Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?
Napisano 21 marca 2012 - 00:25

Napisano 21 marca 2012 - 00:41
Napisano 21 marca 2012 - 02:18
Napisano 21 marca 2012 - 08:22
Napisano 21 marca 2012 - 09:07
Napisano 21 marca 2012 - 09:54
potwierdzasz dokładnie to co mówiłem - pasjonaci korzystają, większość nie.Winyle...ale przykład! "Amerykanie kochają winyle. I ich miłość przekłada się na ilość sprzedanych płyt. [...] To kropla w morzu wydawniczym muzyki.
zysk, prostota i kontrola. no straszna teoria spiskowa, że dodatkowe komplikacje i marże dla firmy, która może sobie pozwolić na własną dystrybucję jakoś nie pociągają? A czemu większość oprogramowania jest sprzedawana przez autorów na ich własnych stronach? Bo tak jest wygodniej, prościej i bardziej się opłaca.Jaki więc cel przyświeca Apple, że swoimi praktykami wypiera z rynku sprzedawców swoich produktów zmierzając do tego, by usunąc ich maksymalnie jako pośredników?
super. faktycznie, pisząc co roku, że koniec świata się zbliża to stanę się prorokiem.Od roku piszę, że za 2-3 lata z rynku na 100% zniknie MBP w takiej postaci, a linia ta zostanie usunieta przez "jedynie słuszne" Air'y, które będą miały maksymalnie do 15".
rany, no durniejszej teorii to nie widziałem chyba. nie wszyscy robią tak jak ty.Spotkałem sie dziesiatki razy, ze ludzie mówią wprost "kupiłbym 17", ale stac mnie tylko na 13".
Później oczywiście argumentacja jest zgoła inna. Nazywam to "usprawiedliwianiem własnego wyboru"...słyszę, że "13" jest idealna", "13 tez starczy"," 17 jest za duża".
każda firma je kocha. ty też robisz nieopłacalne rzeczy 'dla misji'?Apple lubi słupki, słupki sprzedaży.
rozumiem, że to byłaby tragedia 5 lat temu, ale dzisiaj? Tak, wygodą jest dla mnie że mogę sobie ściągać te 20GB danych kiedy chcę, a nie muszę szukać fizycznego nośnika z nimi, albo płacić za to jeszcze raz jak nośnik mi się zgubi lub zniszczy, albo kombinować w inny sposób.Dystrybucja elektroniczna kontrolowana przez Apple daje i owszem - wygodę uzytkownikow / jeśli wygodnym nazwiać ściaganie 20GB danych.
O NIE! TYLKO NIE TO! no tragedia...Oczywsicie nie zapominajmy, ze daje konkretny dochód korporacji, daje też dodatkowo bierząca analizę rynku, która w innym przypadku kosztuje sporo, a tak...Apple jak na dłoni widzi, co uzytkownicy robią i jak robią ze swoim sprzętem / do czego go przeznaczają/.
i...? Marne to "ale". Znaczy, że jak ktoś inny ma więcej korzyści, ale ja też mam to to jest gorsze?Same korzyści płynące z tego faktu, z tym jednym "ale", że 90% tych korzyści to korzyści dla firmy Apple.
taaa... zapomniałem, panowanie nad światem.Apple jednak usuwając nosnik fizyczny i napęd fizyczny idzie w swoich zamierzeniach o krok dalej.
jakieś kiepskie rozumowanie. słupki tworzą konsumenci. Więc jak konsumenci wybierają rozwiązanie A, no to czemu firma ma nie skłaniać się w stronę rozwiązania A?By swoboda wyborów była dokonywana przez nas, nie przez szefów wielkich korporacji. Jednak oni kieruja sie dobrem słupków i wyników dla dobra firmy. A gdzie liczy sie dobro korporacji, nie liczy sie dobro konsumenta.
tylko nie widzę zdrowej konkurencji pomiędzy jedną a tą samą firmą.Apple od lat zmierza ku systematycznemu zagarnianiu rynku "na wyłączność". Przykładem jest doprowadzanie do tego, że sprzedawcy zaczynaja miec "pod górkę" ze sprzedażą z winy samej firmy Apple.
Brak zdrowej konkurencji nie jest dobre dla konsumenta.
bo dla ciebie wszystko co nie jest Makiem Pro to zabawka. sorry.Gdy pisałem, że Apple skupia sie na iZabawkach i zmierza to do tego, że w ofercie dla produktów Apple będzie mozna dostać świecidełka, latareczki i tysiące bzdurnych i bzdurniejszych gadzetów, ale skurczy sie dostepnośc porządnych produktów...pisaliście, że obrażam niektórych z Was, bo to nie są odpustowe zabawki, a ja jestem uprzedzony.
kim są ci inni? i jakoś nie mam zbytnich problemów z odtwarzaniem video. nie mam JB.Gdy inni otwierają się na wiele formatów video, Apple zamyka swoje urządzenie TYLKO na to, co samo uznaje za stosowne.
a skąd wiesz, że tak zrobi?Skąd wiesz, że za 2-3 lata OS X bardzo zintegrowany z iOS /nie odwortnie/ wprowadzi tak duże zmiany, że własnie jedynie słuszne formaty będą mogły byc uzywane przez uzytkownika, inne juz nie?
snucie wizji, tylko dlatego że są czarne jest bez sensu.
pomijając już fakt, ze kij mnie to jaki format będzie pliku, rozszerzenie niewiele dla mnie znaczy.
Napisano 21 marca 2012 - 10:21
Napisano 21 marca 2012 - 10:27

Napisano 21 marca 2012 - 10:45
Napisano 21 marca 2012 - 10:50
Napisano 21 marca 2012 - 10:51
Ale uwaga - niektorzy zaczeli juz "glosowac" swoimi portfelami i wybieraja produkty konkurencji np. HP wiec Apple z pewnoscia poczuje ich oddech na swoich plecach, kto wie, jak tylko slupki na ktore patrza zaczna spadac, to moze kiedys wsadza do Air'a naped, albo nawet dwa
hehe dokładnie

Tak poważnie to HP dzisiaj może jak na razie tylko czyścić buty Apple.
Dla każdej formy na świecie najważniejsze są słupki i sprzedaż. To normalne. Skoro Apple co roku ma coraz większą sprzedaż, to chyba logiczne, że idą w dobry kierunku.
W dzisiejszych czasach montowanie CD/DVD/BD w przenośnych komputerach jest już bez sensu. Z tego tak rzadko się korzysta, że od czasu do czasu jak już ktoś potrzebuje może podłączyć sobie zewnętrzny napęd.
Po co zaśmiecać laptopa/ultrabooka jakimiś bzdetami, które pomału umierają.
Napisano 21 marca 2012 - 11:16
Napisano 21 marca 2012 - 11:20
Przepraszam za przydługi tekst, ale nie chce rozbijać tego na kolejne kilka postów.
pozdrawiam.
Ok, ale osobiście NADAL nie rozumiem o co Ci chodzi... Oczywiście interesy korporacji i konsumentów są rozbieżne, jedni chcą maksymalizacji zysków drudzy zaś maksymalnych korzyści za minimum nakładów finansowych. Tu nie ma o czym dyskutować, po prostu Apple jako posiadacz całego "ekosystemu" ma większe możliwości kreowania swojej wizji świata ale inni producenci - w miarę swoich możliwości oddziaływania na rynek - starają się powielać ten schemat. Jako konsument jednak masz wciąż możliwość decydowania o sposobie spożytkowania swoich pieniędzy. Możesz kupić HP, Asusa, Acera etc etc etc i używać Windowsa, Linuksa, Uniksa czy nawet tak egzotycznych wynalazków jak systemy czasu rzeczywistego (witaj w świecie BB

Głosowanie portfelem to najskuteczniejsza metoda wyrażenia swojej opinii o produktach danej firmy.
Ja chętnie zobaczyłbym zdecydowanie pojemniejszą baterię w MBP i jeśli odbyłoby się to kosztem baterii to nie miałbym nic na przeciwko. Natomiast pozbycie się wszelkich napędów na pewno zadecydowałoby o wyborze konkurencyjnej platformy i tyle. Nie ma tu o co drzeć szat.
Napisano 21 marca 2012 - 11:22
Napisano 21 marca 2012 - 11:23
Napisano 21 marca 2012 - 11:41
A ja twierdzę, że w świecie Apple da się. Oczywiście to kolejny prztyczek w nos dla rynku PRO ale Apple z rynkiem PRO ma obecnie wspólne już tylko ceny.jakoby CD/BD było przezytkiem.
Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku
Napisano 21 marca 2012 - 11:45

Wystarczy w miejsce napędu umieścić "zatokę/slot" i niechaj użytkownik decyduje
co mu bardziej w niej potrzebne - bateria, HDD, napęd optyczny czy flop

Pozdrówka!
Napisano 21 marca 2012 - 12:01
Napisano 21 marca 2012 - 12:05
gtatarkin o to co napisałem powyzej, o twierdzenie, jakoby CD/BD było przezytkiem.
Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku, ale w wiekszym stopniu na rynku wydawniczym - muzycznym i filmowym.
Co nie oznacza, że nie warto zmienić ten stan rzeczy, do czego właśnie dąży Apple. Oni w swoim przypadku mogą sobie na to pozwolić. Jednak nie bardzo wierzę w to, że Apple zablokuje możliwość podpinania do swoich produktów zewnętrznych napędów. Przynajmniej w przeciągu następnych paru lat. Ubiją rynek pro? Być może. Kogo to interesuje? Rynek pro sobie poradzi, bo co to za różnica jakiego młotka się używa? Umrze jeden, pojawi się drugi, a że być może nie będzie od Apple? Bez znaczenia. Przyroda pustki nie znosi.
Napisano 21 marca 2012 - 12:27
gtatarkin o to co napisałem powyzej, o twierdzenie, jakoby CD/BD było przezytkiem.
Jest istotnym medium i nie da się bez iego w najblizszym czasie zapewnic sensownej dystrybucji oprogramowania na rynku, ale w wiekszym stopniu na rynku wydawniczym - muzycznym i filmowym.
Zgadzam się z Toba i podam kilka argumentów na to dlaczego DVD/BD nie zniknie:
1.Apple jako niszowy producent sprzętu PC (10% w USA, mniej niż 5% na świecie) nie da rady aż tak wpłynąć swoimi decyzjami na całą branżę. Co innego w przypadku rynku mobilnego, tutaj decyzja Apple'a o braku wsparcia dla Flasha na iPadzie praktycznie go zabiła.
2.Płyty CD, DVD są obecnie najbardziej popularnym najtańszym, najbardziej powszechnym i uniwersalnym nośnikiem danych. Producenci firmowego sprzętu DVD, BD nie wspierają jeszcze nośników typu USB, to samo w przypadku audio, przeciętny konsument nie jest na to gotowy. BD jest coraz tańszy, cena wypożyczenia filmu na BD jest praktycznie taka sama jak na DVD, różnica w jakości oczywista, jak ktoś tu ostatnio pokazał można kupić na allegro BD z Tronem za 40 pln.
3.producenci sprzętu PC nie zrezygnują z napędów, ponieważ żadna z tych firm nie ma rozwiniętego ekosystemu, który byłby alternatywą dla fizycznych nośników, natomiast taki ekosystem ma Apple. Każdy użytkownik PC, laptopa czy ultrabooka bez napędu to potencjalny użytkownik iTunes. Natomiast każdy kto łyknie choć jeden element applowskiej układanki, zaraz może łyknąć następny i następny - to jest dokładnie to na co liczy Apple. Obecnie jedyną alternatywą dla filmów i muzyki na nośniakach są sklepy internetowe, a największy z nich należy do Apple. Czy w interesie Microsoft, HP czy Della jest pchanie swoich klientów w lepkie łapki iTunes? - odpowiedź brzmi nie.
Napisano 21 marca 2012 - 13:37
Zatokę/slot? Przeczytaj w biografii autorstwa Isaacsona fragment o tym jak zareagował Jobs gdy zobaczył że zamiast napędu szczelinowego inżynierowie Apple zrobili wysuwającą się tackę na płyty CD;)Wystarczy w miejsce napędu umieścić "zatokę/slot" i niechaj użytkownik decyduje
co mu bardziej w niej potrzebne - bateria, HDD, napęd optyczny czy flop
Napisano 21 marca 2012 - 13:47
Nie zgadzam się jednak z twierdzeniem, że nosnik CD lub BD to jakis przezytek, a Apple doprowadzi do usunięcia z rynku konsumenckiego tego medium. To juz naciągana teoria.
Może rozróżnijmy nośnik CD/DVD do muzyki/filmu i rynku sprzętu AV, a jako nośnik danych dla komputera.
Gdy to odróżnimy to Twoja niezgoda ma moje poparcie - co nie zmienia stanu że w laptopie DVD to przeżytek JUŻ teraz - bo jako odtwarzacz CD laptopa traktuję raczej hmm ... prawie nigdy? Za to często jako odtwarzacz muzyki filmów z ... sieci.
Napisano 21 marca 2012 - 21:39
Napisano 21 marca 2012 - 23:08
cd/dvd/br w komputerach to zanikający przeżytek.
napęd używany raz na ruski rok, żeby zrippować zawartość płyty. bardzo rzadko obejrzeć.
jasne - do dystrybucji filmów i muzyki - jak najbardziej. tylko do filmów to nie komputer, a muzyka jednak się przenosi w świat cyfrowy. sam bardzo lubię mieć muzykę na fizycznym nośniku, ale jakby mi go wywalili z komputera to nie będę przeciw. dokupię sobie napęd, który będzie stał w domu i tyle. bo tylko tam mi jest potrzebny.
a do przerzucania danych to nie wiem komu jest wygodnie na płytach. naprawdę.
Co do samego sensu napędu optycznego nie będę polemizował bo faktycznie używa się go bardzo rzadko, ale dlaczego uważasz że komputer nie jest do filmów? Ja nie wiem jak u innych ale np u mnie filmy na komputerze to praktycznie codzienność, od prostych nagrań na youtube, przez całe odcinki danych programów dostępnych na youtube które wcześniej leciały w TV, po różne nowości. Nie mogę usnąć włączam film na komputerze wyłączam go dosłownie na chwile przed uśnięciem albo dopiero rano

Płyty też są dobre do backupu, pewnie można to robić do chmury ale jakoś nie przekonuje mnie to w 100%, zakup płyty DVD np Verbatima i nagranie jej małą szybkością to dość solidny nośnik na dane o które się obawiamy bo są dla nas z jakiegoś powodu ważne.
Napisano 21 marca 2012 - 23:21

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych