Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 5 czy Android 4.0 - przegląd i porównanie najpopularniejszych systemów mobilnych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
236 odpowiedzi w tym temacie

#176 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 października 2012 - 10:36

Ty mi mówisz, że SIII działa krótko na baterii? Chyba go nie używałeś, tak sądze.

Używałem, wytrzymuje połowę tego co Motorola Razr Maxx.

Tu pasz potwierdzenie:
Dołączona grafikaDołączona grafika
Samsung I9300 Galaxy S III Jelly Bean battery life test concludes, see how it did - GSMArena Blog
Motorola RAZR MAXX battery life test is complete, the impressive results are inside - GSMArena Blog
Apple iPhone 5 battery test is complete, find the results inside - GSMArena Blog

#177 igo2u

igo2u
  • 120 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:42

jedno jest pewne na S3 są mapy z navi, w dodatku po upgrde do 4.1 telefon zaczął przypominać płynnością ios-a, gdyby nie ten plastik i wielkość patelni to byłby całkiem dobry smartfon.

#178 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 października 2012 - 10:45

jedno jest pewne na S3 są mapy z navi

Na inne telefony też są, nawet lepsze bo pracujące offline Mapy Nokii czy AutoMapa.

#179 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 października 2012 - 11:06

Dla mnie (opinia subiektywna) właśnie te wyświetlacz i plastikowa obudowa są świetne. Zarysują mi się plecy? Nie ma sprawy, zmieniam. A bateria jest wymienna i trzyma mi naprawdę dwa dni. Po 2 latach chodzenia z ładowarką w torebce możliwość wymiany baterii jest dla mnie bardzo ważna. Ale to tylko moja subiektywna ocena. Innym się ip5 spodoba. Mnie niestety po 5 minutach zabawy całkowicie do siebie zraził.

#180 MisterS

MisterS
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2012 - 11:20

Zgadzam się z tym co pisze Olivia. Klapka jak klapka jak się porysuje to zmienię. Dla mnie to ważne bo nie lubię nosić telefonu w żadnym pogrubiającym etui. Dodam że po prawie 3 miesiącach normalnego użytkowania galaxy s3 moja klapka (mam wersję białą) wcale nie wygląda źle. Jasne posiada ryski widoczne pod światło, ale patrząc normalnie z normalnej odległości nic nie widać. Wymienna bateria to też dla mnie na +. Mimo wszystko smartfona mam po to by go używać a nie podziwiać. Nie twierdzę że samsung nie mógł się bardziej popisać w kwestii doboru materiałów (jak np w wave) ale nie będę go za to besztać bo jak napisałem smartfon jest dla mnie narzędziem codziennej pracy a nie dziełem sztuki z którym mam się obchodzić jak z jajkiem i płakać nad każdą ryską. Cały czas myślę nad kupnem ip5 ale skutecznie odstrasza mnie mały ekran (często wykorzystuję S3 do przeglądania internetu) oraz sam iOS (windows a szczególnie linux przyzwyczaiły mnie do tego że to ja mam władzę nad systemem a nie on nade mną). W kwestii wyboru jednego z tych urządzeń głównym argumentem będą specyficzne wymagania użytkownika. Dla was, posiadaczy ip ekran 3,5"/4" to wystarczająco a s3 to patelnia, dla mnie 4,8" to wystarczająco a ip to mikrus (w nowym ip dodatkowo razi mnie w oczy ekran a konkretniej jego proporcje [to tak na podstawie 5min zabawy z iSpocie]).

#181 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2012 - 11:24

Proporcje sa takie same, 16:9.

#182 MisterS

MisterS
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2012 - 11:28

Takie same jak w czym? Bo chyba nie w IP4/4s bo jak można zachować proporcje wydłużając ekran? Ekran wydawał mi się nienaturalnie długi. Dlatego pierwsze wrażenie z nim związane było raczej negatywne (w przeciwieństwie do 4s którego miałem w tym czasie w drugim ręku). Być może to wina że krótko bawiłem się ip5 lub zbyt mocno przyzwyczaiłem się do ekranu z S3. Tak czy inaczej wrażenie było raczej negatywne jak dla mnie.

#183 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2012 - 12:42

Takie same jak w S3, do ktorego sie przyzwyczailes.

#184 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 października 2012 - 14:00

Dla mnie (opinia subiektywna) właśnie te wyświetlacz i plastikowa obudowa są świetne.

Porównaj na słońcu do ekranów iPhona 5, LG Swift 4X HD albo Nokii Lumia 920 to zmienisz zdanie ;)

#185 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 października 2012 - 14:14

No przyznam - nie miałam okazji. Ale po przejściu z 3GS i tak jest dla mnie lepiej niż było...

#186 MisterS

MisterS
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2012 - 15:27

Nie przesadzajmy, ekran S3 w słońcu nie jest wcale tragiczny, ja tam na niego nie narzekałem. Nie da się zadowolić wszystkich, amoledy mają swoje wady i zalety tak samo jak IPS.

#187 bohen25

bohen25
  • 127 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 października 2012 - 20:15

Czekam i czekam i już chyba mam dosyć czekania na ip5, problemy z dostawami mnie już dobiły, co innego polecacie na andku s3? Dobija mnie już ta cała chora sytuacja. Jak nie kupię S3 to chyba poczekam na Lumię 920.

#188 MisterS

MisterS
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2012 - 20:22

Jeśli chodzi o androidy to w czołówce jest właśnie S3 i HTC One X jednak jak dla mnie on posiada kilka irytujących błędów w sofcie chodzi mi głównie o problem z dodatkowym wirtualnym przyciskiem w aplikacjach niedostosowanych do ICS. Jest na to patch ale nie wiem czy da radę go zaaplikować bez odblokowywania bootloadera.

#189 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2012 - 21:35

Co to za aplikacje? Ich producenci musza naprawde byc leniwi.

#190 MisterS

MisterS
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 października 2012 - 05:03

Bywają takie chodź ja z reguły na takie nie trafiam. Używam raczej takich których developerzy są aktywni. Co nie zmienia faktu że takie aplikacje-śmieci istnieją i można się na nie nadziać.

#191 SIII_is_better

SIII_is_better
  • 3 postów

Napisano 08 października 2012 - 08:37

W AppStore który przecież jest nieustannie strzeżony, tez było można nadziać się na śmieci :)

Co jak co, ale to muszę skomentować:

Niewątpliwie fragmentacja jest bolączką dla Google, cierpią na tym developerzy aplikacji, a w prostej linii klienci, którzy otrzymują słabo zoptymalizowane programy lub zatrzymują się na starym oprogramowaniu z błędami.

Androida używam od trzech lat na równi z iOSem (prywatnie mam samsunga z Andkiem - kolejno S, SII, SIII, z firmy mam iPhone'a4s) i jakoś sobie nie przypominam jakiś większych problemów z aplikacjami. Po za tym jak juz wspominasz o programach i sofcie z błędami od Google, to wspomnij także o tym, że apple również zaliczyło sporo wpadek, i to nawet w kwestii bezpieczeństwa.

Apple rozwiązało ten problem już na początku, zamykając system i wypuszczając jeden model urządzenia na rok, trzymając się dość podobnej konstrukcji, unowocześniając jedynie poszczególne elementy. Dzięki temu, system nigdy nie miał, ani nie powinien mieć problemów z płynnością i stabilnością pracy a aplikacje, są skrojone idealnie pod rozdzielczość i podzespoły.

I ograniczenie możliwości wyboru do kilku urządzeń o ograniczonych parametrach nazywasz rozwiązaniem problemu? Litości. Jeśli tylko dzwonie i sprawdzam pocztę, to na co mi telefon z x megowym aparatem, pamięcią XX GB i innymi zbędnymi pierdołami za xxxx zł? Czy nie lepiej kupić wtedy urządzenie za pięć razy mniej które w pełni wykorzystam? Ja tu widzę plus dla Google, bo urządzenia z ich systemem cechuje różnorodność, mogę wybrać to co mi się podoba i za ile mi się podoba.

#192 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 października 2012 - 10:00

Ale ostatnimi czasy, po odejściu Jobsa App Store też niestety poziom obniżyło. Coraz więcej syfów potrafiłam mieć na telefonie. Jak kupiłam pierwszego iPoda to darmowe aplikacje były sensowne. Teraz już jest z tym coraz gorzej. Choć przyznaje - przez to nauczyłam się kupować aplikacje w wersji Pro jak są tylko w rozsądnej cenie ... Nie wiem jak Wy oceniacie zmianę ale od iOS 6 aplikacja App Store jest już tak samo beznadziejna jak Market. Jedynym plusem na korzyść Androida jest możliwość kupowania przez przeglądarkę. Do iTunesa musiałam mieć wirtualnego XP (siedzę na Debianie) żeby móc wygodnie kupować aplikacje.

#193 MisterS

MisterS
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 października 2012 - 10:38

Jako że ciągle rozważam zakup IP5 oraz zmianę galaxy taba na ipada chciałem zapytać o kilka rzeczy związanych z użytkowaniem iOS. - czy da radę na ipada szybko wrzucić film z komputera bez żadnej konwersji itp? - czy icloud w miarę przyzwoicie współpracuje z windows 7? - czy safari na iphone/ipadzie potrafi skalować strony i zawijać wiersze? - czy da radę bezproblemowo zapisać oraz wysłać w wiadomości email każdy rodzaj pliku tzn graficzne, pdf, doc itp?

#194 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 października 2012 - 12:54

Czekam i czekam i już chyba mam dosyć czekania na ip5, problemy z dostawami mnie już dobiły, co innego polecacie na andku s3? Dobija mnie już ta cała chora sytuacja. Jak nie kupię S3 to chyba poczekam na Lumię 920.

Zamiast S3 to już lepiej poczekaj na nowego Google Nexusa z Androidem 4.2 Key Lime Pie.

Poza Lumią 920 ciekawie zapowiada się też BlackBerry London z BBOS 10, ale będzie dopiero w styczniu przyszłego roku.

I ograniczenie możliwości wyboru do kilku urządzeń o ograniczonych parametrach nazywasz rozwiązaniem problemu? Litości. Jeśli tylko dzwonie i sprawdzam pocztę, to na co mi telefon z x megowym aparatem, pamięcią XX GB i innymi zbędnymi pierdołami za xxxx zł? Czy nie lepiej kupić wtedy urządzenie za pięć razy mniej które w pełni wykorzystam? Ja tu widzę plus dla Google, bo urządzenia z ich systemem cechuje różnorodność, mogę wybrać to co mi się podoba i za ile mi się podoba.

Tylko potem nie narzekaj na brak aktualizacji, co czyni większość użytkowników low endowych telefonów z Androidem.

#195 SIII_is_better

SIII_is_better
  • 3 postów

Napisano 08 października 2012 - 13:47

Tylko potem nie narzekaj na brak aktualizacji, co czyni większość użytkowników low endowych telefonów z Androidem.

A słyszał kolega o czymś takim jak CyanogenMod? I innych podobnych projektach jak choćby AOKP? Nawet takie low endowe modele typu Galaxy Spica można zaktualizować do wersji 4.0. Po za tym jest jeszcze jedna kwestia - jak kupuje telefon za 500zł, to mam świadomość, że nie jest to sprzęt do zadań specjalnych i nie będzie długo wspierany. Tu chodzi o świadomy wybór, a nie o łykanie wszystkiego co podadzą jak pelikan.

#196 stupidoo

stupidoo
  • 166 postów

Napisano 08 października 2012 - 14:48

Ja na to patrze z innej strony, brak aktualizacji nie jest taki zły, mnie osobiście wnerwiła aktualizacja z ios 5 na 6. Tak wiem mogłem nie aktualizować, tyle że ściągnęło się to samo w tle i zeżarło około 2 GB, więc to mnie jeszcze bardziej denerwowało no i zaktualizowałem, cofnąć się nie mogę i ewentualnie zablokować te automatycznie ściąganie, więc gdybym nie miał możliwości instalacji ios6 to bym był bardziej szczęśliwy niż z możliwością. Tyle w temacie aktualizacji. Rozumiem aktualizacje krytyczne, ale wymuszanie na mnie instalacji całkiem nowego systemu nie rozumiem.

#197 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 08 października 2012 - 15:19

Jakie automatyczne aktualizacje? Samo się nie ściągnęło, bo musiałeś zaakceptować aktualizację, więc za przeproszeniem "nie p..rz pan głupot".

#198 stupidoo

stupidoo
  • 166 postów

Napisano 08 października 2012 - 15:45

Ściągnęła się i czekała na akceptację. Potem zainstalowało się migiem i już nic nie ściągało. Tak to działa. Prawdopodobnie jak jesteś podpięty pod ładowarkę i w zasięgu wifi, wtedy sciąga i czeka aż zainstalujesz. Sam nie pieprz pan głupot, bo wiem jak było.

#199 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 08 października 2012 - 16:06

Ściągnęła się i czekała na akceptację. Potem zainstalowało się migiem i już nic nie ściągało. Tak to działa.

No to sama się zaktualizowała skoro czekała na akceptację??
Zaktualizowałeś na własne życzenie do iOS 6 i teraz płaczesz, że się zaktualizowało samo..

Aktualizacja zaczyna się pobierać dopiero jak ją zaakceptujesz.
Tak to wygląda: How to Use Over-the-Air (OTA) Software Update on iOS

#200 stupidoo

stupidoo
  • 166 postów

Napisano 08 października 2012 - 16:09

Nigdzie nie pisałem że się sama zaktualizowała, tylko że się pobrała, czytaj uważnie. Nie płacze, tak zaktualizowałem bo mnie wnerwiało że miejsce zniknęło, więc wolałem zaktualizować. Linków mi nie pokazuj bo wiem dokładnie jak było. Pobrała się sama. Jakby było tak jak mówisz to miejsce by mi nie zniknęlo i po zaakceptowaniu zaczęło by pobierać, a tak nie było bo już była pobrana, a po zaakceptowaniu jej od razu zaczęło się instalować i nic już nie pobierało bo było pobrane, jakby wtedy zaczęło dopiero pobierać to bym te 700 mb widział jak pobiera na moim łączu, a była od razu instalacja po zaakceptowaniu. Więc pobrało w tle i rozpakowało bo mi zniknęło około 2GB. Wcześniej jeszcze sprawdziłęm czy jest aktualizacja, może wtedy zaczęło pobierać, ale było to przed akceptacją, wiem dokładnie bo instalować tego nie chciałem, dopiero zniknięcie miejsca doprowadziło że ją zainstalowałem. I przeczytaj to parę razy zanim odpowiedz bo mnie zaczyna wnerwiać wmawianie mi czegoś czego nie piszę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych