Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

zewnetrzny dysk LaCie vs WD

• Please log in to reply
92 replies to this topic

#26 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 08 July 2007 - 15:42

@Ruczaj

Moge się założyć, że są podobne na temat Lacie ;).

A ja sie zaloze, ze nie :)
WD dalo nieprawidlowe kable fw powodujace u wielu osob spalenie portow firewire, ze zlymi pinami.
Oficjalny recall WD:

"Important notice from Western Digital regarding your WD MyBook External Hard Drive

To our valued customers:

We recently discovered that the FireWire 400 cable that was shipped with your Western Digital My Book hard drive does not comply with our specifications. This FireWire 400 cable will not work properly with, and could even damage, your My Book hard drive. As a service to our valued customers, we are offering to replace this FireWire 400 cable, free of charge, in accordance with the limited warranty that accompanies your hard drive. You should dispose of the FireWire 400 cable that was included with your My Book hard drive. If you would like to receive a replacement FireWire 400 cable, free of charge, please click on the link below to validate your name and shipping address so that we may send you your replacement cable.

Thank you for selecting our products. We hope that we continue to number you among our customers in the future."

Ddoam, ze ja od paru miesiecy uzywam codziennie WD Passporta 2 generacji na USB i dziala wysmienicie z 4 roznymi komputerami.

#27 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 08 July 2007 - 18:13

Nie zależało mi na pogrążeniu jednej czy drugiej firmy. Czytałem komentarze negatywne temat obu firm. Ludzie tracili dane po roku itp. Chodziło mi tylko o nie branie tego wszystkiego jako miernika zawodności sprzętu. Może sie zdarzyć każdemu, a w Internecie rzadko można spotkać wyrazy uwielbienia. Jak komuś coś działa to nie będzie tego wychwalał, bo przecież ma tak działać. Dlatego zacząłem myśleć o RAID 1 ale to 600 zł więcej na następny dysk, którego nie odczuje w pojemności :(. Ja nie mogę się zdecydować jedynie ze względu na design i głośność. Bardziej podoba mi się WD ale Lacie nie ma wentylatorów. I weż tu podejmij decyzję, co najmniej jak z osiołkiem przy żłobie ;).

#28 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 08 July 2007 - 21:46

Ja nie mogę się zdecydować jedynie ze względu na design i głośność. Bardziej podoba mi się WD ale Lacie nie ma wentylatorów. I weż tu podejmij decyzję, co najmniej jak z osiołkiem przy żłobie ;).

A brales pod uwage Seagate? Ja jutro pruje do sklepu po DesktopAgentaPro na firewire. Bralbym LaCie ale nigdzie nie ma od reki a ja poitrzebuje na juz.

#29 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 09 July 2007 - 06:58

Brałem go po uwagę, ale ma dwie podstawowe wady: 1) Nie ma Firewire 800 - jak już mam to trzeba wykorzystać :). 2) Jest czarny i kompletnie nie pasuje do reszty sprzętu na biurku. Coraz bardziej jestem przekonany do kupna 2xLacie i zrobienia Raid 1.

#30 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 09 July 2007 - 09:14

Brałem go po uwagę, ale ma dwie podstawowe wady:

1) Nie ma Firewire 800 - jak już mam to trzeba wykorzystać :).
2) Jest czarny i kompletnie nie pasuje do reszty sprzętu na biurku.

Coraz bardziej jestem przekonany do kupna 2xLacie i zrobienia Raid 1.

My Book Pro jest biały i ma FW800 - nie wprowadzaj innych w błąd.

EDIT: Tfu... Szary - metaliczny :)

#31 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 July 2007 - 09:26

Brałem go po uwagę, ale ma dwie podstawowe wady:

1) Nie ma Firewire 800 - jak już mam to trzeba wykorzystać :).
2) Jest czarny i kompletnie nie pasuje do reszty sprzętu na biurku.

Coraz bardziej jestem przekonany do kupna 2xLacie i zrobienia Raid 1.

z tego co zauwazylem sa 3 rodzaje biały/szary/czarny ... i wiekszosc dyskow jest 3 systemowy USB/FW400/FW800

#32 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 09 July 2007 - 11:48

@Simborek & ozz

Chodziło mi o Seagate DesktopAgenta Pro, o którym wspominał Ruczaj...

A brales pod uwage Seagate? Ja jutro pruje do sklepu po DesktopAgentaPro na firewire. Bralbym LaCie ale nigdzie nie ma od reki a ja poitrzebuje na juz.

#33 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 09 July 2007 - 12:46

Chodziło mi o Seagate DesktopAgenta Pro, o którym wspominał Ruczaj...

Tfu, sorki - widocznie byłem troche nie w temacie :D

#34 iMark

iMark
  • 1249 posts
  • SkądGlobalna wioska

Posted 09 July 2007 - 12:54

to ja dorzuce jeszcze jeden temat do rozważań http://www.g-technology.com/ - niestety nie jestem posiadaczem sprzętu tej firmy ale przmierzam sie za jakiś czas na zakup dysku z g-tech.

#35 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 July 2007 - 12:58

to ja dorzuce jeszcze jeden temat do rozważań http://www.g-technology.com/ - niestety nie jestem posiadaczem sprzętu tej firmy ale przmierzam sie za jakiś czas na zakup dysku z g-tech.

wyglada ladnie . ale chyba niedostepny w polsce :(

#36 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 09 July 2007 - 15:44

wyglada ladnie . ale chyba niedostepny w polsce :(

Ale juz bliziutko, w Berlinie dostepne jak najbardziej!
http://www.macconnec...2&filter_id=440

#37 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 July 2007 - 20:20

Ale juz bliziutko, w Berlinie dostepne jak najbardziej!
http://www.macconnec...2&filter_id=440

1. to chyba inne sa dyski ..
2. jak sie mieszka w polsce wschodniej) to nawet niemcy to koniec swiata :D

#38 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 09 July 2007 - 23:11

Nie zależało mi na pogrążeniu jednej czy drugiej firmy. Czytałem komentarze negatywne temat obu firm. Ludzie tracili dane po roku itp.

Chodziło mi tylko o nie branie tego wszystkiego jako miernika zawodności sprzętu. Może sie zdarzyć każdemu, a w Internecie rzadko można spotkać wyrazy uwielbienia. Jak komuś coś działa to nie będzie tego wychwalał, bo przecież ma tak działać. Dlatego zacząłem myśleć o RAID 1 ale to 600 zł więcej na następny dysk, którego nie odczuje w pojemności :(.

Ja nie mogę się zdecydować jedynie ze względu na design i głośność. Bardziej podoba mi się WD ale Lacie nie ma wentylatorów. I weż tu podejmij decyzję, co najmniej jak z osiołkiem przy żłobie ;).

Ja tez mialem taki dylemat :) Znam WD od wiekow jezeli chodzi o dyski zewnetrzne i je bardzo lubie chociaz sa nawet bardzo glosne :/ Jednak zaryzykowalem jak z przesiadka na Maca i sie raczej oplacalo :) LaCie Porsche sa strasznie ciche, ale jednak dosc cieple. Jednak kiedy stoja sobie po prostu w systemie zalaczone i gotowe do pracy, ale z nich nic nie pobieram etc. to temperatura jest normalna. A i jeszcze jedno. Kabel FireWire, ktory dodaja z tymi dyskami to po prostu JOKE!!!! Kabel takiej dlugosci, ze jak polozylem dysk na Macu Pro to i tak nie mogl dosiegnac do portu FW :/

---- Dodano 10-07-2007 o godzinie 14:50 ----
UWAGA! NIE KUPOWAC PORSCHE!!!!

Moje ida do sklepu spowrotem i nie chce tego zlomu juz wiecej widziec!!!!

Po jakiejs godzinie pracy dyski nagrzaly sie do takiego stopnia, ze obudowa PARZYLA mnie w rece, a spodu nie dalo sie dotknac bo bym mial bable.
Dopiero co zauwazylem, ze te dyski maja tylko 2MB Cache w porownaniu do WD's 8MB.

Dzieki, ale przezyje ten wiatrak w MyBook Premium!!! LaCie nie chce widziec do konca zycia.

KONIEC.

#39 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 10 July 2007 - 23:09

@reRESERVEDFX Czemu akurat zdecydowałeś się na Porsche?? Ja myślę o Quadra. Mają 16MB cache. Mam nadzieję, że się aż tak bardzo nie grzeją. Ja nie przeżyję wiatraczka przy iMac'u. Wystarczy mi, że dysk w starej obudowie mi rzęzi :/.

#40 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 10 July 2007 - 23:13

A bo nie mialy wiatraczka i na dodatek fajnie wygladaly. Innych dyskow LaCie po prostu nie lubie.

#41 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 11 July 2007 - 12:10

Co do awaryjnosci - dyski sie psuja, tak samo jak wszystko co ma czesci ruchome. Chcecie miec cos niezawodnego? Kupcie sobie tytanowa kulke :) Ja z WD mam bardzo dobre doswiadczenia - w przeciagu 7 lat mialem 3 dyski od nich - zaden nie padl a takze byly wydajne i ciche. Oczywiscie slyszalem historie jak to komus padl - ale identyczne slyszalem o samsungach, seagateach, hitachi itp. Zas co do porownywania predkosci pomiedzy poszczegolnymi dyskami 7200 - jesli nie odpalacie na tym serwera, lub czegos innego, wymagajacego dostepu do setek roznych plikow rozmieszczonych po calym dysku podczas kazdej sekundy pracy, to roznicy w praktyce nie odczujecie.

#42 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 12 July 2007 - 15:36

Od paru chwil mam na biurku WD MyBook Pro 250GB :)

Tak więc w porównaniu do LaCie Porsche 320GB wygląda to tak:

+ Jest, moim zdaniem, lepiej wykonany - pomimo, że to nie jest aluminium to jednak plastiki są lepszej jakości i nie trzeszczą jak w LaCie;
+ Jest znacznie szybszy (porównując dyski podłączone przez FW400);
+ Ma 3 złącza: USB 2.0, FW400 i FW800, a LaCie Porsche tylko FW400;
+ Ma więcej otworó2 wentylacyjnych więc dysk się mniej grzeje;
+ Ma 3 lata gwarancji;
+ Lekko dotykając przycisk włącznika można sprawdzić ile dysku jest zapełnione;
+ Dłuższe kable połączeniowe;
+ Ach, ta dioda... :)

- Jest znacznie głośniejszy i chrobocze w porównaniu do LaCie, które tylko buczy (przez to, że obudowa jest podziurkowana i dźwięki wydostają się na zewnątrz);
- Głośniej startuje i wolniej usypia wydając jakieś dziwne "ziuuuuuuup" przy tym.

[Oprogramowanie do backupu jest jednak dołączone - tak samo jak do LaCie]

+/- Design. Mnie sie bardziej podoba MyBook, ale niektóre elementy LaCie miało naprawde fajne, chociażby przedni panel z aluminium wyszczotkowanym na brushed metal.

Wybór, jak zawsze, należy do Was ;)

#43 MacGyver

MacGyver
  • 1263 posts

Posted 12 July 2007 - 16:16

Nie ma dołączonego oprogramowania do backupu;
)

Ze strony LaCie możesz pobrać [URL="http://www.lacie.com/us/products/product.htm?pid=10097"]SilverKeeper[/URL], jest free.
  • krzyfar likes this

#44 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 12 July 2007 - 16:31

Ze strony LaCie możesz pobrać SilverKeeper, jest free.

Hehe, nawet ciekawie to wygląda - używać oprogramowania LaCie do robienia backupów na dyskach WD :)

Ale kto by się tam przejmował - Time Mashine nadchodzi.

#45 bodzios

bodzios
  • 59 posts

Posted 12 July 2007 - 17:09

Mam WD 500giga pod USB 2.0 i moim zdaniem jest super. Bardzo szybki, także pracuje 24h na dobę i nie miałem z nim kłopotów. Nie słyszę żadnego hałasu. Tak naprawdę obojętnie czy włączony PC czy Mac Book Pro czy IMac całkowicie zagłuszają działanie tego dysku. Puki nie napisaliście o tym że jest głośny to nie zacząłem się wsłuchiwać

#46 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 12 July 2007 - 17:14

Uuups - narzędzia do backupu jednak są tylko były schowane w instrukcji. Sorki za pomyłkę! :)

#47 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 12 July 2007 - 18:00

Od paru chwil mam na biurku WD MyBook Pro 250GB :)

Tak więc w porównaniu do LaCie Porsche 320GB wygląda to tak:

+ Jest, moim zdaniem, lepiej wykonany - pomimo, że to nie jest aluminium to jednak plastiki są lepszej jakości i nie trzeszczą jak w LaCie;
+ Jest znacznie szybszy (porównując dyski podłączone przez FW400);
+ Ma 3 złącza: USB 2.0, FW400 i FW800, a LaCie Porsche tylko FW400;
+ Ma więcej otworó2 wentylacyjnych więc dysk się mniej grzeje;
+ Ma 3 lata gwarancji;
+ Lekko dotykając przycisk włącznika można sprawdzić ile dysku jest zapełnione;
+ Dłuższe kable połączeniowe;
+ Ach, ta dioda... :)

- Jest znacznie głośniejszy i chrobocze w porównaniu do LaCie, które tylko buczy (przez to, że obudowa jest podziurkowana i dźwięki wydostają się na zewnątrz);
- Głośniej startuje i wolniej usypia wydając jakieś dziwne "ziuuuuuuup" przy tym.

[Oprogramowanie do backupu jest jednak dołączone - tak samo jak do LaCie]

+/- Design. Mnie sie bardziej podoba MyBook, ale niektóre elementy LaCie miało naprawde fajne, chociażby przedni panel z aluminium wyszczotkowanym na brushed metal.

Wybór, jak zawsze, należy do Was ;)

Totalnie sie zgadzam z Twoja mala recenzja!

Ja kupilem wlasnie 320GB i jade dzisiaj z nim do sklepu oddac bo mi wystartowac nie chcial :/ Na szczescie w sklepie zrobili promocje i teraz moge dostac 500GB w cenie 250 :D:D:D Ehhh jakie to zycie jest piekne prawda? :D

#48 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 12 July 2007 - 19:42

A i jeszcze jeden +...
... po uśpieniu Maca dioda w dysku również "oddycha" :)

I kto teraz powie, że LaCie jest "Mac friendly"? ;)

Na szczescie w sklepie zrobili promocje i teraz moge dostac 500GB w cenie 250 :D:D:D Ehhh jakie to zycie jest piekne prawda? :D

Nieprawda, bo ja dzisiaj przepłaciłem :D
Teraz wiesz kto płaci za Twoją promocje ;)

#49 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 12 July 2007 - 20:38

Ale ty mieszkasz w Polsce, a ja w US :D Niemozliwe aby tu byl jakis zbieg okolicznosci :P DejaVu? ;)

#50 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 12 July 2007 - 21:38

Ale ty mieszkasz w Polsce, a ja w US :D Niemozliwe aby tu byl jakis zbieg okolicznosci :P DejaVu? ;)

Nie, to pewnie jakiś przekręt na skalę światową :D

To napewno działalność Układu :)

PS. Sorry muszę sobie jakoś poprawić humor, bo nie potrzebnie przepłacałem :)
Ej, a jak się kształtuje u Was cena MyBook'a Pro 250GB? :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users