Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1232 replies to this topic

#1 mtomi

mtomi
  • 74 posts

Posted 21 March 2012 - 09:39

Wczoraj przyjechał do mnie kupiony na allegro nowiutki biały iPad 64GB+4G. Pierwsze co zrobiłem to pomodliłem się o niezasikany ekran po tym co zobaczyłem na zagranicznych forach gdzie roi się od zdjęć żółtych ekranów... Po włączeniu już po jabłuszku widziałem, że kolory są ok. Po uruchomieniu i wejściu w menu - uffffffff... jest ok. Co więcej ekran jest nawet bardziej biały niż w moim iPad 2, gdzie jak się okazało mam lekki żółty zafarb. Teraz ekranik mam tak biały jak w swoim 4s :-) Jeśli chodzi o light bleeding to jest on minimalny - znacznie mniejszy niż w iPad 2. Da się przeżyć. Na szybko wrażenia z przesiadki z iPad 2. Ekran po prostu miażdży ! Strony internetowe ze zdjęciami w wysokiej rozdzielczości wyglądają jak świetnej jakości publikacja drukowana na kredowym papierze. Moja dziewczyna jak z boku spojrzała to powiedziała, że wygląda to jakby ktoś nakleił wydrukowaną naklejkę na ekran. Mistrzostwo świata. Jeśli chodzi o grzanie to rzeczywiście potrafi się rozgrzać - ale daleko mu do overheatingu czy niepokojącej temperatury. Lewy dolny róg (przy home na dole) rzeczywiście ma tendencję do mocniejszego rozgrzania. Póki co nie testowałem jeszcze jakichś wymagających gier 3D więc być może grzanie okaże się mocniejsze - dam znać. To tyle na gorąco. Podsumowując - przesiadka z poprzednich wersji iPad'a wskazana, tymbardziej, że cenowo jest ok - czyli tyle ile zawsze nowy model ;-)

#2 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 21 March 2012 - 09:51

Mój niestety ma połowę ekranu żółtą. Byłem w Apple Store, żeby wymienić, niestety na pięć egzemplarzy, które przeglądnęliśmy (tylko tyle mieli na stanie mojego modelu), wszystkie miały ten problem, mniej lub bardziej widoczny. Miły "Genius" z "Genius baru" poradził, że by poczekać kilka tygodni na nowe dostawy i wtedy wymienić!

#3 krzychu-maniac

krzychu-maniac
  • 47 posts

Posted 21 March 2012 - 09:57

Nie wiem jak można wypuścić produkt z takim defektem... Człowiek czeka tyle czasu odlicza każdy dzień do 23 marca... jak uda mu się dopchać do wymarzonego modelu.. wypieprzy za przeproszeniem całą swoją wypłatę ... odpali a tu dupa.... Żółtawe kolory... przeciez chyba rozszarpie ludzi w tym iSpocie jak mnie takie coś spotka ;) Nakręciłem się na tegi ipada ale coraz bardziej zaczyna mnie wkurzać że tak szanująca sie firma wypuszcza tak niedopracowane G*W*O... Przecież to niekosztuje 100 zł... Nie stać ich nawet na zrobienie prawdziwich długich testów? Po kiego grzyba wypuszczają nowe modele co rok... niech zrobią coś porządnego.... PORZĄDNIE PRZETESTUJĄ i wypuszcza każdy model raz na 2-3 lata...

#4 jdus

jdus
  • 475 posts
  • SkądKraków

Posted 21 March 2012 - 10:07

@Krzychu-maniac To jest technicznie niewykonalne aby nie trafiały się sztuki z jakimiś wadami fabrycznymi. Z każdej partii testują kilka-kilkanaście egzemplarzy, zawsze przepuszczą jakieś gorsze jakościowo modele, to normalne.

#5 mtomi

mtomi
  • 74 posts

Posted 21 March 2012 - 10:14

Szczerze mówiąc to też miałem niezłą sraczkę z tego powodu... Ale na szczęście udało się. Mój iPad pochodzi z dystrybucji Francja/Niemcy (naklejka z tyłu opakowania w tych dwóch językach), więc być może do tej części Europy trafiają partie lepiej skontrolowane? Trudno powiedzieć, ale problem niestety jest i to nie mały. Ja tego prawdę mówiąc nie rozumiem przy takiej firmie. Jakość niestety spada, prawdopodobnie kosztem przyspieszenia procesu produkcji...

#6 maciek1422

maciek1422
  • 170 posts
  • SkądGdynia

Posted 21 March 2012 - 10:16

Dlatego moim zdaniem lepiej troszkę poczekać aż dostawy się ustabilizują i wtedy można wymienić jak coś :)

#7 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 21 March 2012 - 10:18

Mój jest z dystrybucji UK. Oczywiście, że problemy się zdarzają i niemożliwe jest ich uniknięcie, szokuje mnie tylko to, że na 6 iPadów, które sprawdziłem (5, które zaproponowano mi jako zamiennik, plus mój szósty), wszystkie miały ten problem. Co gorsze problem nie polega na cieplejszej temperaturze ekranu. Po prostu 2/3 ekranu są ok a 1/3 jest zażółcona.

#8 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 21 March 2012 - 10:22

z tego co się dowiadywałem to w iSpocie po zapłaceniu jak na miejscu się uruchomi sprzęt i okaże się że jest coś nie halo np. żółty ekran to zamiana na drugi od ręki jak w domu to już serwis :( @robart76 zrób zdjęcie jak możesz by pokazać jak to wygląda.

#9 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 21 March 2012 - 10:40

Ja na szczęście nie mam nic żółtego na ekranie :) Kupowany w Cyberporcie w Berlinie. Jak wreszcie wygląda sprawa LTE w Polsce bo naczytałem się dużo i w sumie to dalej nic nie wiem :( Czy to działa w Polsce czy nie ?

#10 mtomi

mtomi
  • 74 posts

Posted 21 March 2012 - 10:50

Kolejna ciekawostka, o której wcześniej nie widziałem, a wczoraj nie mogłem oczom uwierzyć to niesamowite skalowanie aplikacji dla iPhone'a w nowym iPadzie. Wygląda to niesamowicie - najpierw po powiększeniu aplikacji Speedtest jak wróciłem do niej po chwili na obu iPadach to na iPad 2 zacząłem szukać wersji dla iPad'a bo na nowym iPadzie wyglądało to jakby to była aplikacja dla iPad'a. Poniżej link do artykułu potwierdzającego mojego spostrzeżenia:

New iPad Uses Retina Graphics When Running iPhone Apps - Mac Rumors

#11 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 21 March 2012 - 11:00

Na zagranicznych forach sporo jest też napisane o bad pixelach. Czyli z racji zakupu na "chybi trafił" lepiej brać ze sklepu Appla. Już raz walczyłem z Tmobile przez 3 miesiące w sprawie wymiany iPhona.

#12 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 21 March 2012 - 11:13

Kolejna ciekawostka, o której wcześniej nie widziałem, a wczoraj nie mogłem oczom uwierzyć to niesamowite skalowanie aplikacji dla iPhone'a w nowym iPadzie. Wygląda to niesamowicie[/url]

Nie wiem co jest w tym niesamowitego, aplikacje w 1x wyswietalaja sie z teksturami iPhona 4, w 2x wygladaja juz duzo gorzej, do emejzgin troche jeszcze tutaj brakuje...

#13 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 21 March 2012 - 11:22

Pytanie do autora tematu: Czy jest jakaś różnica w szybkości otwieraniu się stron między iPadem 2 i 3?

#14 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 21 March 2012 - 11:24

Pytanie do autora tematu:
Czy jest jakaś różnica w szybkości otwieraniu się stron między iPadem 2 i 3?

Nie ma zadnej

#15 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2012 - 11:49

Nie wiem co jest w tym niesamowitego, aplikacje w 1x wyswietalaja sie z teksturami iPhona 4, w 2x wygladaja juz duzo gorzej, do emejzgin troche jeszcze tutaj brakuje...

Uważam że jest lepiej niż na ipadzie2. Testowałem wczoraj z dwoma ipadami w ręku. Po prostu Ekran Retiny lepiej sobie z tym radzi.

Mój New Ipad nie ma zółtego ekranu, ale porównując z Ipadem2 kolory są bardziej granatowe. wszystkie niebieski ikony i grafiki mają więcej czerwieni. Absolutnie to nie przeszkadza, niestety nie wiem czy tak powinno być.

Po wczorajszym całym dniu zabawy nowym ipadem dziś rano złapałem dwójkę żony i dopiero teraz widać jak dużo brakuje ekranowi.
Poczułem się jak po przesiadce z 27imaca na monitor z rozdzielczością 800x600

---------- Wpis dodano o 11:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:43 ----------

i ten tekst mnie rozbroił :)
Posted Image

Posted Image

http://www.youtube.com/watch?v=3yOg34K5ggM

#16 mtomi

mtomi
  • 74 posts

Posted 21 March 2012 - 12:08

Pytanie do autora tematu:
Czy jest jakaś różnica w szybkości otwieraniu się stron między iPadem 2 i 3?

Może troszkę szybciej, a może to efekt placebo. Miazgi jeśli chodzi o różnicę nie ma, ale już w iPad 2 nie miałem nic do zarzucenia w tej kwestii. Za to zauważyłem, że niektóre programy działają szybciej i płynniej (np. Ignition (LogMeIn))...

#17 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2012 - 12:18

mtomi, a testowałeś może już jakiś soft w wersji na nowego ipada? Ostatni czytałem że będzie osobne oznaczenie w appstore do aplikacji na nowy ekran.

#18 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 21 March 2012 - 12:28

Również potwierdzam to co napisał kolega. Aplikacje wyglądają prawie jak natywnie pisane na iPada :)

#19 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2012 - 15:23

proszę bardzo:
http://myapple.pl/co...na-iphonea.html

#20 Makaveli77

Makaveli77
  • 99 posts

Posted 21 March 2012 - 15:32

z tego co się dowiadywałem to w iSpocie po zapłaceniu jak na miejscu się uruchomi sprzęt i okaże się że jest coś nie halo np. żółty ekran to zamiana na drugi od ręki jak w domu to już serwis :(

@robart76 zrób zdjęcie jak możesz by pokazać jak to wygląda.

a z jakiej racji serwis jak rozpakujesz w domu?,przecież jest prawo rękojmi i trwa ono rok ok wydania sprzętu i do roku mają obowiązek Ci wymienić na nowy ,widać ze w tym iSpocie żerują na nie wiedzy ludzkiej... tu można poczytać o tymRkojmia a gwarancja - eGospodarka.pl - Prawo konsumenckie

#21 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 21 March 2012 - 16:38

@Makaveli77, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Sam najpierw przeczytaj Ustawę i KC, a potem się wypowiadaj.

Masz prawo odstąpić od umowy (zwrócić towar) tylko w wypadku zakupu poza siedzibą firmy sprzedającej, czyli chociażby przez internet, wysyłkowo itp. W innym wypadku, przysługuje Ci prawo odstąpienia od umowy lub wymiana na nowy TYLKO, jeżeli sprzedawca nie usunie wady. Czyli zgłaszasz roszczenie, a sprzedawca może odmówić wymiany i naprawić/odesłać do serwisu.

To, co podlinkowałeś, to omówienie odpowiedzialności między przedsiębiorcami, czyli dotyczy tylko sprzętu zakupionego "na firmę" na podstawie FV. Jeśli zakupu dokonujesz jako osoba prywatna, na FV imienną lub paragon, wówczas zastosowanie mają przepisy Ustawy o Szczególnych Warunkach Sprzedaży Konsumenckiej. Wówczas nie rok, tylko dwa lata itd...

#22 Makaveli77

Makaveli77
  • 99 posts

Posted 21 March 2012 - 19:14

@Makaveli77, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Sam najpierw przeczytaj Ustawę i KC, a potem się wypowiadaj.

Masz prawo odstąpić od umowy (zwrócić towar) tylko w wypadku zakupu poza siedzibą firmy sprzedającej, czyli chociażby przez internet, wysyłkowo itp. W innym wypadku, przysługuje Ci prawo odstąpienia od umowy lub wymiana na nowy TYLKO, jeżeli sprzedawca nie usunie wady. Czyli zgłaszasz roszczenie, a sprzedawca może odmówić wymiany i naprawić/odesłać do serwisu.

To, co podlinkowałeś, to omówienie odpowiedzialności między przedsiębiorcami, czyli dotyczy tylko sprzętu zakupionego "na firmę" na podstawie FV. Jeśli zakupu dokonujesz jako osoba prywatna, na FV imienną lub paragon, wówczas zastosowanie mają przepisy Ustawy o Szczególnych Warunkach Sprzedaży Konsumenckiej. Wówczas nie rok, tylko dwa lata itd...

ale jest jest zapis o nie "zgodności towaru z umową" i normalnie kupując w sklepie fizycznym przez osobe prywatną po stwierdzeniu wady w tym przypadku (częściowo żółty ekran) ma prawo żądać wymiany na nowy itd..... i to obowiązuje do 6 miesięcy od zakupu, takie coś jest bo znajomy tak właśnie wymieniał tel. kupiony nie przez internet i to po paru miesiącach jak mu się zepsuł.

#23 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 21 March 2012 - 19:59

OK, moja wina, że Cię nie zrozumiałem. Namieszałeś i ja przez to też namieszałem. Zrozumiałem, że chodzi o zwrot towaru, czyli odstąpienie od umowy. Tak, masz rację, że na podstawie Ustawy masz prawo do wymiany lub naprawy. Natomiast to, co podlinkowałeś, dotyczyło rękojmi, a ona działa między firmami. Natomiast ja również źle napisałem, że sprzedawca wybiera formę zadośćuczynienia. Chyba wybiera ją kupujący. Zmylił mnie art. 365 k.c. ale tak to jest, jak się jest laikiem. Tryt by się przydał :) Ten zapis jest dla mnie niejasny i szczerze powiem, że za diabła nie wiem, czy to sprzedawca wybiera, naprawa, czy wymiana, czy kupujący.

#24 iukasz

iukasz
  • 112 posts
  • SkądT-d

Posted 21 March 2012 - 22:28

Wczoraj przyjechał do mnie kupiony na allegro nowiutki biały iPad 64GB+4G. [...]

Skoro 4G u nas nie idzie to jest sens dorzucania tych kilku stówek?

#25 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 21 March 2012 - 22:38

Skoro 4G u nas nie idzie to jest sens dorzucania tych kilku stówek?

Ale 3G idzie :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users