Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nadciąga Mountain Lion!

• This topic is locked This topic is locked
620 replies to this topic

#301 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 18 April 2012 - 00:41

Nie każdy do zdjęć -> spróbuj odpalić terminala - uśmiałem się w iMaca ;D
Idąc tym tropem to samochody powinny być 2 - formuła 1 i wywrotka na kopalnię, bo nie każdy potrzebuje auta do dojeżdżania do pracy i na wyjazd za miasto - próbowałeś kiedyś minivanem wywieść tonę gruzu lub jechać 300km/h!?

Przez powyższe nie umniejszam argumentu, ale serio - Apple od zawsze komputery starało się robić bardziej dla ludzi niż dla geeków i moim zdaniem żadnego kierunku nowego w Mountain Lionie nie widzę. Wręcz przeciwnie, widzę pewną konsekwencję.
Wracając do tego co zwróciło moją uwagę - z tego co wiem to w ML terminal nadal jest, ergo nadal ten sam dobry UNIX tam pod maską jest. Co do iUrządzeń - to od samego początku miały robić dobrze 3 rzeczy: internet, telefon (komunikacja), media - wystarczy przypomnieć sobie pierwszą prezentację iPhone.

Co do tego, że komputery stacjonarne trzymają się dobrze... nieaktualne dane posiadasz, sprzedaż spadła na łeb na szyję. Właściwie poza konkretnymi zastosowaniami już się komputerów stacjonarnych nie kupuje. Widać to też na polskim gruncie, kto pracuje w handlu czy outsorcingu IT ten dobrze wie i widzi tą tendencję. To się nie zmieni, a będzie się jedynie pogłębiać. W momencie gdy tablety zaczną możliwościami dorastać do dzisiejszych laptopów to zaczną wypierać i je (wystarczy spojrzeć na klasę urządzeń typu Transformer Prime i wybiec myślami parę lat w przyszłość.)

A co do samego ML, miałem za sobą wszystkie koty poza gepardem i dobrze wiem jak drastycznie się potrafią od siebie różnić i jakie regresje potrafi Apple wprowadzać. Obecnie Lion przypomina mi w użytkowaniu Tigera i ma dokładnie tą samą wadę - zabiera dużo pamięći (Tiger zabierał na owe czasy 512MB, a do rozsądnej pracy trzeba było mieć 1GB - poprzednie kotki brały 256 a do rozsądnej pracy wystarczało 512, dużo wcześniejsze jeszcze mniej ale to już właściwie prehistoria). Ma dokładnie takie funkcjonalności jakich potrzebuję i są zrealizowane dokładnie tak jak mi pasuje (jedyna wada to niemożność sensownej pracy w środowiskach wielomonitorowych).
Jeśli w ML dopracują wielomonitorowość (a będą musieli z tym AirPlay), dorzucą parę funkcjonalności i nie zrobią żadnego regresu to będę wniebowzięty. Nawet tego sandboxingu się nie boję bo tendencja dobra, a póki co zostawiają to jako opcje strict/on/off czyli rozsądnie.

#302 ftpd

ftpd

Nie.

• 24319 posts

Posted 18 April 2012 - 09:20

Nie napisałem, że ML nie ma Terminala. Pisałem o tablecie ;-) A co do 'rozrzutu' przykladowych prac, od oglądania fotek do sysadminki, to był jak najbardziej planowany - żeby pokazać na skrajnym przykładzie, jak daleko jest tabletom do 'wyparcia' z rynku komputerów (którą ktośtam (nie chce mi się sprawdzać nicka, sorry)) wieszczył.

#303 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 18 April 2012 - 10:44

Przez powyższe nie umniejszam argumentu, ale serio - Apple od zawsze komputery starało się robić bardziej dla ludzi niż dla geeków i moim zdaniem żadnego kierunku nowego w Mountain Lionie nie widzę. Wręcz przeciwnie, widzę pewną konsekwencję.

Apple nigdy nie robiło komputerów dla geeków :) Jeżeli już, to raczej dla lamerów. Oczywiście te, typu home. Te pro, były dla proofów?

Co do tego, że komputery stacjonarne trzymają się dobrze... nieaktualne dane posiadasz, sprzedaż spadła na łeb na szyję. Właściwie poza konkretnymi zastosowaniami już się komputerów stacjonarnych nie kupuje. Widać to też na polskim gruncie, kto pracuje w handlu czy outsorcingu IT ten dobrze wie i widzi tą tendencję. To się nie zmieni, a będzie się jedynie pogłębiać. W momencie gdy tablety zaczną możliwościami dorastać do dzisiejszych laptopów to zaczną wypierać i je (wystarczy spojrzeć na klasę urządzeń typu Transformer Prime i wybiec myślami parę lat w przyszłość.)
.

Wybacz, ale tak jak nie wyginęły magnetofony studyjne, taśmowe, ale za to wyginęły kasetowce, tak nie wygina stacjonarki.
Ktoś komu duży wydajny komputer, nie jest potrzebny, w sposób oczywisty go nie kupi.
Kupi jakiś tablet, lub smarta, bo mu do wszystkiego wystarczy.
Ale, nawet jeżeli laptop, zastąpi stacjonarkę, to komfort, elegancja, wygoda pracy na 32 calowym monitorze będzie w dalszym ciągu nie do zastąpienia.
+pełna, wygodna klawiatura.
+ możliwość podłączenia do kompa, całej gamy urządzeń peryferyjnych.
Oczywiście, możesz nosić tablet, z plecakiem przejściówek i baterii.
Nawet możesz na nim przeczytać książkę :) ale już jej na nim nie napiszesz!
Możesz oglądać film, ale już go na nim nie zmontujesz .... i tak dalej, i tak dalej.
IMHO - wydajność, wygoda, zastosowania - to dla mnie priorytet.

Edit:
-tak serio, to potrzebuje komputera modułowego.
I systemu modułowego.
I myślę, ze 90 % userów - tez.

#304 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 18 April 2012 - 11:51

Ale yahol... nikt nie mówił o wymarciu stacjonarnych (tak mi się zdaje, nie śledzę tego wątku bardzo dokładnie), ale o wyparciu, ergo sprowadzeniu stacjonarnych komputerów do swoistego marginesu użytkowania w porównaniu do skali używania laptopów. Ja różnicę widzę, chyba że inaczej nieco rozumiemy to pojęcie. Tabletom na chwilę obecną brakuje bardzo bardzo wiele, tutaj nikt nie ma zamiaru się kłócić ale pewną tendencję widać po klasie urządzeń takich jak Transformer Prime czy urządzenia tabletowe od Della. Mało się o takich rozwiązaniach póki co mówi i pisze, ale wystarczy odrobina wyobraźni żeby przewidzieć jak ten segment rynku będzie się rozwijać. Komputerem dla pro od Apple to był jedynie Xserve i jego już nawet nie robią ;) To o czymś świadczy. Mac Pro pomijam milczeniem bo to tylko maszyna mocniejsza, a system nadal ten sam i nosi takie same cechy jak mac mini, a i tak niewiele widzę w tym Mac Pro tego "Pro", no chyba że pro to jest jedynie szeroko rozumiana kreacja. Przykład organoleptyczny - politechnika wrocławska szukała komputera do obliczeń wektorowych. Bardzo dużych obliczeń podpowiem. Bardzo chcieli maca pro, ale po prostu się nie dało - nie da się tego, podkreślam, sprzętu do tego użyć bo nie ma odpowiednich kart graficznych takich do Mac Pro. Wygrał Dell. I słusznie.

#305 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 April 2012 - 11:56

Bo widzisz imrik, problem jest taki, że niektóry myślą, że jak się mówi o erze post pc to że pc wymrą całkowicie, czyli albo białe albo czarne, szarości już nie widzą. I tu jest problem.

#306 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 18 April 2012 - 13:24

Zakończmy, jakże uroczy OT "Tablet vs. Laptop vs. Desktop" i powróćmy do tematu dyskusji Panowie! :)

#307 prissin

prissin
  • 261 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2012 - 18:08

Uważam, że "Mountain Lion" będzie bardzo dobrym systemem - na pewno codzienna praca będzie bardziej komfortowa i przyjemna, a jako, że jest to dopracowanie tego, co jest już dobre, nie martwię się :) Osobiście myślę, że najlepszymi nowościami są Notatki, Przypomnienia i Wiadomości - z tego korzysta się codziennie, a aplikacje są banalne w obsłudze + synchronizacja iCloud. Czego więcej chcieć?

#308 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2012 - 18:42

lekkości w działaniu, którą miał Snow Leopard, a której nie ma Lion ;)

#309 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 April 2012 - 18:47

Ja nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że lekkości Leoparda.

#310 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 April 2012 - 18:49

zabawne Davvido, ja raczej tej lekkości nie wróżę a wręcz odwrotnie.
tak jak powyżej @Prissin napisał "notatki, przypomnienia i wiadomości" to raczej nie wróży owej "lekkości" :neutral:

#311 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2012 - 18:51

ja również jej nie wróżę, odpowiadałem jedynie na pytanie "Czego więcej chcieć?" :) sam wrócę do Snow Leoparda, jak będę miał więcej wolnego czasu - ten cały Lew po prostu nie ma kondycji... :)

#312 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 18 April 2012 - 18:53

@iAndrzej, jemu chyba chodziło o responsywność. Faktycznie, zmuszony byłem ostatnio wrócić na chwilę do Leoparda i z bólem potem wracałem do Liona. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że różnica jest tak duża.

#313 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2012 - 18:57

renqien, różnica jest właśnie ogromna - ja już dosyć długo używam Liona, ale ostatnio miałem okazję znów używać Snow Leoparda na teoretycznie słabszym MacBooku od mojego i co? Ogromne zaskoczenie, bo działa ZDECYDOWANIE lepiej.

#314 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 18 April 2012 - 19:08

Wiesz, to że starszy system jest mniej zasobożerny, to mogę zrozumieć. Pewnie Tiger na nowych komputerach śmigałby jak rakieta ;) Natomiast Apple zawsze miało miły w użyciu, dobrze reagujący na usera system. Lion taki nie jest do tego stopnia, że wywołuje irytację. Jeśli ML pójdzie w tym kierunku, to zacznę szukać alternatywy ;)

#315 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 April 2012 - 19:15

ja również jej nie wróżę, odpowiadałem jedynie na pytanie "Czego więcej chcieć?" :)
sam wrócę do Snow Leoparda, jak będę miał więcej wolnego czasu - ten cały Lew po prostu nie ma kondycji... :)

Na snow leopardzie w dalszym ciągu nie śmiga iCloud?

#316 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2012 - 19:17

ahh, racja - ciągle zapominam o iCloud, a to jednak przydatna rzecz...

#317 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 April 2012 - 19:29

Nie rozumiem co wy chcecie od Liona, ja jestem mega zadowolony z niego, śmiga mi on lepiej niż Snow Leo, dużo lepiej.

#318 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 18 April 2012 - 19:32

No właśnie pisałeś już o tym i się zastanawiałem, czym karmisz Lwa. Zdradź dilera :D

#319 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 18 April 2012 - 19:34

Nie rozumiem co wy chcecie od Liona, ja jestem mega zadowolony z niego, śmiga mi on lepiej niż Snow Leo, dużo lepiej.

Mierzenie innych swoją miarą jest wysoce niemiarodajne. Zwłaszcza w przypadku Liona, Visty i iMaków.

#320 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 April 2012 - 19:42

Z Visty też byłem zadowolony :)

#321 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 April 2012 - 19:59

Z Visty też byłem zadowolony :)

No to jesteśmy coraz bliżej prawdy. Perfekcyjny diler;)

#322 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 April 2012 - 20:19

No cóż :)

#323 ftpd

ftpd

Nie.

• 24319 posts

Posted 19 April 2012 - 04:10

@rbej, 90% tego działu to mierzenie innych swoją miarą. Chcesz się silić na obiektywizm? Bardzo chętnie, jeśli będzie on rzeczywiście obiektywny. Śledzę od jakiegoś czasu Twoje posty i o ile w pełni rozumiem ideę sceptycznego podejścia, to uprzedzam z góry: na przykre komentarze bez poparcia jakimkolwiek dowodem w 'swoim' dziale nie pozwolę. Chcesz wnieść wartość merytoryczną? Super. Chcesz hejtować zasadnie? Super, udowodnij sensownie swoje racje. Ale: chcesz hejtować dla samego hejtu? Biegnij na onet, czuly_wojtek już czeka. Beware.

#324 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 19 April 2012 - 08:33

zabawne Davvido, ja raczej tej lekkości nie wróżę a wręcz odwrotnie.
tak jak powyżej @Prissin napisał "notatki, przypomnienia i wiadomości" to raczej nie wróży owej "lekkości" :neutral:

Hmm a gdyby tak ktoś wpadł na pomysł i umożliwił wyłączenie notatek, przypomnień, wiadomości? A zaraz, przecież już się to da wyłączyć i nie korzystać :) Wykastrowali Liona z kilku rzeczy których używałem i one już nie wrócą, trudno... Mountain Lion ma się upodobnić do iOS? I bardzo dobrze, tylko niechby wzięli z iOS to co najlepsze a nie losowo wybrane elementy. Niechże się jeszcze iCloud rozwinie bo ma gigantyczny potencjał wykorzystany teraz w bardzo małym stopniu.

#325 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 19 April 2012 - 21:46

cos ciekawego na lepsze zmienilo sie w versji 3 ? safari mega plynnie przewija strony www (pierwsze pozytywne wrazenie)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users