makówa na uczelni
Napisano 18 listopada 2005 - 21:54
Napisano 19 listopada 2005 - 08:29
Napisano 19 listopada 2005 - 10:43
Napisano 19 listopada 2005 - 10:48
Napisano 19 listopada 2005 - 12:24
Napisano 19 listopada 2005 - 12:44
Napisano 19 listopada 2005 - 15:22
No chyba jednak nieTo tylko patrzeć jak zainstaluja FF... w tym schemacie za 50lat będą tam apple...
OOo i FF to Open Source, darmocha, itp...
Apple to komercha w najczystszej postaci.
Napisano 19 listopada 2005 - 21:31
Napisano 20 listopada 2005 - 10:15
No chyba jednak nie
OOo i FF to Open Source, darmocha, itp...
Apple to komercha w najczystszej postaci.
Czy za darmo, czy komercyjne to nie ma nic do rzeczy.
Uczelnie wydaja bardzo dużo pieniędzy na wszelkie zabawki, część z nich sie kurzy część używają.
Istotne w sprawie jest natomiast brak chęci, lub jak pokazuje przykład menelek minimalna chęć rozwoju.
Przykro mi tu to pisać ale czasem to czysty rozsądek. Krzywdzące byłoby uczenie inżynierów na macintosh-ach ponieważ wszystko z czym będą mieli kontakt w przyszłości pracuje na kanciastym.
Napisano 20 listopada 2005 - 10:28
Chyba że inżynierowie chcą opuścić nasz kraj i poszukac godziwych warónków pracy i w niektórych dziedzinach zgramanicą mogą się troche zdziwić...uczenie inżynierów na macintosh-ach ponieważ wszystko z czym będą mieli kontakt w przyszłości pracuje na kanciastym
Zresztą w coraz większej ilości szkół pojawiają sie pracownie mac'owskie..
Napisano 20 listopada 2005 - 10:34
Znakomita większość współczesnego oprogramowania kontrukcyjnego pracuje tylko na windows.
Znajdz jakiś system automatyki przemysłowej na maca. Nawet jak padnie tutaj kilka przykładów rzeczywistość jest taka a nie inna. Przejrzyj oferty pracy, czy ktoś się pyta o znajomość OS X? Nie!
Opuszczając nasz piękny kraj napotykamy na to samo.
Niestety wiem co piszę.
Napisano 20 listopada 2005 - 10:37
W mojej branży dośc czesto...Przejrzyj oferty pracy, czy ktoś się pyta o znajomość OS X? Nie!
:oops:
Może źle zrozumiałem słowo inżynier.. jakoś mi tak przyszedł do głowy architekt.. projektant mostów czy coś takiego... :oops: :oops:
Napisano 20 listopada 2005 - 10:46
Napisano 20 listopada 2005 - 11:06
Napisano 20 listopada 2005 - 11:30
Napisano 20 listopada 2005 - 11:55
achiCad
ARCHICAD nadal istnieje w wersji na MAC i ma się dobrze.
Ponieważ "powerful" linuxa niedługo w niczym nie będzie ustępować OSX - zwłaszcza dla uczelni, która nie będzie musiała zmuszać studenta do używania piratów!
Niestety ten power jest ograniczony podobnie jak w przypadku OS X do wąskiej dziedziny co czyni go nie użytecznym w edukacji wyższej.
Fakt faktem, że większość uczelni jest biedna i prędzej pójdą w kierunku Linuxa + OOo + FF + Inny Open Source niż w kierunku Apple + OSX
Nie zgodze się obserwując wydatki mojej uczelni odnoszę wrażenie, że to tylko mit pochodzący z lat dziewiędziesiątych.
A uczelnie "produkują" nie tylko inżynierów (nie chodzi tu o tytuł naukowy)
W polsce MSc czyli Magister inżynier to tutuł, który uzyskuje co roku mniej niż 10% absolwentów. W krajach pierwszego świata jest to podnad 25%. Nie należy zapominać że jest to grupa która najczęściej wykorzystuje komputer jako narzędzie pracy.
[ Dodano: 2005-11-20, 11:58 ]
Co do zmuszania do użytkowania piratów to niestety musze się zgodzić z code, nie istnieje program dostarczania oprogramowania w wersji EDU na korzystniejszych warunkach ( może tylko u mnie ). A cały problem kradzieży oprogramowania na potrzeby własne pozostaje przemilczany. SAD, very SAD
Napisano 20 listopada 2005 - 12:04
To właśnie Windows jest bezkonkurencyjny tylko w kilku wąskich dziedzinach.do wąskiej dziedziny co czyni go nie użytecznym w edukacji wyższej.
We wszystkim innym jest z powodzeniem zastępowany przez przede wszystkim właśnie Linuxa.
Nie każda uczelnia dysponuje takim budżetem jak AGH.Nie zgodze się obserwując wydatki mojej uczelni odnoszę wrażenie, że to tylko mit pochodzący z lat dziewiędziesiątych.
Dlatego zaznaczyłem że nie chodzi mi o tytuł inżynier.W polsce MSc czyli Magister inżynier to tutuł, który uzyskuje co roku mniej niż 10% absolwentów. W krajach pierwszego świata jest to podnad 25%. Nie należy zapominać że jest to grupa która najczęściej wykorzystuje komputer jako narzędzie pracy.
Bo większość moich znajomych używa do pracy wyłącznie Linuxa i są zarazem tak inżynierami jak i magistrami. A wiedzie im się bardzo dobrze. I tak jak napisałeś właśnie oni wykorzystują komputer jako narzędzie pracy ale nigdy w połączeniu z Windows. Zdaję sobie sprawę, że w wąskich dziedzinach Windows jest jeszcze nie zastąpiony - a jak długo to potrwa? Nie wiem... Czas pokaże...
Jeszcze 8 lat temu nikt by nie pomyślał że Linux tak ładnie się zadomowi na domowych desktopach a dziś? 30%-40% moich znajomych (nie z branży) korzysta właśnie z Linuxa (niestety zazwyczaj jest to Mandriva haha )
[ Dodano: 2005-11-20, 12:05 ]
Jak nie na AGH to gdzie? I tu właśnie jest szansa dla Linuxa i pochodnych.nie istnieje program dostarczania oprogramowania w wersji EDU na korzystniejszych warunkach ( może tylko u mnie )
Napisano 20 listopada 2005 - 13:27
Napisano 20 listopada 2005 - 15:43
Myślę że w pewnym stopniu tak.TO lista wydziałów AGH gdzie można wykorzystywać linuxa profesjonalnie?
które różnią się tyle od Linuxa co *BSD, wbrew pozorom niewiele (znawca Linuxa szybko może się przekwalifikować)( jednak duze firmy nadal wymagają od swoich administratorów wiedzy na temat komercyjnych UNIX-ów )
Zwłaszcza bazodanowego/serwerowego oprogramowania.Jeśli chodzi o programistów to jest jeszcze bardziej kanciasto bo bez porównania komercyjnego( mowimy o pracy) oprogramowania powstaje na kanciastego niż na inne.
Są dziedziny w których rządzi UNIX(a więc i Linux) i na szczęście nikt nie jest w stanie tego zmienić.
Przedewszystkim programiści oraz administratorzy (tak sieci jak i samych serwerów).Jaki zawód wykonują ci znajomi?
Administrator sieci (Linux) - 50$ na godzine (New York)
Administrator serwerów (Linux) - 25$ na godzine (Chicago)
Programista (Linux) - 20Euro na godzine (Monachium)
Administrator sieci (Linux) - 3000pln miesięcznie (Gliwice)
Administrator sieci i serwerów (Linux, FreeBSD) - 5000pln (Polska)
To kilka przykładów dobrze płatnej pracy bez styku z Windows.
Jak już wcześniej wyraźnie zaznaczyłem.
Są dziedziny w których owy Windows jest niezastąpiony a są takie do których się nie nadaje.To właśnie Windows jest bezkonkurencyjny tylko w kilku wąskich dziedzinach.
A uczelnie muszą "wyprodukować" ludzi do jednego i do drugiego.
Tak więc
I to była pierwotna odpowiedź na nadzieje jaką wyraził JSQFakt faktem, że większość uczelni jest biedna i prędzej pójdą w kierunku Linuxa + OOo + FF + Inny Open Source niż w kierunku Apple + OSX, a kiedy już to zrobią nie będą miały powodu aby ewoluować dalej ponieważ już nie będzie potrzeby.
Ponieważ "powerful" linuxa niedługo w niczym nie będzie ustępować OSX - zwłaszcza dla uczelni, która nie będzie musiała zmuszać studenta do używania piratów!
Uff dobrze że to dział "Think Different"To tylko patrzeć jak zainstaluja FF... w tym schemacie za 50lat będą tam apple...
Napisano 20 listopada 2005 - 17:38
Napisano 20 listopada 2005 - 18:19
I to miejmy nadzieje że się zmieni. Przynajmniej tam gdzie się da.Troche czasu spędziłem na uczelni i linuxa spotkałem tylko na korytarzu :Smile: i u siebie na komputerku.
Napisano 23 listopada 2005 - 13:16
Napisano 26 listopada 2005 - 12:51
Napisano 26 listopada 2005 - 12:58
Napisano 26 listopada 2005 - 13:03
Nie zapominajmy o imprezach jakie wiążą się ze studiami - przynajmniej dla 90% studentów - to też może być powód hehew wiekszoci robia studia bo tatus finansuje,zmiataka przed armia,nuda bo po co pracowac,albo dla samego papierka slizgaja sie z roku na rok
Ale nie można tutaj mówić o polskim szkolnictwie jak o jakimś wyjątku w naszym kraju
Umówmy się - tutaj to norma
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych