Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iPad w polskim Apple Store

• Please log in to reply
1452 replies to this topic

#1226 Struna6

Struna6
  • 6 posts

Posted 15 July 2012 - 09:20

Jest niedziela wiec ludzie maja wolny dzień. Być może dziś w nocy samolotem dotrze do Polski.

W Belgii od powiedzmy 2:00 14 lipca zaczyna się niedziela... a to ciekawe :P
Mam nadzieję, że dotrze jutro, zobaczymy jak będzie.

#1227 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 15 July 2012 - 09:29

W Belgii od powiedzmy 2:00 14 lipca zaczyna się niedziela... a to ciekawe :P
Mam nadzieję, że dotrze jutro, zobaczymy jak będzie.

Chodzi o weekend. Zamówiłem kiedyś coś w piątek i w weekend za wiele się nie działo.

#1228 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 15 July 2012 - 10:29

A tak na marginesie. Ktoś z kolegów lansował tezę jakoby to zażółcenie było klejem i miało ustąpić po kilku miesiącach. Czy ktoś kto kupił w marcu i miał problem z żółtym ekranem po kilku miesiącach już go nie ma?

Ja spotkałem się z takimi opiniami:
1. w iPadzie 3 matryca nie jest przyklejana, więc nie ma kleju, czyli "wygrzewanie" niby nie pomaga
2. tu jednak jest dowód na "odżółcanie" przez burn-out: Hands-on Apple new iPad 3 vs iPad 2 and issues | iknowsomething.com
3. ja w swoim iPadzie 3, egz. drugi, który miał lekki żółty gradient od lewa ku środkowi zrobiłem 3 12-godzinne burnouty w nocy - całkowicie biały ekran pod SketchBook Pro + nie wyłączaj pokrywą + zamknięty SamrtCover + jasność max./nie auto; muszę powiedzieć, że na bieli efekt był - zażółcenie w stopniu sporym zeszło, pozostało tylko na szarościach, choć i tak stało się mniejsze. Ale niestety - potem tendencja się zatrzymała, biel miałem piękną, szarości niestety skażone gradientem (a szary jest AppStore, iTunes, iBookstore i klawiatura - to strasznie irytuje). Może trzeba było zrobić 24-godzinny burnout? Jakoś nie mogłem się zdobyć na to, po prostu wymieniłem.

A z ciekawostek - mam Samsunga Galaxy S2 - był zażółcony od lewej jak diabli, iPad przy nim to ideał. Już go miałem oddawać, ale przyszła aktualizacja do Androida ICS 4.0 i problem znikął. Ekran jest pięknie jednorodny, bielutki, biel i szarość - bez zażółcenia (a było okropne), ideał. Po prostu jak ręką odjął.

#1229 papux

papux
  • 128 posts
  • SkądPL

Posted 15 July 2012 - 12:23

1. w iPadzie 3 matryca nie jest przyklejana, więc nie ma kleju, czyli "wygrzewanie" niby nie pomaga

Jak to nie ma? To co jest między polaryzatorami? Ludzie to mają pomysły.

Wygrzewanie ipada może doprowadzić to termicznych podkurczeń kleju i nie powinno się tego robić.
Klej schnie parę miesięcy w normalnej formie użytkowania a nie wkładania go pomiędzy poduchy.
Zdarzają się oczywiście sytuacje że żółć zostaje i jest to wina nierówno nałożonego kleju w procesie produkcji. Tam gdzie jest go więcej obraz jest przyciemniony lub zażółcony.

#1230 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 15 July 2012 - 12:54

Wygrzewanie ipada może doprowadzić to termicznych podkurczeń kleju i nie powinno się tego robić.

Nie wkładałem między poduchy, nie wkładałem do piekarnika ani nie obracałem na ruszcie. Wygrzewanie to normalna eksploatacja w warunkach termicznych przewidzianych przez producenta. Doświadczają jej m.in. egz. ekspozycyjne.

#1231 konio124

konio124
  • 670 posts

Posted 15 July 2012 - 13:09

U mnie po 2 miesiącach zażółcenie jest już prawie nie widoczne (bez wygrzewania, tylko normalna eksploatacja)

#1232 papux

papux
  • 128 posts
  • SkądPL

Posted 15 July 2012 - 19:07

Prawidłowo. :-)

#1233 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 16 July 2012 - 10:02

Ktoś prócz Cirsco zamawiał ostatnio w AOS? W jakim stanie przyszedł? Dużo zasikania na ekranie? Może powrócę do tematu w sierpniu :)

#1234 papux

papux
  • 128 posts
  • SkądPL

Posted 16 July 2012 - 10:56

Zasikanie zależy od daty produkcji iPada. Im dalsza tym mniejsze. Jak dostaniesz nówkę sprzed miesiąca to możesz mieć maksymalnie zasikanego choć nie jest to regułą.

#1235 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 16 July 2012 - 11:47

Ktoś prócz Cirsco zamawiał ostatnio w AOS? W jakim stanie przyszedł? Dużo zasikania na ekranie?
Może powrócę do tematu w sierpniu :)

Myślę, że wrócisz, bo nie ma alternatywy. Ja mam jakieś problemy z wywalaniem aplikacji do ekrany głównego po załadowaniu 7GB zdjęć z lustrzanki. Załaduję czysty system i zobaczę czy dalej będzie problem.

#1236 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 16 July 2012 - 12:59

No właśnie nie ma alternatywy, a jednak często brakuje iPada pod ręką. Niestety laptop ani iPhone tego nie zastąpi. Poczekam jeszcze na opinie innych i myślę, że na w połowie sierpnia spróbuję znowu.

#1237 ron_1

ron_1
  • 156 posts

Posted 16 July 2012 - 15:42

Wreszcie go mam! :D Ekran jest boski. Odpukać nie zauważyłem żadnych wad na ekranie które by mi przeszkadzały. Wersja 32 GB WiFi.

#1238 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 16 July 2012 - 16:53

Wreszcie go mam! :D Ekran jest boski. Odpukać nie zauważyłem żadnych wad na ekranie które by mi przeszkadzały. Wersja 32 GB WiFi.

Zamawiałeś w AOS?

#1239 ron_1

ron_1
  • 156 posts

Posted 16 July 2012 - 18:19

Zamawiałeś w AOS?

Nie - kupowałem w MM, nie chciało mi się czekać tyle na przesyłkę ;)

#1240 Struna6

Struna6
  • 6 posts

Posted 16 July 2012 - 18:45

Doszedł do mnie Ipad- idealny ekran- 0 zasikania, uszczelki na miejscu, zero hot pixeli. Zamawiany w tamtym tygodniu ;)

#1241 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 17 July 2012 - 07:11

U mnie po zainstalowaniu od nowa iOS 5.1.1 nadal raz na jakiś czas aplikacje wyskakują do ekranu głównego np. AppFree HD Hubble Top 100. Nie wiem czy to naturalne. Co radzicie?

#1242 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 July 2012 - 08:24

U mnie po zainstalowaniu od nowa iOS 5.1.1 nadal raz na jakiś czas aplikacje wyskakują do ekranu głównego np. AppFree HD Hubble Top 100. Nie wiem czy to naturalne. Co radzicie?

Jeżeli dzieje się to tylko z tymi dwiema aplikacjami winy należy upatrywać własnie w nich i oczekiwać na update. Jeśli jednak losowo co jakiś czas wysypują się różne aplikacje i restore do 5.1.1 bez wgrywania wcześniej zrobionej kopii nie rozwiązuje problemów wówczas jest powód do zmartwień.

#1243 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 17 July 2012 - 08:28

Jeśli jednak losowo co jakiś czas wysypują się różne aplikacje i restore do 5.1.1

Właśnie jest to raczej losowe, po wyjęciu z pudełka wywalało co innego i po restore co innego.

#1244 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 July 2012 - 08:49

Właśnie jest to raczej losowe, po wyjęciu z pudełka wywalało co innego i po restore co innego.

Robiłeś restore do czystego 5.1.1 bez wgrywania kopii? Czyli po restore ustawiłeś iPada jako nowe urzadzenie?

#1245 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 17 July 2012 - 09:01

Ten problem pojawia się u wielu użytkowników (również w iPadzie 2):
https://discussions....923338#18923338
Puzzled by iPad Crashes? Tips & Solutions | Apartment Therapy
https://discussions....330684#13330684

Ogólnie radą zawsze jest reset & restore - u Ciebie, rozumiem, nic to nie dało; wygląda na to, że to problem z pamięcią - powinno pomóc pozamykanie aplikacji. Może masz za dużo odpalonych w tle pamięciożernych aplikacji (gry)? Jeśli problem nie zniknie, to niestety - wymiana (może uszkodzona jest pamięć, skoro crashe do głównego wynikają z jej braku?). Ale wtedy to byś musiał mówić o swoim niewiarygodnym pechu... Najpierw ekrany, a teraz to.

#1246 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 17 July 2012 - 09:22

Robiłeś restore do czystego 5.1.1 bez wgrywania kopii? Czyli po restore ustawiłeś iPada jako nowe urzadzenie?

Tak robiłem restore do 5.1.1 i ustawiłem jako nowe. Dopiero potem wgrywałem programy. Myślałem, że wywala może przez duże pliki zdjęć i strumień w tle. Ale po restore, kiedy już zdjęć nie było zaczął także wywalać.

---------- Wpis dodano o 10:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:18 ----------

u Ciebie, rozumiem, nic to nie dało; wygląda na to, że to problem z pamięcią

Właśnie nie dało nic. Nie wiem czy coś więcej mogę zrobić poza restore które już robiłem. W iPhonie mam aplikacji na maxa otwartych i nigdy nic się nie działo.

---------- Wpis dodano o 10:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:20 ----------

Ale wtedy to byś musiał mówić o swoim niewiarygodnym pechu... Najpierw ekrany, a teraz to.

iPada odebrałem 13 w piątek.

#1247 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 July 2012 - 09:27

[/COLOR]
iPada odebrałem 13 w piątek.

To go oddaj albo skorzystaj z gwarancji.

#1248 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 17 July 2012 - 09:30

To go oddaj albo skorzystaj z gwarancji.

Jak mam dzwonić do nich to mi się źle robi.

#1249 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 17 July 2012 - 09:35

W iPhonie mam aplikacji na maxa otwartych i nigdy nic się nie działo.

Na właśnie - iOS sam powinien zarządzać pamięcią tak, żeby zawsze mieć jej odpowiednio dużo, zresztą to widać w eksploatacji. Kilka pamięciożenych appów ubija starsze appy, które po powtórnym włączeniu wczytują się od nowa. Czyli wynika z tego, że uszkodzona pamięć... Możesz jeszcze sprawdzić, czy w tle nie hula coś z jakimiś powiadomieniami, ale nie sądzę.

Moja praktyka życiowa niestety wykazała, że zawsze najbardziej prawdopodobne jest to najgorsze. Czyli pozostaje wymiana. Ale tym razem bez stresu, bo chyba na rynku już są w większości dobre partie.

#1250 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 17 July 2012 - 09:43

Moja praktyka życiowa niestety wykazała, że zawsze najbardziej prawdopodobne jest to najgorsze. Czyli pozostaje wymiana. Ale tym razem bez stresu, bo chyba na rynku już są w większości dobre partie.

Przygnębiony jestem bo w weekend jadę na tygodniowy urlop i chciałem zabrać go z sobą. Miałem kilka iPhonów, iPada 1 i iPoda i nigdy nie wywalało to nie jest Android.

---------- Wpis dodano o 10:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:40 ----------

Możesz jeszcze sprawdzić, czy w tle nie hula coś z jakimiś powiadomieniami, ale nie sądzę..

Nie ma powiadomień, tylko GG, nie mam nic więcej włączonego w tym zakresie. Właśnie wywaliło z TVN Player.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users