Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Namierzanie iSprzętów po Jailbreaku !?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kuba_20

Kuba_20
  • 29 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 lutego 2012 - 09:31

Witam, dosłownie parę minut temu usłyszałem w radio jak i w naszym TVN'ie, że od teraz każdy sprzęt Apple z nielegalnym oprogramowaniem będzie namierzany, konfiskowany a właściciela czeka odpowiedzialność karna i najczęściej zakończy się to odsiadką :o Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Usuwać szybko jaila, czy jest to tylko forma zastraszenia ludzi, a może już połowa "złamanych" urządzeń jest namierzona ? Piszcie. PS. (Przepraszam jak temat w złym miejscu :* )

#2 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 09:37

Ciekaw jestem jakim niby sposobem namierzają, skąd mogą to wiedzieć że dany iPhone,iPod czy iPad ma jb..

#3 Kuba_20

Kuba_20
  • 29 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 lutego 2012 - 09:37

Wg mnie, mają już swoje sposoby, o których nam się nawet nie śniło :)

#4 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 09:39

czeka odpowiedzialność karna i najczęściej zakończy się to odsiadką

To połowa ludności pójdzie do paki.. niech zaczną budować dodatkowe więzienia..

#5 Kuba_20

Kuba_20
  • 29 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 lutego 2012 - 09:42

Właśnie tu pojawia się moja wątpliwość czy już unjailować ;>

#6 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lutego 2012 - 09:51

Wg mnie jedyny sposób namierzenia takiej osoby, to indywidualna kontrola Policji np na ulicy, sprawdzenie takie odbywa się najczęściej wieczorami i wtedy czekają nas zawiasy :) Całe szczęście ja osobiście w JB się nie bawię i używam tylko oryginalnego oprogramowania, co polecam każdemu.

#7 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2012 - 09:57

teraz i tak już za późno, pójdziesz siedzieć.

#8 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 01 lutego 2012 - 10:03

Też to oglądałem dziewczyna miała xboxa przerobionego i za samo przerobienie prokurator chce jej dać 500zł i 4misiące pierdla w zawieszeniu na 3 lata. Paranoja. Wychodzi na to że samo złamanie iurządzenia (cydia) da podstawy prawne do tego by karać.

#9 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 lutego 2012 - 10:05

Nie jestem zwolennikiem jailbreaka, więc mnie problem nie dotyczy. Nie wszystko co mówią w telewizji jest/musi być prawdą.

#10 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 01 lutego 2012 - 10:13

Jestem w stu procentach przeciwnikiem jailbrake. Uważam jednak ze ta sytuacja to absurd. Już niedługo jak odkręcę sobie błotnik od roweru wsadza mnie do paki.

#11 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 01 lutego 2012 - 10:32

Twierdzą że posiadanie złamanego urządzenia umożliwia ściąganie i wgrywanie "lewych" aplikacji i za to chcą karać. Tak się zastanawiam ostatnio kupiłem fajne buty zimowe i one umożliwiają mi zaje***ie w ryj temu małemu rudemu dzwońcowi z rządu i co za to też pójdę siedzieć? Bo mam taką możliwość? Fak, dziś "pójdę boso, pójdę boso...".

#12 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lutego 2012 - 10:36

Już niedługo jak odkręcę sobie błotnik od roweru wsadza mnie do paki.

Nie porównuj tego do kradzieży oprogramowania.

#13 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2012 - 10:38

Nie porównuj tego do kradzieży oprogramowania.

JB nie jest kradzieżą oprogramowania. Od zawsze robię JB i płacę za zakupione aplikacje, nie czuje się złodziejem, i nie mam zamiaru tego zmieniać.

#14 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 01 lutego 2012 - 10:39

Tu nie chodzi o kradzież a o samą jej możliwość. Przykład Dziewczynki z zapałkami" yyy znaczy z xboxem.

#15 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2012 - 10:42

No tak wielkiego debilizmu nie założyłem. W takim razie trzeba też karać za używanie noży, pił spalinowych, sznurówek etc. Wszystkie potencjalnie mogą posłużyć do przestępstwa.

#16 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 lutego 2012 - 10:43

Kupiłeś używaną konsolę lub iPhona? Możesz trafić na rok za kratki - Prawo i wymiar sprawiedliwości - Gazeta Prawna - Partner pracodawcy, narzędzie specjalisty - ciekawy artykuł w Gazecie Prawnej

#17 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 10:44

Kajus pojde boso, pójde boso ... Dałeś rade :)

#18 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 10:49

Ja iPhona mam od początku jego istnienia, iPada też prawie od dnia premiery, mam jeszcze AppleTV i naprawdę nie rozumiem po co ten jailbreak do szczęścia potrzebny. Xboxa też miałem jakiś czas i też bez żadnych przeróbek. Zamiast zastanawiać się czy Was namierzą czy nie wgrajcie orginalny soft i przestancie wydziwiać.

#19 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2012 - 10:58

Ja iPhona mam od początku jego istnienia

I co kolego używałeś go w Polsce z kartą AT&T?(oczywiście mówię o pierwszym iPhone)

#20 matek-st

matek-st
  • 60 postów
  • SkądSanok

Napisano 01 lutego 2012 - 11:04

iBook, w moim przypadku jb jest bardzo potrzebne, dla PWN Tunes i do "pełnego" wykorzystania CCK. Jak bym używał iPada tylko w domu to może faktycznie jb by mogło nie istnieć.

#21 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 01 lutego 2012 - 11:14

No tak wielkiego debilizmu nie założyłem. W takim razie trzeba też karać za używanie noży, pił spalinowych, sznurówek etc. Wszystkie potencjalnie mogą posłużyć do przestępstwa.

Tylko że wymienionych przez Ciebie przypadkach nie akceptujesz umowy na korzystanie z wymienionego przez Ciebie sprzętu, co nie zmienia faktu że to zły pomysł, sam nigdy nie używałem JB i jestem ciekaw czy to autorskie oprogramowanie napisane od podstaw czy po prostu przerobiony piracki iOS, jeśli to drugie to znaczy że soft jest piracki.

#22 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2012 - 11:17

Tylko że wymienionych przez Ciebie przypadkach nie akceptujesz umowy na korzystanie z wymienionego przez Ciebie sprzętu, co nie zmienia faktu że to zły pomysł, sam nigdy nie używałem JB i jestem ciekaw czy to autorskie oprogramowanie napisane od podstaw czy po prostu przerobiony piracki iOS, jeśli to drugie to znaczy że soft jest piracki.

Czy kupując iPhone akceptuje jakąkolwiek umowę która określa jego wykorzystanie? JB umożliwia jedynie korzystanie z oprogramowania firm trzecich. Jak kto to wykorzystuje i do czego to już inna kwestia.

#23 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lutego 2012 - 13:46

Ja bez JB nie mógłbym używać kupionego niedawno przewodu composite do iP, bo po prostu nie działał. JB to nie przestępstwo, a tego typu durne artykuły wynikają z nieznajomości tematu. Ich autorzy wiedzą, że gdzieś dzwoni, ale nie wiedzą w którym kościele.

#24 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 01 lutego 2012 - 13:51

A nie jest tak, że samo Apple jakiś czas temu się wahało w kwestii JB aż w końcu podjęło stanowisko, mówiąc, że nie lamie się w ten sposób licencji EULA? To było jakiś rok temu, ale później nie było nic słychać o żadnych zmianach dotyczących tego.

#25 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 01 lutego 2012 - 14:33

to nie Apple będzie zasiadało jako sędzia w polskim sądzie, wiec najprostszym sposobem odpowiedzenia sobie na pytanie czy coś za sam jaibreak grozi będzie wyrok w takiej sprawie. o ile mi wiadomo sądy w usa dopuszczaja jailbreak na podstawie tzw reverse engineering chciaż w umowie licencyjnej appla jest napisane jak byk, ze */.../ You may not copy (except as expressly permitted by this license and the Usage Rules), decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, modify, or create derivative works of the Licensed Application /.../* Apple swoje, sądy swoje....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych