Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iPad w polskim Apple Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1452 odpowiedzi w tym temacie

#1026 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 08:36

Musi być wszystko ok.

Crisco: Powodzenia. Gdybym miał pewność, że istnieją takie, które mają wszystko OK z ekranem (nie mówię o ewidentnych defektach typu piksele, paprochy pod gorillą i ubytki w uszczelce, bo tego też nie zaakceptuję), to też bym szukał ideału, bo myślę, że po 2-3 wymianach trafiłby w moje ręce. Tymczasem statystyka jest dla mnie oczywista: większość wielokrotnych wymian kończy się rozczarowaniem, te, które satysfakcjonują, na pewno też mają zaszytą wadę, tylko mało widoczną, i ujawni się ona w jakimś konkretnym oświetleniu i przy jakimś kącie - u mnie np. żółty gradient od lewej do prawej w II egzemplarzu był bardziej widoczny, gdy obracało się iPada do góry nogami (szedł wtedy z prawiej do lewej oczywiście). I wszystkie egzmeplarze ekspozycyjne, które widziałem, miały przebarwienia ekranu, choć w kilku przypadkach miałem tak, że już myślałem, iż trzymam w ręce ideał.

Wnioski są dla mnie oczywiste. Nie ma nowego iPada z idealnie jednorodnym barwowo ekranem. Powatrzający się charatker przebarwień sugeruje, że jest to wrodzona cecha procesu produkcyjnego Retiny; wrażliwego na jakiś konretny parametr, który np. ustawia partię pikseli lub subpikseli pod minimalnie innym kątem. Zażółcenia/zaróżowienia/zazielenienia są najbardziej widoczne na neutralnych szarościach, gdzie każdy komponent R, G, B piksela musi mieć idealnie tę samą wartość i każda nierównowaga przesuwa barwę w jakimś kierunku (np. zażółcenie to mniejsza wartość B - np. szarość R 184 G 184 B 184 zmienia się w zażółconą szarość przy R 184 G 184 B 168). Teraz pytanie - czy partia pikseli inaczej świeci, czy świeci subpikselami pod innym kątem? I dlaczego przebarwienia występują w większości przypadków przy krawędziach? Ma ktoś pomysł?

A na koniec ciekawostka: mój Samsung Galaxy II miał na AMOLEDzie koszmarne żółte przebarwienie od lewej strony - widocznie nie tylko na szarościach, ale co gorsza na bieli, i to w dowolnym świetle. Ponieważ telefon jest dla mnie mniej ważny niż iPad, olewałem to. Ale po aktualizacji Androida z 2.3 do 4.0 ICS efekt zniknął zupełnie - i nie była to kwesia wygrzania; minutę przed rozpoczęciem aktualizacji sprawdziłem - ekran zażółcony. Po aktualizacji - jak ręką odjął...

#1027 kolo470

kolo470
  • 13 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 08:46

Sgt Pepper
Kurde, mam na dniach kupić najnowszego iPada... Chcę 16GB z 4G. Po tym co się tutaj naczytałem- powoli mi się odechciewa. Nie lubię szarpania się z serwisem, wymian etc. Mam pytanie: Jak szacunkowo oceniacie procent wadliwych iPadów ? Czy wady dotyczą pierwszych serii, czy wadliwe są nawet te, pochodzące z najnowszej? Gdzie kupić, by prawdopodobieństwo zakupu walniętej sztuki było jak najmniejsze i czy to w ogóle jest możliwe ?

Tak jak crisco napisal zamawiaj TYLKO w sklepie online apple bo wymiane masz tutaj praktycznie od razu( ja mialem na nastepny dzien od zgloszenia zwrotu!) i teoretycznie mozesz wymieniac tak w nieskonczonosc poki nie bedziesz usatysfakcjonowany( w terminie 14 dni od otrzymiania Ipada).Oczywiscie cala sytuacja z tym ciaglym wymienianiem jest na pewno stresujaca ale jezeli uwazasz ze masz szczescie w zyciu i lubisz ryzyko to ja bym zamawial:-) Zawsze mozesz sobie wymienic a moze trafisz na ten "ideał" za pierwszym podejsciem bo nie ma czegos takiego jak wadliwe partie ja mialem dwa Ipady poki co i oba z 24 tygodnia produkcji czyli jedne z nowszych i oba mialy żoltawe ekrany...wiec nie ma reguly musisz probowac sam do skutku...

Teraz pytanie - czy partia pikseli inaczej świeci, czy świeci subpikselami pod innym kątem? I dlaczego przebarwienia występują w większości przypadków przy krawędziach? Ma ktoś pomysł?

Tez to zauwazylem,ja slyszalem tylko teorie o wysychajacym kleju i ze po paru dniach normalnego uzytkowania mialo to schodzic..U mnie to jakos nie chcialo sie wybielic w moim Ipadzie. W dodatku czesciej zażołcona jest glownie lewa strona ekranu zwlaszcza rogi albo tuz przy krawedzi..nie mam pojecia czemu akurat tak ze lewa....z tego co wiem to Samsung dostarcza ekrany wiec pewnie to ich wina i ten typ po prostu tak ma...

#1028 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 09:20

Tak jak crisco napisal zamawiaj TYLKO w sklepie online apple (...)

To prawda - bezpieczniej jest w sklepie online Apple, ale to nie jedyne wyjście. Ja kupiłem iPada w iSpocie, a reklamowałem bezpośrednio w serwisie - zostawiam jednego dnia, kolejnego jest SMS z zaproszeniem po odbiór nowego... A że mam blisko, to jest mi wygodniej niż w Apple online. Warunek: dobry, rozumiejący potrzeby klienta serwis. Na szczęście mój taki jest.

#1029 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2012 - 12:54

Ja już zwątpiłem... Kupiłem dwójkę, bo byłem pewny, że ekran nie będzie mieć przebarwień i co dostałem? Oczywiście zasikany. Teraz nie wiem, czy wymieniać dwójkę, czy zwrot kasy... Szkoda mi trochę aplikacji kupionych na iPada i akcesoriów (plecki Crystal Back i Smart Cover). No nic, muszę sprawę dobrze przemyśleć. To już byłaby 8 wymiana albo 3 zwrot kasy :D

#1030 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 13:04

Ja już zwątpiłem... Kupiłem dwójkę, bo byłem pewny, że ekran nie będzie mieć przebarwień i co dostałem? Oczywiście zasikany. Teraz nie wiem, czy wymieniać dwójkę, czy zwrot kasy... Szkoda mi trochę aplikacji kupionych na iPada i akcesoriów (plecki Crystal Back i Smart Cover). No nic, muszę sprawę dobrze przemyśleć. To już byłaby 8 wymiana albo 3 zwrot kasy :D

Przejdzie Ci okres 14 dni i będziesz żałować, że nic nie zrobiłeś.

#1031 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2012 - 13:09

Nie no, do tego czasu na pewno podejmę jakąś decyzję, tylko później się okaże, czy słuszną.

#1032 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 13:15

Nie no, do tego czasu na pewno podejmę jakąś decyzję, tylko później się okaże, czy słuszną.

Ja bym oddawał i wymieniał. Sam znowu przymiarkę robię do nowego 64 + 4g.

#1033 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 13:21

Jutro będę miał 4. egz. iPad 64GB 4G - napiszę, co i jak. Może będzie "wszystko OK", a może "znowu wymiana" :) Trzecia opcja - najbardziej prawdopodobna - "nie wszystko OK, ale zostaje" :)

#1034 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2012 - 14:09

Raz wymienię. Może jeden się taki zasikaniec trafił. Szczerze to jest to pierwszy iPad 2 zasilany jakiego widziałem.

#1035 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 14:40

Raz wymienię. Może jeden się taki zasikaniec trafił. Szczerze to jest to pierwszy iPad 2 zasilany jakiego widziałem.

Ja widziałem w MM gorszego iPada 2 niż nowego.

#1036 kolo470

kolo470
  • 13 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 14:55

Jutro będę miał 4. egz. iPad 64GB 4G - napiszę, co i jak. Może będzie "wszystko OK", a może "znowu wymiana" :) Trzecia opcja - najbardziej prawdopodobna - "nie wszystko OK, ale zostaje" :)

Napisz koniecznie na jaki trafiles,sam jestem ciekaw i zycze Tobie mozliwe najlepszego "idealu":wink:

#1037 mantis1983

mantis1983
  • 47 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 15:18

Witam, ósma sztuka zawitała dzisiaj do moich drzwi. Problem zasikania dalej występuje. Uważam tak jak wy, że dobre egzemplarze wolne od wad tego typu nie istnieją. Na infolini mówią, że to wyjątkowy pech itd..., ale to nie możliwe żeby dostać 8 razy urządzenie z tym samym defektem. Szczerze powiedziawszy to nie wiem co robić, pozostaje tylko chyba zaakceptować tą wadę bo lepsze egzemplarze po prostu nie istnieją i twierdzenie apple że nie ma już zwrotów na tą wadę jest sciemą. Ludzie po prostu nie wiedzą o defekcie albo im on nie przeszkadza. Zwrot pieniędzy nie wchodzi w grę bo za dużo zainwestowałem w sprzęt typu pokrowce itd... oraz oprogramowanie. Apple dalej losowo wysyła te urządzenia, bo dostałem dzisiaj Ipad z serii DYTH (stara seria) a wcześniejsze dwa były z DM.

#1038 papux

papux
  • 128 postów
  • SkądPL

Napisano 27 czerwca 2012 - 15:46

To bez znaczenia jaka seria. Wszystkie nowe ekrany od samsunga (nie starsze niż 5 miesięcy) mają takie wady.

#1039 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 15:57

To bez znaczenia jaka seria.
Wszystkie nowe ekrany od samsunga (nie starsze niż 5 miesięcy) mają takie wady.

Skąd taka wiedza?

#1040 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:01

(...) Problem zasikania dalej występuje. Uważam tak jak wy, że dobre egzemplarze wolne od wad tego typu nie istnieją. Na infolini mówią, że to wyjątkowy pech itd... (...)

No właśnie... Nie bądźmy naiwni - statystyka kilkukrotnych wymian razy liczba klientów, którzy wymieniali, mówi sama za siebie. Gdyby usterki zdarzały się od wielkiego dzwona, po 3-4 wymianach trafialibyśmy na dobry egzemplarz, co i tak by znaczyło, że spora część partii jest "siknięta". To samo jest zresztą na forach zagranicznych - ludzie też mają tam problemy i też wymieniają bez sukcesów. Chyba trzeba się pogodzić i modlić intensywnie o to, by kolajna wymiana dała _akceptowalną_ wadę, a nie zupełny jej brak. I to własnie mam zamiar zrobić przed odbiorem kolejnej sztuki jutro. A nuż zdarzy się cud :)

#1041 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:02

To skąd się wzięły te dobre sztuki? Sam takie trzymałem w ręku w sklepach.

#1042 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:11

To skąd się wzięły te dobre sztuki? Sam takie trzymałem w ręku w sklepach.

Ja też tak myślałem nie raz - tzn. że mam w ręku w sklepie dobrą sztukę. Wystarczyła zabawa z jasnościa i osłonięcie ręką przed światłem - efekt pryskał. W sklepie nie sprawdzisz dokładnie: szczególnie w świetle jarzeniowym i energooszczędnym nie widać "zasiku". To samo twierdzą fanboye z zachodu - że w Genius Barach trudno cokolwiek obsłudze udowodnić ze względu na ostre światło w Apple Store'ach.

W kuchni mam mocne energooszczędne żarówki Philips Tornado i tam najbardziej lubiłem korzystać z 2. egz. nowego iPada, który miał żółty gradient od lewej. Ekran był czyś-ciu-teń-ki, sza-ru-sień-ki - super, rozkosz! Nawet wydawało mi się, że mam omamy i że zażółcenie to produkt mojej zmęczonej wyobraźni. Przez kilka chwil cieszyłem się wtedy iPadem bez wad. Potem, po przejściu do ciemniejszego pomieszczenia albo do oświetlanego zwykłą żarówką, entuzjazm opadał. lewa cześć klawiatury miała słynny "yellowish tint" czy "yellow tint", jak go nazywają nasi koledzy zza oceanu.

#1043 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:13

Tyle, że ja w sklepie typu MM potrafię odróżnić ekran wadliwy od dobrego. Mimo światła o którym mówisz. Mam dobry wzrok.

#1044 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:20

Tyle, że ja w sklepie typu MM potrafię odróżnić ekran wadliwy od dobrego. Mimo światła o którym mówisz. Mam dobry wzrok.

Nie wątpię, ale ja na swój też nie narzekam, poza tym jestem grafikiem komputerowym i takie rzeczy widzę od razu (czasem to przeklinam).

A nie wydaje Ci się dziwne, że inne iPady są dobre, a Tobie któryś raz z rzędu trafia się zły? I to nie tylko Tobie? W serwisie, gdzie wymieniam, ktoś podobno zrobił już 9 turę... W Galerii Krakowskiej w Saturnie wszystkie iPady miały kolorowe tinty, w tamtejszym iSpocie też, trochę mniejsze, ale były. No chyba że Tobie trafiały się totalnie zażółcone, bo mój np. totalnie zażółcony nie był, tylko bardzo lekko... a i tak wymieniłem.

Poza tym naprawdę jest tu bardzo ważny efekt psychologiczny, który wpływa na percepcję - zawsze się nam wydaje, że jeśli my mamy walnięty egzemplarz, to inne są lepsze. I podświadomie stosujemy do nich taryfę ulgową, żeby uzasadnić usterkę swojego. Tymczasem moim zdaniem (autopsja, ten wątek i zagraniczne fora) - iPadów 3 zupełnie bez "colour tintu" po prostu nie ma.

#1045 mantis1983

mantis1983
  • 47 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:23

To bez znaczenia jaka seria.
Wszystkie nowe ekrany od samsunga (nie starsze niż 5 miesięcy) mają takie wady.

Według mnie seria ma znaczenie, bo ten egzemplarz jest dużo bardziej zółty nie dwa wcześniejsze (oba z serii DM) oraz ma dwa dead pixele w prawym górnym rogu, które w egzemplarzach z serii DM nie występowały.

#1046 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:26

Według mnie seria ma znaczenie

Według mnie też - ja dostaję coraz lepsze (pod względem kolorystyki ekranu) egzemplarze :) Gdyby nie dead pixel w ostatnim, zostałby ze mną.

#1047 mantis1983

mantis1983
  • 47 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:26

Nie wątpię, ale ja na swój też nie narzekam, poza tym jestem grafikiem komputerowym i takie rzeczy widzę od razu (czasem to przeklinam).

A nie wydaje Ci się dziwne, że inne iPady są dobre, a Tobie któryś raz z rzędu trafia się zły? I to nie tylko Tobie? W serwisie, gdzie wymieniam, ktoś podobno zrobił już 9 turę... W Galerii Krakowskiej w Saturnie wszystkie iPady miały kolorowe tinty, w tamtejszym iSpocie też, trochę mniejsze, ale były. No chyba że Tobie trafiały się totalnie zażółcone, bo mój np. totalnie zażółcony nie był, tylko bardzo lekko... a i tak wymieniłem.

Poza tym naprawdę jest tu bardzo ważny efekt psychologiczny, który wpływa na percepcję - zawsze się nam wydaje, że jeśli my mamy walnięty egzemplarz, to inne są lepsze. I podświadomie stosujemy do nich taryfę ulgową, żeby uzasadnić usterkę swojego. Tymczasem moim zdaniem (autopsja, ten wątek i zagraniczne fora) - iPadów 3 zupełnie bez "colour tintu" po prostu nie ma.

Prawdą jest, że w sklepie ciężko jest ocenić czy ekran jest dobry czy też nie. Natomiast w domowych warunkach jest to widoczne od razu.
Możesz podać link do tematu na anglo-języcznym forum o którym piszesz ?

#1048 ron_1

ron_1
  • 156 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 16:43

Z tego co czytam to zasikanie występuje w większości iPadów, tylko niektórym to przeszkadza innym nie. Sam chce kupić trójkę i już był okres w którym ten temat przycichł a tu znowu. Nie będę się zastanawiał tylko na początku lipca zgodnie z planem zamawiam. Jeśli po wstępnych oględzinach i używaniu nie zobaczę jakiś istotnych wad to będę się uważał za szczęściarza. Pozdrawiam

#1049 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 17:04

Nie pamiętam już linków - szukałem w google'u po hasłach "retina ipad yellow/yellowish/pink tint", "yellow/yellowish gradient ipad retina", itd. Wątki były na oficjalnych forach Apple'a, w MacRumours i na jakichś innych forach, których już teraz nie pamiętam. Generalnie było tak, że zachodniacy dostali sporo iPadów, w których cały ekran miał przesuniętą temperaturę barwową w stronę żółci/zieleni/różu (mój pierwszy był różowy). Jak sobie wymienili na "poprawnie biały", to już pewnie nie zwracali uwagi na lokalne przebarwienia (pisali "now my whites are nice blue cool"), stąd opnie, że mają idealnego iPada. Na jednym z forów nawet była ankieta "Czy mój iPad jest idealny" i mniej więcje 30% zgłosiło wady, a 70% zadeklarowało iPada bez wad. Na innym zagranicznym forum nasz rodak "wypalał" swoją trójkę - zredukował globalną żółć po 24 godzinach "burnoutu". Znalazłem tez artykuł zatytułowny Apple users really shouldn't play this retina display lottery, czy coś w tym stylu. Linków - wybacz - nie pomnę... A nie mam czasu jeszcze raz przeprowadzać wywiadu w internecie - ale stosunkowo łatwo znajdziesz w google'u to wszystko.

---------- Wpis dodano o 18:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:00 ----------

Z tego co czytam to zasikanie występuje w większości iPadów, tylko niektórym to przeszkadza innym nie. Sam chce kupić trójkę i już był okres w którym ten temat przycichł a tu znowu. Nie będę się zastanawiał tylko na początku lipca zgodnie z planem zamawiam. Jeśli po wstępnych oględzinach i używaniu nie zobaczę jakiś istotnych wad to będę się uważał za szczęściarza. Pozdrawiam

Tak samo jak Ty uważam i obecnie mam takie samo podejście do tematu jak Ty. Swoje już mój mózg przemielił i poznał w tej kwestii. Życzę szczęścia przy zakupie i jak najmniej żółci na szarzyznach retiny.

#1050 kolo470

kolo470
  • 13 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 18:07

Prawdą jest, że w sklepie ciężko jest ocenić czy ekran jest dobry czy też nie. Natomiast w domowych warunkach jest to widoczne od razu.
Możesz podać link do tematu na anglo-języcznym forum o którym piszesz ?

Nie wiem czy o ten watek chodzilo ale tutaj duzo o tym pisza na forum apple [url]https://discussions.apple.com/thread/3810949?start=0&tstart=0[/url]

No i dorzuce jeszcze fajny link miedzy innymi o wypalaniu Ipada 3 z zolci [url]http://iknowsomething.com/hands-on-ipad-3-vs-ipad-2-and-issues/[/url] probowal ktos tego? bo nie wiem czy to dobre dla baterii ustawiac jasnosc na maksa i podlaczyc do ladowania juz nie mowiac o tym ze moze sie nam przegrzac po takim dlugim czasie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych