Lekceważenie Apple
Posted 17 April 2010 - 10:27
Posted 17 April 2010 - 10:40
Posted 17 April 2010 - 10:49
Posted 17 April 2010 - 11:03
Os X jest na pewno ladniejszy, ale na ten moment wole otwartosc softu i sprzetu w PC. Ja akurat lubie grzebac i to w programach i w sprzecie, a jak sie cos zepsuje to nie jestem skazany na serwis, tylko wymieniam czesc i po sprawie.
Tak odnosnie dyskusjii
Posted 17 April 2010 - 11:06
ojoj to proste czy niektórzy dalej tego nie mogą zrozumieć, jeśli mac os lub linux byłby popularne tak jak windows to by tak samo dużo było wirusów i różnych luk. (...)
Cóż, Mac OS ma kilka procent rynku. Czy jest na niego kilka procent tej liczby wirusów, co na Win? Próbując argumentować, proszę jednak o troszeczkę logiki. Twój argument jest całkowicie fałszywy.
Windows jest jak przedwojenna ciężarówka z mnóstwem niezsynchronizowanych biegów, Mac jak nowoczesny automat. I tyle. Przewagą Windowsa jest to, że użytkownik może sobie sam włączyć dowolny bieg, przegazować, kilka razy wcisnąć sprzęgło. Czuje tę wolność. Użytkownik Maka jest ubezwłasnowolniony: automat za niego przerzuca biegi. Co z tego, że bezbłędnie i szybko? Zawsze spotka się z zarzutem, że "to nie on o tym decyduje".
Lepiej niech zostanie jak jest: użytkowników Maka jest mało, co zmusza firmę do innowacyjności, a jednocześnie na tyle dużo, że firma ma środki na tę innowacyjność. Gdyby stała się drugim Microsoftem, to możliwe, że jak MS poszła by w nieudaczne kopiowanie innych i działanie samym efektem skali.
A opinie dziatwy pecetowej na temat Maków mówią wiele o samej dziatwie, nic o Makach. Są dobrym przyczynkiem dla badaczy traumy młodego pokolenia i tyle. Jeśli kogoś to interesuje.
Posted 17 April 2010 - 11:16
Posted 17 April 2010 - 11:21
Pisanie, ze Windows to syf i badziewie to takie samo ignoranctwo jak mowienie ze Mac OS to syf i badziewie.
Fail Proszę Pana. Jeżeli zna się Windowsa, i zna się Maka, i na podstawie tych doświadczeń twierdzi się że Windows to syf i badziewie, to wyraża się tylko i wyłącznie swoją opinię o tym systemie i w żaden sposób nie daje to podstaw do twierdzenia że jest to ignorancja.
Posted 17 April 2010 - 11:23
Cóż, Mac OS ma kilka procent rynku. Czy jest na niego kilka procent tej liczby wirusów, co na Win? Próbując argumentować, proszę jednak o troszeczkę logiki. Twój argument jest całkowicie fałszywy.
Zakrztusiłem się herbatą
Przemyśl powody powstawania wirusów i dlaczego w związku z tym robi się je na system, który ma 98% ludzi na świecie, a nie 1%. Naprawdę, zadziwiasz mnie:)
A opinie dziatwy pecetowej na temat Maków mówią wiele o samej dziatwie, nic o Makach. Są dobrym przyczynkiem dla badaczy traumy młodego pokolenia i tyle. Jeśli kogoś to interesuje.
A kto używa maka to
Nie ma to jak, inteligentna argumentacja, zaprawdę.
OSX nie jest lepszy od Windowsa, a Windows od niego też. Chociaż Windows też nie jest aż taki wrażliwy na niedelikatne obchodzenie się z nim - kiedy wyłączę PC przytrzymując włącznik, po włączeniu działa normalnie - w OSX przestają działać gesty.
Posted 17 April 2010 - 11:44
faktycznie, jak czegoś normalnie nie znajduje mi wyszukiwarka w panelu sterowania, a samo dojście do tej opcji jest jakoś słabo intuicyjne (skoro nie można tego normalnie znaleźć i wymaga n+1 kliknięć) to argument, że panel sterowania nie jest wygodny jest faktycznie słaby,Argumentacja, ze czegos sie nie umialo znalezc w panelu sterowania jest dosc slaba argumentacja.
nie za bardzo rozumiem 'otwartość softu'?wole otwartosc softu i sprzetu w PC
hm, nie do końca. patrz właśnie dostęp do ustawień systemowych i ich 'poukładanie'Ergonomia uzytkowania systemu (czy to Windowsa czy MacOS) to tylko i wylacznie indywidualne preferencje.
Posted 17 April 2010 - 12:23
faktycznie, jak czegoś normalnie nie znajduje mi wyszukiwarka w panelu sterowania, a samo dojście do tej opcji jest jakoś słabo intuicyjne (skoro nie można tego normalnie znaleźć i wymaga n+1 kliknięć) to argument, że panel sterowania nie jest wygodny jest faktycznie słaby,
Jesli chcesz sie zoladkowac o panel sterowania droga wolna, dla mnie to jest intuicyjne i nie musze uzywac wyszukiwarki. Nie mialem tez problemu z przesiadka xp>vista>7. Widocznie taki "geniusz" ze mnie, ze ogarniam panel sterowania. Generalnie to nawet sie nad tym nie zastanawialem, czy panel sterowania jest taki czy siaki - po prostu jest i go uzywam .
nie za bardzo rozumiem 'otwartość softu'?
Zagalopowalem sie, chodzilo mi o budowe sprzetu.
hm, nie do końca. patrz właśnie dostęp do ustawień systemowych i ich 'poukładanie'
Ja tego nie rozumiem.
Posted 17 April 2010 - 12:28
Posted 17 April 2010 - 12:32
hm, nie do końca. patrz właśnie dostęp do ustawień systemowych i ich 'poukładanie'
ale poukladanie to kwestia przyzwyczajenia - z Windowsami mam doczynienia od 3'ki i kazda diametralna zmiana wiazala sie z lekkim szokiem, ale po krotkim czasie uzytkowania zmiany traktowalem na porzadku dziennym i przestawaly dziwic
tak samo jest z obecnym panelem sterowania z Visty/7 ... moim zdaniem niczego mu nie brakuje i wszystko jest tam gdzie trzeba - inaczej myslalem po przesiadce z XP. teraz obsluga panelu sterowania odbywa sie w locie... poza tym, z panelu sterowania korzysta sie w momencie konfiguroacji systemu pod wlasne preferencje - nie bardzo widze koniecznosci zagladanai do niego pozniej
w momencie gdy kupie Mac'a znowu bede musial uczyc sie co gdzie jest i jak sie tam dostac ... normalna kolei rzeczy i dotyczy kazdego systemu
Posted 17 April 2010 - 12:33
Posted 17 April 2010 - 12:47
Ale w duzej mierze zalezy od przyzwyczajenia, po prostu .
Jak nie wiesz to uzyj google. Zebym ja mial takie problemy jak automatyczne logowanie .
Właśnie o to chodzi. Dzięki uporządkowaniu OS X można sobie kliknąć i jest, a nie rozwiązywać "znacznie poważniejsze problemy".
Właśnie, a jakie są te poważniejsze problemy?
Posted 17 April 2010 - 12:55
Posted 17 April 2010 - 12:57
Posted 17 April 2010 - 12:58
wiesz Thozo, są*ludzie, którzy mają*poza Apple jeszcze prawdziwe życie i tam mają*prawdziwe życie i prawdziwe problemy
Nie wiedziałem, że istnieje taka możliwość. Mój fanboizm i hipnoza osaczyły mnie w jabłkowym świecie.
Posted 17 April 2010 - 13:04
wiesz Thozo, są*ludzie, którzy mają*poza Apple jeszcze prawdziwe życie i tam mają*prawdziwe życie i prawdziwe problemy
Poważnie? Ale to chyba gatunek na wymarciu jest
Posted 17 April 2010 - 13:35
Właśnie, a jakie są te poważniejsze problemy?
no pewnie ... poczytaj dokladnie http://www.myapple.pl/index.php
Posted 17 April 2010 - 14:37
Posted 17 April 2010 - 14:59
Posted 17 April 2010 - 15:05
Więc do czego doszliście w końcu? Co jest lepsze MAC, czy PC?
Ja wolę pralkę "WIATKA" i niech mi żadne gówno w stylu Mac lub PC, nie zasłania drogi.
tbgkol - gdzie mogę ściągnąć trial windowsa?
Windows 7 Enterprise | Trial, Evaluation, Test, Download
Tu, jednak to jest wersja Enterprise...(Ultimate, dla wielkich przedsiębiorstw, ogólnie rzecz biorąc) A jeżeli chcesz Ultimate, lub każdą inną wersję to służę linkiem do wersji TechNetowej, czyli 30-dniowej. : )
A co do Panelu Sterowania, to używając wyglądu klasycznego jest on całkiem w porządku. : ) Autologowanie, hmmm... Nie wiem właściwie po co z takiej funkcji korzystać. O_o Toć, przecież po to jest hasło, żeby chroniło przed dostępem do komputera... Jednak, jeżeli jest komuś to potrzebne, to rzeczywiście, w Windowsie jest to trochę utrudnione.;p
Windows jest jak przedwojenna ciężarówka z mnóstwem niezsynchronizowanych biegów, Mac jak nowoczesny automat. I tyle. Przewagą Windowsa jest to, że użytkownik może sobie sam włączyć dowolny bieg, przegazować, kilka razy wcisnąć sprzęgło. Czuje tę wolność. Użytkownik Maka jest ubezwłasnowolniony: automat za niego przerzuca biegi. Co z tego, że bezbłędnie i szybko? Zawsze spotka się z zarzutem, że "to nie on o tym decyduje".
Lubie takie porównania! Czyli skoro profesjonalni kierowcy, np. rajdowi lub TIRów używają manualnych skrzyń, to i oznacza to, że Mac nie jest dla profesjonalistów, bo on jest "automatem"? Hmm, a więc śmiesz twierdzić, iż na Maca nie ma wirusów, a taki Norton antywirusa robi "na frajer"?
CIACH - ad personam
Moim zdaniem jedno nie zastapi 2giego - oba systemy maja tyle samo plusow co minusow, a legendy o porazajacej przewadze MacOS nad Windowsem to ... legendy.
To istnieją takie legendy?
Posted 17 April 2010 - 15:12
ciezko wywnioskowac ze jest inaczej czytajac niektore wypowiedziTo istnieją takie legendy?
Posted 17 April 2010 - 16:10
Posted 17 April 2010 - 16:23
5 user(s) are reading this topic
0 members, 5 guests, 0 anonymous users