Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV 3 - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
765 odpowiedzi w tym temacie

#526 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 18 maja 2014 - 10:49

Proszę bardzo :)

Apple TV 3rd Generation Repair - iFixit

#527 bbf3321

bbf3321
  • 3 postów

Napisano 27 maja 2014 - 23:30

Witam, od niedawna mam apple tv v3 i jestem troszkę zawiedziony napotkanymi problemami. Generalnie filmy oglądam puszczając je z komputera aplikacją Beamer. Pierwsze problemy to napisy, które działają tylko w formacie mDVD, ale to łatwo podmienić. Ale bardzo często mam tak, że napisy, które sa idealnie dopasowane ogladając je na kompie w VLC, na apple tv się całkowicie rozjeżdżają. Wiecie może jak temu zaradzić? Drugi problem jest taki, że filmy bardzo często nie odtwarzają się do końca, tylko pojawia się komunikat, że wystąpił problem odtwarzaniem. Tylko, że ten problem występuje praktycznie zawsze jakieś 3-5 minut przed końcem filmu. Mieliście coś takiego? Kolejne pytanie mam takie - mój iMac "oficjalnie" nie obsługuje airplay - dlatego filmy odtwarzam beamerem. A czy jest jakaś aplikacja, która dodawałaby do youtuba w przeglądarce opcję puszczenia wideo na apple tv? Na iPadzie to działa i jest to świetna rzecz, przydałoby się też coś takiego na iMacu. Próbowałem również z iPada przez airplay odtwarzać np. iplę i generalnie działa to, ale tylko wtedy, gdy iPad ma podświetlony ekran, nie można go więc wyłączyć, a nawet trzeba co chwilę dotykac, żeby się sam nie wygasił. Macie jakiś pomysł jak to obejść? Z podobnych wzgledów zastanawiam się nad aplikacją VLC Streamer, która w płatnej wersji puszcza film przez airplay, tylko czy nie wyłączy go, gdy tylko zgaśnie ekran iPada? Dużo pytań, ale nie znalazłem na nie jeszcze niegdzie odpowiedzi, mam nadzieję, że pomożecie :) Pozdrawiam!

#528 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 28 maja 2014 - 00:47

bbf3321, napisy w SRT (często oznaczane jako SubRip) polecam, niezawodne i nie ma problemu z rozjazdem. Korzystam z Beamer'a, oglądam wszystkie filmy i seriale z napisami w formacie o którym wspomniałem. W przypadku problemów niezgodności klatek, Jubler jest cennym i prostym narzędziem do korekcji tego problemu. Tu ciekawostka, mój TV który potrafi czytać pliki wideo z napisami wszelkie inne formaty napisów niż SRT wyświetla z takimi objawami jak Twoje, czyli rozjeżdżają się. Sam Beamer radzi sobie także z olbrzymimi plikami i nigdy nie napotkałem problemu typu nieodtworzonego filmu czy serialu do końca, no ale do końca napisów nie wytrzymuje więc... ale nie sądzę by o ten problem chodziło. Być może kwestia podłączenia ATV, mój jest ustawiony na sztywnym kablu, iMac po WiFi. iPad? Wystarczy że podłączysz do zasilania i ekran się nie wyłączy. Sprawdzone na TVN Player, TVP, YouTube i innych. VLC Streamer? Zapomnij, koszmarna jakość obrazu, przynajmniej wg mojej oceny.

#529 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 maja 2014 - 14:53

W iPadzie nie trzeba podłączać zasilania, wystarczy ustawić czas właczenia blokady na "nigdy".

#530 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 28 maja 2014 - 15:06

makej, to jedna z kolejnych opcji, jednak by nie grzebać w ustawieniach najłatwiej podłączyć iDeske do zasilania i (jeśli jest się w posiadaniu) zamknąć etui :)

#531 bbf3321

bbf3321
  • 3 postów

Napisano 29 maja 2014 - 20:40

Jubler trochę pomógł z napisami, dzięki za ten programik. Ale drugi problem, czyli przerwanie odtwarzania, to jakiś koszmar. Pojawia się komunikat "wystąpił błąd podczas wczytywania tej zawartości". Zazwyczaj filmy wywalało pod koniec, przed samymi napisami, a dzisiaj wywalił się po ok 5 minutach. Nikt z was nie słyszał o tym problemie?

#532 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 maja 2014 - 20:53

a jak masz podłączony ATV? WiFi na stałe? Jak napisałem u mnie jest tak, router z N, AppleTV po kablu do routera a iMac po WiFi.. nigdy problemów takich jak Twoje nie miałem. Niezależnie czy oglądam przez iMac'a MacBooka czy iPada lub iPhone'a

#533 bbf3321

bbf3321
  • 3 postów

Napisano 30 maja 2014 - 10:36

Wszystko jest po wifi, ale próbowałem kiedyś kabel do atv podłączyć i nic nie pomogło. Chyba, że musiałbym i kompa i atv do kabla podpiąć. Ale to chyba nie powinien być problem dla wifi przesłać 1,5GB w ciągu 2 godzin.

#534 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 30 maja 2014 - 11:03

bbf3321, sprawdź jeszcze na jakich kanałach nadają Twoi sąsiedzi, w routerze zmień na taki który jest nie wykorzystany. Zakłócenia też mogą robić swoje. Przytrzymaj ALT i kliknij w ikonkę WiFi w Mac'u, następnie Open Wireless Diagnostics.. z Window wybierz Utilities (lub CMD+2) i tam znajdziesz WiFi Scan. Na tej podstawie możesz określić który kanał jest dostępny. Zgodzę się z Tobą że oba urządzenia powinny działać po WiFi, w moim przypadku podłączenie ATV wynikało z bliskości obu urządzeń (router). Jak pisałem, dzięki Beamer'owi przesyłam filmy ważące w okolicach 9GB bez zacinek. Sprawdź też dla samego testu czy podłączone ATV po kablu do routera rozwiązuje problem. Zapytam z ciekawości jaki masz router? W moim przypadku to TP-Link TL-WR941ND

#535 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 03 czerwca 2014 - 20:38

HBO Go na Apple TV 3 Witam wszystkich forumowiczów. Tak jak w temacie. Czy jest możliwość zainstalowania HBO Go na Apple TV trzeciej generacji? Pozdrawiam

#536 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 20:39

Tak samo jak każdej innej aplikacji - czyli nie :)

#537 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 03 czerwca 2014 - 20:43

Czyli rozumiem pozostaje mi streamowanie obrazu przez AirPlay z tabletu ?

#538 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 czerwca 2014 - 21:24

Tak

#539 mkationek

mkationek
  • 5 postów

Napisano 15 czerwca 2014 - 15:28

Mam pytanie do posiadaczy atv3. 1. Czy atv3 odtworzy plik mkv 1080p z dts najnowszym programem cinexplayerhd ? 2. Czy plik dts pójdzie jako downmix przez hdmi , czy tylko przez ipada i głośniki zewnętrzne ? Zamierzam dopiero kupić ipad air , ale chciałbym się upewnić. Zależy mi na programie cinexplayerHD , bo wyczytałem , że potrafi wyświetlić dwa rodzaje subtitle naraz ( polskie i angielskie). Za podanie informacji z góry dziękuję.

#540 radkovski

radkovski
  • 88 postów

Napisano 16 czerwca 2014 - 14:56

nie do końca rozumiem.... atv3 wyświetli wszystko co masz na ekranie ipada air co do dźwięku to tylko przez air play

#541 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 17 czerwca 2014 - 09:29

a czy Apple TV jest w stanie wyświetlić wszystko z MacBooka? Czyli dzięki AppleTV zyskam de facto złącze HDMI-WiFi ?

#542 radkovski

radkovski
  • 88 postów

Napisano 17 czerwca 2014 - 11:31

tego nie wiem nie mam macbooka ale z ipada wyświetla normalnie co masz na ekranie w tym wszystkie uruchomione aplikacje to jest stream tego co na ekranie video + audio

#543 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 17 czerwca 2014 - 16:12

Witam wszystkich forumowiczów. Dziś pożegnałem się ze swoim Apple TV 3. Niestety zapomniałem go zresetować. Co muszę zrobić aby zrobić to zdalnie ? Pozdrawiam

#544 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 18 czerwca 2014 - 06:53

Witam,

@krissolek,

Niestety nie ma takiej możliwości.

Zmień najlepiej hasło, możesz także liczyć na uczciwość kupującego który sam zresetuje urządzenie.

Pozdrawiam

GAMA007

#545 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 19 czerwca 2014 - 15:25

Na macbooku pojawia się systemowa ikonka AirPlay, na TV wyświetla się (chyba?) wszystko co leci na laptopie. Piszę "chyba", bo może jest jakiś niszowy software, który sprawia problemy.

#546 pHarel

pHarel
  • 93 postów
  • SkądNoordwijkerhout, Zuid-Holland, Netherlands

Napisano 19 czerwca 2014 - 16:39

@l.gajewski Apple TV wyświetla to samo co macbook na ekranie.

#547 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 20 czerwca 2014 - 06:54

Na macbooku pojawia się systemowa ikonka AirPlay, na TV wyświetla się (chyba?) wszystko co leci na laptopie.
Piszę "chyba", bo może jest jakiś niszowy software, który sprawia problemy.

Możesz jaśniej.
Bo nie wiem czy Twój post to pytanie czy odpowiedź.

#548 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 20 czerwca 2014 - 08:56

Witam,

@dawid1972,

Dołączona grafika

Klikasz na ikonkę wybierasz ATV i masz obraz swego macbooka na ekranie TV.

Pozdrawiam

GAMA007

#549 Wojtek1989PL

Wojtek1989PL
  • 107 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2014 - 14:06

Joł, przejrzałem te tematy o atv 2 i 3, rozumiem, ze atv jest obecnie takim troche bialym krukiem i jest duzo drozsze, pytanie mam tylko jedno - z czego przecietny uzytkownik atv3 moze skorzystac w polsce? Mam Macbooka Pro oraz iPhone'a 5s i 4s ? I reasumujac: co radzicie kupic atv 2 czy 3? Mam bardzo dobry tv ze smart tv wiec te youtuby i tvn playery nie robia na mnie wrazenia. Nie jest to jakies super drogie urzadzenie wiec najwyzej sprzedam po zakupie… i jaka cena jest wg was ok za atv 2 i za atv3?

#550 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 21 czerwca 2014 - 08:48

Witam, Ogólnie zależy jak na to patrzysz. Apple TV 2 ma jailbreak'a dzięki któremu możesz zainstalować całą gamę oprogramowania, dla przykładu XBMC dla przykładu. Z drugiej strony Apple wraz z nowym Yosemite i iOS8 przestanie wspierać ATV2. ATV3 jest aktualną wersją, która ma przyszłość jeżeli chodzi o integrację z innymi urządzeniami Apple. Jailbreak'a nie widzę. Krótko mówiąc: wybór należy do ciebie. PS Apple TV 3 jest chyba tańsze teraz (nie wiem czy w Polsce również). Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych