Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Co s膮dzicie na temat rezygnacji Apple z nap臋d贸w optycznych w macbook'ach ?

• Please log in to reply
199 replies to this topic

Poll: Co s膮dzicie na temat rezygnacji Apple z nap臋d贸w optycznych w macbook'ach ? (0 member(s) have cast votes)

1. Dobrze (122 votes [73.49%] - View)

Percentage of vote: 73.49%

2. 殴le (44 votes [26.51%] - View)

Percentage of vote: 26.51%

Vote Guests cannot vote

#76 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 19 March 2012 - 10:45

Ja tak po tym co czytam to chyba wi臋kszo艣膰 sama nie jest przekonana, bo z jednej strony fajnie jak by go nie by艂o i pojawi艂o si臋 SSD dla systemu czy wi臋ksza bateria, a z drugiej od razu si臋 deklaruje zakup nap臋du USB. Jak dla mnie z komputer贸w przeno艣nych mo偶e i by to mia艂o jaki艣 sens, ale np Mac Mini pozbawiony nap臋du to troszk臋 dziwna sprawa bo tutaj by on na pewno nikomu nie zawadza艂. Zobaczymy co b臋dzie w przypadku iMaca, w MP nap臋dy raczej zostan膮 z wzgl臋du na zastosowania komputera :)

#77 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 19 March 2012 - 10:50

ja tam potrzebuj臋 raz na spory kawa艂ek czasu do zrippowania sobie p艂yty. albo nagrania czego艣 na uczelni臋. w sumie tyle.

#78 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 19 March 2012 - 11:34

seb235 - wierz mi, 偶e mini bez nap臋du to fajna sprawa. Kupi艂em taki w ubieg艂e wakacje c贸rce i zar贸wno ja, jak i ona, kochamy ten komputer. C贸rka instaluje oprogramowanie tylko z AppStore - tak ma skonfigurowany komputer (nadz贸r rodzicielski), c贸rka ma dost臋p do domowej biblioteki iTunes, a nieliczne p艂yty muzyczne i tak odtwarza w swoim boomboxie. Tym niemniej jestem w stanie zrozumie膰 potrzeb臋 nap臋du CD/DVD w komputerze stacjonarnym. Komputer przeno艣ny jak dla mnie powinien mie膰 zamiast tego bateri臋 i wida膰 obecnie, 偶e 艣wiat idzie w t膮 stron臋 (nie tylko Apple - ten trend jest co raz szerzej zauwa偶any).

#79 Matahari87

Matahari87
  • 51 posts
  • Sk膮dRadom

Posted 19 March 2012 - 12:17

Moim zdaniem to nie jest zbyt dobry pomys艂.

#80 Ninetou

Ninetou
  • 390 posts
  • Sk膮dUK

Posted 19 March 2012 - 12:25

ArrasB, z pe艂nym szacunkiem ale zupe艂nie Ci臋 nie rozumiem. Przystajesz przy zachowaniu nap臋du w MBP broni膮c si臋 g艂贸wnie tym, 偶e to medium do, mi臋dzy innymi, film贸w i muzyki. W innych w膮tkach natomiast robisz najazdy na stratne MKV, AAC, MP3, brak d藕wi臋ku 7.1, niep艂ynne przej艣cia tonalne itp. Nie ma w tym nic dziwnego. Mo偶na wywnioskowa膰, 偶e jako艣膰 jest u Ciebie priorytetem, ale w takim razie czemu u偶ywasz tak, przepraszam za do艣膰 ofensywne s艂owo, bzdurnych argument贸w w kwestii nap臋d贸w w MBP (multimedia). Ogl膮danie filmu na laptopie to 艣rednia przyjemno艣膰 (wnioskuje, 偶e stawiaj膮c na jako艣膰/przyjemno艣膰 z przekazu zwyczajnie tego nie robisz), tak samo w przypadku s艂uchania muzyki na laptopie. Pomijaj膮c ju偶 fakt, 偶e do ods艂uchu audio w zaciszu swojego domu u偶ywasz sprz臋tu pokroju Audio-Technica czy Musical Fidelity. Czemu w takim razie tak bardzo bronisz tych nap臋d贸w laptopach Apple?

Mamy XXI wiek i dystrybucje program贸w s膮 albo w formie tylko cyfrowej albo w cyfrowej i fizycznej. Zawsze lepiej pobra膰 ostatni膮 wersje ze strony producenta ni偶 instalowa膰 oprogramowanie z p艂yt na kt贸rych bardzo cz臋sto jest ono out-of-date zanim do Ciebie dotrze. Co z kolei mimo wszystko sprowadza si臋 do instalacji aktualizacji z Internetu. Chyba nie trudno dostrzec tu zb臋dny krok.

#81 adixx

adixx
  • 52 posts
  • Sk膮dDziki Zach贸d

Posted 19 March 2012 - 12:33

Jak dla mnie w komputerach mobilnych liczy si臋 mobilno艣膰 , wi臋c zast膮pienie CD wi臋kszym dyskiem , bateria , czy mo偶e dodatkowymi portami by艂o by czym艣 oczekiwanym w obecnych czasach CD-nap臋d pod艂膮czany pod USB to ju偶 nie tak ogromny koszt. W moim s艂u偶bowym ThinkPadzie zamieni艂em nap臋d CD na dodatkow膮 baterie /zamiennie z dyskiem dodatkowym. Zyska艂em przestrze艅 dyskow膮 i czas pracy na baterii i to by艂o dla mnie istotne ..... wszytko kwesti膮 gustu i potrzeby jednym jest CD niezb臋dne innym kompletnie nie przydatne... cho膰 ruch w kierunku pozbycia si臋 CD oceniam z w艂asnej perspektywy jako bardzo dobry ... ale to moje zdanie :)

#82 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • Sk膮dDublin, Ireland, Ireland

Posted 19 March 2012 - 12:56

Jak dla mnie w komputerach mobilnych liczy si臋 mobilno艣膰 , wi臋c zast膮pienie CD wi臋kszym dyskiem , bateria , czy mo偶e dodatkowymi portami by艂o by czym艣 oczekiwanym w obecnych czasach CD-nap臋d pod艂膮czany pod USB to ju偶 nie tak ogromny koszt. W moim s艂u偶bowym ThinkPadzie zamieni艂em nap臋d CD na dodatkow膮 baterie /zamiennie z dyskiem dodatkowym. Zyska艂em przestrze艅 dyskow膮 i czas pracy na baterii i to by艂o dla mnie istotne ..... wszytko kwesti膮 gustu i potrzeby jednym jest CD niezb臋dne innym kompletnie nie przydatne... cho膰 ruch w kierunku pozbycia si臋 CD oceniam z w艂asnej perspektywy jako bardzo dobry ... ale to moje zdanie :)

No tak... tylko 偶e w ThinkPadzie nie tracisz mo偶liwo艣ci korzystania z nap臋du i to jest IMHO genialne rozwi膮zanie.
Wsuwasz w zatok臋 to, co potrzebujesz - dysk, bateri臋, nap臋d optyczny, lub nawet w razie potrzeby mo偶esz flopa... ;)
Nawet, je艣li korzystasz z czego艣 "raz na ruski rok".

Wi臋c jak si臋 chce, to si臋 da, nieprawda偶???

Pozdr贸wka!

#83 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 19 March 2012 - 13:39

Czyli wolny wyb贸r jest wi臋c nie widz臋 problemu ;-)

#84 michx

michx
  • 477 posts

Posted 19 March 2012 - 14:31

O tak w ThinkPadzie to inna bajka... ;) Rozmawiamy tu o komputerach Apple.

@rybak-17
Sorry, ale niemo偶liwe jest, aby p艂yta CD/DVD/BD sama z siebie si臋 zepsu艂a. Jak sam j膮 porysowa艂e艣 to co si臋 dziwisz? ;)

#85 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 19 March 2012 - 14:36

Akurat jest mo偶liwe, poszukaj po necie, jaka艣 grupa naukowc贸w bada艂a trwa艂o艣膰 r贸偶nych no艣nik贸w informacji. Tylko powstaje pytanie, czy kto艣 b臋dzie nagran膮聽p艂yt臋 w 2012 roku u偶ywa艂 np. w 2080 roku... albo i p贸藕niej (niestety nie pami臋tam wynik贸w tych szacunk贸w, ani metodyki w ka偶dym razie okre艣lili, 偶e po x latach odczyt danych z p艂yty nie jest ju偶 mo偶liwy, albo jest mo偶liwy w bardzo ma艂ym stopniu)

#86 michx

michx
  • 477 posts

Posted 19 March 2012 - 14:37

Pozatym je偶eli dla Was chi艅sk膮 tandet膮 jest pendrive OCZ za ponad 300 z艂 to Gratuluj臋 ;)
Znam spokojnie z 5 przypadk贸w, kiedy te pendrive zawiod艂y. A te osoby straci艂y swoje dane bezpowrotnie. (Z drugiej strony OCZ to g*n* nie firma), ale tak jak m贸wi臋 nie ma opcji aby p艂yta CD/DVD si臋 rozlecia艂a sama. Nie ma mo偶liwo艣ci.

#87 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 19 March 2012 - 14:39

@rybak-17
Sorry, ale niemo偶liwe jest, aby p艂yta CD/DVD/BD sama z siebie si臋 zepsu艂a. Jak sam j膮 porysowa艂e艣 to co si臋 dziwisz? ;)

W takim razie dlaczego zaleca si臋, aby co kilka lat przegrywa膰 wszystkie nagrywalne p艂yty z danymi?

#88 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 19 March 2012 - 15:01

Pozatym je偶eli dla Was chi艅sk膮 tandet膮 jest pendrive OCZ za ponad 300 z艂 to Gratuluj臋 ;)
Znam spokojnie z 5 przypadk贸w, kiedy te pendrive zawiod艂y. A te osoby straci艂y swoje dane bezpowrotnie. (Z drugiej strony OCZ to g*n* nie firma), ale tak jak m贸wi臋 nie ma opcji aby p艂yta CD/DVD si臋 rozlecia艂a sama. Nie ma mo偶liwo艣ci.

Prosz臋 bardzo (za wikipedi膮)

Cyanine dye CD-Rs were the earliest ones developed, and their formulation is patented by Taiyo Yuden. CD-Rs based on this dye are mostly green in color. The earlier models were very chemically unstable and this made cyanine based discs unsuitable for archival use; they could fade and become unreadable in a few years. Many manufacturers like Taiyo Yuden use proprietary chemical additives to make more stable cyanine discs ("metal stabilized Cyanine", "Super Cyanine"). Older cyanine dye based CD-Rs, as well as all the hybrid dyes based on cyanine, were very sensitive to UV-rays and could have become unreadable after only a few days if they were exposed to direct sunlight. Although the additives used have made cyanine more stable, it is still the most sensitive of the dyes in UV rays (showing signs of degradation within a week of direct sunlight exposure). A common mistake users make is to leave the CD-Rs with the "clear" (recording) surface upwards, in order to protect it from scratches, as this lets the sun hit the recording surface directly.
Phthalocyanine dye CD-Rs are usually silver, gold or light green. The patents on phthalocyanine CD-Rs are held by Mitsui and Ciba Specialty Chemicals. Phthalocyanine is a natively stable dye (has no need for stabilizers) and CD-Rs based on this are often given a rated lifetime of hundreds of years. Unlike cyanine, phthalocyanine is more resistant to UV rays and CD-Rs based on this dye show signs of degradation only after two weeks of direct sunlight exposure. However, phthalocyanine is more sensitive than cyanine to writing laser power calibration, meaning that the power level used by the writing laser has to be more accurately adjusted for the disc in order to get a good recording; this may erode the benefits of dye stability, as marginally written discs (with higher correctable error rates) will lose data (i.e. have uncorrectable errors) after less dye degradation than well written discs (with lower correctable error rates).
Azo dye CD-Rs are dark blue in color, and their formulation is patented by Mitsubishi Chemical Corporation. Azo dye is also chemically stable, and Azo CD-Rs are typically rated with a lifetime of decades. Azo is the most resistant dye against UV rays and begins to degrade only after the third or fourth week of direct sunlight exposure. More modern implementations of this kind of dye include Super Azo which is not as deep blue as the earlier Metal Azo. This change of composition was necessary in order to achieve faster writing speeds.

Mi po kilku latach wiele ta艅szych (zielonych) p艂yt, przechowywanych w cieniu, przesta艂o dzia艂a膰 (niedawno robi艂em w tym temacie wiosenne porz膮dki). Jak wida膰 z powy偶szych tekst贸w, co ta艅sze p艂yty wystarczy zostawi膰 na biurku na s艂o艅cu na kilka dni, 偶eby je zniszczy膰.

#89 michx

michx
  • 477 posts

Posted 19 March 2012 - 15:07

Prosz臋 Was...

#90 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 19 March 2012 - 15:09

To mia艂a by膰 prosta sonda, a wysz艂a przepychanka. Sonda bardzo ciekawa, bo zmieniaj膮 si臋 przyzwyczajenia ludzi - g艂ownie tych konsumuj膮cych tre艣ci. Ogl膮danie film贸w, s艂uchanie muzyki cz臋sto odbywa si臋 z pomoc膮 komputera, bez potrzeby u偶ycia no艣nik贸w. Z drugiej strony s膮 osoby, jak ja, przywi膮zane do no艣nik贸w w domu - lubi臋 muzyk臋 na p艂ytach CD. Lubi臋 p艂yty r贸wnie偶 jako przedmioty - z ok艂adk膮, ksi膮偶eczk膮. Tak samo filmy. Podobnie ksi膮偶ki. Dlatego ta sonda w czasach, kiedy mo偶emy wybra膰 p艂yt臋 na CD, na SACD, winylu lub w postaci pliku jest taka ciekawa.

Jak zwykle podnoszone s膮 argumenty, 偶e "rynek pro", nie mo偶e si臋 obej艣膰 bez fizycznych no艣nik贸w. Ot贸偶 - to mityczne "pro" stanowi膮 wszyscy, kt贸rzy korzystaj膮 z komputera w celach zarobkowych - i nie wa偶ne czy kto艣 pisze ksi膮偶ki, robi zdj臋cia, produkuje filmy, prowadzi sklep, jest muzykiem, prawnikiem czy ksi臋gow膮. I nie wa偶ne czy jest jest dobrym czy s艂abym pisarzem, fotografem, filmowcem, handlowcem, muzykiem, prawnikiem czy ksi臋gow膮. Niestety jako艣膰 nie okre艣la tego czy kto艣 jest "pro" czy nie. Okre艣la jedynie czy kto艣 czerpie zyski z danego narz臋dzia. Komputerowym u偶ytkownikiem "pro" b臋dzie zar贸wno programista, jak i magazynier ; taks贸wkarz prowadz膮cy w艂asn膮 ksi臋gowo艣膰 jak i grafik. Ten znakomity grafik i ten bez talentu - ten z wieloletnim do艣wiadczeniem i ten pocz膮tkuj膮cy. Oni wszyscy; my wszyscy - zarabiamy za pomoc膮 komputera i to jest to mityczne pro.
Nie ma to nic wsp贸lnego z potrzeb膮 lub brakiem potrzeby posiadania nap臋du wbudowanego w komputer.
Ja w pracy obecnie (i to si臋 zmieni艂o w przeci膮gu ok 2 ostatnich lat) niemal w og贸le nie korzystam z nap臋du. Raz na 2-3 miesi膮ce pojawia si臋 klient, kt贸ry chce materia艂 nagrany na p艂ycie. Reszta moich klient贸w korzysta ju偶 z elektronicznych form - po prostu przesy艂am im moj膮 prac臋 na jaki艣 serwer. Dlatego, w moim przypadku, wystarczy nap臋d przeno艣ny na USB - jak pisa艂em wcze艣niej, tania nagrywarka DVD Samsunga spe艂nia to zadanie znakomicie. W terenie zyska艂em odrobin臋 l偶ejszy komputer (bo tej nagrywarki nie nosz臋 ze sob膮 - chyba, 偶e w bardzo sporadycznych przypadkach: w ostatnim roku ze dwa razy). W domu - nie ma, dla mnie, znaczenia czy nap臋d b臋dzie wbudowany w komputerze, czy te偶 b臋dzie zewn臋trzny.

A co w przypadku u偶ytkownik贸w wykorzystuj膮cych komputer tylko lub r贸wnie偶 w domu - do zabawy (tak zwane "nie pro":)? Taka sama sytuacja - jedni potrzebuj膮, inni nie. Wi臋kszo艣膰 jednak tak, bo ka偶dy ma lub kupuj臋 czasem p艂yt臋 z muzyk膮 lub filmem.
W domowych warunkach dedykowany sprz臋t wideo i audio s膮 znacznie wygodniejsze i daj膮 cz臋sto wi臋ksz膮 przyjemno艣膰 ni偶 korzystanie z komputera, by s艂ucha膰 muzyki lub ogl膮da膰 filmy. Oczywi艣cie - czasem ka偶dy mi艂o艣nik muzyki i film贸w musi sobie nagra膰 kopi臋 do samochodu, zripowa膰 p艂yt臋 lub film do kompa, by z komputera lub innego przeno艣nego urz膮dzenia pos艂ucha膰 lub poogl膮da膰. I wtedy nap臋d jest potrzebny. i to niemal ka偶dy ma takie potrzeby. Ale to si臋 dzieje w domu. Dlatego imho wyb贸r pomi臋dzy zewn臋trznym lub wewn臋trznym nap臋dem w domu, nie ma wielkie znaczenia.

Co innego Nap臋d dyskietek a co innego nap臋d cd. Zast膮pienie dyskietek by艂o prze艂omem... Ale Apple samo z
Siebie nie zrewoluckonizuje 艣wiata. I co? My艣lisz, 偶e jak Apple usunie naped dvd to juz nie bedzie plyt cd dvd bd?
Sorry ale dla mnie to jest uwstecznienie bo nie otrzymujemy nic wzamian.

- w艂a艣nie apple wtedy i teraz zmienia formy dystrybucji tre艣ci - w tym softu. Nie ma bardziej pr臋偶nej i oddzia艂ywaj膮cej na masowy rynek firmy ni偶 pple. Zamiast fizycznych no艣nik贸w - zasoby sieciowe. Oboj臋tnie czy przez App store czy iTunes store czy inny wynalazek Apple. Mo偶e prosto ze strony producenta softu - np. Adobe, czy te偶 prosto od producenta filmu lub muzyki.
Przyk艂ad Readera o nap臋dzie FDD jest wed艂ug mnie jak najbardziej zasadny. Dotyczy bowiem dystrybucji danych w tym softu i rezygnacji przez Apple z jednej z tych form (a obecnie w og贸le zast膮pienie fizycznych no艣nik贸w tym, co mo偶emy 艣ci膮ga膰 z netu).

Ja z p艂yt CD do s艂uchania muzyki nie zrezygnuj臋 pr臋dko. Bo mam spor膮 kolekcj臋 muzyczn膮 na p艂ytach, przyzwoity sprz臋t do s艂uchania w domu. Cz臋sto kupuj臋 te偶 soft na no艣nikach fizycznych, cho膰 akurat w tym przypadku nie mia艂bym 偶adnych problem贸w, 偶eby kupi膰 to, co potrzebuj臋 on-line. Je艣li ju偶 wspominamy produkty adobiego - maj膮 sw贸j sklep. Dla tych, kt贸rzy chc膮 kupi膰 on-line, a nie maj膮 europejskiego numeru identyfikacji podatkowej i chc膮 odliczy膰 VAT - mo偶na kupi膰 adobiego w formie elektronicznej w cortlandzie czy wielu innych sklepach w Polsce. Tak samo z innymi producentami softu.

Elektroniczna dystrybucja to jest przysz艂o艣膰. To nie uwstecznienie, jak sugeruje Michx, tylko w艂a艣nie post臋p.
Michx - mnie b臋dzie 偶al fizycznych no艣nik贸w przy muzyce, czasem przy filmach. Przy sofcie - absolutnie nie. 呕al - to nostalgia. Ale nic poza tym. Przyzwyczaj臋 si臋. Czego i Tobie 偶ycz臋.

pozdr

#91 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 19 March 2012 - 15:14

"zaoftopuj臋" ale musz臋 si臋聽nie zgodzi膰. Segment pro nie jest tylko dla os贸b zarabiaj膮cych na komputerze, jest spora cz臋艣膰 ludzi, kt贸rzy potrzebuj膮聽komputera o lepszej wydajno艣ci do zastosowa艅 chocia偶by edukacyjnych. Co do p艂yt i muzyki... stwierdzam, 偶e w sumie to nie ma co si臋 burzy膰. Jak ju偶 w zasadzie ustalili艣my p艂aka膰 po nap臋dzie mo偶na jedynie w kontek艣cie p艂yt z muzyk膮 i to w zasadzie p艂aka膰 b臋d膮 tylko 艣wiadomi odbiorcy kultury, dla kt贸rych opakowanie, ksi膮偶eczka, rysunek na p艂ycie jest wa偶ny w wymiarze metaforycznego kontaktu z artyst膮. Tylko, 偶e takich os贸b jest ma艂o nie dlatego, 偶e usuwa si臋聽nap臋dy z komputera... mniej ich z tego powodu te偶 nie b臋dzie. My艣l臋, 偶e to konsekwencja zmiany kultury w obecnych czasach, sukces singli, muzyki w internecie, sklep贸w jak iTunes etc. Apple po prostu dostosowuje si臋聽do sytuacji i kreuje swoj膮聽konsekwentn膮 wizj臋聽- iTunes store sprzedaje pliki, a nie p艂yty. Tak偶e raczej trzeba tu mie膰 pretensje to obecnych "czas贸w", ni偶 do Apple, 偶e p艂yty i nap臋dy cd w komputerach w ko艅cu odejd膮 do lamusa...

#92 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • Sk膮dMonachium, DE

Posted 19 March 2012 - 15:20

A niech wyci膮gaj膮, ja softu na p艂ycie nie u偶y艂em dobre 4 lata, a muzyk臋 mog臋 ripowa膰 i po USB. Jesli komputer bedzie lzejszy albo bedzie mial wiecej baterii, nie bede plakac po napedzie. Apple pewnie wie, jakie jest statystycznie uzycie napedu optycznego w ich komputerach i ze malo kto bedzie za nimi tesknic.

#93 michx

michx
  • 477 posts

Posted 19 March 2012 - 15:37

OK- wtedy Apple "zrewolucjonizowa艂o". Ale zamiast dyskietek otrzymali艣my nap臋d DVD. I to jest mega ewolucja. A co mi po tym jak Apple usunie nap臋d. No co ja zyskam? Korzystanie z zasob贸w internetu itp itd. A co w tym przeszkadza nap臋d? Wed艂ug Was "zubo偶enie" sprz臋tu jest ewolucj膮. R贸wnie偶, bardzo ci臋偶ko b臋dzie mi si臋 po偶egna膰 z t膮 tradycyjn膮 form膮. Zawsze uwielbia艂em co艣 posiada膰- nie wirtualnie a fizycznie Uwielbiam rozpakowywa膰 sprz臋t (podobnie jak Steve Jobs). Mie膰 go zawsze przy sobie. Bo jak膮 mam gwarancj臋, 偶e mog臋 przeinstalowa膰 system. B臋dzie przeci膮偶enie na serwerze Apple b膮d藕 co艣 si臋 stanie. No i co? A tak mog臋 kupi膰 sobie notebooka i trzyma膰 go 20 lat i przeinstalowa膰 potem system...

#94 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 19 March 2012 - 15:38

"zaoftopuj臋" ale musz臋 si臋聽nie zgodzi膰. Segment pro nie jest tylko dla os贸b zarabiaj膮cych na komputerze, jest spora cz臋艣膰 ludzi, kt贸rzy potrzebuj膮聽komputera o lepszej wydajno艣ci do zastosowa艅 chocia偶by edukacyjnych.

Rozumiem, 偶e nie piszesz o nauczycielach (bo to te偶 jest segment pro) tylko o uczniach. Edukacja jest po co艣. 呕eby si臋 nauczy膰 i wykorzyta膰 to w przysz艂o艣ci w celu zdobycia pracy. Chyba, 偶e masz na my艣li entuzjastow, hobbystow, kt贸rzy ucz膮 si臋 dla samej przyjemno艣ci zdobywania nowych umiej臋tno艣ci...

Co do p艂yt i muzyki... stwierdzam, 偶e w sumie to nie ma co si臋 burzy膰. Jak ju偶 w zasadzie ustalili艣my p艂aka膰 po nap臋dzie mo偶na jedynie w kontek艣cie p艂yt z muzyk膮 i to w zasadzie p艂aka膰 b臋d膮 tylko 艣wiadomi odbiorcy kultury, dla kt贸rych opakowanie, ksi膮偶eczka, rysunek na p艂ycie jest wa偶ny w wymiarze metaforycznego kontaktu z artyst膮. Tylko, 偶e takich os贸b jest ma艂o nie dlatego, 偶e usuwa si臋聽nap臋dy z komputera... mniej ich z tego powodu te偶 nie b臋dzie. My艣l臋, 偶e to konsekwencja zmiany kultury w obecnych czasach, sukces singli, muzyki w internecie, sklep贸w jak iTunes etc. Apple po prostu dostosowuje si臋聽do sytuacji i kreuje swoj膮聽konsekwentn膮 wizj臋聽- iTunes store sprzedaje pliki, a nie p艂yty. Tak偶e raczej trzeba tu mie膰 pretensje to obecnych "czas贸w", ni偶 do Apple, 偶e p艂yty i nap臋dy cd w komputerach w ko艅cu odejd膮 do lamusa...

Dok艂adnie to - poza:

"Tak偶e raczej trzeba tu mie膰 pretensje to obecnych "czas贸w", ni偶 do Apple, 偶e p艂yty i nap臋dy cd w komputerach w ko艅cu odejd膮 do lamusa...

Nikt rozs膮dny nie b臋dzie mie膰 pretensji do tego, 偶e 艣wiat si臋 zmienia.

pozdr

#95 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 19 March 2012 - 15:40

No co ja zyskam? Korzystanie z zasob贸w internetu itp itd. A co w tym przeszkadza nap臋d?

Miejsce? Mo偶e bateri臋? Wag臋? zysk ogromny IMHO.

#96 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 19 March 2012 - 15:43

Dok艂adnie to - poza: Nikt rozs膮dny nie b臋dzie mie膰 pretensji do tego, 偶e 艣wiat si臋 zmienia.

pozdr

C贸偶, w mojej wypowiedzi nie "czas贸w", a "pretensje" mia艂y by膰 w cudzys艂owie, bo oczywi艣cie masz racj臋. Nie znaczy to, 偶e wszystko zawsze zmienia si臋聽na lepsze i ma tylko dobre strony, to w zasadzie mia艂em na my艣li.

#97 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 19 March 2012 - 16:19

Dla mnie bez znaczenia. Jest nap臋d ok. Nie ma ok. Dop贸ki mam mo偶liwo艣膰 podpi臋cia do komputera dowolnego, zewn臋trznego urz膮dzenia ok. Je艣li wieszcze portalowi b臋d膮 mieli racje i Apple co艣 powa偶niejszego zablokuje w swoich urz膮dzeniach, to niech zwyczajnie, po ch艂opsku spie... :). Psychikujecie si臋 czym艣 na co nie macie jakiegokolwiek wp艂ywu. Nie szkoda wam czasu?

#98 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 19 March 2012 - 16:21

Da艂em g艂os na dobrze, ale tak naprawd臋 to mi tak samo jak koledze wy偶ej to bimba.

#99 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 19 March 2012 - 16:37

Prosz臋 Was...

Ciekawe masz argumenty^^

---------- Wpis dodano o 16:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:29 ----------

OK- wtedy Apple "zrewolucjonizowa艂o". Ale zamiast dyskietek otrzymali艣my nap臋d DVD. I to jest mega ewolucja. A co mi po tym jak Apple usunie nap臋d. No co ja zyskam? Korzystanie z zasob贸w internetu itp itd. A co w tym przeszkadza nap臋d? Wed艂ug Was "zubo偶enie" sprz臋tu jest ewolucj膮. R贸wnie偶, bardzo ci臋偶ko b臋dzie mi si臋 po偶egna膰 z t膮 tradycyjn膮 form膮. Zawsze uwielbia艂em co艣 posiada膰- nie wirtualnie a fizycznie Uwielbiam rozpakowywa膰 sprz臋t (podobnie jak Steve Jobs). Mie膰 go zawsze przy sobie. Bo jak膮 mam gwarancj臋, 偶e mog臋 przeinstalowa膰 system. B臋dzie przeci膮偶enie na serwerze Apple b膮d藕 co艣 si臋 stanie. No i co? A tak mog臋 kupi膰 sobie notebooka i trzyma膰 go 20 lat i przeinstalowa膰 potem system...

Do艂膮czona grafika
Mi to przeszkadza i ju偶 dawno w to miejsce wstawi艂em cichy dysk 500GB.

Co ja zyskam? (o ile wymieni臋 w najbli偶szym czasie komputer) (by膰 mo偶e)
- laptop b臋dzie l偶ejszy i mniejszy
- b臋dzie wi臋cej miejsca na bateri臋 lub dodatkowe gniazda RAM
- b臋dzie miejsce na dysk SSD i dodatkowy HDD
- b臋dzie mo偶na zaprojektowa膰 lepiej wywa偶ony 艣rodek i da膰 lepsze ch艂odzenie

Ale to tylko szczeg贸艂y, lepszy jest wbudowany nap臋d na p艂yty w laptopie bo komu chcia艂o by si臋 nosi膰 przeno艣ny :D

#100 michx

michx
  • 477 posts

Posted 19 March 2012 - 17:03

By艂bym zadowolony i po偶yteczne byloby je偶eli to miejsce by艂oby zast膮pione USB 3.0, eSata, Thunderbolt/Firewire, ExpressCard.
I oczywi艣cie by艂aby mo偶liwo艣膰 podpi臋cia zewn臋trznej nagrywarki.
Przemy艣la艂em to sobie jeszcze raz i my艣l臋, 偶e brak nap臋du w laptopach Apple nie przeszkadza艂by mi, pod warunkiem, 偶e ca艂y czas mog臋 podpi膮膰 sobi臋 nap臋d DVD na USB. Natomiast jak Apple p贸jdzie w tym kierunku, aby upodobni膰 maksymalnie OSX do iOS i ograniczy go tak bardzo, 偶e nie b臋de m贸g艂 podpi膮膰 nagrywarki to bardzo mi si臋 to nie podoba... No c贸偶 nie zale偶y to odemnie, wi臋c nie pozosta艂o mi nic jak tylko czeka膰. :)

---------- Wpis dodano o 17:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:01 ----------

I jedna uwaga CHCE MIE膯 NO艢NIK FIZYCZNY Z SYSTEMEM. :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users