Ipad 2 czy Ipad 3
Napisano 26 marca 2012 - 19:34
Napisano 26 marca 2012 - 20:01
Mam pytanie do osób, które porównywały ekrany. Moje pytanie głównie ich dotyczy. Myślę o kupnie tabletu, głównie do szybkiego przeglądania internetu, zamiast odpalać lapa, edycji zdjęć z lustra, rysunku, czytaniu ebooków. Obecnie gości u mnie iph 4, gdzie retina jest niesamowita i nie tak dawno jak patrzyłem na 3gs znajomej, nie mogłem uwierzyć ile tam pixeli. Tu pojawia się pytanie, jaki ekran jest w ipadzie 2, czy jak sie przyzwyczaiłem do iph 4, to bardzo będą razic pix? Czy też 10" robi swoje i czytając nie trzyma sie urządzenia tak blisko i to nie przeszkadza tak? Wiecie o co pytam, czy czuć taki skok odnośnie ekranu, jak z 3gs do 4, czy nie jest to już tak bardzo, bo tablet dalej sie trzyma?
Jak nie możesz patrzeć na 3GS to na iPada2 też

Napisano 26 marca 2012 - 20:12
Mam pytanie do osób, które porównywały ekrany....
Powiem Ci tak, kupiłem Ipada 2 dwa tygodnie temu bo powiedziałem sobie że nie będę przepłacał i dokładał tyle kasy za ekran, bo w sumie tylko on się dla mnie liczył, z kamerki i gier nie korzystam. Ale od początku czułem się nieswojo patrząc na ten ekran. Mam IP4 i w porównaniu z Retiną BARDZO denerwowały mnie te piksele, nie mogłem z bliska na niego patrzeć. Czytanie www tylko w pozycji poziomej i z zoomem, bo inaczej biło po oczach pikselozą. Z ciekawości poszedłem w sobotę do MM i....wróciłem z nowym Ipadem:-)Różnica jest MASAKRYCZNA. Teraz czytam sobie każdą stronę w pionie, czyli tak jak Ipad powienien być z założenia trzymany. Różnicy z IP4 nie widać, wszystko jest ostre i super czytelne. Mam jeszcze Ipada2 i jak położyłem je koło siebie to niebo a ziemia. Dla porównania wczytałem te same strony, na nowym bez zoomu wszystkie literki idealnie ostre i czyta się je z przyjemnością, na starym trzeba wysilać wzrok lub zbliżyć ekran żeby odczytać małe napisy. Ipada będę używał głownie do e-booków, czasopism, www, czyli do czytania. A w tej kwestii, nowy ipad bije starego na głowę. Widzę że masz podobne zastosowanie do Ipada co ja, więc nie zastanawiaj się ani chwili bo warto zainwestować w Retine. Czasopisma i e-booki czyta się świetnie, nie trzeba przybliżać, strona bez problemu mieści się na ekranie i jest w pełni czytelna. Na Ipadzie 2 był z tym problem(szczególnie gazety z dużą ilością małego tekstu).
Napisano 26 marca 2012 - 20:22
Napisano 26 marca 2012 - 20:49
- Dzięki, właśnie takiej opinii mi brakowało.Powiem Ci tak, kupiłem Ipada 2 dwa tygodnie temu bo powiedziałem sobie że nie będę przepłacał i dokładał tyle kasy za ekran, bo w sumie tylko on się dla mnie liczył, z kamerki i gier nie korzystam. Ale od początku czułem się nieswojo patrząc...
Dziękuję, zatem odkładam kase, czekam aż stanieje ipad 3:)
Napisano 26 marca 2012 - 21:40
Napisano 26 marca 2012 - 21:42
Napisano 26 marca 2012 - 21:50
Napisano 26 marca 2012 - 21:52
Osobiście nie widzę żadnej pikselozy na iPadzie 2, a używam iPhone'a 4 od półtora roku. Może już nie dowidzę. Za to różnica cenowa między nowym iPadem 2, a iPadem 3 to jakieś 800zł, to prawie pół ceny w przypadku podstawowego modelu, trochę dużo jak za sam ekran.
No, tylko że ekran to 90% iPad'a

Napisano 27 marca 2012 - 17:40
Powiem Ci tak, kupiłem Ipada 2 dwa tygodnie temu bo powiedziałem sobie że nie będę przepłacał i dokładał tyle kasy za ekran, bo w sumie tylko on się dla mnie liczył, z kamerki i gier nie korzystam. Ale od początku czułem się nieswojo patrząc na ten ekran. Mam IP4 i w porównaniu z Retiną BARDZO denerwowały mnie te piksele, nie mogłem z bliska na niego patrzeć. Czytanie www tylko w pozycji poziomej i z zoomem, bo inaczej biło po oczach pikselozą. Z ciekawości poszedłem w sobotę do MM i....wróciłem z nowym Ipadem:-)Różnica jest MASAKRYCZNA. Teraz czytam sobie każdą stronę w pionie, czyli tak jak Ipad powienien być z założenia trzymany. Różnicy z IP4 nie widać, wszystko jest ostre i super czytelne. Mam jeszcze Ipada2 i jak położyłem je koło siebie to niebo a ziemia. Dla porównania wczytałem te same strony, na nowym bez zoomu wszystkie literki idealnie ostre i czyta się je z przyjemnością, na starym trzeba wysilać wzrok lub zbliżyć ekran żeby odczytać małe napisy. Ipada będę używał głownie do e-booków, czasopism, www, czyli do czytania. A w tej kwestii, nowy ipad bije starego na głowę. Widzę że masz podobne zastosowanie do Ipada co ja, więc nie zastanawiaj się ani chwili bo warto zainwestować w Retine. Czasopisma i e-booki czyta się świetnie, nie trzeba przybliżać, strona bez problemu mieści się na ekranie i jest w pełni czytelna. Na Ipadzie 2 był z tym problem(szczególnie gazety z dużą ilością małego tekstu).
Świetna porada oby takich więcej. Możesz napisać coś jeszcze o różnicach jakie zaobserwowałeś pomiędzy 2 i 3 poza ekranem?
Napisano 27 marca 2012 - 19:24
Napisano 27 marca 2012 - 19:28
No, tylko że ekran to 90% iPad'a
Celna uwaga, w iPhone mógłbym żyć ze starym wyświetlaczem bez wielkiego bólu. iPad służy przede wszystkim do wyświetlania treści. Niektórzy o tym zapominają. Oczywiście jeśli ktoś niedowidzi nie ma sensu aby przeplacał.
Napisano 29 marca 2012 - 18:39
Napisano 29 marca 2012 - 19:23
Napisano 29 marca 2012 - 21:10
.A propos rozmiaru to do IPada 3 16 gb nie wystarczy , bo są duże aplikacje .
Zależy kto do czego używa, jeśli chcesz mieć dużo muzyki, filmów i aplikacji to 16 GB jest mało, zresztą można szybko zapełnić nawet i 32 GB. Mój kumpel ma iPada 2 16 GB i ma wolne 9 GB - po prostu przegląda na nim internet i czyta e-booki.
Napisano 30 marca 2012 - 01:12
Napisano 30 marca 2012 - 12:56

Napisano 30 marca 2012 - 21:55
Ale aplikacje robione pod Retine zajmują więcej miejsca
Nie ma aplikacji tylko pod Retine. Instalka jest jedna dla iPad 1, 2 i 3. Teraz iMovie waży 400MB z hakiem a przed wyjściem nowego iPad'a koło 90

Napisano 31 marca 2012 - 08:38

Napisano 31 marca 2012 - 09:05
witam. kto wie? jak długo beda jeszcze dostępne 2 bo ja nie moge sie zdecydowac cz ipad 2 czy the new ipad.
Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Bierz trójkę.
---------- Wpis dodano o 08:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:59 ----------
Nowego iPada nie da się załadować do 100%. Możliwe jest tylko 90%. Na dotatek strasznie się przegrzewa. ( Można usmarzyć jakeznicę! Serio! )
Jedyny plus to grafika, ale lepiej kup iPada 2 potem go zjailbreakuj i będzie super.
Nie ładuje, strasznie się grzeje...co za bzdury.
Mój iPhony gdy działa jako hotspot tez się grzeje i co z tego ? Jakie urządzenie nie grzeje się podczas zwiększonego użytkowania ?
Polecam podejście do najbliższego Media M/Saturna i sprawdzenie na własnej skórze. Jak tak zrobiłem i wiem, że nagrzewanie nowego iPada to żaden problem.
Gość_oneghost_*
Napisano 31 marca 2012 - 09:45

Napisano 31 marca 2012 - 09:48
Napisano 31 marca 2012 - 10:13
Napisano 31 marca 2012 - 13:09
Wybranym ipad'a trzeciej generacji, po co pakować się w coś co za chwile może być potraktowane podobnie jak iPad 1 i wiele produktów nie będzie na nim działać.
Bez przesady. Przecież wydajność Ipada 2 jest taka sama jak Ipada 3, więc nie ma najmnieszych obaw żeby dwójka skończyła jak jedynka w niedalekiej przyszłości.
Napisano 31 marca 2012 - 13:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych