Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nadciąga Mountain Lion!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
620 odpowiedzi w tym temacie

#226 jacekkk

jacekkk
  • 91 postów
  • SkądZawiercie

Napisano 23 lutego 2012 - 10:16

Wszystko powoli dąży do tego, że instalowanie aplikacji na osx będzie dozwolone tylko przez AppStore. Co mi się bardzo nie podoba.

Przecież Apple nie może spokojnie patrzeć na strumień pieniędzy, który nie wpływa do ich kasy ;-) Wyszarpią od deweloperów 30% i będą zadowoleni. Oczywiście wszystko pod hasłem zachowania najwyższej jakości oprogramowania, czyli jak zawsze "emejzing" ;-)

#227 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 lutego 2012 - 10:45

Nie ma takiej możliwośći a to co piszecie jest nie logiczne, bo niby co z programami które dostępne są na nośnikach CD/DVD? Też nie będzie mozna ich zainstalowac? Nie widze tez za bardzo tego ze duze firmy wprowadza swoje oprogramowanie do Mac App Store.

#228 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 12:01

nie będzie już cd/dvd

#229 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 23 lutego 2012 - 12:08

myślę że w ciągu najbliższych paru lat większość producentów oprogramowania odejdzie od sprzedaży na nośnikach, taka musi być kolej rzeczy

#230 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 lutego 2012 - 13:38

To że czegoś nie będzie w Apple nie znaczy że nie będzie na świecie ;) Poza tym znikniecie nosnikow CD/DVD to jedno, a koniecznosc korzystania z ze sklepu Apple to 2-gie. I nie jestem taki pewien czy np. takie Adobe zechce oddawac Apple 30% dochodu za sprzedaż ich produktów w Mac App Store - maja wlasna siec sprzedazy ktora radzi sobie calkiem niezle. Zablokowanie dostepu do tego typu oprogramowania bedzie oznaczalo miliardowe straty po stronie Apple, bo osoby korzystajace z komputera do pracy przestana uzywac ich sprzętu. A Adobe to tylko jeden z wielu producentów oprogramowania z ktorymi Apple musi sie liczyc, wiec wasze zbyt daleko posuniete wnioski jakoby kolejny OS X mial zablokowac mozliwosc instalowania czegokolwiek spoza Mac App Store sa wyssane z palca.

#231 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 lutego 2012 - 13:56

Microsoft swojego Office też raczej do sklepu za 30% nie da a Apple iWork olewa.

#232 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 14:19

A skąd pewność, że się nie dogadają na inny%? :)

#233 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 21:53

To po pierwsze. Po drugie, jeżeli komuś się wydaje, że Apple zablokuje możliwość instalacji oprogramowania Adobe, Graphisoft, Autodesk czy Avid na swoich komputerach... Niezły ubaw.

#234 ROBERT KURZAJ

ROBERT KURZAJ
  • 6 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 22:17

Pozdrawiam iTrzeciego bo to co napisał o "góralskim" Leo jest (tak mi się wydaje) bardzo trafne !

#235 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2012 - 22:33

Wam na prawdę wydaje się, że Apple zablokuje całkowicie dostęp do powłoki Unixa, bo tylko to może zatrzymać instalację nieautoryzowanych programów?

#236 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 23 lutego 2012 - 22:38

Wam na prawdę wydaje się, że Apple zablokuje całkowicie dostęp do powłoki Unixa, bo tylko to może zatrzymać instalację nieautoryzowanych programów?

No jeśli z obliczeń wyjdzie, że się opłaca to widzisz jakiś problem?

Tomek

#237 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2012 - 22:56

No jeśli z obliczeń wyjdzie, że się opłaca to widzisz jakiś problem?

Tomek

Wtedy system straci znaczenie dla deweloperów, których jest sporo. I nie mówię tutaj o iOS na który jest taki "hype" teraz, ale o programistach korzystających z powłoki jako naturalnego środowiska - Ruby (+ Rails, jak ja), Haskell, Clojure, Python itd.

Ot, taki sneak peak z konferencji o Rubym

Dołączona grafika

#238 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 23 lutego 2012 - 23:22

Wtedy system straci znaczenie dla deweloperów, których jest sporo.

To nikogo nie obchodzi.
Po to się robi obliczenia.
Jak wyjdzie, że stracą tu milion użytkowników a zyskają cztery miliony nowych to... nie będzie takich zdjęć jak przysłałeś:-)

Zagłębianie się w analizy wpływu składu tych grup użytkowników na rozwój sprzedaży na przestrzeni kolejnych 10 lat nie ma sensu. Liczy się tu i teraz. Jak się posypie za parę lat to panowie poklepią się po plecach i zmienią posadę z Apple na ABB. Będzie dobrze.

Tomek

#239 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 lutego 2012 - 23:48

Tu i teraz liczy sie w Twoim domowym budzecie - firma obracajaca miliardami $ zawsze planuje do przodu i ma kilka drog rozwoju.

#240 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 00:58

Wszyscy panika, Apple pozwoli tylko na instalowanie z App Store (IMO bzdura). Jednak pomijacie fakt że W8 również będzie posiadał własny Windows Store... a wiecie co to oznacza?;>

#241 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 01:22

Mnie najbardziej interesuje dlaczego zniknął z nazwy systemu Mac. Jakieś pomysły?

#242 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 01:25

Ja od zawsze mówiłem OSX;) IMO to kosmetyka, o wiele lepiej wygląda bez Mac. No i pojawiło się już na banerach zapowiadających Liona.

#243 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lutego 2012 - 01:25

@Acryl, może dlatego, że apple chce ujednolicić oba systemy? OS X, iOS 5. dojdą z iOS do X i będzie OSX i iOSX, tak myślę przynajmniej. Albo wstawią coś innego przed oba systemy np. Apple OSX, Apple iOSX - czas pokaże : )

#244 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 01:29

To nikogo nie obchodzi.

Tu nie chodzi o środowisko użytkowników ale o developerów. Ktoś musi pisać programy.

---------- Wpis dodano o 01:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:26 ----------

Ja od zawsze mówiłem OSX;) IMO to kosmetyka, o wiele lepiej wygląda bez Mac. No i pojawiło się już na banerach zapowiadających Liona.

Kosmetyka? Nie wierzę. Computers też wywalili z nazwy przez kosmetykę?

#245 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 01:29

@tmkszlc
a może po prostu po pewnym czasie OSX stanie się makowym odpowiednikiem iOS - bez kociej nazwy, jedynie z jakimś numerem (np. OSX 11) i będzie miał ten sam roczny cykl odświeżania (zresztą takie są plotki co do samego ML)

@Acryl
Po części również:) Ale głównie dlatego że przestali być firmą czysto komputerową. Przecież wprowadzili iPody, weszli w przemysł muzyczny (iTunes). No i przyznasz, "Apple" brzmi lepiej niż "Apple Computers".

#246 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 10:57

a dodali w tym Mountainie jakieś normalne Spaces a nie zepsutą kontrolę misjonarzy? Nie? To g... wart ten system będzie, tak samo jak zwykły Lion.

#247 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 lutego 2012 - 11:27

Slaj ja tam wolę współpracujące z gładzikiem misjonarze :P

#248 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 12:13

Wszystko powoli dąży do tego, że instalowanie aplikacji na osx będzie dozwolone tylko przez AppStore. Co mi się bardzo nie podoba.

Poza tym tak przeczytałem kilka artykułów o ML i filmików obejrzałem. I się tak zastanawiam czym on sobie zasłużył na miano nowego systemu. Bo równie dobrze zamiast 10.7.2 mogli wydać jako 10.8. Tyle samo istotnych zmian...

Na razie nie ma takiej opcji, bo wielu ważnych aplikacji nie ma w Mac App Store i nie będzie póki co, bo nie spełniają wymogów dopuszczenia do dystrybucji w MAS.

Dlaczego nazywają to nowym systemem? Bo może zmiany są głębsze niż tylko dodanie kilku nowych aplikacji na wzór iOS? Wydajesz osąd tylko po zapoznaniu się z Developer Preview, a premiera systemu będzie prawdopodobnie za pół roku :)

#249 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 322 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 13:25

Dla mnie póki co nieużywalne, bo nie ma XCode. Testowa 4.4 w devcentral to tylko ta durne okienkowe IDE, a nie instalator. A bez SVN i gcc nie mogę robić podstawowych rzeczy (bo sobie nie skompiluję narzędzi).

#250 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 25 lutego 2012 - 15:22

Nie lubię i nie mam Liona. I tez nie zamierzam wchodzić, na komputerach, w żaden z tych nowych systemów dla lamerów. Dla mnie systemy Apple skończyły się widać na Tygrysie i Snow Leopardzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych