Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lekceważenie Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
458 odpowiedzi w tym temacie

#276 tbgkol

tbgkol
  • 293 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 19:55

Ja bym tego tak nie nazwał, bo znienawidzenie nie ma nic tu do rzeczy. To po prostu chęć bycia innym (a zarazem z tego powodu lepszym) i powiedzenie: Jestem lepszy! Używam maca, uciekłem od tego gówna, więc i wy tak zróbcie. Niestety to nic innego, jak nieumiejętność poradzenia sobie z podstawowymi problemamy (patrz: twoja wypowiedź "comiesięczne formaty"). Podaj mi chociaż 3 sensowne argumenty, czemu Windows to syf i przy okazji czemu tak wiele osób używa "okienek", skoro to takie gówno... A, przy okazji to ja lukas_gaba znam. : )

#277 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 16 kwietnia 2010 - 19:59

i tu sie mylisz drogi kolego

zalezy czy uzywasz komputer do pracy, czy do gier i internetu.

mnie, jak i poprzednika, rowniez krew zalewa gdy mam chocby dotknac windowsa. pierwszy komputer mialem jakies 11-12 lat temu. gdy zaczalem UZYWAC komputera, a nie tylko na nim grac, zaczely sie problemy, nerwy. Raz nawet rozwalilem doszczetnie PC'ta (mialem na szczescie drugiego). od ponad dwoch lat mam mac'a. od kad kupilem mac'a nie denerwuje sie na komputer. wszystko chodzi plynnie, nic sie nie tnie. nieumiejetne uzywanie? brak wiedzy? prosze Cie... Windows to syf - te slowa potwierdzi wiele osob. Nienawidze windowsa i tego zacofanego systemu. Bill Gates pojdzie do piekla za "wymyslenie" czegos tak okrutnego dla ludzkosci.
Przykre jest ile oni czasu marnuja na tych zwisach systemu, twardych restartach, ciagle wyskakujacych okienkach, comiesiecznych formatach - hehehe... z jednej strony smiac sie chce, a z drugiej plakac.

Peace...

W sumie z pecetami jestem od wersji XT 8086, od czasów XP nigdy nie formatowałem dysku z powodu zwisu lub awarii, potem vista 64bit na stacjonarnym , glownie do gier, dwa lata bez zwisu formatu itp nie wspomne o kilku laptopach, zero problemow, pozbylem sie ich z powodu tandety fizycznej jaka soba prezentowaly. Wiec nie wie o co chodzi z tym MS, bo problemy skonczyly sie od czasu xpeka.
Tez od dwoch lat mam swoje maki, teraz nawet dwa i nie zamienie ich nigdy juz na pc ale na win w pracy nie narzekam.

#278 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Nie czytałem całego wątku, ale skoro koleś formatuje co miesiąc Windows to faktycznie powinien winy poszukać u siebie a nie w systemie. Pewnie nie uwierzy jak mu powiem że mi windowsy chodziły zawsze po parę lat, w pracy w domu, u znajomych też. Żeby Windows tak często formatować to trzeba mieć wybitne zdolności chyba ;)

#279 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Osobiście najpiękniejszych chwil swojego życia nie przeżyłem przed komputerem :) ale to już tak poza tematem.

to bylo napisane z ironia ;-)

ja rowniez sie z Toba nie zgadzam. Windowsa uzywalem do pracy a nie do grania. Od wielu lat nie bawie sie w takie rzeczy. Na nim sie nie dalo nic zrobic. Siedze od jakiegos czasu w branzy audio (Logic, ProTools, etc.). Windows sie do tego nie nadaja. Wiadomo - zawsze sie znajda zwolennicy. Ja od windowsa jak najdalej. Jesli chodzi o komputery to najgorsze co mnie w zyciu spotkalo. Zaluje ze lata temu sie nie przesiadlem. Do windowsa nie wroce nigdy. Jak mialbym zrezygnowac z Mac'a to przesiadlbym sie na Linux'a. Windows moim zdaniem, to sy.... ;-) ...stem operacyjny, ktory jest bardzo niedopracowany. Duzo by tu pisac, takich dyskusji bylo tysiace. Nie chce stawiac ostatniego slowa, Wy je postawcie. Ja juz napisalem co mialem do napisania i sprowokowalem off topic - przepraszam.

co do comiesiecznych formatow - nie napisalem, ze ja takie mialem... wnioskuje to po uzytkonikach windowsa. Ja formatowalem komputer co pol roku. Mialem orygnalnego windowsa i ciagle wyskakiwaly mi te smieszne okienka o zabezpieczeniach mimo ze mialem oryginalnego kasperskiego. wwalilem wiecej pieniedzy w system i zabezpieczenia niz... hmmm nie wiem co wymyslic. w kazdym razie duzo ;-)

szanuje decyzje kazdego. kazdy woli to na czym mu sie wygodniej pracuje. kazdy bedzie chwalic swoje. mam prawo miec swoje zdanie a moje upodobania do Mac'ow sa poparte wieloletnim doswiadczeniem z komputerami. odcinam sie od tematu. nie mam nic wiecej do dodania. milej dyskusji.

pozdrawiam wszystkich,
k.

#280 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 20:00

Używam windows 7 do pracy i do gier, to jest świetny system, znam też ludzi w tym grafików, którzy również używają do pracy używają windowsa. Dla mnie w zastosowaniach ogólnych Pecet jest bez porównania lepszy. A zamknięty rynek akcesoriów, dla mnie już całkowicie przekreśla apple, tzn. chcesz coś dokupić to wszystko musi być apple, nie ma tak wielkiego zróżnicowania i wielu firm różnych komponentów jak wśród normalnych pecetów. Mac najlepiej się sprawdza w urządzeniach mobilnych jak iphone, ipod touch, no i pewnie tablety. W tej niszy rynkowej apple nie ma dużej konkurencji.

#281 tbgkol

tbgkol
  • 293 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 20:06

Nie szkodzi ilość dyskusji jaka była na ten temat... Ty mi powiedz czemu, wg ciebie to syf, a nie tysiecy osób.... : ]

#282 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 16 kwietnia 2010 - 20:06

Kurcze no słusznie bronicie windowsa. Ale moim zdaniem te wszystkie zapory i inne pierdoły są po prostu zbędne! Tracisz tylko czas na naciskaniu przycisku TAK. O windowsa trzeba dbać o maca nie koniecznie. Dyski same się*defragmentują, wirusów nie ma. Właściwie to co kto lubi. Mi mac jak najbardziej leży i przy nim zostanę. I tu dochodzi jeszcze fakt nie tylko systemu ale i designu i oszczędności miejsca. Mój mini ma to co przeciętny PC, a jest hmm... 20 razy mniejszy?

#283 ppk

ppk
  • 35 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 20:16

to bylo napisane z ironia ;-)

ja rowniez sie z Toba nie zgadzam. Windowsa uzywalem do pracy a nie do grania. Od wielu lat nie bawie sie w takie rzeczy. Na nim sie nie dalo nic zrobic. Siedze od jakiegos czasu w branzy audio (Logic, ProTools, etc.). Windows sie do tego nie nadaja. Wiadomo - zawsze sie znajda zwolennicy. Ja od windowsa jak najdalej. Jesli chodzi o komputery to najgorsze co mnie w zyciu spotkalo. Zaluje ze lata temu sie nie przesiadlem. Do windowsa nie wroce nigdy. Jak mialbym zrezygnowac z Mac'a to przesiadlbym sie na Linux'a. Windows moim zdaniem, to sy.... ;-) ...stem operacyjny, ktory jest bardzo niedopracowany. Duzo by tu pisac, takich dyskusji bylo tysiace. Nie chce stawiac ostatniego slowa, Wy je postawcie. Ja juz napisalem co mialem do napisania i sprowokowalem off topic - przepraszam.

pozdrawiam wszystkich,
k.

Ja również nie mam zamiaru na osobistym komputerze wracać do Windowsa, ale... Nie można popadać w skrajności na podstawie swoich niepowodzeń z oprogramowaniem. A co do Linuxa lub raczej systemów linuxowych przez okres 2 lat na osobistym komputerze używałem Slackware Linux(ze środowiskiem KDE) - podobało mi się...kropka :) A co do niedopracowania Windowsa wyrażasz się dość nieprecyzyjnie, odnośnie Maka również nie sprecyzowałeś, no może oprócz uspokojenia systemu nerwowego ale przecież Mak to nie Nerwosol :) Według mnie slogany typu Windows/Mac/Linux/blebleble to syf jest nic nie mówiącym wyrażeniem swojego niezadowolenia poparte niczym. Nie chcę bronić Windowsa, ani gloryfikować OSX, ale uważam, że podejście tego typu jest dość dziecinne, nie popieranie tego co się mówi/pisze konkretnymi argumentami może spotkać się z ignorancją lub wyrobieniem o autorze opinii np: (nie obrażając Ciebie) rozwrzeszczanej blondynki która sama nie wie co chce.

Pozdrawiam.

#284 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 20:17

wirusów nie ma.

ojoj to proste czy niektórzy dalej tego nie mogą zrozumieć, jeśli mac os lub linux byłby popularne tak jak windows to by tak samo dużo było wirusów i różnych luk. To tak jak testowanie bety starcrafta 2 , przed jej wypuszczeniem myśleli, że wszystko jest perfect, tylko poprawią jakieś nieznaczne bugi, optymalizację itd.., a okazało się jak przetestowało tylu graczy, że już wydali 8 poprawek zmieniających dość mocno cały balans czy skille.

#285 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwietnia 2010 - 20:26

dobra koniec psioczenia, chrzanic Mac'a, przesiadam sie na Steve'a buehehehehe
YouTube - Mac vs PC Parody: The Unspoken Message - check it, rozbawilo mnie do lez....

#286 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 21:00

hah... wykop tematu z 2009(sam tego nie zauważyłem, że to zrobiłem) i już trzy nowe strony ciekawe czy tak samo można porównać windows mobile i iPhoneOS :P

#287 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 kwietnia 2010 - 21:14

Twierdzenie ze Windows 7 jest niestabilny, lub zamula jest nieprawda - wystarczy zaczac go uzywac aby sie o tym przekonac. Powtarzanie obiegowych opinii za innymi jest totalnie bez sensu - plotki i legendy nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia. Dla kontrastu wystarczy poczytac przeboje uzytkownikow tego forum z roznymi problemami software'owymi (jak i hardware'owymi) i nagle okazuje sie, ze w przypadku Apple wcale nie jest tak rozowo. Ale jakos tak jest, ze wady Apple niektorzy sa w stanie 'przekonwertowac' na zalety, ale w przypadku Windowsa nawet jego plusy za przedstawiane jako wady... to tak jakby brak cieplej wody w kranie argumentowac tym, ze przynajmniej sie nie poparzymy w czasie mycia ;) Zapominacie tez o jednym - dobrze dzialajacy Windows nie oznacza ze OS X nagle zaczyna dzialac gorzej.. Za to pisanie "Windows to syf" oraz podawanie argumentow w stylu "bo tak" oznacza jedynie intelekt na poziomie 11latka i dalsza polemika nie ma najmniejszego sensu. PS. I ja niedlugo dolacze do uzytkownikow MAC OS, ale to nie znaczy ze mam zalazyc klpaki na oczy ze znaczkami nadgryzionego jablka i zaczac zaprzeczac temu ze ziemia jest okragla, bo skoro MacBookPRO jest plaski to ona tez taka byc musi!

#288 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwietnia 2010 - 21:32

@up Aktualnie mam Windows 7 Ultimate. Co prawda RC i powinien wylaczac sie co 2h ale zmienilem date i jest ok :lol: Uwazalem winde7 za bardzo dobry system. Dopierdo gdy "przez przypadek" odpadl mi przedi panel od PC zaczely sie problemy :D Przedni panel do sluchawek jakos uszkodzilem i teraz czesto wyrzuca mi bluescreen. Teraz zastanawiam sie nad przejsciem na MBP. Glowne powody to mozliwosc pisania aplikacji na iP, wieksza stabilnosc, mniej grzebania i oczywiscie fajny design ;) @topic A moi rodzice sa otwarci na Mac'i. :D Moze dlatego, ze na windowsie potrafia wyslac maila z zalacznikiem i cos poczytac. Jedynie ceny ich odstraszaja.

#289 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 22:45

Mi kumpel dzisiaj powiedział co by zrobił, jakby dostał Maka Pro od kogoś... Jego odpowiedź brzmiała: "zainstalowałbym XP jako główny system" :lol::lol::lol: Mnie osobiście denerwuje takie gadanie o Apple, jak się sprzętu nie zna. Od dziecka przesiedziałem na Windzie, a wystarczyła godzina obcowania z Makiem, żeby to wszystko się zmieniło. Teraz mimo tego, że miałem siódemkę przez trochę czasu, na Win nie wrócę. A oczywiście moi genialni kumple mówią że wyznawca ogryzka jestem, że idiota co wydaje kasę na sprzęt Apple (na którym się nawet zagrać nie da :lol:), że to gówno... Ale to kompletni ignoranci, dzieci Gates'a więc się tym jakoś specjalnie nie przejmuję (oprócz tego, że jest to zwyczajnie denerwujące, jeżeli dochodzą do tego jeszcze wycieczki osobiste). Ostatnio miałem właśnie taką sytuację że przyszedł kumpel, dorwał Maka, i oczywiście zaczął swoje genialne gadki typu "ale głupie, czego nie ma alta po prawej?", "ale kretyński system", "ale głupia tapeta", "ale zrąbane ikonki", "ale to wolno chodzi", "ale to i tak nie obsłuży 4GB RAM", "ale głupi touchpad"... Potem ja tylko śmiałem się z gostka, jak czekaliśmy u niego w domu 20 minut, żeby mu się jego komp z 6GB RAMu schłodził, bo wywalał blue-screena co chwilę :lol: Po prostu, sprawa jest de facto bzdurą, która dość mocno irytuje.

#290 ppk

ppk
  • 35 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 23:03

Jak to nie ma Alta po prawej !? :)

#291 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 23:05

chyba chodziło mu o to, że polskie literki w MB są pod lewym altem ;) ale ja tam nie wiem :) zależy od ustawień - ja mam ustawione klawisze domyślne tak jak to było od początku :D w sumie jako tako klawisza alt po prawej stronie nie mam :D

#292 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 kwietnia 2010 - 23:07

trudno Patryku co zrobisz. Najgorsze są*w tym świeże makowce, które uważają*że wstąpili do jakiegoś*unikatowego klubu...na tym forum 99% ma coś*od Apple wiec w tym gronie to my nie wyjątki, a Widnows wiele razy pisałem coś za coś. Nie, nie powiem żeby się sypał bo takiego to ostatni raz widziałem za czasów Millenium, ale chociażby szukanie sterowników, mniejsza integracja programów z systemem, a w zamian więcej tytułów, elastyczna konfiguracja, wielu dostawców...coś*za coś. A Seven jest bardzo udany.

#293 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 00:21

eee tam, narzekacie na tego windowsa, ja tam nawet lubię winde, tyle że faktycznie wolniej chodził przez wirusy, zapory i inne bzdety, szczerze mówiąc jak dla mnie to oba systemy są wporzo ;)

#294 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 00:59

Pisanie, ze Windows to syf i badziewie to takie samo ignoranctwo jak mowienie ze Mac OS to syf i badziewie. Kazdy uzywa to co lubi lub tego na co go stac. Swiete wojny w celu nawracania niewiernych nigdy nie byly dobrym pomyslem. Nazywanie kogos debilem bo uzywa takiego systemu a nie innego to dla mnie dziecinada i prostactwo. Odkad to za edycje wideo, grafiki czy audio odpowiada tylko system? Nie wiem, ja tam uzywam do tego programow ktore dzialaja na danym systemie. Formatowanie dysku co pol roku czy rok? Ludzie, czasy windowsa 98 sie juz skonczyly dawno temu. Mam wrazenie, ze wiekszosc uzytkownikow Macow uzywalo tylko tego windowsa. U mnie system windows, czy to xp czy 7 chodza idealnie, bez zadnych formatow i bsod`ow. Nie kupuje antyvirusow ani firewalli. Wszystko to mam za darmo (obecnie uzywam antyvira microsoftu i caly czas czysto). Wirusa w moim dlugoletnim uzywaniu PC mialem moze jednego. Firme Apple cenie za wzornictwo. Pod tym wzgledem to naprawde gorna polka. Nie wiem jak system, nie mialem niestety okazji uzywac. Za to w PCetach lubie otwartosc rynku. Czy to w software czy to w hardware. I tak szczerze, sledzac przez jakis okres poczynania firmy Apple naprawde dziekuje Bogu, ze to Microsoft wiedzie prym na rynku systemow operacyjnych. Wyobrazcie sobie systuacje na odwrot. Kupujesz komputer tylko i wylacznie od jednej slusznej firmy razem z systemem operacyjnym. To ja dziekuje za takiego Steva luzaka. Wole juz Billa w garniaku ktoremu wisi jakiego sprzetu uzywam, byle zgodnie z licencja. Natomiast dlaczego Apple ma taki maly udzial na rynku? Mysle, ze rynek gier robi tu swoje. Gracze to naprawde spory procent uzytkownikow komputerow. W Polsce dochodzi naprawde niedorzeczna cena. Biorac srednie zarobki w Polsce to naprawde jest sprzet luksusowy. Takze naprawde nie dziwie sie, ze coniektorzy wpadaja w samozachwyt jakie to oni cudo posiadaja, ze sa tymi wybranymi ktorzy dostali objawienia i znaja jedynie sluszna prawde ;)

#295 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 kwietnia 2010 - 01:14

Biorac srednie zarobki w Polsce to naprawde jest sprzet luksusowy.

Bez przesady, Apple jest pod względem sprzedaży 11 marką komputerów w Polsce.
Przed takimi firmami jak Packard Bell czy Gateway.

#296 tbgkol

tbgkol
  • 293 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 06:23

@sercabit(przepraszam, jeżeli przekręciłem nick): niestety widzę, że nie masz argumentów na poparcie swojej tezy, więc te ostatnie twoje posty były puste i nic nie wnoszące. A ten post z filmikiem: dziecinny.(Oh, ah! Stworzyli film, że niby dwóch mężczyzn się "liże", a ty już masz podniety i zaczniesz rozpracowywać film pod względem technicznym, ucząc się jak całować...) P.S. Jeżeli chcesz zobaczyć co to Windows 7, to możesz sobie ściągnąć wersję 30-dniową, wtedy na pewno zmienisz zdanie(Nie mówię, tu o "nawróceniu" na PC...), no chyba że jesteś Makowym zatwardzialcem, który teraz sławi jedyną słuszną firmę i ogólnie: Ave Steve, Ave Apple, Ave Mac!

#297 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 kwietnia 2010 - 08:42

tbgkol - gdzie mogę ściągnąć trial windowsa? windows to syf, bo jest w nim syf po prostu ;) no chyba że ktoś jednak uważa, że tam jest wszystko spójne, jednak jakoś tego specjalnie nie widzę, bo tam każdy program sobie IMO a znalezienie czegoś w panelu sterowania to też często jest ból. tak samo jak doinstalowywanie programików chociażby do takich pierduł jak otworzenie pdf'a poza tym mówienie, że się 'jak się spróbuje to się zmieni zdanie albo jest się ślepym głupcem' to też wspaniały argument spróbowałem i nadal uważam, że tam jest syf i wygodne to to nie jest (może dlatego, że musiałem instalować całą masę update'ów żeby uruchomić jeden program?) jasne, zrobili parę kroków do przodu ale dla mnie za późno

#298 kros

kros
  • 194 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 09:19

Gdyby micro dołączył przeglądarkę pdf do systemu to zaraz by była afera że chcą mieć monopol na wszystko. Dla bila dodać to czy tamto to nie problem. Sam słabo się znam na komputerach jednak nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem opcji w windows..

#299 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 10:05

Sam słabo się znam na komputerach jednak nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem opcji w windows..

dokładnie, a jak się nie umie szukać w panelu to później tak wychodzi że winda to syf i syf ;)

Tak na rozluźnienie tematu:

Dołączona grafika

#300 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 kwietnia 2010 - 10:18

kros - w 7 czy viście jakoś nigdy nie udało mi się wyklikać opcji autologowania (musiałem szukać w necie i uruchamiać od razu jakieś okno przy pomocy 'run') jak się nie umie szukać - super, tylko tam jest niby wyszukiwarka, ale jakoś też niespecjalnie tam umie szukać. w tym panelu też jest syf. większy porządek był w XP, ale teraz się chyba nie do końca da z powrotem uzyskać taki widok tego. pomijając fakt, że wyskakuje mi wtedy n+1 okien, zanim się do czegoś doklikam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych