Logitech z5500? wybór dobrego zestawu max 1400zł,
Posted 25 March 2012 - 12:45
Posted 25 March 2012 - 12:49
proszę Cie
Wiesz co to kondensator? moc ciągła transformatora 300 w.... powiedz jaki zestaw ciągnie porównywalnie tyle ...obszar zamykaj na głośnikach 5.1 ,nie na estradowych
nie uniosę się, dam Ci sie wytłumaczyć
chyba, że w klasie A...
Posted 27 March 2012 - 11:26
Posted 27 March 2012 - 11:49
proszę Cie
Wiesz co to kondensator? moc ciągła transformatora 300 w.... powiedz jaki zestaw ciągnie porównywalnie tyle ...obszar zamykaj na głośnikach 5.1 ,nie na estradowych
nie uniosę się, dam Ci sie wytłumaczyć
Tak, wiem co to kondensator, wiem co to transformator i wiem jak należy konstruować wzmacniacze audio. Kondensator nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, jest filtrem zasilania a nie magazynem energii. Może poprawić odpowiedź impulsową zasilacza liniowego, ale nie spowoduje zwiększenia jego mocy.
Obawiam się, że jednak trochę mało znasz zagadnienia audio, co udowodniłeś rozpisując się o audiofilskich zaletach głośniczków komputerowych i o ich mocy 1kW i o jeszcze kilku innych rewelacjach, które zjeżyłyby włos na głowie, każdemu, mającemu przynajmniej podstawowe pojęcie na temat praw fizycznych.
Moc oddawaną przez urządzenie elektryczne liczy się zawsze tak samo : P=U*I, gdzie P jest mocą, U napięciem zasilania, a I prądem płynącym przez urządzenie. I jest to moc całkowita, włącznie z mocą traconą na grzanie się układu, mocą strat w każdym najmniejszym nawet elemencie. Żaden producent niczego tu nie wymyśli, swoich norm nie zastosuje, bo to nie norma, a prawo fizyczne.
Dla Twojej edukacji : nie ma czegoś takiego jak PMPO, mocy muzycznej itp itd. To zwykłe zabiegi marketingowe, mające na celu zwabienie klienta patrzącego tylko na cyferki i mało rozumiane skróty.
Tak jak napisałem - żaden wzmacniacz nie odda na wyjściu więcej mocy niż jest w stanie dostarczyć mu zasilacz. W przeciwnym przypadku było by to perpetum mobile. Dolicz sobie do tego sprawność zasilacza, dolicz do tego sprawność samych końcówek mocy (dla ułatwienia : TDA7294), policz wszystkie straty - będziesz mądry.
To, że te głośniki grają tak, że Ci się to podoba - rozumiem, o gustach się nie dyskutuje, ale zlituj się i nie pisz takich dyrdymałów o parametrach tych głośników.
Z mojej strony EOT z Tobą na ten temat.
Posted 27 March 2012 - 19:55

Posted 28 March 2012 - 08:47
szlak
"szlag" właściwie

Posted 30 March 2012 - 18:39

Posted 01 April 2012 - 19:13

Posted 02 April 2012 - 09:23
Posted 02 April 2012 - 10:18

Posted 02 April 2012 - 12:01
Co sądzicie o Danon DHT-1312XP
Kolumny wyglądają na plastik i nikt konkretnie się o tym nie wypowiedział.
Posted 02 April 2012 - 12:17
Posted 02 April 2012 - 12:31
Posted 02 April 2012 - 13:16
Posted 02 April 2012 - 13:24

Posted 02 April 2012 - 14:22
Michx - tu czytasz, ale nie rozumiesz.Faktycznie to wszystko to jedynie głośniczkki do kompa. Fajne, ale nie ma co na nie wydawać 1500 zl. Za tyle można kupić używany dobry wzmacniacz i naprawde fajne głośniki.
W z5500 jak się wyłączy suboofer to te głośniczki nie mają żadnego basusą takie puste i plastikowe. Nie mówie, że są złe ogólnie, bo są niezłe, ale za jak juz ktos chce wydac 1500 zl to nie lepiej kupi sobie wzmacniacz i glosniczki.
Jak ktoś ma już dobry zestaw muzyczny, a potrzebuje głośniki do kompa i nie ma przy tym zbyt wiele miejsca na biurku...
Te głosniki nie są dla ludzi, którzy w jednym małym pomieszczeniu słuchają muzyki odtwarzanej z komputera. Bose 5 są dla ludzi, którzy mają dobry dźwięk w domu, ale przy pracy z kompem nie chcą gracić biurka dużym zestawem i chcą mieć przyzwoite granie.
Dlatego mówienie, że coś jest lepiej lub nie - to są Twoje lub moje oceny...
A dźwięk z tych bose jest IMHO naprawdę dobry.
pozdr
Posted 02 April 2012 - 15:35
Posted 02 April 2012 - 15:55
Posted 02 April 2012 - 16:13

Posted 03 April 2012 - 15:34
Posted 03 April 2012 - 17:27
Tak, wiem co to kondensator, wiem co to transformator i wiem jak należy konstruować wzmacniacze audio. Kondensator nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, jest filtrem zasilania a nie magazynem energii. Może poprawić odpowiedź impulsową zasilacza liniowego, ale nie spowoduje zwiększenia jego mocy.
Obawiam się, że jednak trochę mało znasz zagadnienia audio, co udowodniłeś rozpisując się o audiofilskich zaletach głośniczków komputerowych i o ich mocy 1kW i o jeszcze kilku innych rewelacjach, które zjeżyłyby włos na głowie, każdemu, mającemu przynajmniej podstawowe pojęcie na temat praw fizycznych.
Moc oddawaną przez urządzenie elektryczne liczy się zawsze tak samo : P=U*I, gdzie P jest mocą, U napięciem zasilania, a I prądem płynącym przez urządzenie. I jest to moc całkowita, włącznie z mocą traconą na grzanie się układu, mocą strat w każdym najmniejszym nawet elemencie. Żaden producent niczego tu nie wymyśli, swoich norm nie zastosuje, bo to nie norma, a prawo fizyczne.
Dla Twojej edukacji : nie ma czegoś takiego jak PMPO, mocy muzycznej itp itd. To zwykłe zabiegi marketingowe, mające na celu zwabienie klienta patrzącego tylko na cyferki i mało rozumiane skróty.
Tak jak napisałem - żaden wzmacniacz nie odda na wyjściu więcej mocy niż jest w stanie dostarczyć mu zasilacz. W przeciwnym przypadku było by to perpetum mobile. Dolicz sobie do tego sprawność zasilacza, dolicz do tego sprawność samych końcówek mocy (dla ułatwienia : TDA7294), policz wszystkie straty - będziesz mądry.
To, że te głośniki grają tak, że Ci się to podoba - rozumiem, o gustach się nie dyskutuje, ale zlituj się i nie pisz takich dyrdymałów o parametrach tych głośników.
Z mojej strony EOT z Tobą na ten temat.
Sorki że wracam nie było Mnie trochę ale na zdrowy rozsądek Chyba każde głośniki mają dynamiczny pobór mocy ...do jasnej ciężkiej to nie śrutownik ...""W przypadku wzmacniaczy moc ta jest odpowiednikiem mocy dla testów szumowych. Ale gdy mamy do czynienia z głośnikami, można znaleźć urządzenia głośnikowe przenoszące, wg producenta, sporą moc, które zasilone mocą 3 razy mniejszą od podanej spalą się w ciągu 5 minut. Dlaczego? Czyżby producent skłamał, twierdząc, że testował głośnik przez 5 godzin mocą 500 W, a myśmy go "sfajczyli" już przy mocy 200 W? Niekoniecznie, może i faktycznie testował, ale pojedyncza sinusoida przenosi o wiele mniejszą energię niż sygnał szerokopasmowy.""
MOC MUZYCZNA
""Z definicji moc muzyczna mierzona jest przy chwilowym obciążeniu wzmacniacza. Jeśli wzmacniacz wyposażony jest w dobry stabilizator napięcia, moc muzyczna będzie równa znamionowej. Jeśli natomiast napięcie zasilające będzie dostarczane do wzmacniacza z zasilacza niestabilizowanego, moc muzyczna będzie większa od mocy znamionowej - tym bardziej, im "miększy" będzie układ zasilający, tzn. taki, w którym pod obciążeniem jego napięcie będzie malało.""
""Amerykańska norma uznaje np. za moc ciągłą (continous) moc mierzoną w ciągu pięciu minut, zaś polska norma jest już nieco bardziej rygorystyczna, gdyż ustala ten czas na 10 minut. Czy to oznacza, że nasza końcówka ma wielką szansę spalić się, gdy będzie pracować dłużej niż 10 minut? Oczywiście, że to mało prawdopodobne (choć możliwe).
Współcześnie produkowane wzmacniacze mocy są tak naszpikowane zabezpieczeniami, [ w tym z-5500] że w sytuacjach niebezpiecznych układ ten spowoduje ewentualnie obniżenie mocy, a w najgorszym przypadku wyłączy ją do czasu ostygnięcia. Wiadomo, że w trakcie trwania imprezy nie jest pożądane zjawisko pierwsze, a tym bardziej to drugie, ale przynajmniej uratuje to nasz sprzęt.
MOC SZCZYTOWA (PEAK POWER)
Określa ona zdolność urządzenia do wiernego odtwarzania szczytów sygnału. W przypadku niektórych końcówek parametr ten znacznie przekracza moc znamionową, co jest jego niewątpliwą zaletą. Dzięki temu, mając do czynienia z materiałem, w którym mamy duży stosunek poziomu szczytowego do poziomu średniego, możemy być spokojni, że właśnie te duże "piki" nie spowodują przesterowania wzmacniacza. Nie należy jednak brać tego parametru jako kluczowego w ocenie danego urządzenia.""
Moze nie mam wykształcenia i cytuje ale rozumiem i nie muszę miec na papierze tego co słyszę....bo znajomym tym się chwalić nie będę... a po za trym rozmawiasz z normalnymi zjadaczami chleba ..takim czymś wgl mu nie pomogłeś
Posted 03 April 2012 - 18:13
Posted 03 April 2012 - 18:39

Posted 03 April 2012 - 18:53
to raczej tyle mi przez gniazdko nie przeleci bo to był by absurd.... ja to wiem ty to wiesz a wiarygodność producenta swoją drogą co napisane a co jest w środku
A przeszczepiając się do z-5500 testy przeszły i THX jakość zdobyły ....
Oczywiście, pisałem o mocy maksymalnej

Dla mnie testy THX nie są miarodajne, też śmierdzą mi marketingiem. Fakt jest też faktem, że skonstruowanie wzmacniacza spełniającego normy THX jest możliwe przez średniozaawansowanego elektronika, w zaciszu domowym, korzystając z tanich układów scalonych. Daleko jednak temu do brzmienia audiofilskiego. Z-5500 przeszły te testy, a Bose nie, bo Bose nie jest systemem wielokanałowym (5.1 vs 2.1).
Ja nie kupuję codziennie sprzętu audio i nie siedzę "w rynku", ale czasami oglądając w sklepach głośniki, kolumny, czy nie daj Boże sprzęt car-audio łapię się za głowę i nie wierzę. Liczą się cyferki a nie rzeczywista jakość, dlatego głośniczki komputerowe mogą mieć moc 200 W PMPO i zasilacz o wydajności prądowej 2 A i 12 V...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users