tricks.html

Wszystko fajnie- tylko jakieś niesamowite bzdury napisałeś we wstępie.
Co oznacza że "jedynym sposobem operowania Macowego OS?u było poprzez klawiaturę i ewentualnie jedno przyciskową myszą" jakoś nie rozumiem? jakie ewentualnie? Cały ewenement mac os to właśnie operowanie myszką nie tekstem pisanym. Skróty klawiaturowe są jak gdyby wtórne nie pierwotne. Co do dwu przyciskowej myszki... są tacy co mają i kilknaście przycisków- tylko po co skoro wszystko równie sprawnie i szybko robi się jednym przyciskiem? Zdaje się że to kwestia przyzwyczajenia. Ja osobiście bardzo żałuje że apple odeszło od idei jednego przycisku- na szczęście jeszcze można wyłączyć dodatkowe klawisze.

#49 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 21 września 2007 - 08:42

Z wciśniętym JABŁKIEM przenosimy katalog z dysku górną belkę FINDER'a i tworzymy tam do nich skróty. Chociaż ja z tego nie korzystam, wolę z lewej skrót zrobić, ale jak zabraknie miejsca to można u góry w razie czego.

#50 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 21 września 2007 - 10:42

W widoku kolumnowym okna Findera klikamy dwukrotnie na dolną część belki dzielącej dwie kolumny (tę część z dwiema kreseczkami, za którą chwytamy belkę, żeby poszerzyć kolumnę) i kolumna automatycznie rozszerza się, dopasowując się do najdłuższej nazwy pliku w danej kolumnie. Niestety patent nie działa w oknach typu "Open", "Import" etc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych