Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 5 czy Android 4.0 - przegląd i porównanie najpopularniejszych systemów mobilnych

• Please log in to reply
236 replies to this topic

#201 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 08 October 2012 - 16:12

Rozumiem aktualizacje krytyczne, ale wymuszanie na mnie instalacji całkiem nowego systemu nie rozumiem.

W którym miejscu Apple zmusiło Cię do aktualizacji?
Nawet jeśli sama aktualizacja się pobrała (choć to dziwne, ale nie jestem na bank pewien że tak nie jest więc nie będę się spierał) to nie wyskoczył Ci przecież wielki pop up nie do zamknięcia wymuszający update.

Aktualizacje nie są przymusowe, nawet jeśli zawierają poprawki krytyczne.

#202 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 08 October 2012 - 16:17

A słyszał kolega o czymś takim jak CyanogenMod? I innych podobnych projektach jak choćby AOKP? Nawet takie low endowe modele typu Galaxy Spica można zaktualizować do wersji 4.0.

Owszem, tylko że CyanogenMod 9 wyszedł dopiero 9 miesięcy po premierze Androida 4.0 na Galaxy Nexusie więc to nie jest rozwiązanie problemu. Szczególnie że powoduje utratę gwarancji na telefon.

Po za tym jest jeszcze jedna kwestia - jak kupuje telefon za 500zł, to mam świadomość, że nie jest to sprzęt do zadań specjalnych i nie będzie długo wspierany. Tu chodzi o świadomy wybór, a nie o łykanie wszystkiego co podadzą jak pelikan.

99% konsumentów nie ma tej świadomości i w sumie nie muszi jej mieć. Trudno się potem dziwić, że są rozczarowani polityką aktualizacji Androida.

#203 stupidoo

stupidoo
  • 166 posts

Posted 08 October 2012 - 16:21

seeadv - wróć i przeczytaj dokładnie wszystko co pisałem bo to co mi odpisujesz jest bez sensu. Przeczytaj wszystko jeszcze raz ze zrozumieniem. Co mnie zmusiło, a no to że pobrało się samo, to mnie zmusiło, bez JB nieszło tego usunąć, WIĘĆ TO MNIE ZMUSIŁO BO NIE LUBIĘ MIEĆ SMIECI, wolałem mieć nowy nic stary ze śmieciami które będą wisieć i usunąć się nie dadzą. Więc w takim sensie mnie zmusili, jak komuś to nie przeszkadza to nie musi, ja musiałem bo nie mogłem z tym wytrzymać ze coś mi miejsce zabrało, a dokładnie wiszący i czekający nowy system na aktyualizacje, którego nie chciałem mieć ani zaintalowanego ani sciagniętego. PROSTE.

#204 SIII_is_better

SIII_is_better
  • 3 posts

Posted 08 October 2012 - 18:30

Owszem, tylko że CyanogenMod 9 wyszedł dopiero 9 miesięcy po premierze Androida 4.0 na Galaxy Nexusie więc to nie jest rozwiązanie problemu. Szczególnie że powoduje utratę gwarancji na telefon.

Ale wyszedł. Po za tym mowa o oficjalnej i stabilnej wersji. Źródła można było sobie skompilować i wrzucić na telefon o wiele, wiele wcześniej.

99% konsumentów nie ma tej świadomości i w sumie nie muszi jej mieć. Trudno się potem dziwić, że są rozczarowani polityką aktualizacji Androida.

To niech potem ten konsument nie psioczy na producenta systemu, tylko na siebie. Bo jak robi się nieprzemyślany zakup to potem są takie kwiatki. Ani Google, ani producenci telefonów nie są tu niczemu winni.

#205 bohen25

bohen25
  • 127 posts
  • SkądToruń

Posted 08 October 2012 - 19:37

Rozważam jeszcze SonyEricsson Xperia T albo V jak wyjdzie. Google Nexus 2 bardzo dobrze się zapowiada, wiadomo już kiedy będzie premiera? Przed chwilą rozmawiałem z konsultantem TMobile- z dostępnością ip5 DRAMAT.

#206 Olivia

Olivia
  • 716 posts
  • SkądKraków

Posted 08 October 2012 - 22:28

iPhone 5 tak naprawdę będzie dopiero można kupić w listopadzie.

#207 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 09 October 2012 - 12:59

Ale wyszedł. Po za tym mowa o oficjalnej i stabilnej wersji. Źródła można było sobie skompilować i wrzucić na telefon o wiele, wiele wcześniej.

Tak czy siak nie jest to pełnowartościowa aktualizacja. I na pewno nie dla zwykłego użytkownika.

To niech potem ten konsument nie psioczy na producenta systemu, tylko na siebie. Bo jak robi się nieprzemyślany zakup to potem są takie kwiatki. Ani Google, ani producenci telefonów nie są tu niczemu winni.

W praktyce jest odwrotnie, bo konsument z definicji jest laikiem. To producent odpowiada za swoje produkty i ich niedopracowanie.

Rozważam jeszcze SonyEricsson Xperia T albo V jak wyjdzie.

Oba kiepskie.

Google Nexus 2 bardzo dobrze się zapowiada, wiadomo już kiedy będzie premiera?

Ponoć 30 października, ale w sumie LG Nexus jest plastikowy i dość brzydki. HTC Nexus niewiele lepszy.

Przed chwilą rozmawiałem z konsultantem TMobile- z dostępnością ip5 DRAMAT.

W Orange zamówienia z dzisiaj mają termin dostawy na czwartek.

iPhone 5 tak naprawdę będzie dopiero można kupić w listopadzie.

No nie do końca.

#208 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 09 October 2012 - 13:09

konsument z definicji jest laikiem a producent odpowiada za swoje produkty.

Wow, poważnie? To patrząc na zachowania Apple chyba nie. Bo od kilku lat Apple ma w zwyczaju jedynie udowadniać, że "tak musi być, to normalne".
Resztę pozostawie bez komentarzy, bo jak ktos udowadnia, że g..ny plastik jest g..em, pomimo, że lepiej funkcjonuje jako "amejzing" rysująca się i odpryskująca z farby obudowa super iP5, to nie mam więcej pytań.
Czytając czasem te na siłę udowadniające wyższość iP nad GSIII teorię, obawiam się, czy poza iP5 istnieją jeszcze jakieś telefony godne zauważenia i używania.
Tak na marginesie baterii, te "rewelacje" już widać po komentarzach mn. na Forum MyA, gdzie uzytkownicy są rozczarowani długością pracy na baterii "nowego" urządzenia Apple.
Nie wspomne o tym, że Apple zachęca do zakupu iPhone 5, bo "iPhone 5 obsługuje więcej sieci na całym świecie."
Ciekawe, bo czytając opinie uzytkowników:

Kolejny problem to sieć WIFI, która zanika jak tylko pogorszy się jakość sygnału . Czasami telefon łączy się z nią automatycznie po kilku sekundach a czasami wymaga to ponownego wyszukania sieci i połączenia ręcznego.

Zastanawiam się, czy oby na pewno "amejzing" ma jeszcze coś, co da się obronić samo w sobie.
Jesli ktoś chce, to nawet do torby kangura wciśnie słonia, ale nikt nie jest na tyle głupi, by uwierzyć, że ten słoń jest dzieckiem kangurzycy.
ale jak widać niektórzy mają w zwyczaju pomimo faktów, wciskanie właśnie takiego kitu.

#209 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 09 October 2012 - 15:59

Wow, poważnie? To patrząc na zachowania Apple chyba nie. Bo od kilku lat Apple ma w zwyczaju jedynie udowadniać, że "tak musi być, to normalne".
Resztę pozostawie bez komentarzy, bo jak ktos udowadnia, że g..ny plastik jest g..em, pomimo, że lepiej funkcjonuje jako "amejzing" rysująca się i odpryskująca z farby obudowa super iP5, to nie mam więcej pytań.
Czytając czasem te na siłę udowadniające wyższość iP nad GSIII teorię, obawiam się, czy poza iP5 istnieją jeszcze jakieś telefony godne zauważenia i używania.

Parę się znajdzie: LG Optimus G, Motorola Razr HD Maxx, Nokia Lumia 920, świetnie zapowiadają się BlackBerry London i Aristo.
Problem w tym, ze wszystkie mimo swoich zalet maja więcej niedoróbek od iPhona 5.

Tak na marginesie baterii, te "rewelacje" już widać po komentarzach mn. na Forum MyA, gdzie uzytkownicy są rozczarowani długością pracy na baterii "nowego" urządzenia Apple.
Nie wspomne o tym, że Apple zachęca do zakupu iPhone 5, bo "iPhone 5 obsługuje więcej sieci na całym świecie."
Ciekawe, bo czytając opinie uzytkowników:
Zastanawiam się, czy oby na pewno "amejzing" ma jeszcze coś, co da się obronić samo w sobie.
Jesli ktoś chce, to nawet do torby kangura wciśnie słonia, ale nikt nie jest na tyle głupi, by uwierzyć, że ten słoń jest dzieckiem kangurzycy.
ale jak widać niektórzy mają w zwyczaju pomimo faktów, wciskanie właśnie takiego kitu.

Kiepski przykład, bo większość telefonów z Androidem ma problemy z gubieniem sygnału przy "niewłaściwym" trzymaniu.
Z Galaxy S III, One X i Razr HD na czele.

#210 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 09 October 2012 - 16:24

Przykład każdy w tym przypadku dobry z jednego powodu. Apple jak żadna inna firma na świecie plecie bzdury o tym, że jej produkty sa najlepsze, niesamowite, jedyne w swoim rodzaju...lub jak kto woli, uzywa nader często slogan "amejzing". W takim kontekście i w takim znaczeniu jak robi to Apple nikt tego nie robi. Motto dla iPhone 5 : " to najlepsze ( w rozumieniu słuchawka iPhone 5), co mogło spotkać iPhone ( w rozumieniu rodzina produktu, kontynuacja linii produktu)" Jakoś rzeczywistość pokazuje zgoła cos innego, dodatkowo...zbyt dużo i na siłę, przy tym pisząc o wpadkach, błędach i niedociągnięciach tego produktu ( sprzęt + system ) wręcz niektórzy uważaja "ale nic sie nie stało, inni też, lub podobnie mają". Płacę za produkt kwotę X, nie wydaję pieniędzy wmawiając sobie, że "inni też tak mają", bo wsytępuja wady .A jesli mam świadomość, że to tylko zwykły przedmiot codziennego uzytku, z wadami i to dosyć widocznymi i poważnym, nie może ani producent, ani nikt inny wciskać ciemnogrodu, że mamy produkt na miarę "najlepszego produktu na rynku", lub produkt wart nazywania go określeniem "amejzing". Tak iPhone jest ciekawą słuchawką, ma jednak sporo wad wystepujących już od samego początku, że raczej możemy o nim pisac w kategoriach "nowy iPhone 5", a nie najlpesza słuchawka, to po 1. Po drugie, by trzymac się tematu, iOS został w miejscu i to całkiem mocno w stosunku do Android'a. Praktycznie bije od niego wtórność, oklepany i niezmieniony system, który zmusza nas raczej do przyjęcia stanowiska "ok, znam - nie ma nic nowego", niż piania z zachwytu. Więc może w tych kategoriach, jako kontynuacji i to do tego oklepanej z wadami, iPhone powinien byc traktowany na rynku?

#211 bohen25

bohen25
  • 127 posts
  • SkądToruń

Posted 09 October 2012 - 16:26

LG Optimus G będzie lepszy niż Nexus 2 i Sgs3?

#212 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 October 2012 - 00:25

LG Optimus G będzie lepszy niż Nexus 2 i Sgs3?

Jest lepiej wykonany i znacznie wydajniejszy, bo ma Snapdragona S4 Pro i grafikę Adrena 320.

Z drugiej strony Samsung Galaxy Nexus 2, LG Nexus i pozostałe od HTC, Motoroli oraz Sony jako pierwsze dostaną Androida 4.2 Key Lime Pie.

#213 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 October 2012 - 23:51

Jak na razie plotki o innych Nexusach niz od LG milkną, wiec ja bym nie ryzykowal rzucaniem takich tekstow.

#214 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 October 2012 - 12:17

Poczekamy zobaczymy, w praktyce niczym nie ryzykuję.

#215 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 16 October 2012 - 05:47

LG Optimus G będzie lepszy niż Nexus 2 i Sgs3? - lepszy to pojęcie względne. Nexus 2 - nie słyszałem o takim telefonie.

Podobno Nexus na bazie optimusa g ma mieć 8gb pamięci wewn. bez slotu na karty pam.

I jeszcze tutaj mało foto:

Dołączona grafika

Co do systemów, przydałoby się porównanie iOS6 vs JB, bo JB już jest dużo szybsze niż ICS.

#216 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2012 - 09:41

I jeszcze tutaj mało foto:

Dość tandetny ten Nexus wyszedł.

Co do systemów, przydałoby się porównanie iOS6 vs JB, bo JB już jest dużo szybsze niż ICS.

Porównań jest wiele na sieci i we wszystkich piszą, że JB nadal laguje, a Google Music, Books, Movies nadal u nas nie działa.

#217 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 October 2012 - 11:55

Tak samo laguje jak iOS. Trzeba sie naprawde postarać by do tego doprowadzić.

#218 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 October 2012 - 12:25

dokładnie, mam nieoficjalne JB na jakimś kernelu napisanym przez amatora w domowym zaciszu i śmiga jak szalone. Sorry memory ale lagi w androidzie to już żaden argument przeciwko androidowi.

Dość tandetny ten Nexus wyszedł.

Porównań jest wiele na sieci i we wszystkich piszą, że JB nadal laguje, a Google Music, Books, Movies nadal u nas nie działa.

Swoją drogą jak iPhone był plastikowy to był taki "och ach...." ale inne telefony już są beee. To samo można powiedzieć o usługach apple, długo ich nie było w polsce i każdy jakoś sobie radził i narzekania wielkiego nie było, teraz to już megaogromny argument przeciwko google bo nie wszystkie serwisy działają w polsce. Pfffff!

#219 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2012 - 12:33

Tak samo laguje jak iOS. Trzeba sie naprawde postarać by do tego doprowadzić.

W praktyce najnowszy Galaxy Note 2 się przycina już na pulpicie, a iPhone 5 nie.

dokładnie, mam nieoficjalne JB na jakimś kernelu napisanym przez amatora w domowym zaciszu i śmiga jak szalone. Sorry memory ale lagi w androidzie to już żaden argument przeciwko androidowi.

Czyli argument o braku wsparcia i aktualizacji też jest nadal aktualny.

Swoją drogą jak iPhone był plastikowy to był taki "och ach...." ale inne telefony już są beee. To samo można powiedzieć o usługach apple, długo ich nie było w polsce i każdy jakoś sobie radził i narzekania wielkiego nie było, teraz to już megaogromny argument przeciwko google bo nie wszystkie serwisy działają w polsce. Pfffff!

Co było a nie jest nie pisze się w rejestr, na dzień dzisiejszy iTunes u nas działa włącznie z Match.

#220 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 October 2012 - 12:34

Bzdura, bo Galaxy Note 2 sie przycina a iPhone 5 nie.

Bo ma TouchWiza. Duh?!

#221 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 October 2012 - 12:43

W praktyce najnowszy Galaxy Note 2 się przycina już na pulpicie, a iPhone 5 nie.

Czyli argument o braku wsparcia i aktualizacji też jest nadal aktualny.

Co było a nie jest nie pisze się w rejestr, na dzień dzisiejszy iTunes u nas działa włącznie z Match.

TouchWiz się przycina bo jest ciężki, porównaj jakikolwiek AOSP z iOS to wtedy zobaczysz na co stać system. Mój jednordzeniowy DHD się nie przycina nawe na nowych gierkach, więc ciężko mi uwierzyć że taki potwór jak Note2 przycina na pulpicie.
Mój telefon to Desire HD, obecnie ponad dwuletni telefon który nie dostał update. To nie wina ani google ani androida tylko HTC. Jak widać system działa bez zarzutu. Ciekawe czy ty będziesz mógł uruchomić iOS 8 na swoim 3gs?
Co to za bzdura z tym rejestrem? Jak u apple nie działało to było cicho bo nikt tego nie ma, nagle jak apple coś ma czego inni nie mają /jescze/ to już wielki argument. Sorry ale wieje od ciebie fanbojem z baaardzo subiektywnym podejściem.

#222 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2012 - 12:49

Bo ma TouchWiza. Duh?!

TouchWiz się przycina bo jest ciężki, porównaj jakikolwiek AOSP z iOS to wtedy zobaczysz na co stać system.

Realia są takie, że 99% telefonów z Androidem ma jakąś nakładkę.

Ciekawe czy ty będziesz mógł uruchomić iOS 8 na swoim 3gs?

Na 5 raczej na pewno.

Co to za bzdura z tym rejestrem? Jak u apple nie działało to było cicho bo nikt tego nie ma, nagle jak apple coś ma czego inni nie mają /jescze/ to już wielki argument. Sorry ale wieje od ciebie fanbojem z baaardzo subiektywnym podejściem.

To nie bzdura tylko stan faktyczny, zresztą trafiłeś kulą w płot bo do czasu uruchomienia u nas iTunes uważałem iPhona za niepełnowartościowego dla polskich klientów.

#223 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 October 2012 - 12:55

której można się pozbyć w prosty sposób :D Równie dobrze można powiedzieć że "Realia są takie że każdy iPhone jest taki sam."

#224 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 October 2012 - 12:59

Realia są takie, że 99% telefonów z Androidem ma jakąś nakładkę.

Czyli z prostego matematycznego rachunku wychodzi na to, że tylko Nexus jest godny porównań z iPhone.

#225 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2012 - 12:59

której można się pozbyć w prosty sposób :D Równie dobrze można powiedzieć że "Realia są takie że każdy iPhone jest taki sam."

Można, tylko że wtedy to już nie będzie to co zaoferował producent.

Czyli z prostego matematycznego rachunku wychodzi na to, że tylko Nexus jest godny porównań z iPhone.

Nie do końca, bo nawet Nexus 4 ma tandetną plastikową obudowę, niezbyt jesny i mało ostry ekran, raptem 8 GB na dane, niedziałające u nas usługi Google itd.

Już ciekawiej zapowiada się Sony Nexus X.

Dużo poważniejszą alternatywą dla iPhona 5 będą telefony z Windows Phone 8.
Szczególnie gdy ktoś ma komputer z Windowsem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users