Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ? (0 użytkowników oddało głos)

1. Dobrze (122 głosów [73.49%] - Zobacz)

Procent z głosów: 73.49%

2. Źle (44 głosów [26.51%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.51%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#126 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 marca 2012 - 00:25

Będzie emejzing grubości czyli wyjdzie z tego cienkie pro :)

#127 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 21 marca 2012 - 00:41

Idea jaka przyswieca Apple, to CAŁKOWITA REZYGNACJA Z NAPĘDÓW. Brak programów do authoringu DVD/BD - jak tylko wspomnę dobre, amatorskie iDVD, brak Super Drive. Czekam na dzień, w którym jak juz pisałem, Apple zablokuje całkowicie mozliwość oglądania/słuchania muzyki pochodzącej z innych źródeł, a jedynym mozliwym plikiem jaki będzie można zobaczyć/posłuchac to plik ze sklepu Apple. Wtedy też uznamy to za dbanie o uzytkowników? Zapewne spora grupa ludzi powie, ze tak. Tyle tylko, że nie każdemu to odpowiada. Oczywiscie, zgadzam się, że głosujemy własnym portfelem. Dlatego teraz zanim kupuje sprzęt do firmy, zastanawiam się kilka razy i w efekcie kupuję produkty HP.

#128 adredy

adredy
  • 450 postów

Napisano 21 marca 2012 - 02:18

O tu kolega trafil w sedno sprawy.

#129 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2012 - 08:22

Uwielbiam teorie spiskowe. Tak, oczywiście - brak napędów i internet to cwana zagrywka producentów zmuszająca klientów do kupowania mediów i programów tylko u nich. Bo płyty to są taaakie super i są taaakie wygodne. Płyt to teraz używam żeby raz je włożyć do komputera i tyle. Jak kupię. I tak robi większość, jeżeli w ogóle kupuje płyty. Sorry, świat idzie do przodu i wcale nie chodzi tutaj o jakieś ograniczanie, ale właśnie wygodę. Nikt nikomu nie wmówi przecież co jest wygodniejsze. Jakby ludzie chcieli płyt, to by o nie walczyli. Ale to będzie tak jak z winylami - pasjonaci będą korzystać, tak jak dzisiaj, a większość będzie korzystać z wygodniejszych dla siebie rozwiązań. I jakoś nie słyszę jakichś protestów, że dzisiejsze sprzęty grające w 99% przypadków nie odtwarzają winyli. Bo prawie nikt nie korzysta z tego. Więc po co? Na takiej samej zasadzie będzie z napędami CD/DVD. Ktoś będzie chciał - to sobie dokupi. Ale w laptopie to to jest zbędny balast i pożeracz prądu po prostu. W stacjonarnych to to ma więcej sensu. Ale nie wiem czy ktokolwiek zauważył, że stacjonarki też jakoś strasznie popularne nie są, a ludzie wolą laptopy... Snucie czarnych wizji spiskowych jakoś nigdy do mnie nie przemawiało.

#130 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 21 marca 2012 - 09:07

Winyle...ale przykład! "Amerykanie kochają winyle. I ich miłość przekłada się na ilość sprzedanych płyt. W 2011 zakupili 3,9 miliona płyt winylowych, co oznacza wzrost o 39% względem roku 2010."Analitycy przewidują, że nastąpi wzrost sprzedaży w ciągu nastepnych kilku lat kilkukrotny, z liczbą sprzedanych winyli w okolicach 28-30 mln. egzemplarzy w ciągu każdego roku. To kropla w morzu wydawniczym muzyki. Przytaczam te dane z innego powodu. Pokazuje to, ze rynek jednak nie jest tylko zapatrzony na decyzje korporacji, klienci sami potrafią dokonywac wyborów wg. własnych potrzeb. Warunek - nie nalezy im zabierać mozliwości wyboru. Co do dystrybucji oprogramowania dla OS X. Tutaj nie chodziło o fakt usunięcia nosnika CD/DVD, jako nosnika do dystrybucji oprogramowania dla OS X. Jaki więc cel przyświeca Apple, że swoimi praktykami wypiera z rynku sprzedawców swoich produktów zmierzając do tego, by usunąc ich maksymalnie jako pośredników? To nie są teorie spiskowe. W 2009 pisałem mn. na tym Forum, że Apple zmierza do tego, by MBP upodobnić do Air'a spora grupa ludzi pisała wtedy, że to nie jest mozliwe, że Apple nie zmieni na rynku tak dobrze sprzedającego sie produktu i nie posunie sie do tego, bo w końcu to bezsensowne, ze bedą obok siebie istniec dwie jakby odrębne, ale podobne grupy komputerów. Od roku piszę, że za 2-3 lata z rynku na 100% zniknie MBP w takiej postaci, a linia ta zostanie usunieta przez "jedynie słuszne" Air'y, które będą miały maksymalnie do 15". Powodem jest mała sprzedaż 17" MBP w stosunku do 13" lub 15" Ale dlaczego jest tak mała? Powód jest prosty. Komputery Apple o przekątnej 17" osiagneły niebotyczne ceny, jak za tej klasy produkt. Spotkałem sie dziesiatki razy, ze ludzie mówią wprost "kupiłbym 17", ale stac mnie tylko na 13". Później oczywiście argumentacja jest zgoła inna. Nazywam to "usprawiedliwianiem własnego wyboru"...słyszę, że "13" jest idealna", "13 tez starczy"," 17 jest za duża". Apple lubi słupki, słupki sprzedaży. Dystrybucja elektroniczna kontrolowana przez Apple daje i owszem - wygodę uzytkownikow / jeśli wygodnym nazwiać ściaganie 20GB danych. Daje jednak coś więcej, coś ważniejszego. Pełna kontrolę nad tym co robi, z czego korzysta, jak korzysta i od kogo kupuje uzytkownik komputera/tabletu Apple. Oczywsicie nie zapominajmy, ze daje konkretny dochód korporacji, daje też dodatkowo bierząca analizę rynku, która w innym przypadku kosztuje sporo, a tak...Apple jak na dłoni widzi, co uzytkownicy robią i jak robią ze swoim sprzętem / do czego go przeznaczają/. Same korzyści płynące z tego faktu, z tym jednym "ale", że 90% tych korzyści to korzyści dla firmy Apple. I gdyby skupic sie jedynie na modelu dostarczania oprogramowania dla OS X, to jest to super korzystne dla "prawie" każdej ze stron. Apple jednak usuwając nosnik fizyczny i napęd fizyczny idzie w swoich zamierzeniach o krok dalej. Jaki? Napisąłem o tym w poprzedniej swojej wypowiedzi. Kolego Robercie sam chciałbym, by świat był kolorowy i wolny. By swoboda wyborów była dokonywana przez nas, nie przez szefów wielkich korporacji. Jednak oni kieruja sie dobrem słupków i wyników dla dobra firmy. A gdzie liczy sie dobro korporacji, nie liczy sie dobro konsumenta. Apple od lat zmierza ku systematycznemu zagarnianiu rynku "na wyłączność". Przykładem jest doprowadzanie do tego, że sprzedawcy zaczynaja miec "pod górkę" ze sprzedażą z winy samej firmy Apple. Brak zdrowej konkurencji nie jest dobre dla konsumenta. Nie ma w tym wszystkim czarnych wizji spiskowych, a rzeczywistość. Gdy w 2008 mówiłem, że inwestycja w Xserve jest ryzykowna...wysmiano mnie, bo uważano, że wzrost Apple budzi nadzieje na konkretny rozwój branży i rozwój oferty w oparciu o to, w czym firma Apple od lat słynęła, czyli dobrej jakości komputery dla grupy zawodowo korzystającej ze sprzętu. Gdy pisałem, że Apple skupia sie na iZabawkach i zmierza to do tego, że w ofercie dla produktów Apple będzie mozna dostać świecidełka, latareczki i tysiące bzdurnych i bzdurniejszych gadzetów, ale skurczy sie dostepnośc porządnych produktów...pisaliście, że obrażam niektórych z Was, bo to nie są odpustowe zabawki, a ja jestem uprzedzony. Tegoroczna konferencja z oferty około Apple'owej pokazała, że 90% produktów dla konsumentów i uzytkowników produktów Apple to szmira, gadzety w sumie mało potrzebne do zycia. I znów moje czarne wizje sprawdziły się. Robercie od połowy lat 90 korzystam z produktów Apple i widzę zmiany w Apple na tyle dokładnie, że nie ma w tym nic nadzwyczjanego, ze łatwo przewidzieć kolejne kroki tej firmy. Na dodatek nie jestem sam z takimi poglądami. Oczywiscie dla Apple wszystko co przynosci sute korzyści jest dobre, pytanie, czy wszystko będzie dobre dla nas. Gdy inni otwierają się na wiele formatów video, Apple zamyka swoje urządzenie TYLKO na to, co samo uznaje za stosowne. Oczywiscie istnieje JB, ale nie o tym mowa, bo skoro korporacja zaznacza, że JB to łamanie prawa do stanowienia o ich produkcie, tak naprawdę powinnismy uznac, ze skoro cos jest ich dobrem intelektualnym, to powinno się to uszanować. Skąd wiesz, że za 2-3 lata OS X bardzo zintegrowany z iOS /nie odwortnie/ wprowadzi tak duże zmiany, że własnie jedynie słuszne formaty będą mogły byc uzywane przez uzytkownika, inne juz nie? w końcu apple powie, ze korzystasz z ich dobra intelektualnego... Przepraszam za przydługi tekst, ale nie chce rozbijać tego na kolejne kilka postów. pozdrawiam.

#131 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2012 - 09:54

Winyle...ale przykład! "Amerykanie kochają winyle. I ich miłość przekłada się na ilość sprzedanych płyt. [...] To kropla w morzu wydawniczym muzyki.

potwierdzasz dokładnie to co mówiłem - pasjonaci korzystają, większość nie.

Jaki więc cel przyświeca Apple, że swoimi praktykami wypiera z rynku sprzedawców swoich produktów zmierzając do tego, by usunąc ich maksymalnie jako pośredników?

zysk, prostota i kontrola. no straszna teoria spiskowa, że dodatkowe komplikacje i marże dla firmy, która może sobie pozwolić na własną dystrybucję jakoś nie pociągają? A czemu większość oprogramowania jest sprzedawana przez autorów na ich własnych stronach? Bo tak jest wygodniej, prościej i bardziej się opłaca.

Od roku piszę, że za 2-3 lata z rynku na 100% zniknie MBP w takiej postaci, a linia ta zostanie usunieta przez "jedynie słuszne" Air'y, które będą miały maksymalnie do 15".

super. faktycznie, pisząc co roku, że koniec świata się zbliża to stanę się prorokiem.

Spotkałem sie dziesiatki razy, ze ludzie mówią wprost "kupiłbym 17", ale stac mnie tylko na 13".
Później oczywiście argumentacja jest zgoła inna. Nazywam to "usprawiedliwianiem własnego wyboru"...słyszę, że "13" jest idealna", "13 tez starczy"," 17 jest za duża".

rany, no durniejszej teorii to nie widziałem chyba. nie wszyscy robią tak jak ty.

Apple lubi słupki, słupki sprzedaży.

każda firma je kocha. ty też robisz nieopłacalne rzeczy 'dla misji'?

Dystrybucja elektroniczna kontrolowana przez Apple daje i owszem - wygodę uzytkownikow / jeśli wygodnym nazwiać ściaganie 20GB danych.

rozumiem, że to byłaby tragedia 5 lat temu, ale dzisiaj? Tak, wygodą jest dla mnie że mogę sobie ściągać te 20GB danych kiedy chcę, a nie muszę szukać fizycznego nośnika z nimi, albo płacić za to jeszcze raz jak nośnik mi się zgubi lub zniszczy, albo kombinować w inny sposób.

Oczywsicie nie zapominajmy, ze daje konkretny dochód korporacji, daje też dodatkowo bierząca analizę rynku, która w innym przypadku kosztuje sporo, a tak...Apple jak na dłoni widzi, co uzytkownicy robią i jak robią ze swoim sprzętem / do czego go przeznaczają/.

O NIE! TYLKO NIE TO! no tragedia...

Same korzyści płynące z tego faktu, z tym jednym "ale", że 90% tych korzyści to korzyści dla firmy Apple.

i...? Marne to "ale". Znaczy, że jak ktoś inny ma więcej korzyści, ale ja też mam to to jest gorsze?

Apple jednak usuwając nosnik fizyczny i napęd fizyczny idzie w swoich zamierzeniach o krok dalej.

taaa... zapomniałem, panowanie nad światem.

By swoboda wyborów była dokonywana przez nas, nie przez szefów wielkich korporacji. Jednak oni kieruja sie dobrem słupków i wyników dla dobra firmy. A gdzie liczy sie dobro korporacji, nie liczy sie dobro konsumenta.

jakieś kiepskie rozumowanie. słupki tworzą konsumenci. Więc jak konsumenci wybierają rozwiązanie A, no to czemu firma ma nie skłaniać się w stronę rozwiązania A?

Apple od lat zmierza ku systematycznemu zagarnianiu rynku "na wyłączność". Przykładem jest doprowadzanie do tego, że sprzedawcy zaczynaja miec "pod górkę" ze sprzedażą z winy samej firmy Apple.
Brak zdrowej konkurencji nie jest dobre dla konsumenta.

tylko nie widzę zdrowej konkurencji pomiędzy jedną a tą samą firmą.

Gdy pisałem, że Apple skupia sie na iZabawkach i zmierza to do tego, że w ofercie dla produktów Apple będzie mozna dostać świecidełka, latareczki i tysiące bzdurnych i bzdurniejszych gadzetów, ale skurczy sie dostepnośc porządnych produktów...pisaliście, że obrażam niektórych z Was, bo to nie są odpustowe zabawki, a ja jestem uprzedzony.

bo dla ciebie wszystko co nie jest Makiem Pro to zabawka. sorry.

Gdy inni otwierają się na wiele formatów video, Apple zamyka swoje urządzenie TYLKO na to, co samo uznaje za stosowne.

kim są ci inni? i jakoś nie mam zbytnich problemów z odtwarzaniem video. nie mam JB.

Skąd wiesz, że za 2-3 lata OS X bardzo zintegrowany z iOS /nie odwortnie/ wprowadzi tak duże zmiany, że własnie jedynie słuszne formaty będą mogły byc uzywane przez uzytkownika, inne juz nie?

a skąd wiesz, że tak zrobi?
snucie wizji, tylko dlatego że są czarne jest bez sensu.
pomijając już fakt, ze kij mnie to jaki format będzie pliku, rozszerzenie niewiele dla mnie znaczy.

#132 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 marca 2012 - 10:21

Arras: linia pro nie zginie tak łatwo, bo nie łatwo jest zrobić komputer airo podobny z cpu o TDP 30-50W, najpierw TU musi się coś zmienić, czyli w intelu lub amd. A wątpię aby Apple tak łatwo zrezygnowało ze swojej najlepiej sprzedającej się linii laptopów. Trochę na grubości da się wyjąć wyjmując dvd i mając z tego miejsce na chłodzenie czy baterię dla takiego smoka, ale w obudowie aira można na razie zamknąć tylko ULV - patrząc na ofertę CPU po prostu i mając dość proste pojęcie o ilości ciepła jakie produkuje 35W np żarówka (sprawność świetlna kilka % reszta ciepło). Chyba że PRO nazwą laptop z ULV - to przepraszam kompletne odwrócenie kota ogonem. Natomiast rezygnacja z dvd to odpowiedź na zainteresowanie rynku - większość przestaje z tego po prostu korzystać i tyle, ubieranie decyzji w teorie spiskowe to Twoje subiektywne podejście. Póki można podłączyć komputer do sieci, dvd przez usb itd. to Twoja teoria się nie trzyma po prostu kupy, bo jakoś itunes pozwala nadal importować ripy CD, pozwala dodawać mp3 pozciągane z zewsząd, a bez problemu użyjesz 100 innych medialpayerów nawet dostępnych w macappstore dekodujących/kodujacych inne media - jak to się ma do Twojej teorii?

#133 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 21 marca 2012 - 10:27

Dziwne to wszystko, ze Apple patrzy na slupki sprzedazy, podkreca marze i szuka zarobku, korzysci finansowych. Chca kontrolowac swoich uzytkownikow zamiast robic im po prostu "dobrze", tak jak robia to inne firmy na rynku. A najlepiej jakby jeszcze robili to za darmo. No same glupki tam pracuja, a tu taki sukces finansowy, no ale to w koncu USA wiec wszystko jest mozliwe :) Ale uwaga - niektorzy zaczeli juz "glosowac" swoimi portfelami i wybieraja produkty konkurencji np. HP wiec Apple z pewnoscia poczuje ich oddech na swoich plecach, kto wie, jak tylko slupki na ktore patrza zaczna spadac, to moze kiedys wsadza do Air'a naped, albo nawet dwa :)

#134 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 21 marca 2012 - 10:45

Faktycznie, masz pojęcie... Najwięksi producenci TV rezygnują z Apple jako dostawcy zaplecza sprzętowego. Poszczególne stacje, ale też i grupy medialne, do których należą poszczególne stacje zmieniają zaplecze na mn. stacje HP i Dell. Oprogramowanie jakie jest wdrazane nie pochodzi od Apple / FC /. Efekt? HP na rok 2012 zapowiedziało HP Z820. Stacja robocza HP Z820 obsługuje maksymalnie 16 rdzeni, 512 GB pamięci ECC, 15 TB szybkiej pamięci masowej oraz dwie karty graficzne NVIDIA Quadro 6000. Oczywiście to nie "głosowanie" swoimi portfelami i zasobami finansowymi, gdy każda stacja cyklicznie wydaje kilkanaście milionów euro na rozwój zaplecza sprzętowego. Apple wchodzi w rynek zwykłego konsumenta co jest dobrym rozwiązaniem dla przecięnego Kowalskiego. Jednak poza tym Apple do tej pory utozsamiane było z segmentem Pro, a na tym polu zrezygnować z nosnika w postaci CD/DVD najnormalniej sie nie da. Nie twierdzę, że nie da sie zyc bez nosnika CD/DVD, ale uważam, że twierdzenie jakoby w 2012 roku nosniki w postaci CD i BD /jako logicznym nastepca DVD/ nie zostana wycofane i spokojnie mozna przyjąć, ze tak jeden jak i drugi nosnik pozostanie na rynku kolejne 10-12 lat. Twoje komentarze celujące w moja osobę nie robia na mnie wrażenia. Tym bardziej prowokowanie.

#135 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 21 marca 2012 - 10:50

Mówimy tutaj o firmie, która ma mniej niż 5% udziałów w światowym rynku PC, czyli niszowym producencie, który zawsze chodził własnymi drogami w kwestii wprowadzania nowych standardów i rezygnacji nawet z tych jeszcze bardzo popularnych. Apple ma swoją wizję zarówno świata PC jak i tego post-PC, tego jak będzie wyglądać komunikacja, transmisja danych czy rozrywka, oferując rozwiązania, które najlepiej wpisują się w ich własny ekosystem. Trudno oczekiwać, żeby szli w kierunki, który nie jest zgodny z naturalną linią rozwoju firmy, a przez ostatnie kilka lat okazało się, że to urządzenia mobilne są najmocniejszą stroną Apple'a i przynoszą im największe zyski (ponad 70%). Wszystkie urządzenia (zarówno pc, jak i post-pc), systemy operacyjne, usługi muszą tworzyć jedną spójną, logiczną i harmonijną całość. Firma, która stoi w miejscu, nie idzie w określonym kierunku tak naprawdę cofa się, nawet jeśli kierunek tego rozwoju jest atrakcyjny tylko dla niespełna 5% użytkowników PC. Apple obrało jeden kierunek rozwoju - mobilność, stawiając tutaj przede wszystkim na zalety własnego ekosystemu i z takiego punktu widzenia rezygnacja z napędów w macbookach byłaby bardzo logicznym krokiem. Czy taki kierunek rozwoju rzuca kłody pod nogi rynkowi Pro? Według mnie generalnie nie, w branży muzycznej napewno nie, natomiast bez wątpienia nie wszyscy będą zadowoleni i tych potrzebujących napedów Apple straci. Jednych straci, innych być może zyska, jednak bez wątpienia utrzyma kierunek rozwoju, który przynosi jej krociowe zyski, co w prowadzeniu biznesu jest niezwykle ważne, czy komuś się to podoba, czy nie.

#136 effe11

effe11
  • 167 postów

Napisano 21 marca 2012 - 10:51

Ale uwaga - niektorzy zaczeli juz "glosowac" swoimi portfelami i wybieraja produkty konkurencji np. HP wiec Apple z pewnoscia poczuje ich oddech na swoich plecach, kto wie, jak tylko slupki na ktore patrza zaczna spadac, to moze kiedys wsadza do Air'a naped, albo nawet dwa :)

hehe dokładnie :)
Tak poważnie to HP dzisiaj może jak na razie tylko czyścić buty Apple.
Dla każdej formy na świecie najważniejsze są słupki i sprzedaż. To normalne. Skoro Apple co roku ma coraz większą sprzedaż, to chyba logiczne, że idą w dobry kierunku.
W dzisiejszych czasach montowanie CD/DVD/BD w przenośnych komputerach jest już bez sensu. Z tego tak rzadko się korzysta, że od czasu do czasu jak już ktoś potrzebuje może podłączyć sobie zewnętrzny napęd.
Po co zaśmiecać laptopa/ultrabooka jakimiś bzdetami, które pomału umierają.

#137 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 21 marca 2012 - 11:16

Mirko dokładnie. Nie "biję" się z twierdzeniami, że konsumenci stracą tak wiele, gdy nastąpi brak DVD w MBP. Nie zgadzam się jednak z twierdzeniem, że nosnik CD lub BD to jakis przezytek, a Apple doprowadzi do usunięcia z rynku konsumenckiego tego medium. To juz naciągana teoria.

#138 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 21 marca 2012 - 11:20

Przepraszam za przydługi tekst, ale nie chce rozbijać tego na kolejne kilka postów.
pozdrawiam.

Ok, ale osobiście NADAL nie rozumiem o co Ci chodzi... Oczywiście interesy korporacji i konsumentów są rozbieżne, jedni chcą maksymalizacji zysków drudzy zaś maksymalnych korzyści za minimum nakładów finansowych. Tu nie ma o czym dyskutować, po prostu Apple jako posiadacz całego "ekosystemu" ma większe możliwości kreowania swojej wizji świata ale inni producenci - w miarę swoich możliwości oddziaływania na rynek - starają się powielać ten schemat. Jako konsument jednak masz wciąż możliwość decydowania o sposobie spożytkowania swoich pieniędzy. Możesz kupić HP, Asusa, Acera etc etc etc i używać Windowsa, Linuksa, Uniksa czy nawet tak egzotycznych wynalazków jak systemy czasu rzeczywistego (witaj w świecie BB ;). Równie dobrze możesz nabyć np MBP i korzystać tylko z Windowsa lub Linuksa, nawet nie uruchamiając OS Xa. Możesz kupić maszynę z prockiem AMD czy nawet Raspberry Pi.
Głosowanie portfelem to najskuteczniejsza metoda wyrażenia swojej opinii o produktach danej firmy.

Ja chętnie zobaczyłbym zdecydowanie pojemniejszą baterię w MBP i jeśli odbyłoby się to kosztem baterii to nie miałbym nic na przeciwko. Natomiast pozbycie się wszelkich napędów na pewno zadecydowałoby o wyborze konkurencyjnej platformy i tyle. Nie ma tu o co drzeć szat.

#139 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 21 marca 2012 - 11:22

Owszem DVD to przeżytek a paczka płyt kosztuje tyle co pendrive 8GB. BlueRay jest za drogi i praktycznie niedostępny w Polsce. I to nie Apple doprowadzi do usunięcia z rynku konsumenckiego tego medium a użytkownicy. Pozdr! ;-)

#140 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 21 marca 2012 - 11:23

gtatarkin o to co napisałem powyzej, o twierdzenie, jakoby CD/BD było przezytkiem. Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku, ale w wiekszym stopniu na rynku wydawniczym - muzycznym i filmowym.

#141 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 21 marca 2012 - 11:41

jakoby CD/BD było przezytkiem.
Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku

A ja twierdzę, że w świecie Apple da się. Oczywiście to kolejny prztyczek w nos dla rynku PRO ale Apple z rynkiem PRO ma obecnie wspólne już tylko ceny.

#142 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 21 marca 2012 - 11:45

Jak pisałem już wcześniej, rozwiązanie jest proste, ale Apple... Dołączona grafika

Wystarczy w miejsce napędu umieścić "zatokę/slot" i niechaj użytkownik decyduje
co mu bardziej w niej potrzebne - bateria, HDD, napęd optyczny czy flop ;)

Pozdrówka!

#143 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 21 marca 2012 - 12:01

Takie rozwiązanie nie jest idealne i kładzie kłody pod nogi w kwestii stworzenia cieńszego i lżejszego komputera. Po za tym takie rozwiązanie jest w IBM więc wybór jest ;-)

#144 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 21 marca 2012 - 12:05

gtatarkin o to co napisałem powyzej, o twierdzenie, jakoby CD/BD było przezytkiem.
Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku, ale w wiekszym stopniu na rynku wydawniczym - muzycznym i filmowym.

Co nie oznacza, że nie warto zmienić ten stan rzeczy, do czego właśnie dąży Apple. Oni w swoim przypadku mogą sobie na to pozwolić. Jednak nie bardzo wierzę w to, że Apple zablokuje możliwość podpinania do swoich produktów zewnętrznych napędów. Przynajmniej w przeciągu następnych paru lat. Ubiją rynek pro? Być może. Kogo to interesuje? Rynek pro sobie poradzi, bo co to za różnica jakiego młotka się używa? Umrze jeden, pojawi się drugi, a że być może nie będzie od Apple? Bez znaczenia. Przyroda pustki nie znosi.

#145 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 21 marca 2012 - 12:27

gtatarkin o to co napisałem powyzej, o twierdzenie, jakoby CD/BD było przezytkiem.
Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku, ale w wiekszym stopniu na rynku wydawniczym - muzycznym i filmowym.

Zgadzam się z Toba i podam kilka argumentów na to dlaczego DVD/BD nie zniknie:
1.Apple jako niszowy producent sprzętu PC (10% w USA, mniej niż 5% na świecie) nie da rady aż tak wpłynąć swoimi decyzjami na całą branżę. Co innego w przypadku rynku mobilnego, tutaj decyzja Apple'a o braku wsparcia dla Flasha na iPadzie praktycznie go zabiła.
2.Płyty CD, DVD są obecnie najbardziej popularnym najtańszym, najbardziej powszechnym i uniwersalnym nośnikiem danych. Producenci firmowego sprzętu DVD, BD nie wspierają jeszcze nośników typu USB, to samo w przypadku audio, przeciętny konsument nie jest na to gotowy. BD jest coraz tańszy, cena wypożyczenia filmu na BD jest praktycznie taka sama jak na DVD, różnica w jakości oczywista, jak ktoś tu ostatnio pokazał można kupić na allegro BD z Tronem za 40 pln.
3.producenci sprzętu PC nie zrezygnują z napędów, ponieważ żadna z tych firm nie ma rozwiniętego ekosystemu, który byłby alternatywą dla fizycznych nośników, natomiast taki ekosystem ma Apple. Każdy użytkownik PC, laptopa czy ultrabooka bez napędu to potencjalny użytkownik iTunes. Natomiast każdy kto łyknie choć jeden element applowskiej układanki, zaraz może łyknąć następny i następny - to jest dokładnie to na co liczy Apple. Obecnie jedyną alternatywą dla filmów i muzyki na nośniakach są sklepy internetowe, a największy z nich należy do Apple. Czy w interesie Microsoft, HP czy Della jest pchanie swoich klientów w lepkie łapki iTunes? - odpowiedź brzmi nie.

#146 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 21 marca 2012 - 13:37

Wystarczy w miejsce napędu umieścić "zatokę/slot" i niechaj użytkownik decyduje
co mu bardziej w niej potrzebne - bateria, HDD, napęd optyczny czy flop ;)

Zatokę/slot? Przeczytaj w biografii autorstwa Isaacsona fragment o tym jak zareagował Jobs gdy zobaczył że zamiast napędu szczelinowego inżynierowie Apple zrobili wysuwającą się tackę na płyty CD;)

#147 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 marca 2012 - 13:47

Nie zgadzam się jednak z twierdzeniem, że nosnik CD lub BD to jakis przezytek, a Apple doprowadzi do usunięcia z rynku konsumenckiego tego medium. To juz naciągana teoria.

Może rozróżnijmy nośnik CD/DVD do muzyki/filmu i rynku sprzętu AV, a jako nośnik danych dla komputera.
Gdy to odróżnimy to Twoja niezgoda ma moje poparcie - co nie zmienia stanu że w laptopie DVD to przeżytek JUŻ teraz - bo jako odtwarzacz CD laptopa traktuję raczej hmm ... prawie nigdy? Za to często jako odtwarzacz muzyki filmów z ... sieci.

#148 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2012 - 21:39

cd/dvd/br w komputerach to zanikający przeżytek. napęd używany raz na ruski rok, żeby zrippować zawartość płyty. bardzo rzadko obejrzeć. jasne - do dystrybucji filmów i muzyki - jak najbardziej. tylko do filmów to nie komputer, a muzyka jednak się przenosi w świat cyfrowy. sam bardzo lubię mieć muzykę na fizycznym nośniku, ale jakby mi go wywalili z komputera to nie będę przeciw. dokupię sobie napęd, który będzie stał w domu i tyle. bo tylko tam mi jest potrzebny. a do przerzucania danych to nie wiem komu jest wygodnie na płytach. naprawdę.

#149 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 marca 2012 - 23:08

cd/dvd/br w komputerach to zanikający przeżytek.
napęd używany raz na ruski rok, żeby zrippować zawartość płyty. bardzo rzadko obejrzeć.
jasne - do dystrybucji filmów i muzyki - jak najbardziej. tylko do filmów to nie komputer, a muzyka jednak się przenosi w świat cyfrowy. sam bardzo lubię mieć muzykę na fizycznym nośniku, ale jakby mi go wywalili z komputera to nie będę przeciw. dokupię sobie napęd, który będzie stał w domu i tyle. bo tylko tam mi jest potrzebny.
a do przerzucania danych to nie wiem komu jest wygodnie na płytach. naprawdę.

Co do samego sensu napędu optycznego nie będę polemizował bo faktycznie używa się go bardzo rzadko, ale dlaczego uważasz że komputer nie jest do filmów? Ja nie wiem jak u innych ale np u mnie filmy na komputerze to praktycznie codzienność, od prostych nagrań na youtube, przez całe odcinki danych programów dostępnych na youtube które wcześniej leciały w TV, po różne nowości. Nie mogę usnąć włączam film na komputerze wyłączam go dosłownie na chwile przed uśnięciem albo dopiero rano :D

Płyty też są dobre do backupu, pewnie można to robić do chmury ale jakoś nie przekonuje mnie to w 100%, zakup płyty DVD np Verbatima i nagranie jej małą szybkością to dość solidny nośnik na dane o które się obawiamy bo są dla nas z jakiegoś powodu ważne.

#150 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 marca 2012 - 23:21

Backup na płytkach? Seb, serio? Czego się człowiek dowiaduje. Chmura ok, ujdzie do pierdół, ale jak dla mnie najwygodniejszy backup to na zew. HDD. Płytki? No nie wierze ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych