Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?

• Please log in to reply
199 replies to this topic

Poll: Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ? (0 member(s) have cast votes)

1. Dobrze (122 votes [73.49%] - View)

Percentage of vote: 73.49%

2. Źle (44 votes [26.51%] - View)

Percentage of vote: 26.51%

Vote Guests cannot vote

#101 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 19 March 2012 - 17:21

I jedna uwaga CHCE MIEĆ NOŚNIK FIZYCZNY Z SYSTEMEM. :)

To kup sobie windowsa. To, że coś sobie chcesz, to sobie możesz chcieć. Nikt nie ma obowiązku, łącznie z Apple sprzedawania takich rzeczy jakich Ty chcesz. Ty możesz sobie coś kupić lub nie. A jak już coś kupisz, a tam nie ma tego co chciałeś, a wyraźnie było widać, że tego nie było, toś frajer :).

#102 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2012 - 18:22

Ale to tylko szczegóły, lepszy jest wbudowany napęd na płyty w laptopie bo komu chciało by się nosić przenośny

@rybak, ale po co go nosić? Co w terenie z płytą zrobisz?

#103 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 19 March 2012 - 18:51

Jak każdy pro mam zawsze tuzin płyt przy sobie bo pendrajwy to padają :D

#104 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 19 March 2012 - 19:23

Mam ponad 40 płyt z oryginalnym softem i jedynie co zrobiłem z samymi płytami to wziąłem do ręki i pooglądałem jak ładnie są zrobione...w dobie internetu wole ściągnąć od producenta ŚWIEŻY ! soft a nie stary i później go jeszcze aktualizować... paranoja! Zaraz najadą na mnie dzieciaki co mają neta 1Mb kurde średnia krajowa to bodajże 6Mb nawet przy 2Mb ściągnięcie softu to nie tragedia. A na pewno lepsze to niż później łatanie softu aktualizacjami. A po X piszecie jak by HDD padał tak często jak SSD z początku ich produkcji... Płyty z muzyką ? Owszem mam na półce nie odtwarzane wole ściągnąć flac'i z neta i to nie jest piractwo bo płytę mam i ZAiKS'owi już haracz zapłaciłem. Napęd jak wszystko począwszy od VHS, Dyskietek, Kaset magnetofonowych to przeżytek i zniknie tak czy siak. Dyskusje były takie same jak przestawali montować dyskietki w kompach że jak to możliwe, że to głupota itp. Ilość zwolnionego miejsca to prawie druga bateria...

#105 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 19 March 2012 - 23:03

O tak w ThinkPadzie to inna bajka... ;) Rozmawiamy tu o komputerach Apple...

Wiem ;)
A jaki problem zastosować patent w lapkach Apple???
No tak - to nie Apple wpadło na ten pomysł Posted Image

Pozdrówka!

#106 michx

michx
  • 477 posts

Posted 19 March 2012 - 23:48

Chce czy nie chce jest to standard.

---------- Wpis dodano o 23:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:47 ----------

Zdziwiłbyś się ile HDD pada. BARDZO DUZO.

#107 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 19 March 2012 - 23:55

[/COLOR]I jedna uwaga CHCE MIEĆ NOŚNIK FIZYCZNY Z SYSTEMEM. :)

To sobie zrób. Było wałkowane 50 razy w tym temacie. Ale dobrze że w końcu przemyślałeś temat w którym od 11 stron wojujesz z wieloma osobami;)

#108 adredy

adredy
  • 450 posts

Posted 20 March 2012 - 02:16

Jak dla mnie to bez znaczenia przyznam sie ze sam nie pamietam kiedy uzywalem plyt ale audio kupuje jest jakis taki smaczek :)

#109 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 March 2012 - 11:06

Ja audio ostatnie kupiłem ze dwa lata temu, bo na necie nie mogłem tego kupić. Jak kupiłem audio, to zgrałem do mp3 (i tak jestem głuchy) i od wtedy nie pamiętam kiedy używałem CD.

#110 michx

michx
  • 477 posts

Posted 20 March 2012 - 11:52

Racja. Ale jeśli mają wymontowywać napęd, to niech nie usuwają możliwości podłączania napędu USB w przyszłości i niech zamiast tego dadzą to co wymieniłem (USB 3.0, eSata i ew. dodatkowe FireWrie/Thunderbolt.)

---------- Wpis dodano o 11:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:51 ----------

Co do nośnika fizycznego, to miałem się za to zabrać, ale sporo by mi to zajęło...

#111 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 20 March 2012 - 11:55

Co do nośnika fizycznego, to miałem się za to zabrać, ale sporo by mi to zajęło...

Ale to wina Apple, że Tobie zrobienie prostej rzeczy zajmuje dużo czasu?

#112 michx

michx
  • 477 posts

Posted 20 March 2012 - 12:26

Jeżeli już to nie mnie tylko mojemu cudownemu internetowi...

#113 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 20 March 2012 - 12:30

To czemu nie narzekasz na internet tylko na model dystrybucji Apple? Przecież nikt Ci nie każe mieć bezużytecznego łącza, kup lepsze.

#114 michx

michx
  • 477 posts

Posted 20 March 2012 - 13:05

Nie mogę kupić lepszego. A sam w sobie model dysrybucji nie spodobałby mi się gdybym miał nawet net 20 mega.

#115 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 20 March 2012 - 13:39

Ściągnie danych z internetu by Ci się nie sprawdziło? Hmm ciekawe... ^^ Rozumiem że wszystkie aplikacje kupujesz w kiosku razem z gazetami typu "Komputer Świat Pro Expert Format" ? ^^

#116 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 20 March 2012 - 14:19

michx: niestety musisz do takiego modelu niestety przywyknąć, bo będzie on coraz popularniejszy. Początki tego modelu sięgają początku lat 2000 gdy zawitały w świat linuxów "repozytoria" wraz z kompleksowymi instalatorami typu rpm czy apt - wygoda tego rozwiązania - bezcenna. Obecnie dodano do nich po prostu elementy mikropłatności gdy zawitały do komercyjnego softu - ale łatwość obsługi i cena wdrożenia i zasięg jest nie do pobicia przez wersje np pudełkowe. Więc się nie dziwię że appstore czy marketplace stały się popularne, gdy instalację softu sprowadza się (z punktu widzenia usera) do wyciągnięcia ikonki ze sklepu na pulpit np przykład.

#117 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 20 March 2012 - 14:22

Super prosta dystrubucja przez internet to jedyny w miarę skuteczny sposób na piractwo. Tak długo jak dostanie programu za darmo bedzie prostsze niż jego kupno, piractwo się nie zmniejszy.

#118 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 20 March 2012 - 14:27

Odkąd mam iMaca (1,5 roku) użyłem napędu SuperDrive może 3-4 razy (obejrzenie kabaretu Hrabi, mam na DVD), potrafię zrezygnować z tej przyjemności i już lada moment wkładam zamiast SuperDrive dysk SSD. Nie widzę sensu czytnika optycznego w laptopie, zajmuje za dużo miejsca. Można kupić jeden, podłączany na USB, który zastąpi nam ten czytnik w paru laptopach, ten model wygra. Idąc na uczenię nie potrzebuję DVD, potrzebuję kompa pokroju MacBook Air, którego waga jest zredukowana do minimum. Wracając do domu nie widzę problemu, by jeden port zająć czasowo napędem DVD jeśli będę go potrzebował, a potem odłączyć... Już nie mówiąc o tym, że pewnie jak usuną napędy z Pro to AirPort Extreme będzie miało dodatkowy USB żeby se ten napęd tam podłączyć :) I i tak wiele osób będzie wrzeszczeć, a kiedy "odważne" Apple zrobi ten krok, za ok pół roku, rok napędy zaczną znikać u innych producentów...

#119 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 20 March 2012 - 14:30

Właśnie jestem ciekaw jak zagospodarują wolną przestrzeń po usunięciu napędu z prawej strony.

#120 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 20 March 2012 - 14:30

Super prosta dystrubucja przez internet to jedyny w miarę skuteczny sposób na piractwo. Tak długo jak dostanie programu za darmo bedzie prostsze niż jego kupno, piractwo się nie zmniejszy.

Mylisz się. Jakby tak było jak piszesz, to nikt by nie piracił apek z AppStore kosztujących 99 centów.

#121 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 20 March 2012 - 14:37

czaku: przecież już znikają. Na rynku ULV nie ma chyba modelu z napędem (no może 1 czy 2), na rynku netbooków nie ma od początku. Nettopy - niewiele posiada napęd. I jakoś afery nikt z tego powodu nie robi. Z resztą popatrzcie na wyniki sondy 3/4 "rynku" :) nie potrzebuje napędu - to o czymś świadczy. Płyta jest niewygodna w mobile, jest duża, krucha, nieporęczna, czytnik ma delikatną mechanikę poddatną na awarie, wolna - same wady. Pendrive wygrywa w przedbiegach. Jeszcze płycie trochę zostało w domu: muzyka/film, ale dni te są już policzone.

#122 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 20 March 2012 - 15:00

Tak, może nie wyraziłem się dość dokładnie, mi chodzi o to, że jestem za tym, żeby one znikły zupełnie, a nie tylko z ultrabooków ;) w stacjonarnych można zostawić, ale generalnie komputer sam w sobie powinien mieć, płytę główną, grafikę, dysk, kartę sieciową wifi a reszta to szeroki zakres portów do peryferiów rozszerzających... Napęd optyczny z narzędzia koniecznego dla większość stał się narzędziem dodatkowym, i tak nalezy go zacząć traktować. Równie dobrze dyskusja mogłaby się toczyć na temat portu Ethernet w MBA czy wbudowanego Tunera TV do iMaca... Dla mnie napęd optyczny stał się tylko dodatkiem, którego ja akurat nie potrzebuję. Sądzę, że większość tutejszych konserwatywnych obrońców starego porządku rzeczy widzi nawet we własnych zastosowaniach drastyczny spadek przypadków użycia owych napędów. Niestety większość społeczeństwa lubi gadżety przeładowane bajerami i możliwościami, nad te, które są funkcjonalne. Potem widzę kolegów studentów tachających na uczelnię 17 calowe kobyły, do których podłączają zewnętrzną klawiaturę itp... Zdecydowanie lepszy jest widok kolesia, który wyjmuje w miejscu publicznym z torby iMaca i zaczyna jakby nigdy nic na nim pracować :D

#123 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 20 March 2012 - 15:24

Taki własnie poziom niektórzy prezentują, takimi argumentami posługuja sie, nie widząc nic, poza własnym wymysłem.

Każdy ma odmienny punkt widzenia na sprawę i go przedstawia. Na tym właśnie polega dyskusja. Co zaś do ograniczeń narzucanych przez Apple - taka jest polityka firmy, jako klient masz prawo zagłosować swoim portfelem.

#124 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 March 2012 - 17:41

W ankiecie zagłosowałem na tak - optyczny napęd w komputerze/laptopie i innym tego rodzaju urządzeniu to zbędny już dzisiaj balast. To fakt przydatny jeszcze sporadycznie, ale dlatego - moim zdaniem - lepiej zaopatrzyć się w napęd zewnętrzny. Podłączasz > korzystasz > odłączasz i po kłopocie. W dodatku znając z praktyki fochy napędu Apple (zwanego po raz kolejny "SuperDrive") ... lepiej chyba pożegnać się z nim na dobre.

#125 adredy

adredy
  • 450 posts

Posted 21 March 2012 - 00:02

Właśnie jestem ciekaw jak zagospodarują wolną przestrzeń po usunięciu napędu z prawej strony.

Nijak dodatkowy zarobek :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users