Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lekceważenie Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
458 odpowiedzi w tym temacie

#201 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 18:40

*- OK, OK mówili też o iPhonie, ale iPhone to nie jedyny dobry produkt firmy Apple... A zresztą co nowego będzie w Microsofcie od razu wszyscy w naszej kochanej TVP1 gadają...

iPhone dobrym produktem ? Jak dla mnie dobrze wyreklamowanym i troszkę zamieszania wokół niego, nic więcej.

#202 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 12 sierpnia 2009 - 18:47

mogłeś już sobie darować kolejne wszczynanie dyskusji nt. iPhone i jego "prawdziwym obliczu" ;) powiedziałeś troche w stylu jak Ci przytoczeni w pierwszym poście ludzie narzekający na maki..

#203 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 18:55

Z tą różnicą że ja nie mam zamiaru narzekać, iPhone jest świetny w tym co ma, i to bez żadnych wątpliwości, ale czy jest dobrym produktem za 3000zł to już inna kwestia :)

#204 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 12 sierpnia 2009 - 18:59

iPhone dobrym produktem ? Jak dla mnie dobrze wyreklamowanym i troszkę zamieszania wokół niego, nic więcej.

tu inaczej to ujałeś ;)
trafniej by było - "przecenionym produktem" w dosłownym tego słowa znaczeniu (jeśli już narzekać na cenę)

#205 appk79

appk79
  • 9 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 19:50

Czytam ten wątek i śmieję się do łez. Większość postów wygląga jak rozmowa przedszkolaków próbujących udowodnić sobie którego, resorak jest lepszy/fajniejszy. Jestem szczęsliwym posiadaczek IP3G a juz nieługo IP3GS. Nie uważam, żeby był najlepszy ale nie zamieniłbym go na inny (na razie :) Co MACów - mialem doczynienia z MAC PRO i OS X. System może i ciekawy, ma wiele fajnych gadżetów, ale jest z nim podobnie jak z IP. Nie każdemu te wodotryski potrzebne, nie każdemu pasuje sposób obsługi, cena i wiele innych cech związanych z tym systemem czy sprzętem. Podobnie można powiedzieć o Windows. Nie każdemu mogą pasować wodotryski jakie oferuje, sposób obsługi itp. Nie dzielmy ludzi na tych lepszych czy gorszych lub mądrzejszych czy głupszych tylko dlatego, że używają produktów Apple i Microsoft. Gwoli wyjaśnenia - używam MS VISTA i mam zamiar przesiąść się na 7. Czy jestem z tego powodu gorszy? Pamiętajcie - każdy używa tego co lubi i co jest mu potrzebne. Dla mnie jak na razie: IP - TAK, OS X - NIE.

#206 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 19:53

Nawet kilka lat temu jak wychodziła Vista to nawet w (SIC!) Wiadomościach* na TVP1 o tym nawijali...

...

A zresztą co nowego będzie w Microsofcie od razu wszyscy w naszej kochanej TVP1 gadają...

TVP ma umowę z HP i Microsoftem, więc nie ma się co dziwić.

tu inaczej to ujałeś ;)
trafniej by było - "przecenionym produktem" w dosłownym tego słowa znaczeniu (jeśli już narzekać na cenę)

Gdyby był zbyt drogi to nie biłby rekordów sprzedaży.

#207 appk79

appk79
  • 9 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:00

Ludzie w większości nie kupują IP za jego pełną wartość a w promocjach operatorów.

Piszę "w większości" bo oczywiście są tacy co na allegro placa ok.3,4k - jednak Ci nakręcający rekordy to abonamenciarze, tacy jak ja zresztą :)

#208 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:04

@seb235 trzymaj się lepiej tematu, masz to G1 i super ale temat jest o mac'ach ja tam nie będę bronił honoru komputera jeśli bym spotkał się z taką sytuacją w sklepie po prostu nie obchodziło by mnie to, każdy kto kupuje komputer kupuje go za swoje, mnie to rybka co bierze.

#209 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:54

Ludzie w większości nie kupują IP za jego pełną wartość a w promocjach operatorów.

LG Arena, Samsungi Omnia, HTC Dream, Magic, Hero czy Nokie 5800 też są w promocjach operatorów, a jakoś nie odniosły sukcesu rynkowego.

#210 appk79

appk79
  • 9 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:29

LG Arena, Samsungi Omnia, HTC Dream, Magic, Hero czy Nokie 5800 też są w promocjach operatorów, a jakoś nie odniosły sukcesu rynkowego.

W Polsce IP nietety nie odniósł tak spektakularnego sukcesu jak np. w USA.
Szkoda bo to fajny telefon, a raczej narzędzie multimedialne.

U nas to Nokia wiedzie prym - też słusznie bo to dobre telefony.

Mimo wszystko ja zostaje przy swoim IPku, chociaż czasem korzystam z N82.

#211 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:29

przeczytaj nawias. ja tutaj pełniłem rolę tego odpowiadającego narzekającemu a nie narzekającego ;)

#212 appk79

appk79
  • 9 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:31

P.S. Ale trochę odbiegliśmy od temtu. SOOOOOOORRRRRRRRRYYYYYYYY

#213 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 12 sierpnia 2009 - 22:00

Podobnie można powiedzieć o Windows. Nie każdemu mogą pasować wodotryski jakie oferuje, sposób obsługi itp.

No wiadomo, każdy ma swoje preferencje odnośnie tego czym chce jeździć co jeść i na jakim komputerze pracować, ale tak samo z drugiej strony istnieją obiektywne standardy oceny różnych produktów. I tak jak Audi jest lepsze od Poloneza tak samo OS X jest lepszy od Windy. Ciągnąc dalej ten sam argument, tak samo znajdą się tacy co wolą jeździć Polonezami niż Audi ale prawda jest taka, że znaczna większość tych co jeździ polonezami nie może sobie pozwolić na zakup Audi. I tak samo "PCet z Windowsem" jest znacznie tańszy i co za tym idzie bardziej przystępny i właśnie dlatego jest najczęstszym wyborem. Dużo oprogramowania, gry wszystko łatwo dostępne, kompatybilność z prawie każdym szajsem gdzieś składanym w Chinach. Tak samo jak Polonez Windows jest względnie tani w eksploatacji i dla większości osób wystarczy (bo jako tako jeździ). Ale jak kogoś stać i zależy mu/jej na jakości będzie inwestować w sprzęt wysokiej klasy. Windows nie jest w niczym dobry poza jednym - popularnością. Jak ktoś szuka bezpiecznych/stabilnych systemów do poważnej pracy naukowej będzie się rozglądał za linuksami. Jak ktoś chce dobrego kompa do pracy/nauki i może sobie pozwolić pójdzie w Maci. Windowsa kupuje ktoś kto szuka kompa do wszystkiego i nie chce za dużo wydać.

#214 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 22:06

@seb235 trzymaj się lepiej tematu, masz to G1 i super ale temat jest o mac'ach

Owszem mogę się trzymać tematu, jak dla mnie lekceważenie apple jest jednak czymś normalnym w polsce z względu na poziom cen, powiem szczerze jak by ktoś z moich znajomych chciał kupić mini lub iMaka to od razu bym odradził, godnym polecenie jest tylko Mac Pro no i oczywiście całe oprogramowanie które jest świetne. Jeżeli chodzi o sprzęt to tak jak pisałem :

- Apple Keyboard Silver na jej wbudowanym USB nie udało mi się nic uruchomić, każde moje urządzenie odmawia współpracy, oczywiście mogę je potraktować jako ozdobę
- Klawiatura ta przestała działać podczas uruchamiania - Dzięki apple bo nawet waszej infolinii nie wiedzą o co chodzi.
- Dzięki apple za niedziałające HUBY USB, PS ile macie % od sprzedaży każdego działającego ?
- Dzięki apple za to że mój komputer nie chce się uruchamiać po niecałych dwóch latach, tylko dioda świeci tak jak powinna.
- Dzięki apple za to że komputer uszkodzi każdą płyte (CD/DVD) która nie jest firmowa bez względu na napęd, a na PC wszystko bez problemu.
- Dzięki apple za utratę gwarancji w przypadku dołożenia ramu do mini na własną ręke.
- Dzięki apple za padające połączenie internetowe bez przyczyny z jednoczesnymi zamrożeniami systemu trwające kilka sekund (KABEL)
- Luźne USB wtyczki się chwieją tak że same momentami przestają kontaktować bez przyczyny
- Z tą klawiaturą też są dziwne historie bo ja od kiedy mam maka to każda klawiatura od manty przez inne USB do Applowskiej traci połączenie z makiem i trzeba ją wpiąć ponownie (działa a po chwili zero reakcji), a to już po prostu skandal.
-I wiele więcej ... , co lepsze żadne z tych problemów nie występują na iMaku G3, ale to świadczy tylko o pogarszającej się jakości sprzętu.

Z PC też są problemy, i nie jest idealny, ale każdy problem da się rozwiązać a tu nie mogę zrobić nic bo nawet szanowne apple nie wie jak. Na moim starym iMaku G3 żadne z tych dolegliwości nie występują, po tym doświadczeniu na pewno nie kupie i nie polecę nikomu komputera apple dedykowanego dla domu jak mini czy iMac. Chciałem wejść w apple i uzyskałem pełną satysfakcje na rok, potem niestety zaczęły się tylko problemy, nie mam pojęcia czy to jest problem z sprzętem czy z oprogramowaniem bo na windzie chodzi okej, może OS X Snow Leopard coś zmieni w końcu mamy już "Golden Master" aczkolwiek ja już się zraziłem do tego i sytuacja wygląda mniej więcej tak :

PC - Dobry Sprzęt
MAC - Super Oprogramowanie

Gdyby połączył PC z oprogramowaniem APPLE i działało by to tak jak na maku to było by super, jeszcze nie testowałem ale na pewno to zrobię.

I po tym wszystkim mam napisać że osoby odradzające apple nie mają racji ?

#215 Squidward

Squidward
  • 109 postów
  • SkądBikini Bottom

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:02

No wiadomo, każdy ma swoje preferencje odnośnie tego czym chce jeździć co jeść i na jakim komputerze pracować, ale tak samo z drugiej strony istnieją obiektywne standardy oceny różnych produktów. I tak jak Audi jest lepsze od Poloneza tak samo OS X jest lepszy od Windy. Ciągnąc dalej ten sam argument, tak samo znajdą się tacy co wolą jeździć Polonezami niż Audi ale prawda jest taka, że znaczna większość tych co jeździ polonezami nie może sobie pozwolić na zakup Audi. I tak samo "PCet z Windowsem" jest znacznie tańszy i co za tym idzie bardziej przystępny i właśnie dlatego jest najczęstszym wyborem. Dużo oprogramowania, gry wszystko łatwo dostępne, kompatybilność z prawie każdym szajsem gdzieś składanym w Chinach. Tak samo jak Polonez Windows jest względnie tani w eksploatacji i dla większości osób wystarczy (bo jako tako jeździ). Ale jak kogoś stać i zależy mu/jej na jakości będzie inwestować w sprzęt wysokiej klasy. Windows nie jest w niczym dobry poza jednym - popularnością. Jak ktoś szuka bezpiecznych/stabilnych systemów do poważnej pracy naukowej będzie się rozglądał za linuksami. Jak ktoś chce dobrego kompa do pracy/nauki i może sobie pozwolić pójdzie w Maci. Windowsa kupuje ktoś kto szuka kompa do wszystkiego i nie chce za dużo wydać.

Ale co to w ogóle za porównanie?! Windows jako Polonez i Mac OS X jako Audi?! Ja bym ujął to inaczej. Jeden będzie wolał kupić Audi (Mac OS X) i móc jeździć nim tylko i wyłącznie po autostradach i krajowych drogach ekspresowych a inny będzie wolał Volkswagena (Windows) i mieć możliwość jeżdżenia nim po każdej dostępnej drodze, od autostrad po gruntowe polne drogi.

#216 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:28

a inny będzie wolał Volkswagena (Windows) i mieć możliwość jeżdżenia nim po każdej dostępnej drodze, od autostrad po gruntowe polne drogi.

yhm, tylko że na autostradach będzie się rozkraczał i przy każdym złym zjeździe z autostrady łapał bluescreeny z paniki.

całkowicie się z Tobą zgadzam. po prostu tak już u nas jest - to co mam jest fajne, to czego nie mam jest niepotrzebne.

#217 Szarlej

Szarlej
  • 106 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:30

O! Świetny wątek dla mnie! ;) Mogę się pochwalić, że ostatnio zostałem zjechany przez kumpla za posiadanie "gównianego" Mac'a. Wymienianie cech, które świadczyły by jakie to kur***** drogie i "beznadziejne nie miało końca. Potem miałem możliwość dowiedzenia się jacy ludzie kupują takie Mac'i :D A to wszystko, tylko dlatego, ponieważ nie wiedział jak włączyć przeglądarki Safari oraz z jak scroll'ować 2 palcami ;) Co zrobiłem? Prócz wyjąśnienia gdzie jest Safari, oraz tego jak się scroll'uje - absolutnie nic. Nie pasuje - nie musisz używać. A więc i Wy, drodzy Mac'owicze, nie martwcie się absolutnie niczym. Jak widać ciśnienie skacze, obu "stronom", ale czy nie lepiej by powodem podwyższonego ciśnienia była niewiedza innych, aniżeli chęć niesionego przez nas "oświecenia"? :P

#218 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:51

Potem miałem możliwość dowiedzenia się jacy ludzie kupują takie Mac'i :D

No to podziel się to wiedzą jeśli możesz? Będziemy mieli profil psychologiczny polskiego użytkownika Maców :D

#219 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:03

Ja juz kiedys wspominalem - ale to dluzszy czas temu - o sposobie myslenia, ze mac'i sa dla homoseksualistow i zboczonych artystow. Choc to bylo w czasach gdy jeszcze wszystkie laptopy byly biale...

#220 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:12

mac'i sa dla homoseksualistow i zboczonych artystow.
Choc to bylo w czasach gdy jeszcze wszystkie laptopy byly biale...

Ale to trzeba dodać, że i tak tylko tych rozrzutnych :D

#221 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:30

ze mac'i sa dla homoseksualistow i zboczonych artystow.
Choc to bylo w czasach gdy jeszcze wszystkie laptopy byly biale...

ja bym dodał, że dla snobów, lanserów, szpanerów i frajerów dających się nabrać na marketing Apple.

#222 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 13 sierpnia 2009 - 12:54

ja bym dodał, że dla snobów, lanserów, szpanerów i frajerów dających się nabrać na marketing Apple.

no to witam podwójny snobie, lanserze, szpanerze i frajerze ;)

MacBook Alu 2.0
iPhone 3G 3.0

#223 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 13 sierpnia 2009 - 14:45

Jak dla mnie spory Apple vs PC są dla mnie bezsensowne wszakże Mac to teraz też PC ale IMHO nie potrzebnie wywoływać tyle emocji, przecież żyjemy w wolnym kraju i każdy może używać takiego komputera jaki się mu podoba. Bezcelowe są również wymysły, że Apple jest dla homoseksualistów - nie wiem kto to wymyślił ale wyszedł mu straszny kretynizm, równie dobrze ja mogę uważać, że czarny laptop Acer jest również typowy dla gejów i lesbijek a co nie mogę? mogę - na boku pozostaje to, że obydwa te wywody nie mają najmniejszego sensu. Jeżeli chodzi o snobizm, lansowanie i szpan to uważam, że również jest to przesadzone, wystarczy się przejść do miejsc gdzie są hotspoty jak np Galeria Krakowska czy rynek w Krakowie - jak ktoś siedzi z laptopem to na pewno nie jest to Apple więc lans i szpanowanie odpada, snobizm również, nie jestem snobem, nie zarabiam kupe kasy... zaoszczędziłem, mam proste jak drut, frajerstwo - no proszę Was ludzie.

#224 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 15:24

no to witam podwójny snobie, lanserze, szpanerze i frajerze ;)

:lol: się czepiasz :P taka opinia panuje powszechnie i jest dużo bardziej zakorzeniona niż tytułowe lekceważenie ;)

@ krupski3 - nie pisz tak, jakbym to ja tak uważał, twierdził, itd. Niestety takie jest przekonanie bardzo wielu osób, które nie miały styczności z tym sprzętem. Dowodów na to jest sporo także i na tym forum.

#225 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 sierpnia 2009 - 15:38

U nas to Nokia wiedzie prym - też słusznie bo to dobre telefony.

Nokia ma największy spadek sprzedaży ze wszystkich producentów telefonów.

Ale to trzeba dodać, że i tak tylko tych rozrzutnych :D

Najzabawniejsze jest to, że MacBook Pro 13" kosztuje połowę tego co Sony Vaio Z, a MacBook White czy Mac mini mniej niż Vobisy i tym podobne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych