Nadciąga Mountain Lion!
Napisano 18 kwietnia 2012 - 00:41
Idąc tym tropem to samochody powinny być 2 - formuła 1 i wywrotka na kopalnię, bo nie każdy potrzebuje auta do dojeżdżania do pracy i na wyjazd za miasto - próbowałeś kiedyś minivanem wywieść tonę gruzu lub jechać 300km/h!?
Przez powyższe nie umniejszam argumentu, ale serio - Apple od zawsze komputery starało się robić bardziej dla ludzi niż dla geeków i moim zdaniem żadnego kierunku nowego w Mountain Lionie nie widzę. Wręcz przeciwnie, widzę pewną konsekwencję.
Wracając do tego co zwróciło moją uwagę - z tego co wiem to w ML terminal nadal jest, ergo nadal ten sam dobry UNIX tam pod maską jest. Co do iUrządzeń - to od samego początku miały robić dobrze 3 rzeczy: internet, telefon (komunikacja), media - wystarczy przypomnieć sobie pierwszą prezentację iPhone.
Co do tego, że komputery stacjonarne trzymają się dobrze... nieaktualne dane posiadasz, sprzedaż spadła na łeb na szyję. Właściwie poza konkretnymi zastosowaniami już się komputerów stacjonarnych nie kupuje. Widać to też na polskim gruncie, kto pracuje w handlu czy outsorcingu IT ten dobrze wie i widzi tą tendencję. To się nie zmieni, a będzie się jedynie pogłębiać. W momencie gdy tablety zaczną możliwościami dorastać do dzisiejszych laptopów to zaczną wypierać i je (wystarczy spojrzeć na klasę urządzeń typu Transformer Prime i wybiec myślami parę lat w przyszłość.)
A co do samego ML, miałem za sobą wszystkie koty poza gepardem i dobrze wiem jak drastycznie się potrafią od siebie różnić i jakie regresje potrafi Apple wprowadzać. Obecnie Lion przypomina mi w użytkowaniu Tigera i ma dokładnie tą samą wadę - zabiera dużo pamięći (Tiger zabierał na owe czasy 512MB, a do rozsądnej pracy trzeba było mieć 1GB - poprzednie kotki brały 256 a do rozsądnej pracy wystarczało 512, dużo wcześniejsze jeszcze mniej ale to już właściwie prehistoria). Ma dokładnie takie funkcjonalności jakich potrzebuję i są zrealizowane dokładnie tak jak mi pasuje (jedyna wada to niemożność sensownej pracy w środowiskach wielomonitorowych).
Jeśli w ML dopracują wielomonitorowość (a będą musieli z tym AirPlay), dorzucą parę funkcjonalności i nie zrobią żadnego regresu to będę wniebowzięty. Nawet tego sandboxingu się nie boję bo tendencja dobra, a póki co zostawiają to jako opcje strict/on/off czyli rozsądnie.
Napisano 18 kwietnia 2012 - 09:20
Napisano 18 kwietnia 2012 - 10:44
Cytat
Apple nigdy nie robiło komputerów dla geeków
Przez powyższe nie umniejszam argumentu, ale serio - Apple od zawsze komputery starało się robić bardziej dla ludzi niż dla geeków i moim zdaniem żadnego kierunku nowego w Mountain Lionie nie widzę. Wręcz przeciwnie, widzę pewną konsekwencję.

Cytat
Wybacz, ale tak jak nie wyginęły magnetofony studyjne, taśmowe, ale za to wyginęły kasetowce, tak nie wygina stacjonarki.Co do tego, że komputery stacjonarne trzymają się dobrze... nieaktualne dane posiadasz, sprzedaż spadła na łeb na szyję. Właściwie poza konkretnymi zastosowaniami już się komputerów stacjonarnych nie kupuje. Widać to też na polskim gruncie, kto pracuje w handlu czy outsorcingu IT ten dobrze wie i widzi tą tendencję. To się nie zmieni, a będzie się jedynie pogłębiać. W momencie gdy tablety zaczną możliwościami dorastać do dzisiejszych laptopów to zaczną wypierać i je (wystarczy spojrzeć na klasę urządzeń typu Transformer Prime i wybiec myślami parę lat w przyszłość.)
.
Ktoś komu duży wydajny komputer, nie jest potrzebny, w sposób oczywisty go nie kupi.
Kupi jakiś tablet, lub smarta, bo mu do wszystkiego wystarczy.
Ale, nawet jeżeli laptop, zastąpi stacjonarkę, to komfort, elegancja, wygoda pracy na 32 calowym monitorze będzie w dalszym ciągu nie do zastąpienia.
+pełna, wygodna klawiatura.
+ możliwość podłączenia do kompa, całej gamy urządzeń peryferyjnych.
Oczywiście, możesz nosić tablet, z plecakiem przejściówek i baterii.
Nawet możesz na nim przeczytać książkę

Możesz oglądać film, ale już go na nim nie zmontujesz .... i tak dalej, i tak dalej.
IMHO - wydajność, wygoda, zastosowania - to dla mnie priorytet.
Edit:
-tak serio, to potrzebuje komputera modułowego.
I systemu modułowego.
I myślę, ze 90 % userów - tez.
Napisano 18 kwietnia 2012 - 11:51

Napisano 18 kwietnia 2012 - 11:56
Napisano 18 kwietnia 2012 - 13:24

Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:08

Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:42

Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:47
Cytat
Ja nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że lekkości Leoparda.lekkości w działaniu, którą miał Snow Leopard, a której nie ma Lion
Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:49
Cytat
lekkości w działaniu, którą miał Snow Leopard, a której nie ma Lion
zabawne Davvido, ja raczej tej lekkości nie wróżę a wręcz odwrotnie.
tak jak powyżej @Prissin napisał "notatki, przypomnienia i wiadomości" to raczej nie wróży owej "lekkości" :neutral:
Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:51

Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:53
Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:57
Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:08

Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:15
Cytat
ja również jej nie wróżę, odpowiadałem jedynie na pytanie "Czego więcej chcieć?"
sam wrócę do Snow Leoparda, jak będę miał więcej wolnego czasu - ten cały Lew po prostu nie ma kondycji...
Na snow leopardzie w dalszym ciągu nie śmiga iCloud?
Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:17
Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:29
Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:32

Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:34
Cytat
Nie rozumiem co wy chcecie od Liona, ja jestem mega zadowolony z niego, śmiga mi on lepiej niż Snow Leo, dużo lepiej.
Mierzenie innych swoją miarą jest wysoce niemiarodajne. Zwłaszcza w przypadku Liona, Visty i iMaków.
Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:42

Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:59
Cytat
No to jesteśmy coraz bliżej prawdy. Perfekcyjny diler;)Z Visty też byłem zadowolony
Napisano 18 kwietnia 2012 - 20:19

Napisano 19 kwietnia 2012 - 04:10
Napisano 19 kwietnia 2012 - 08:33
Cytat
zabawne Davvido, ja raczej tej lekkości nie wróżę a wręcz odwrotnie.
tak jak powyżej @Prissin napisał "notatki, przypomnienia i wiadomości" to raczej nie wróży owej "lekkości" :neutral:
Hmm a gdyby tak ktoś wpadł na pomysł i umożliwił wyłączenie notatek, przypomnień, wiadomości? A zaraz, przecież już się to da wyłączyć i nie korzystać

Napisano 19 kwietnia 2012 - 21:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych