Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad vs Ipad2 vs Asus Transformer vs Asus Prime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#51 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:42

Hehe...dyskusja na 5 stron...jak zawsze.Nie kłóćcie się :) Chodziło mi tylko o to czy z tych ksiązek iBooks da się uczyc do szkoły i zaliczac normalne sprawdziany :)

Wyluzjcie. :)

To jak?Mają jakąs wartosc merytoryczną te książki?

Szkolna biblioteka sie spalila?

#52 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:47

Życzliwośc się wypaliła? Cynizm na fali!

#53 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:47

Paped, od Apple nie kupisz żadnych książek, które Ci się przydadzą do nauki w polskiej szkole. W iBooks są chyba tylko jakieś lektury z takich materiałów.

#54 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:48

Ale na reklamie jest ze biologii się uczą , podział mitotyczny bodajże.

#55 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:50

Tak, w języku angielskim.

#56 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:58

Może być.Tylko jaka zawartośc merytoryczna

#57 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2012 - 22:04

Szwagier nie mogąc się zdecydować zakupil na gwiazdke iPad 2 i Asusa. Jako typowy PCtowiec byl za Asusem, ja go namawialem na iPad'a, chociaz o istnieniu Asusa jako alternatywy sam mu powiedzialem. Efekt jest taki, ze w domu sa ciagle bitwy o iPad'a, a Asus zbiera kurz. A wypasiona bestia z klawiatura wyposazona w dodatkowa baterie. Ja swojej "jedynki" nie oddalbym za tego Asusa, ale to kwestia potrzeb. Plynnosc dzialania i intuicyjnosc - moim zdaniem nadal iOS jest niedoscigniony. Bierz iPada, chyba ze TABLET ma udawac laptopa...wtedy napewno CI sie przyda Tegra ;) I odnosnie jednej wypowiedzi, ze do muzyki to MBP...Bylem na koncercie Kasi Nosowskiej.... muzycy i wlasnie uzywali iPada do supportu.

#58 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 stycznia 2012 - 22:16

Może być.Tylko jaka zawartośc merytoryczna

Tych podręczników na rynku amerykańskim będzie teraz pewnie sporo, jeśli język Ci odpowiada, powinieneś być zadowolony. Nie jestem pracownikiem MENu i nie podejmuje się oceny merytorycznej ich zawartości. Treść jest zapewne dostosowana do amerykańskiego programu nauczania.

#59 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2012 - 22:18

Homer - i wtedy normalnie moge pisac?

Możesz, ale to nie będzie wygodne z jednego powodu - jak oprzesz nadgarstek na ekranie to będziesz przesuwać stronę, albo wciskac przyciski. Pozostaje machac dłonią w powietrzu co skończy sie bólem całej ręki.

#60 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 22:23

Można pisać w rękawiczce ;)

#61 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2012 - 22:31

Mowię o iBooks

Btw. Nowe pytania...da się na Ipadzie notowac odrecznie?

Da sie i to rewelacyjnie. Masa softu, warunek, nie oszczedzac na penie! Byle jaki z Allegro moze zniechcecic. Porzadny to sama przyjemnosc odrecznych rysunkow i notatek.

---------- Wpis dodano o 22:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:24 ----------

Możesz, ale to nie będzie wygodne z jednego powodu - jak oprzesz nadgarstek na ekranie to będziesz przesuwać stronę, albo wciskac przyciski. Pozostaje machac dłonią w powietrzu co skończy sie bólem całej ręki.

Guzik prawda, bardzo duzo szkicuje korzystajac z iPada. Jak juz wczesniej napisalem, wymog to porzadny pisak pojemnosciowy. Appki do notatek, czy do rysowania sa bardzo ergonomiczne, nic sie nie przesuwa.

#62 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 stycznia 2012 - 22:35

Był artykuł na Myapple o aktywnym stylusie dla iPada. W tym rozwiązaniu można swobodnie trzymać rękę na powierzchni ekranu i pisać.

http://myapple.pl/co...czony-ipad.html

#63 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 15:47

Już widzę ze ten iPen troszkę za wolny ;/ Przymula chyba trochę. A notować trzeba szybko ;/ A jak jest z klawiatura pod iPada , też przymula? Są gdzies demo tych iBooków?

#64 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 stycznia 2012 - 16:28

Są gdzies demo tych iBooków?

Jest, Pan ze stabilną ręką i damskim głosem wszystko pokazuje.
http://www.youtube.com/watch?v=5xz2wzmWOpA&feature=youtube_gdata_player

#65 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 17:15

Hmm...ten ibook na tej prezentacji wygląda na lipe ;/ A jakies demko zeby samemu?Np. na PC

#66 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 stycznia 2012 - 17:51

Wątpię, ze to wykonane. Moze jak sie jest developerem.

#67 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 18:35

Homer , a jestes w stanie sciągnąc jakąs demo ksiązke na swojego Ipada i zdać krótką relacje?

#68 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 26 stycznia 2012 - 19:42

Porządne aplikacje do pisania, mają taką specjalną zacienioną zakładkę, która jest wyłączona z dotyku i możemy na niej położyć nadgarstek. Wraz z zapisywaniem strony, po prostu ją przesuwamy na dół ;)

#69 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 stycznia 2012 - 20:01

Homer , a jestes w stanie sciągnąc jakąs demo ksiązke na swojego Ipada i zdać krótką relacje?

Mam króla lwa, kubusia Puchatka i instrukcje iPad'a (no i grom PDF'ow). Cóż innego można chcieć od czytnika książek jak nie ich poprawnego wyświetlania i to iBooks robi. Jesli chodzi o meczenie wzroku przez ekran, zmieniłem zdanie jak wprowadzili funkcje czytania w nocy. Kolory zostają odwrocone a ekran przyciemnia sie do minimum. W takim trybie można czytać i czytać. Ty chcesz sie uczyć. Więc będziesz robił notatki, jest taka możliwość w iBooks jak widziałeś na filmiku instruktazowym. Hmm no nie wiem co Ci jeszcze napisać. Ten program po prostu działa, jest w prosty w obsłudze i ciagle sie rozwija.

#70 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 20:07

Homer -pomyliłem się :D Chodziło mi oczywiście o ITunes U

#71 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 stycznia 2012 - 21:25

Życzliwośc się wypaliła? Cynizm na fali!

Nie cynizm, tylko realizm. Po prostu powiedz, ze chcesz miec iPada. Nie da ci on w zasadzie nic, czego nie znajdziesz w szkolnej bibliotece.

#72 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 22:10

paped daruj sobie tablet do nauki... dla malych dzieci w usa moze sie nada do nauki.

#73 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 27 stycznia 2012 - 06:48

Jeśli uczysz się w języku angielskim (np. IBO) to jak najbardziej iPad może stać się uzupełnieniem. W Polsce brak jest jakichkolwiek
wartościowych materiałów multimedialnych/edukacyjnych (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) przystosowanych do nauczania
zgodnie z polskim programem edukacyjnym.

Znam to z własnego podwórka gdzie mój (prawie) 10 latek wykorzystuje iPada (z tym, że uczy się szkole z wykładowym angielskim).

#74 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 03 lutego 2012 - 20:52

Ja mam oba, czyli ipada i Asus Prime. Bez zająknięcia polecam Asusa: 1. jakość wykonania - identyczna 2. Ekran - dla mnie bez różnicy 3. Szybkość - Asus, ale bardziej trzeba by porównać z ipadem 3 4. Komfort pisania - Asus, po prostu bez porównania 5. Dźwięk bez słuchawek - Asus, w słuchawkach nie sprawdzałem 6. System - Asus, prosty, ładny ale jak ktoś chce 'pogrzebać' to może, bez łamania prawa 7. Integracja z siecią - Asus, wiadomo, google 8. Waga, wymiary - Asus 9. Płynność systemu - Asus, choć ipadowi wile za złe nie mam :-) Generalnie, Asus miażdży i moim zdaniem trzeba być gigantycznym miłośnikiem Apple aby nie wybrać Asusa, a gadanie typu 'to już nie tablet, bo to Apple zdefiniowało tablet, itp' można na pułkę z bajkami odłożyć. Kiedyś niby świat rozrywki wideo definiowało Nintendi, a dzisiaj jest w tyle. Ja zazwyczaj kupuję sprzęt na moje potrzeby. Macbook'a uznałem za sprzęt najlepszy, więc na niego się zdecydowałem, nie jestem jednak przyspawany do marki. Dodam jeszcze, że moim zdaniem sytuacji nie zmieni ipad3. Co dodadzą? 4 rdzenie? Są w Asusie. Lepszy aparat? Mam 8mpx. System pozostanie ten sam. Może lepszy ekran, rozdzielczość? Tylko po co, aktualnie w ipadzie i Asusie są optymalne.

#75 ciochu

ciochu
  • 176 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 lutego 2012 - 02:00

Dużego wyboru ciekawych appek na Asusa się nie spodziewaj (potencjał duży, ale niewykorzystany). Co do wykonania sie nie wypowiem bo Asusa nie widziałem - na zdjęciach wygląda super, ale jego największą wadą jest system, a o aktualizacji na nowszy zapomnij (moze asus traktuje inaczej swoich klientów ale pewnie na ics się skończy). Co do łamania prawa - jb nie jest łamaniem prawa w Polsce :). Ważne do czego Ci to potrzebne. Na tablecie głownie czytam prasę, uczę się, robię notatki i generalnie surfuje po necie, czasem tez coś oglądnę i iPad spisuje się świetnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych