Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

zewnetrzny dysk LaCie vs WD

• Please log in to reply
92 replies to this topic

#1 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 02 July 2007 - 12:38

Witam
przymierzam sie do zakupu zewnętrznego dysku . czy ktoś ma jakieś porównanie tych dwóch dysków

Dołączona grafika

Dołączona grafika

chce dysk na FW 800 pojemnosc 300-500 GB

#2 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 02 July 2007 - 13:15

Jeśli chodzi o doświadczenie to szczerze polecam dysk LaCie i już nie raz pisałem dlaczego. Używam od roku LaCie Big Disk Extreme 1TB przez 24h/7d/365 i nie miałem problemów. Jeśli chodzi o testy prędkościowe (?) to służe pomocą i mogę wykonać wskazany na moim dysku. Pa.

#3 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 02 July 2007 - 14:03

Ale LaCie jest chyba droższy od WD?

#4 Adler

Adler
  • 572 posts
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Posted 02 July 2007 - 14:06

Ale LaCie jest chyba droższy od WD?

A Fiat jest tańszy od Mercedsa... i co z tego? Ja osobiście z LaCie jestem bardzo zadowolony, nizawodne są i tyle.

#5 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 02 July 2007 - 14:12

Wątpię czy twoje samochodowe porównanie przekła się na LaCie vs WD, wydaje mi się po prostu że WD w porównaniu do LaCie nie wypada jak Fiat przy Mercedesie.

#6 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 02 July 2007 - 14:15

W Anglii nie ma w ogóle różnicy, a też się przymierzam więc takie porównanie byłoby super :). Lacie Quadra 500GB vs WD MyBook Pro 500GB. Wiem tyle, że w WD jest wentylator, który hałasuje, a Lacie to tak naprawdę 2x250GB spięte w RAID 0 (albo 1 już nie pamiętam, w każdym bądź razie ten w którym widać 500GB i chodzi szybko). W obu przypadkach są narzekania od użytkowników, którzy stracili kupę danych. Ja już nauczyłem się nie czytać tego bo inaczej bym niczego nie kupił.

#7 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 02 July 2007 - 14:32

gdzieś czytałem ze WD włącza sie i wyłącza wraz z kompem .. czy lacie tez to ma ? i czy działa to z maczkami ?

#8 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 July 2007 - 14:37

no ja ostatnio zakupilem WD 500GB tyle ze pod usb 2.0 , no podlaczasz i dziala coz innego mozna napisac o tym spzrecie. wyglada tak jak na Twojej fotce tylko jest czarny. co do poziomu glosnosci to powiem tak: słychac ze jest cichy :)

---- Dodano 02-07-2007 o godzinie 15:40 ----

gdzieś czytałem ze WD włącza sie i wyłącza wraz z kompem .. czy lacie tez to ma ? i czy działa to z maczkami ?

ta z WD to prawda, to samo jak podlaczysz do usb albo odlaczysz (wyrzucisz do kosza) w uruchomionym kompie. do tego ma klawisz ktorym mozesz go wlaczyc/wylaczyc - taki fjuczer ;)

#9 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 02 July 2007 - 14:51

.. czy lacie tez to ma ?

LACIE też to ma.
Sprawa wygląda tak, że ma pstryczek 3-położeniowy. Środkowe położenie jest po to żeby działał w zależności od potrzeb.
Prawda jest taka,że wszystkie(albo większość) takie dyski wyłączają się jeśli długo nie są potrzebne, nie mylić z włączoną obudową. Jak zaczynasz coś robić albo włączasz/wybudzasz mac'a to dysk startuje i się podłącza.
Co do zawartości obudowy to nie jest to RAID. W środku jest 1 dysk 500Gb. Prędkość daje FW800.

... i czy działa to z maczkami ?

LACIE to firma produkująca rzeczy przede wszystkim dedykowane Mac'om.

#10 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 02 July 2007 - 16:17

LaCie jest generalnie lepiej oceniany na forach uzytkownikow niz inne firmy. Glupio tak mowic za innych, ale koledze emslimowi z tego forum (grupa poznanska) dysk WD ciezko popsul sie sie po krotkim okresie uzytkowania. Jesli chodzi o duzy zewnetrzny dyskna FW to ja kupie za jakis czas LaCie. Z drugiej strony ja mam teraz WD Passporta "dwojke" USB i jestem z tego dysku bardzo zadowolony i kupilbym go jeszcze raz, gdybym potrzebowal maly dysk do roboty.

#11 jwb73

jwb73
  • 15 posts

Posted 02 July 2007 - 17:22

Ja uzywam w domu WD 320 GB juz ze 2 lata i wszystko gra, ale pracuje tylko jako archiwum i zadko jest dopinany do kompa. Natomiast w pracy mam LaCie Ethernet Disk Gigabit 2 TB i to jest ciekawa zabawka dysk mozna miec dostepny po roznych protokolach sieciowych. Samo osadzenie tego w module 1U do szafy rackowej swiadczyc moze o zastosowaniu do DUZEGO przerobu.

#12 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 02 July 2007 - 17:37

Co do zawartości obudowy to nie jest to RAID. W środku jest 1 dysk 500Gb. Prędkość daje FW800.

.

gucio prawda ze "predkosc daje" FW800. wszytko od dysku zalezy i z tego co do tej pory mi wiadomo nie ma dysku ktory mial by transfery na poziomie 800Mbitow/s czyli 100MB/s. FW800 uzyteczne jest tylko i wylacznie jak ma sie dyski w raid pusczone. np. w macu pro itp

co do obudowy, w skrocie obudowa to obudowa.(na transfer niebedzie miala wplywu) trzeba sprawdzic jakie dyski są w srodku i dowiedziec sie jaki halas produkują. mozna przyjac poprawke na haslas, bo obudowa lacie moze byc lepiej wytlumiona.

Dołączona grafika

przy zapisie bedzie tpo 3-10MB mniej...

#13 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 02 July 2007 - 18:50

No tak, zapomniałem dodać, że od dysku też zależy prędkość, a zależy i to bardzo. Ale mnie się tam prędkościami dysków nigdy zajmować nie chciało. Zawsze brałem Seagate'y, od kiedy pamiętam. Chyba dlatego pominąłem ten temat.

#14 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 02 July 2007 - 19:04

piszac "predkosc zalezy od Fw800" troche wprowadzasz w blad. na adapterze raid pod PC, podlaczajac 4x WD 250GB(SATA2) mozna uzyskac nawet 220MB/s przy odczycie liniowym, wiec nawet Fw800 to o połowe za wolny interfejs zeby to obsluzyc;);) edit: od 03-d0 ok 05 lipca bede mial mozliwosc sprawdzenia oczytu/zapisu na mac pro 2x250GB sata2 w raid0. jak powiecie czym zmierzyc transfer na osx to moge umiesic tu wyniki:P

#15 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 02 July 2007 - 19:18

piszac "predkosc zalezy od Fw800" troche wprowadzasz w blad

Wiem , sorka, zapomniałem o tym.

na adapterze raid pod PC, podlaczajac 4x WD 250GB(SATA2) mozna uzyskac nawet 220MB/s przy odczycie liniowym, wiec nawet Fw800 to o połowe za wolny interfejs zeby to obsluzyc;);)

Ale w takim razie po co robią macierze dyskowe na FW800 ? z braku lepszych rozwiązań ? W końcu FW to zewnętrzny interface i nie będzie tak szybki jak SATA ( przynajmniej na razie ;) ), chyba nie ma szybszego w tej kategorii.
Adapter RAID na PC ma tylko złącze SATA, a więc takie samo jak wszędzie.

#16 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 02 July 2007 - 19:51

Ale w takim razie po co robią macierze dyskowe na FW800 ? z braku lepszych rozwiązań ? W końcu FW to zewnętrzny interface i nie będzie tak szybki jak SATA ( przynajmniej na razie ;) ), chyba nie ma szybszego w tej kategorii.
Adapter RAID na PC ma tylko złącze SATA, a więc takie samo jak wszędzie.

no nie wiem czemu. moze ludzie potrzebują miec mobilna 2TB danych;)

#17 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 04 July 2007 - 06:12

Ja wlasnie zamowilem 2x LaCie Porsche 500GB. Fakt, nie jest to FW800, ale moge zrobic testy predkosci obydwu polaczonych w RAID

#18 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 04 July 2007 - 08:27

tak przegladam i WD my book pro sa w podobnej cenie jak LaCie porsze to teraz pytanie czym sie roznia LaCie porszaki od LaCie d2 design ???

#19 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 04 July 2007 - 08:28

Tak, design tylko. I na dodatek to jest Porsche :D Laski mozna na to zarywac :P

#20 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 04 July 2007 - 08:35

to teraz pytanie czym sie roznia LaCie porszaki od LaCie d2 design ???

Możliwość ustawienia w pionie, dostępne interfejsy komunikacji z komputerem, przycisk na przednim panelu ....
... to wszystko widać na stronie:
http://www.lacie.com...ge.htm?id=10033

#21 Duckling

Duckling
  • 490 posts
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Posted 04 July 2007 - 10:54

Poza designem w roznicy Porsche, d2 najwazniejsze jest chyba to, ze w Porsche max masz dostępne FW400 a w d2 to FW800. Ja uzywam u siebie Lacie d2 Hard Drive Extreme 320GB po FW predkosc jest fantastyczna, dysk jest bardzo cichy (slychac wylacznie moment startu, a to i tak wylacznie w momencie, kiedy byl na biurku). Osobiscie polecam dolozyc pare zlotych i wziasc Lacie. Plusem 3 rodzajow polaczen (USB, FW400, FW800) jest mozliwosc adaptacji tego dysku Mac, PC (standardowo dysk jest formatowany na FAT32... Porsche z tego co pamietam standardowo jest na NFTS, a przynajmneij taki format mialem przy zakupie Lacie 80GB Porsche USB2.0), podlaczenie do routera jako dysku wspoldzielonego

#22 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 07 July 2007 - 18:33

Tutaj przeboje zawiedzionych uzytkownikow WD serii MyBook:
http://www.tomrafter...ition-ii-sucks/

Prosze zwrocic uwage, ze wiekszosc to Makowcy.

A tutaj kolega Emslim, doswiadczony przez dwa dyski WD :)
http://www.myapple.p...ighlight=mybook

#23 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 08 July 2007 - 12:12

@Ruczaj Moge się założyć, że są podobne na temat Lacie ;). Takie pytanie z innej beczki. Jeśli kupiłbym 2x320GB to można je spiąć w Mirror? Tak żeby robił kopię zapasową pierwszego dysku na drugim?

#24 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 08 July 2007 - 14:14

W tym tygodniu dotrze do mnie WD My Book Pro 250 GB i dam znać czy jest lepszy od LaCie z designem Porsche :)

#25 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 08 July 2007 - 14:30

Jeśli kupiłbym 2x320GB to można je spiąć w Mirror? Tak żeby robił kopię zapasową pierwszego dysku na drugim?

Da się.
W Disk Utility klikasz zakładkę RAID i ustawiasz jak chcesz.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users