Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 5 czy Android 4.0 - przegląd i porównanie najpopularniejszych systemów mobilnych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
236 odpowiedzi w tym temacie

#51 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 24 maja 2012 - 22:43

Plusy ios:
-stabilniejszy
-wszystkie programy śmigają (na note dużo tytułów gier nawet nie ma w markecie, zakupione nie wszystkie działają)

Plusy androida:
-możliwość kupienia telefonu z większym ekranem (3.5 cala mnie zmęczyło)
-Swype klawiatura wymiata
-dostęp do wszystkich katalogów z każdego programu (w końcu koniec zabawy z kopiowaniem przenoszeniem)
-flash śmiga bez zdalnych serwerów (na ics w note muli )
-działa nagrywanie rozmów

Wgraj od razu jakąś modyfikacje na tego Note'a - sam go miałem jeszcze przed oficjalnym ICS, wgraj jakiegoś Cyanogena, zobaczysz dopiero jak powinien Android działać.

#52 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 maja 2012 - 06:53

Mi wszystko śmiga ics mi nie potrzebny,

---------- Wpis dodano o 07:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:49 ----------

te plusy androida jak wymieniłeś to zależy jak dla kogo, a niektóre rzeczy można w iOS z AppStore sobie uzupełnić.

I niby co w appstore sobie możesz uzupełnić z tego co wymieniłem?

#53 Nexert

Nexert
  • 4 postów

Napisano 25 maja 2012 - 09:32

czy ktoś jest posiadaczem HTC one X po przesiadce z iPhone'a 4s lub owrotnie? Mój monster (HD2) niestety kopnął w kalendarz i mam teraz spory dylemat co do wyboru jednego z wymienionych telefonów . Oczywiste jest, że większość będzie za 4S bo to forum Apple-Userów, ale może spółeczność Apple'a będzie bardziej szczera ;). Mianowicie zawodowo zajmuję się grafiką komputerową i najważniejszy dla mnie jest właśnie ekran. Czy w htc jest on dobry? Dużo lepszy od iPhone'a? Znudziły mnie ciągłe zmienianie romów, żeby telefon chodził dobrze. Czy po wyjęciu z pudełka htc będzie działał tak jak powinien, czy trzeba doinstalowywać, modować bo coś nie działa, lub działa ale niepoprawnie? iPhone'a wiadomo, wyciągam z pudełka i mamy wszystko na swoim miejscu. Waży jest też dla mnie aparat. Oczywiście, że nie jest to lustrzanka, ale z tego co mi wiadomo, to w iPhone jest on dobry, a nawet bardzo dobry jeśli chodzi o zdjęcia jak i o video, bo w htc natomiast przy kręceniu filmów bardzo widoczne są lagi. Chciałbym jeszcze zapytać o jakość dźwięku za równo z głośnika telefonu jak i słuchawek. Czy są one dobrej jakości w porównaniu do iPhone? Jakie są wasze wrażenia po zakupie htc one x? Warto wydać tą kwotę właśnie w niego, czy lepiej wybrać iPhone'a (szczerze)? Bateria mi nie przeszkadza, i tak jestem praktycznie całymi dniami z dostępem do kontaktu.

#54 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 maja 2012 - 09:37

One X ma świetny ekran, ale krótko działa na baterii, jest plastikowy, ma kiepski system i nawet nie obsługuje iCloud ani iTunes. Tak, że lepiej poczekać na Nowego iPhona albo BlackBerry 10.

#55 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 maja 2012 - 09:40

czy ktoś jest posiadaczem HTC one X po przesiadce z iPhone'a 4s lub owrotnie?
Mój monster (HD2) niestety kopnął w kalendarz i mam teraz spory dylemat co do wyboru jednego z wymienionych telefonów .
Oczywiste jest, że większość będzie za 4S bo to forum Apple-Userów, ale może spółeczność Apple'a będzie bardziej szczera ;).

Mianowicie zawodowo zajmuję się grafiką komputerową i najważniejszy dla mnie jest właśnie ekran. Czy w htc jest on dobry? Dużo lepszy od iPhone'a?
Znudziły mnie ciągłe zmienianie romów, żeby telefon chodził dobrze. Czy po wyjęciu z pudełka htc będzie działał tak jak powinien, czy trzeba doinstalowywać, modować bo coś nie działa, lub działa ale niepoprawnie? iPhone'a wiadomo, wyciągam z pudełka i mamy wszystko na swoim miejscu.
Waży jest też dla mnie aparat. Oczywiście, że nie jest to lustrzanka, ale z tego co mi wiadomo, to w iPhone jest on dobry, a nawet bardzo dobry jeśli chodzi o zdjęcia jak i o video, bo w htc natomiast przy kręceniu filmów bardzo widoczne są lagi.
Chciałbym jeszcze zapytać o jakość dźwięku za równo z głośnika telefonu jak i słuchawek. Czy są one dobrej jakości w porównaniu do iPhone?

Jakie są wasze wrażenia po zakupie htc one x? Warto wydać tą kwotę właśnie w niego, czy lepiej wybrać iPhone'a (szczerze)?
Bateria mi nie przeszkadza, i tak jestem praktycznie całymi dniami z dostępem do kontaktu.

Ja bym odpuścił HTC. Miałem go i to jest jakiś żart, wypuścić telefon z tyloma wadami (żółte ekrany, szpary w obudowach, niespasowany digitizer z obudową...). Bateria skandaliczna (trzymała około 5-6h godzin ciężkiego użycia, z usb podczas ładowania i użytkowania zamiast rosnąć spadała, nie mówiąc już o bardzo długim czasie ładowania). W telefonie można tylko częściowo odblokować bootloader, na dodatek tracąc gwarancję mimo wcześniejszych zapewnień HTC, że ich telefony będą odblokowane fabrycznie. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że ten bootloader to konieczność, by wgrać customa. W innym przypadku cała nakładka sense 4.0 tak muli, że działa o wiele wolniej niż Gingerbread na Galaxy Note. No i na deser - ten telefon dzięki "tweakom" HTC nie posiada prawie kompletnie Multitaskingu. Zarządzanie pamięcią jest tak agresywne, że ubija prawie wszystkie procesy w tle po wyjściu z aplikacji.

Jednym zdaniem:

NIE, NIE POLECAM!

One X ma świetny ekran, ale krótko działa na baterii, jest plastikowy, ma kiepski system i nawet nie obsługuje iCloud ani iTunes.

Wszystko się zgadza. Dodam tylko, że ten plastik jest naprawdę świetny w dotyku.

#56 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 maja 2012 - 10:04

Przejsc z 4,3 cala na 3,5 to bedzie tragedia, ja przeszedlem z ip4 3,5 na note 5,3 i pomiesiacu uzywania note jak biore ip4 nie daje rady ekran jest 2x mniejszy

---------- Wpis dodano o 11:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:54 ----------

A one X tak jak reszte sprzętów nie ma problemu rozladować w 5h
a usb ma w najlepszym przypadku przy dobrym zasilaczu ma 0,5A trzeba by było ładować min 4h nie uzywając a uzywając logiczne ze sie nie naładuje,
do tego telefon jak sie przegrzewa ma zabezpieczenia i przestaje sie ładować .

#57 Nexert

Nexert
  • 4 postów

Napisano 25 maja 2012 - 10:12

Przejsc z 4,3 cala na 3,5 to bedzie tragedia

Właśnie tego się obawiam najbardziej.

To aż tak bardzo źle z nim jest? Byłem nastawiony na ten fonik, ale po takich opiniach zastanawiam się jeszcze nad nexusem, note i oczywiście ten 4S ciągle za mną chodzi :)

#58 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 maja 2012 - 10:13

Wszystko się zgadza. Dodam tylko, że ten plastik jest naprawdę świetny w dotyku.

Za to wygląda tandetnie jak na telefon w tej cenie.

#59 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 maja 2012 - 10:14

Przejsc z 4,3 cala na 3,5 to bedzie tragedia, ja przeszedlem z ip4 3,5 na note 5,3 i pomiesiacu uzywania note jak biore ip4 nie daje rady ekran jest 2x mniejszy

---------- Wpis dodano o 11:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:54 ----------

A one X tak jak reszte sprzętów nie ma problemu rozladować w 5h
a usb ma w najlepszym przypadku przy dobrym zasilaczu ma 0,5A trzeba by było ładować min 4h nie uzywając a uzywając logiczne ze sie nie naładuje,
do tego telefon jak sie przegrzewa ma zabezpieczenia i przestaje sie ładować .

Tak, ale przyznaj że średni czas na poziomie 2 czasami 2.5h użycia z włączonym ekranem to raczej słabizna

#60 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 maja 2012 - 10:21

Właśnie tego się obawiam najbardziej.

To aż tak bardzo źle z nim jest? Byłem nastawiony na ten fonik, ale po takich opiniach zastanawiam się jeszcze nad nexusem, note i oczywiście ten 4S ciągle za mną chodzi :)

Jak chcesz mocną baterię to popatrz na Motorolę Razr Maxx.

http://www.anandtech...18x-the-battery
http://blog.gsmarena...are-impressive/

#61 Nexert

Nexert
  • 4 postów

Napisano 25 maja 2012 - 10:23

Jak chcesz mocną baterię to popatrz na Motorolę Razr Maxx.

Tak jak pisałem wcześniej, dla mnie bateria nie jest na pierwszym miejscu. Jestem praktycznie cały czas przy dostępnych gniazdkach.
Czy jest ktoś posiadaczem może białego nexusa?

#62 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 maja 2012 - 10:59

One X ma świetny ekran, ale krótko działa na baterii, jest plastikowy, ma kiepski system i nawet nie obsługuje iCloud ani iTunes.

To że nie obsługuje to wina Apple. Dziwny argument, nawet nie argument a zwykłe pitolenie.

Dropbox lub Google Drive + Konto Google i tak lepiej się sprawują od iCloud. Brakuje tylko iTunes.

#63 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 maja 2012 - 11:25

Tak jak pisałem wcześniej, dla mnie bateria nie jest na pierwszym miejscu. Jestem praktycznie cały czas przy dostępnych gniazdkach.
Czy jest ktoś posiadaczem może białego nexusa?

Jestem posiadaczem czarnego Nexusa, ale chyba to nie problem, bo różnią się tylko sieciami (HSUPA+/LTE)

#64 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 maja 2012 - 11:37

Jestem posiadaczem czarnego Nexusa, ale chyba to nie problem, bo różnią się tylko sieciami (HSUPA+/LTE)

Bialy w wersji GSM tez jest przeciez ;) Wersja z LTE posiada za to 32GB pamieci wbudowanej.

#65 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 maja 2012 - 11:38

Bialy w wersji GSM tez jest przeciez ;) Wersja z LTE posiada za to 32GB pamieci wbudowanej.

A, no tak, pokręciło mi się. ;)

#66 Nexert

Nexert
  • 4 postów

Napisano 25 maja 2012 - 11:42

Czy potrafiłbyś wymienić plusy i minusy tego sprzętu? :)

#67 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 maja 2012 - 18:43

Tak, ale przyznaj że średni czas na poziomie 2 czasami 2.5h użycia z włączonym ekranem to raczej słabizna

2-2,5h to az nie mozliwe, moze bateria piardnieta ?

#68 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 maja 2012 - 02:02

To że nie obsługuje to wina Apple. Dziwny argument, nawet nie argument a zwykłe pitolenie.

Dropbox lub Google Drive + Konto Google i tak lepiej się sprawują od iCloud. Brakuje tylko iTunes.

Skoro nie działa to uważam to za wadę.

I nie interesuje mnie czyja to wina, bo i po co.

2-2,5h to az nie mozliwe, moze bateria piardnieta ?

Z włączonym GPS jak najbardziej realne, bo przy samym przeglądaniu internetu wytrzymuje 4 godziny.

#69 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 maja 2012 - 05:19

Niestety zarówno mi, jak i rzeszy użytkowników z xda, nie wytrzymywał 4h. Gps był wyłączony.

#70 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 27 maja 2012 - 07:37

Skoro nie działa to uważam to za wadę.

I nie interesuje mnie czyja to wina, bo i po co.

Z włączonym GPS jak najbardziej realne, bo przy samym przeglądaniu internetu wytrzymuje 4 godziny.

Równie dobrze do wad możesz doliczyć:

- Brak tylko jednego przycisku pod wyświetlaczem
- Brak nazwy iPhone
- Brak Siri
- Brak iOS
- Ekran nie jest w rozdzielczości 960x640 pix
- Brak białych słuchawek w komplecie
- Brak znaczka jabłka na obudowie
- Nie jest dostępny w Apple Store
- Nie można go kupić w iSpocie

Z takim podejściem to można przetargi państwowe ustawiać.

#71 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 maja 2012 - 09:28

Na tej zasadzie to wadą diesel'a jest to, ze nie pracuje na benzynie

#72 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 29 maja 2012 - 20:51

Plusy ios:
-stabilniejszy
-wszystkie programy śmigają (na note dużo tytułów gier nawet nie ma w markecie, zakupione nie wszystkie działają)

Plusy androida:
-możliwość kupienia telefonu z większym ekranem (3.5 cala mnie zmęczyło)
-Swype klawiatura wymiata
-dostęp do wszystkich katalogów z każdego programu (w końcu koniec zabawy z kopiowaniem przenoszeniem)
-flash śmiga bez zdalnych serwerów (na ics w note muli )
-działa nagrywanie rozmów
I niby co w appstore sobie możesz uzupełnić z tego co wymieniłem?

Nagrywanie rozmów jest, flash jak dla mnie nie potrzebne, niektórzy nie potrzebują, są przeglądarki które obsługują flash. Dostęp do katalogów iFile czy jakieś inne File Explorery. Swype jest ale chyba sms się nie wyśle sam nie wiem ewentualnie Cydia i po problemie. A co do ekranu to przesiadka z dużo większego jak np. Note do iP4s to żaden problem, lepiej mi się obsługuje mniejszy ekran tym bardziej ten 3,5cala który jest wystarczający i mieści się wszędzie a pozatym iOS jest tak dobrze zoptymalizowany że nie jest potrzebny większy ekran, te 4cale które mają być w iP5 to jeszcze się mieści w swojej skali. Oczywiście to jest moje zdanie.

#73 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 maja 2012 - 21:45

No widzisz. Jak bym dużo dała za Samsunga Galaxy S II z iOSem na pokładzie. Telefon technologiczne i cenowo idealny - ale ja androida nie chce.

#74 deadswine

deadswine
  • 29 postów

Napisano 30 maja 2012 - 00:31

No widzisz.

Jak bym dużo dała za Samsunga Galaxy S II z iOSem na pokładzie.
Telefon technologiczne i cenowo idealny - ale ja androida nie chce.

Czyli oddałabyś wszystko to w czym telefon z androidem jest lepszy? Tak naprawdę na obecną chwilę ios jest tak strasznie zacofanym systemem że szkoda gadać!

-developer iOs/Android

#75 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maja 2012 - 08:23

Przyzwyczajeń nie zmienisz...Tak łatwo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych