Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV 3 - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
765 odpowiedzi w tym temacie

#176 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 18 czerwca 2012 - 21:56

Ale przecież napisałem, jaki sprzęt mam i że się wyśmienicie sprawdza. Generalnie na tym forum zakładamy, że każdy z nas dzieli się swoją wiedzą, na podstawie własnych doświadczeń. Zaraz publika zapomni o co było pytanie. Ja po raz kolejny mówię, że TP-LINK za 200zł JEST (na moim przykładzie) wyśmienitą alternatywą. Nawet jeśli nie jest koloru białego i nie ma logo ugryzionego jabłka...

#177 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 19 czerwca 2012 - 20:38

OleYek - oki nie widzę sensu daleszego pisania, każdy z nas wie swoje. Życie zweryfikuje czy masz racje a z tego co wiem to nie masz :)

Życie dawno zweryfikowało kilkanaście lat doświadczenia w budowie i projektowaniu sieci, do tego dość skomplikowanych składających się z dziesiątek a w jednym urządzeń na dużych obszarach, powoduje, że jednak mam jakieś pojęcie o tym co mówię. Powiem więcej Routery SMB Cisco kosztujące 3-4 razy tyle co TP-Link często nie dają rady na tak prostej rzeczy jak przełączanie ruchu ponad 100 Mbps pomiędzy LAN<->Wan bo się sprzęt nie wyrabia. Chcesz przepłacać bo wiesz lepiej, proszę bardzo, ale nie wciskaj innym, że nic innego niż AirPort nie uciągnie.

#178 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 czerwca 2012 - 20:46

Chcesz przepłacać bo wiesz lepiej, proszę bardzo, ale nie wciskaj innym, że nic innego niż AirPort nie uciągnie.

Sorry ale tego ja nie napisałem, coś nie doczytałeś. Ja za router (ten główny) używam obecnie RB450G :)

#179 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 czerwca 2012 - 12:16

Apple TV 3 - bardzo wolny streaming Słuchajcie mam taki problem. ATV bez problemu ładuje YouTube, zwiastuny i wszystko co "na zewnątrz" w internecie, natomiast Kolekcję domową po AirPlay wczytuje wiekami, do tego stopnia, że nawet muzyka się zacina. iStat odpalony na MacBooku z którego streamuję mówi, że na "Out" jest maksymalnie ok. 70kB/s. Sieć wi-fi jest zrobiona w oparciu o Airport Express (n z godny z a 2,4GHz). Zakładam, że problem jest z prędkością WLAN, ale może jest jakaś inna przyczyna?

#180 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 13:25

Podłącz ATV kablem zamiast wifi i powinno pomóc...

#181 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 15:50

ip w apple tv masz ustawione na stałe czy po dhcp?

#182 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 16:06

ip w apple tv masz ustawione na stałe czy po dhcp?

A jakie to ma znaczenie dla transferu ? Żadne.

#183 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 czerwca 2012 - 20:14

Niestety, podłączenie po kablu nie pomogło. Ustawione jest na DHCP

#184 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 20:35

To dziwne, tym bardziej, ze masz AirPorta ... Jedyne co mi do głowy przychodzi, to masz tak zapchaną wokół siebie sieć (WiFi) że po prostu przez zakłócenia nie daje rady z transferem.

#185 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 21:17

Ustaw jakiś skrajny kanał i zobacz efekt :)

#186 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 czerwca 2012 - 21:33

Dobra. To musi być kwestia mojej sieci. Znalazłem jakąś niezabezpieczoną sieć, podłączyłem się pod nią i tam śmiga. Ale to już chyba musze u providera interweniować, bo na mojej nijak nie mogę ustawić, żeby chodziło.

#187 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 25 czerwca 2012 - 21:38

Ciekawa teoria tplink za 200zł, powiem tak miałem wpięty pomiędzy ATV a moją sieć lokalną router ustawiony w tryb AP (router off) który jest w cenie lekko powyżej 300zł firmy buffalo oczywiście wifi N itd ... Oczywiście jako dostęp do internetu się sprawdza świetnie, ale streamowanie przez niego HD1080p z komputera do ATV powodowało iż AP się wypierdzielał po 10 minutach.

Zgadzam się z tym że airport extreme base station nie jest dobrym wyborem z względu na cenę i możliwości, ale twierdzenie że tplink za 200zł da rade może być mocno naciągniętą teorią :)

Będę bronił koncepcji Airport Extreme + Dysk = koszt 1000 PLN , Synology + dysk = 1000 PLN a co routerem, który to obsłuży? Bo taki za 200 PLN nie da rady - wiem, bo miałem. Airport może i jest drogi i nawet nie najbardziej wypasiony na świecie, ale wiesz co ? U mnie sieć po prostu DZIAŁA - zawsze, o każdej porze i bez żadnych zwiech - zacięcia przy full HD - a co to? itd, itd.

Sam przećwiczyłem różne koncepcje sieci i urządzeń i dopiero całkowite przejście na jabłka dało efekt jakiego szukałem - wszystko zawsze działa jak należy - ile wydałem kasy po drodze bez sensu (oczywiście po to, że nie "przepłacać" za Apple) to już mi się nawet nie chce liczyć. Teraz wiem, że lepiej uzbierać kasę i zrobić większy krok od razu niż kombinować prowizorki.

Pozdrowienia,
netty

#188 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 21:48

U prowidera chcesz reklamować to że sobie z lanem poradzić nie możesz? :) Sorry ale to nie ich kwestia, jak zapłacisz pewnie pomogą :)

---------- Wpis dodano o 22:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:39 ----------

Będę bronił koncepcji Airport Extreme + Dysk = koszt 1000 PLN , Synology + dysk = 1000 PLN a co routerem, który to obsłuży? Bo taki za 200 PLN nie da rady - wiem, bo miałem. Airport może i jest drogi i nawet nie najbardziej wypasiony na świecie, ale wiesz co ? U mnie sieć po prostu DZIAŁA - zawsze, o każdej porze i bez żadnych zwiech - zacięcia przy full HD - a co to? itd, itd.

Sam przećwiczyłem różne koncepcje sieci i urządzeń i dopiero całkowite przejście na jabłka dało efekt jakiego szukałem - wszystko zawsze działa jak należy - ile wydałem kasy po drodze bez sensu (oczywiście po to, że nie "przepłacać" za Apple) to już mi się nawet nie chce liczyć. Teraz wiem, że lepiej uzbierać kasę i zrobić większy krok od razu niż kombinować prowizorki.

Pozdrowienia,
netty

Zgadzam się że aby działało trzeba zapłacić i tak podobną cenę niż za AirPort Extreme, jednak samego rozwiązania apple nie zamierzam ani chwalić ani ganić. Nie mówię że wygląda kiepsko bo ma procek 1,2Ghz (Marvell) do tego 16MB rom i 128MB ram czego nie da się zestawić z zabawkami za grosze które są tak okrojone że aż śmieszne. Tak samo zgadzam się że nie ma co kombinować z prowizorkami bo trzeba potem od nowa kupować. Aczkolwiek jak mam zapłacić grubą kasę to ja wole sprzęt SOHO a nie rozwiązania firm które się tym nie trudnią :)

Ale jak zobaczymy już na specyfikacje:

Total Simultaneous Throughput (Mbps) -- 496.5

Okazuje się że z deklarowanego przełącznika osiągamy mniej niż połowę deklarowanej wartości.

#189 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 czerwca 2012 - 12:02

Problem rozwiązany. Kwestia była źle skonfigurowanej sieci.

#190 picik

picik
  • 288 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2012 - 09:02

Hejka, mam pytanie. Posiadam obecnie MacBooka Pro Mid2010. Chciałbym z sofy streamować dzwięk+obraz na Apple TV. O ile z iTunes wiem, że nie będzie problemu (AirPlay) o tyle zastanawiam się jak sprawa wygląda z MplayerX albo innymi playerami ? Będę mógł puścić film na aTV bez kabli ? Również mam pytanie, czy jak odtwarzam muzykę ze strony www (np. SoundCloud) to jest jakiś sposób na puszczenie audio przez aTV ? Bo wiem, że w Mountain Lionie będzie jakiś AirMirroring, ale mój MBP się nie załapuje na ten feature :/// Dzięki P

#191 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 17:05

Witam,

@picik,

poczytaj prosze TUTAJ

Pozdrawiam

GAMA007

#192 keet72

keet72
  • 3 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 08:36

Witam Mój Macbook Pro dogaduje się z ATV3 pięknie. Ale obraz obraz i dźwięk przycina przy divx, to samo a nawet gorzej mkv 720p. Wąskim gardłem jest pewnie Linksys WRT54GL i jego brak N. Czy przesiadka na Airport Express to dobre rozwiązanie czy musi to być Extreme ? Dodam, że nie interesują mnie dodatkowe możliwości Extreme tylko rozwiązanie problemu obraz/dźwięk.

#193 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 07 sierpnia 2012 - 16:23

Nie wiem o czym piszesz Ja mam ręcznie "zduszoną" siec do G (nie wszystkie urządzenia komunikują się przy autoroutingu BGN) i nic mis ię nie tnie - nawet przy 1080p (iP4S->ATV3)

#194 arturkrusinski

arturkrusinski
  • 17 postów

Napisano 08 sierpnia 2012 - 17:22

Witam zastanawiam sie nad kupnem ATV3.Czy istnieje możliwość odtwarzania muzyki bez koniecznosci zostawiania otwartego MacBooka Pro?Moja Biblioteka ITunes znajduje się na TimeCapsule Pozdrawiam

#195 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 sierpnia 2012 - 18:19

Witam zastanawiam sie nad kupnem ATV3.Szczególnie interesuję mnie możliwość odtwarzania muzyki bez koniecznosci zostawiania otwartego MacBooka Pro.Moja Biblioteka ITunes znajduje się na TimeCapsule
Pozdrawiam

Fajnie :) tylko po co to napisałeś skoro nie ma tutaj żadnego pytania?

#196 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 09:36

Witaj, Teoretycznie i tak i nie. Bo jeśli wyłączysz Macbooka to ATV3 nie będzie miała dostępu do Biblioteki iTunes, która znajduje się na TimeCapsule. Ni mniej ni więcej. Dosłownie, jak napisałem. Tak to wymyślił Apple. Jeśli natomiast masz wykupioną usługę iTunes Match to wówczas ATV3 streamuje wszystkie Twoje legalnie zakupione utwory z iTunes plus maksymalnie 10.000 "zakupionych inaczej" np na płytach CD i zripowanych, ale wrzuconych do iTunes Match. One po prostu są w chmurze, a widoczne są równoprawnie z programu iTunes na macbookach, w iTunes w Windows, w sekcji "Muzyka" na iPod Touch i na iPhone... Ja kombinowałem z różnymi rzeczami, ale, np streamowaniem z iPod Touch na ATV itd. Natomiast iTunes Match jest po prostu wygodne... P.S. Co innego, jeśli zainstalujesz jakiś program typu Nito TV lub XBMC na ATV3. Wówczas będziesz miał dostęp do biblioteki na TimeCapsule, ale w formie dostępu do folderów i plików, w sposób inny niż w iTunes.

#197 arturkrusinski

arturkrusinski
  • 17 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 17:06

Marriu Dzięki wielkie za odpowiedź :)

---------- Wpis dodano o 18:06 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:01 ----------

Poprawione :) Jesteś w 100% pewien że fajnie ? Za to Twoje pytanie jest odpowiednie co do poziomu tego forum :) za każdym razem znajdzie się tu ktoś kto chce się napinać ...Po co ?? Peace ''Stifie Dżobsie''

#198 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 18:11

Zamówiłem Apple TV 3 gen. Zakupiłem kabel HDMI za 49 zł firmy Arkas. I nie wiem, czy on się nada do tego, czy udźwignie HD, fHD. Jeszcze go nie rozpakowywałem, w razie czego to oddam i mi zwrócą pieniądze i kupię inny.
Kabel HDMI - HDMI Arkas BHH-15 1,5m - ARKAS - Tworzymy Twój świat ciekawszym - uchwyty lcd, słuchwki z mp3 xx.y, disney, uchwyty led

100% sygnał cyfrowy, bez dodatkowej konwersji digital-analog, analog-digital

Sygnał cyfrowy, czyli HD też pójdzie bez przeskoków?
Na opakowaniu mam obrazek gdzie jest DVD player, nie ma Blu-ray. Jest DVD i Playstation, ale Blu-ray czy coś w HD nie.

#199 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 09 sierpnia 2012 - 18:18

Zamówiłem Apple TV 3 gen. Zakupiłem kabel HDMI za 49 zł firmy Arkas. I nie wiem, czy on się nada do tego, czy udźwignie HD, fHD. Jeszcze go nie rozpakowywałem, w razie czego to oddam i mi zwrócą pieniądze i kupię inny.
Kabel HDMI - HDMI Arkas BHH-15 1,5m - ARKAS - Tworzymy Twój świat ciekawszym - uchwyty lcd, słuchwki z mp3 xx.y, disney, uchwyty led

Sygnał cyfrowy, czyli HD też pójdzie bez przeskoków?
Na opakowaniu mam obrazek gdzie jest DVD player, nie ma Blu-ray. Jest DVD i Playstation, ale Blu-ray czy coś w HD nie.

Da radę. Tutaj parę faktów i mitów na temat kabli hdmi => HDMI Cable Speed & Features Explained — Reviews and News from Audioholics

#200 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 18:24

Ja czytałem ostatnio o tym, że droższe wcale nie oznacza, że lepsze. Wystraszyłem się tym, że tu w ogóle nie pisze o Hd, o Blu-ray i nie wiem czy rozpakować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych