Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad vs Ipad2 vs Asus Transformer vs Asus Prime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paped

Paped
  • 18 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 21:46

Witam , To mój pierwszy post na tym forum.Może zostanę na dłużej? Do sedna.W temacie jest bardzo ogólny zarys problemu.Z Zastanawiam się czy wogóle tablet jest mi potrzebny?Nie posiadam nic od firmy Apple , jednak jestem zafascynowany designem tych produktów.Niewątpliwie jestem estetą. Czego oczekuję od tabletu?Powiekszenia produktywnosci ,wykonywania zadań i zafascynowania nauką. Z drugiej strony obawiam się , że tablet będzie dla mnie poprostu dodatkowym monitorem do tracenia czasu. Tu pojawiają się pytania. Czy iBooks jest warte kupienia? Ile kosztują ksiązki na niego? Czy jest takie coś na ANdorida? Czy z tych ksiązek iBooks da się coś nauczyć? Ile trzeba wydać $$$ zeby miec dobre / potrzebne aplikacje? Własciwie jak może on powiekszyc moją produktywnosc i jak może poglebiać mój "skill" graficzny Narazie tyle.narazie... Pozdrawiam :)

#2 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 stycznia 2012 - 21:54

Czy iBooks jest warte kupienia?

iBooks jest darmowe.

Ile kosztują ksiązki na niego?

Około tyle co papierowe wersje.

Czy jest takie coś na ANdorida?

Nigdy, nie używałem Androidalnych tabletów, więc musi ci ktoś inny pomóc.

Czy z tych ksiązek iBooks da się coś nauczyć?

Nie rozumiem pytania. Uczysz się całe życie :). Prze czytając choćby Biografię Steva już jesteś mądrzejszy.

Ile trzeba wydać $$$ zeby miec dobre / potrzebne aplikacje?

Multum aplikacji jest darmowych. Aplikację często są przeceniane, ceny nie wyglądają najgorzej. Jeśli stać cię na iPada, na pewno będzie cię stać żeby dobrze go zaopatrzyć :)

Pozdrawiam
Michał Konieczny

#3 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:00

Design to kwestia gustu. Jedni kochaja drewno, inni kamień. Są tacy, dla których szkło jest zimne i nie wnosi nic, dla innych znowu to samo szkło jest zgoła czymś innym. Jeśli nie masz produktów Apple, to opisywanie zależności pomiędzy urządzeniami tego producenta nie załatwią tego w jednym temacie. Do tego powołano TO FORUM- Forum MyApple. Musisz poszukac. Android jest bardziej otwartym systemem do mobilnych zastosowań. iOS jest łatwiej przyswajalnym. Aby docenic iBooks najpierw trzeba go mieć. Cena publikacji? Wejdz do sklepu Apple, sam zobaczysz co i jak. Sam musisz ocenic ile musisz zainwestowac w swoj rozwoj, jeden wyda kilkaset $ inni wydaja miliony i nadal są debilami. Co do tego w jaki sposób moze rozwijac Twoje mozliwości i produktywnosc...znów sam musisz ocenić swoje mozliwości i łatwośc przyswajania wiedzy poprzez elektroniczne publikacje. Nikt z nas nie zna Cie i Twoje mozliwosci i braki...oczekujesz niemożliwego :) Czy warto kupic iPad'a? To juz było poruszane wiele razy. Moze zacznij od tego, czy tablet od Apple jest dla Ciebie własciwym urzadzeniem. Potem jesli stwierdzisz, ze nie...kolejne pytania nie maja sensu. Jesli kupisz na wiele z tych pytan sam znajdziesz odpowiedz. Ja kupilem iPad'a i...jest ok. Czekam na 3 :)

#4 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:06

Przeczytalem twoj post, ale nadal nie wiem po co ci tablet, w jakim celu, czego oczekujesz od tego urzadzenia. Jezeli szukasz zabawki to wez ipada, ale do pracy czy jakis powazniejszych rzeczy wez asusa. Masz tam flasha, office, chmure, kindle + klawiatura, usb, port hdmi, najnowszy android, normalnie dzialajacy bluetooth. Nie licz ze ktos poleci ci cos innego niz apple tutaj. Dla mnie ten prime miazdzy ipada mozliwosciami, tylko ten android zniecheca.

ASUSTeK Computer Inc. - Eee- ASUS Eee Pad Transformer Prime TF201

#5 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:09

Przeczytalem twoj post, ale nadal nie wiem po co ci tablet, w jakim celu, czego oczekujesz od tego urzadzenia. Jezeli szukasz zabawki to wez ipada, ale do pracy czy jakis powazniejszych rzeczy wez asusa. Masz tam flasha, office, chmure, kindle + klawiatura, usb, port hdmi, najnowszy android, normalnie dzialajacy bluetooth. Nie licz ze ktos poleci ci cos innego niz apple tutaj. Dla mnie ten prime miazdzy ipada mozliwosciami, tylko ten android zniecheca.

ASUSTeK Computer Inc. - Eee- ASUS Eee Pad Transformer Prime TF201

Twoje argumenty przeciw iPadowi są kiepskie. Nie będę tego jednak komentował, ponieważ nie chcę zaczynać bezsensownej walki.

#6 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:17

Twoje argumenty przeciw iPadowi są kiepskie. Nie będę tego jednak komentował, ponieważ nie chcę zaczynać bezsensownej walki.

Gdzie ja pisze cos zlego o ipadzie? Nie bedziesz tego komentowal to nie komentuj, tym bardziej ze kiepsko to ci wychodzi od kiedy stawia sie przecinek po nigdy, czy pisze sie "PRZE CZYTALEM choćby Biografię Steva już jesteś mądrzejsz"? Jak widac u Ciebie przeczytanie biografii Jobsa duzo nie dalo. Nic nie wnosisz do tematu. Pozdrawiam!

#7 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:25

Ja bym Ci radził poczekać na iPada 3. Dzięki Retinie czytanie na nowym tablecie od Apple'a będzie łatwiejsze, ponieważ czcionka wygląda wtedy prawie jak wydrukowana. Do tego zdjęcia, rysunki, będą wyglądały pięknie w tak wysokiej rozdzielczości.

#8 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:26

Gdzie ja pisze cos zlego o ipadzie? Nie bedziesz tego komentowal to nie komentuj, tym bardziej ze kiepsko to ci wychodzi od kiedy stawia sie przecinek po nigdy, czy pisze sie "PRZE CZYTALEM choćby Biografię Steva już jesteś mądrzejsz"? Jak widac u Ciebie przeczytanie biografii Jobsa duzo nie dalo. Nic nie wnosisz do tematu. Pozdrawiam!

Przypadkowe naduszenie spacji a już masz problem. iPad zabawką, proszę cię powiedz mi dlaczego? I nie rozumiem ataków z twojej strony.

#9 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:25

Ja bym Ci radził poczekać na iPada 3. Dzięki Retinie czytanie na nowym tablecie od Apple'a będzie łatwiejsze, ponieważ czcionka wygląda wtedy prawie jak wydrukowana. Do tego zdjęcia, rysunki, będą wyglądały pięknie w tak wysokiej rozdzielczości.

Czy w temacie autor napisal ipad 1/2 vs ipad 3, ktorego tak naprawde nie ma i nie wiadomo co w nim bedzie? Niech poczeka moze na ipad 4, bedzie jeszcze lepszy. Czy ekran w ipadzie jest tak beznadziejny, ze nie da sie z niego czytac?

ipad zabawka? Czy mozesz normalnie podlaczyc ipada do pc i przeslac mu pliki jak na pendrive? czy ma flasha (przy 4 rdzeniowej tegrze nie mowcie mi ze bedzie zamulac)? czy ipad na starcie ma pakiet biurowy? czy ipad posiada port hdmi? a moze usb? a moze slot microsd? Czy ipad posiada normalna klawiature w zestawie ktora ulatwia prace i jest stacja dokujaca z bateria? Czy posiada bluetooth, dzieki ktorym mozna przeslac kazdemu jakiegos pdfa, czy zdjecie? Czy poprzez ipada mozesz sterowac pc jak w asusie poprzez mycloud, ktory jest darmowy przez rok i oferuje 8GB, czyli wiecej niz u appla? Aha, dziekuje, pozdrawiam. W ipadzie wszystkie jakies przesciowki musisz dokupic za niezle pieniadze klawiatura to 300zl, stacja dokujaca bez baterii 129zl, przejsciowka 169zl, czytnik kart microsd+zlacze do aparatu 129zl, . Jezeli ktos uzywa sobie ipada zeby sprawdzic poczte, posiedziec na necie, pograc to ipad wygrywa, ale do pracy dla mnie lepszym rozwiazaniem jest ten asus.

#10 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:36

Od kiedy flash czy dysk usb to funkcje, które stanowią o tym czy iPad nadaje się dla profesjonalisty jako narzędzie pracy. Lotnictwo, edukacja, medycyna, grafika, muzyka, to niektóre dziedziny, w których iPad jest bardzo szeroko używany. Jest również najpopularniejszym tabletem w biznesie, trudno o narzędziu tak szeroko stosowanym przez zawodowców z najróżniejszych dziedzin powiedzieć, że jest zabawką.

---------- Wpis dodano o 00:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:32 ----------

Premiera iPada 3 będzie już niedługo i są dowody na to, że będzie miał ekran Retina, więc warto się wsztrzymać.

#11 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:38

Czy brak portów czyni iPada zabawką?

#12 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:56

@Mirko791 Masz dowody? Skad, pracujesz w foxconnie? Pokaz, chetnie zobacze, jak masz wiecej informacji to tez chetnie uslysze, np. o iphonie 5. A czy popularnosc urzadzenia to dla was jedyny czynnik? Mac nie jest popularny, a i tak dla was jest najlepszy :) Ipad jest najpopularniejszy i najbardziej dopracowany, ma marke i renome, jest modny wiec sie nie dziwie ze ludzie go biora. Szczegolnie gwiazdy. Tylko ze on jest strasznie ograniczony i ma drogie akcesoria. Co taki biznesmen moze zrobic na ipadzie czego nie zrobi na prime? Sprwadzic gielde, maila, jakas strone? napisac notatke, ustawic cos w kalendarzu? Przeciez to podstatowe funkcje. Muzycy i ipad? Macbook tak, ale ipad, to co teraz muzycy produkuja utwory w garagebandzie? Graficy za to juz nie robia niczego na pc czy macu bo maja photoshopa express? Ktory na androida tez jest dostepny. Czego takiego nie mozna zrobic na tym prime, a jest wazna funkcja ipada. Kupujac prime masz potwora z tegra 3 i wszystkim co potrzebne do zycia od razu, kiedy tylko chcesz podlaczysz przez hdmi do TV czy projektora, nie musisz miec przejsciowki, tak samo jak chcesz zgrac zdjecia wprost na tablet. Mozesz sie dzielic poprzez bluetooth. Prime moze ci robic tez jako pendrive. A jak masz juz pendrive to mozesz sobie normalnie wlozyc do portu usb. Flash tez jest plusem, mozna otworzyc kazdy filmik, kazda strone, nikt nie powie ze to nie jest plus. Czy dzieki icloud mozesz sterowac pc czy maciem? Paped tyle z mojej strony, mam nadzieje ze ci pomoglem i wybierzesz to co bedzie potrzebne ci do pracy i rozrywki, mysle ze ladnie przedstawilem ci plusy prima, a wady ipada, bo przeciez 99% uzytkownikow tego forum poleci ci ipada a tego asusa nazwie brzydkim, zlym, nie modnym, ze ma tego zlego androida. W skrocie: do zabawy ipad (gry+ciekawe programy), do pracy prime (otwartosc systemu i samego urzadzenia, o wiele lepszy hardware i ficzery, nie brakuje mu nic, oprocz... appstore). Ipad nada sie do pracy tylko jezeli nie ma jakiegos waznego programu na androidzie bez ktorego nie da sie zyc, albo bedziesz pracowal z ludzmi ktorzy maja ipady, a ty sam posiadasz inne urzadzenia appla.

#13 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2012 - 01:15

A moze ktos nie chce plątac sie z kablami HDMI i woli przesłać obraz bezprzewodowo po AirPlay do TV? Czemu o tym nie wspomnisz? Wysyłanie plików po BT? Moze film 1080p albo PDF 150MB?
Klamiesz na temat flasha, na iPadzie można śmiało go mieć.

przedstawilem ci plusy prima, a wady ipada

Owszem właśnie to zrobiłeś i tylko to, czyniąc swoją wypowiedz stronnicza, bo trzeba było przedstawić wady i zalety obu urzadzen.

---------- Wpis dodano o 01:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:09 ----------

Czy dzieki icloud mozesz sterowac pc czy maciem?

Jest za darmo Logmein w AppStore.

---------- Wpis dodano o 01:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:12 ----------

A czy popularnosc urzadzenia to dla was jedyny czynnik?

Jedyny nie, ale bardzo ważny. W końcu o czymś to świadczy a jest jedynym obiektywnym argumentem na świetność urządzenia.

---------- Wpis dodano o 01:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:13 ----------

Czego takiego nie mozna zrobic na tym prime, a jest wazna funkcja ipada.

Nie ma dostępu do 100.000 aplikacji z AppStore.

#14 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 stycznia 2012 - 01:22

@Mirko791

Masz dowody? Skad, pracujesz w foxconnie? Pokaz, chetnie zobacze, jak masz wiecej informacji to tez chetnie uslysze, np. o iphonie 5.

A czy popularnosc urzadzenia to dla was jedyny czynnik? Mac nie jest popularny, a i tak dla was jest najlepszy :) Ipad jest najpopularniejszy i najbardziej dopracowany, ma marke i renome, jest modny wiec sie nie dziwie ze ludzie go biora. Szczegolnie gwiazdy. Tylko ze on jest strasznie ograniczony i ma drogie akcesoria. Co taki biznesmen moze zrobic na ipadzie czego nie zrobi na prime? Sprwadzic gielde, maila, jakas strone? napisac notatke, ustawic cos w kalendarzu? Przeciez to podstatowe funkcje. Muzycy i ipad? Macbook tak, ale ipad, to co teraz muzycy produkuja utwory w garagebandzie? Graficy za to juz nie robia niczego na pc czy macu bo maja photoshopa express? Ktory na androida tez jest dostepny. Czego takiego nie mozna zrobic na tym prime, a jest wazna funkcja ipada. Kupujac prime masz potwora z tegra 3 i wszystkim co potrzebne do zycia od razu, kiedy tylko chcesz podlaczysz przez hdmi do TV czy projektora, nie musisz miec przejsciowki, tak samo jak chcesz zgrac zdjecia wprost na tablet. Mozesz sie dzielic poprzez bluetooth. Prime moze ci robic tez jako pendrive. A jak masz juz pendrive to mozesz sobie normalnie wlozyc do portu usb. Flash tez jest plusem, mozna otworzyc kazdy filmik, kazda strone, nikt nie powie ze to nie jest plus. Czy dzieki icloud mozesz sterowac pc czy maciem?

Paped tyle z mojej strony, mam nadzieje ze ci pomoglem i wybierzesz to co bedzie potrzebne ci do pracy i rozrywki, mysle ze ladnie przedstawilem ci plusy prima, a wady ipada, bo przeciez 99% uzytkownikow tego forum poleci ci ipada a tego asusa nazwie brzydkim, zlym, nie modnym, ze ma tego zlego androida. W skrocie: do zabawy ipad (gry+ciekawe programy), do pracy prime (otwartosc systemu i samego urzadzenia, o wiele lepszy hardware i ficzery, nie brakuje mu nic, oprocz... appstore). Ipad nada sie do pracy tylko jezeli nie ma jakiegos waznego programu na androidzie bez ktorego nie da sie zyc, albo bedziesz pracowal z ludzmi ktorzy maja ipady, a ty sam posiadasz inne urzadzenia appla.

Podam Ci przykład. Jestem muzykiem i iPad zastępuje mi kontroler DAW, dzięki aplikacji Lemur, która jest tylko w appstore (możesz to sprawdzić). Taki kontroler normalnie kosztuje ok 1500$ (firma JazzMutant), dzięki iPadowi mam go za 49$. Tablety z Androidem są bezużytwczne dla muzyków, ponieważ system nie wspiera standardu MIDI i nie ma również dostępu do sterowników audio.

---------- Wpis dodano o 01:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:20 ----------

Nie będę Cię na siłę przekownywał co do Retiny, po konferencji przyznasz mi rację.

#15 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 25 stycznia 2012 - 08:16

Czy w temacie autor napisal ipad 1/2 vs ipad 3, ktorego tak naprawde nie ma i nie wiadomo co w nim bedzie? Niech poczeka moze na ipad 4, bedzie jeszcze lepszy. Czy ekran w ipadzie jest tak beznadziejny, ze nie da sie z niego czytac?

ipad zabawka? Czy mozesz normalnie podlaczyc ipada do pc i przeslac mu pliki jak na pendrive? czy ma flasha (przy 4 rdzeniowej tegrze nie mowcie mi ze bedzie zamulac)? czy ipad na starcie ma pakiet biurowy? czy ipad posiada port hdmi? a moze usb? a moze slot microsd? Czy ipad posiada normalna klawiature w zestawie ktora ulatwia prace i jest stacja dokujaca z bateria? Czy posiada bluetooth, dzieki ktorym mozna przeslac kazdemu jakiegos pdfa, czy zdjecie? Czy poprzez ipada mozesz sterowac pc jak w asusie poprzez mycloud, ktory jest darmowy przez rok i oferuje 8GB, czyli wiecej niz u appla? Aha, dziekuje, pozdrawiam. W ipadzie wszystkie jakies przesciowki musisz dokupic za niezle pieniadze klawiatura to 300zl, stacja dokujaca bez baterii 129zl, przejsciowka 169zl, czytnik kart microsd+zlacze do aparatu 129zl, . Jezeli ktos uzywa sobie ipada zeby sprawdzic poczte, posiedziec na necie, pograc to ipad wygrywa, ale do pracy dla mnie lepszym rozwiazaniem jest ten asus.

To fakt iPad tego nie posiada ale wymienione przez Ciebie porty, sloty i klawiaturę, to posiada MBA, dlaczego tacy ludzie jak Ty nie potrafią zrozumieć że ideą iPada nie jest byciem laptopem lub netbookiem tylko bycie tabletem, ale skoro Asus swój tablet przerobił na netbooka to może z tymi właśnie urządzeniami należy go porównywać, albo może powiedzmy tak, Asus zrobił netbooka który ma odłączaną klawiaturę i ekran dotykowy.

#16 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 stycznia 2012 - 08:38

Wysoka rozdzielczosc wcale nie ulatwia czytania. Czcionka wyglada ladniej, to wszystko.

#17 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2012 - 08:51

Wysoka rozdzielczość drastycznie ułatwia czytanie, w iPhone 4 nie muszę powiększać każdej strony WWW, którą przeglądam, co w 3GS było niemożliwe. iPad jest zarówno zabawką (np. gry, książki), narzędziem do rozwijania umiejętności (np. iTunes U), jak i pracy (mnóstwo prog. użytkowych) - wszystko zależy od oczekiwań. Jeśli chodzi o design i płynność działania, moim zdaniem żadne inne urządzenie typu tablet nie jest w stanie pobić iOS. Co z tego, że inne mają setki portów, obsługę flash i super wypaśne procki i mega dużo pamięci RAM - iOS jest tak dopracowany przez Apple, że użytkowanie iPada to nieskazitelna przyjemność :) Weź sobie iPada, poużywaj, jak się nie spodoba, sprzedasz go na pewno na lepszych warunkach, niż gdybyś miał się pozbywać tableta innej marki.

#18 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 12:13

A moze ktos nie chce plątac sie z kablami HDMI i woli przesłać obraz bezprzewodowo po AirPlay do TV? Czemu o tym nie wspomnisz? Wysyłanie plików po BT? Moze film 1080p albo PDF 150MB?
Klamiesz na temat flasha, na iPadzie można śmiało go mieć.

Owszem właśnie to zrobiłeś i tylko to, czyniąc swoją wypowiedz stronnicza, bo trzeba było przedstawić wady i zalety obu urzadzen.

---------- Wpis dodano o 01:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:09 ----------

Jest za darmo Logmein w AppStore.

---------- Wpis dodano o 01:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:12 ----------

Jedyny nie, ale bardzo ważny. W końcu o czymś to świadczy a jest jedynym obiektywnym argumentem na świetność urządzenia.

---------- Wpis dodano o 01:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:13 ----------

Nie ma dostępu do 100.000 aplikacji z AppStore.

Tak, kazdy na swiecie w domu czy w biurach firm ma apple tv. Kazdy tez nosi przy sobie przejsciowke za 169zl. A kabel hdmi ma prawie kazdy, nie oszukujmy sie. Jestes kolejnym, dla ktorego brak BT to nie jest wada? Ile razy chcialem przeslac komus zdjecie czy pdf, to musialem powiedziec ze nie mam bt bo tak najlatwiej, a ludzie sie dziwili taki telefon i nie ma bt. PDF 150MB, znajdz mi takich pare, bo widzialem pdfy po 20-30mb ale 150mb to co tam takiego jest. Flash na ipadzie? Jest domyslnie w systemie? Czy trzeba wchodzic przez jakies strony, placic za aplikacje? Jest dopracowany? Po co mam mowic o zaletach ipada, jezeli zrobia to za mnie fanboje i uzytkownicy ipadow? Czy ty kiedykolwiek powiedziales cos o wadzie ipada, czy produktu apple, czy pochwaliles konukrencje oprocz twojego nexusa? Czy wskazales tutaj zalety prima, pomimo ze ma ich duzo. No wlasnie, ale ja tego nie oczekuje po tobie i reszcie uzytkownikow, bo wystarczy zobaczyc na adres tej strony. Aplikacje appstore, ok znajdz mi jakies aplikacje bardzo wazne i dobre z appstore ktorych nie ma w android markecie i nie ma rownie dobrych zamiennikow. Najwazniejsze aplikacje wychodza na oba systemy, nie liczac niektorych gier, czy bzdurnych aplikacji na jeden raz.

Ktos tu mowi ze prime jest netbookiem. Jest tabletem ze stacja dokujaca ktora jest bateria i klawiatura w jednym. Przeciez do ipada mozna dokupic to samo, tak samo przejsciowki jezeli chodzi o porty. No ale wlasnie w prime masz to na starcie i nie musisz sie w nic bawic. Mozesz odlaczyc przeciez od klawiatury tego prima i masz tableta.

Jezeli jestes muzykiem i tak sie nazywasz i nie stac cie na dobry sprzet, to znaczy ze jestes kiepski, albo jestes totalnym amatorem, jezeli musisz sie ratowac aplikacjami w ipadzie. Pozatym sprawdzilem ceny i wcale nie sa az tak wysokie. Moze cala produkcje robisz w garangbandzie? No bo przeciez da sie, nie trzeba wydawac kasy na komputer, na program, na wtyczki do programy, na klawiature midi, na sampler, na mixer, na mikrofony. lacznie z nagrywaniem wokalu hehe.

Logmein? Zeby uzyc wszystkich funkcji musisz zaplacic. Nie masz tej aplikacji na starcie to raz, dwa ciekawe czy z komputera da sie wgrac jakies pliki jak na pendrive na ipada, gdzie wszystko musisz wrzucac przez itunes i nie wykrywa jako dysk. W primie nie ma klopotu z tym, bo nie wazne czy pdolaczysz kabel do komputera, wlozysz pendriva do tej klawiatury, sciagniesz cos bezposrednio z internetu czy wifi, wszystko masz na dysku, a w ipadzie?

#19 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2012 - 13:40

Nie każdy ma Apple TV, ale każdy moze go sobie kupić i co najważniejsze jest tak mały ze zabrać w kieszeni. W przeciwieństwie do DLNA nie trzeba mieć TV wyposażonego w ten standart, wystarczy podpiac Apple TV i każdy telewizor staje sie kompatybilny z AirPlay. Żadne kable nie są potrzebne można wygodnie usiąść na kanapie czy stanąć daleko od ekranu i obsługiwać. Nie wiem ile razy chciałeś wysłać cos komuś po BT, ale ja to robię pocztą. Szybsza transmisja danych, nie trzeba parowac, mniejsze zużycie prądu. Flash w systemie? W Android tez nie ma go out of the box. Trzeba doinstallwac wtyczkę z Marketu. Na iOS instalujesz puffina - uwaga, działa płynniej niż na Android. Czy pochwalilem konkurencje poza swoim Nexus'em? Tak, pochwalilem nowszy model i pochwale także Nexus Tab jak wyjdzie (a ma to nastąpić w ciagu pol roku). Reszta to dla mnie podróbki Android'a z dysfunkcją przycisku "aktualizacja".

#20 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 25 stycznia 2012 - 16:18

[QUOTE=Neo0O;1802833]Mozesz odlaczyc przeciez od klawiatury tego prima i masz tableta.

No właśnie i masz tableta, czyli nie jest tabletem? posłuchaj Transformers to fajne urządzenie ale według mnie nie jest tabletem jako całość tylko coś takiego jak dwa w jednym, pośrednik miedzy tabletem a netbookiem, a sugeruję się tym że to Apple dał ten wyznacznik co jest tabletem, więc nie powinniśmy narzekać że nie ma tego czy tamtego bo z założenia nie miał po prostu tego mieć, czyli powtórzę jeśli czegoś komuś brakuje to powinien patrzeć na inne urządzenia albo taką właśnie alternatywę jaką jest Asus Transformers, a dlaczego tak uważam bo klawiatura BT od iMaca pasuje ponoć do iPada piszę ponoć bo nie testowałem bo nigdy nie miałem takiej potrzeby. Więc podsumowując, jeśli nie potrafisz przyzwyczaić żeby wysyłać pliki po sieci i wyrzec się wszelkiej maści kabli,wtyczek,wtyków i gniazd to tablet taki w czystej postacie nie jest dla ciebie.

#21 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2012 - 16:35

Wszystkie klawiatury BT współpracują z ipadem. Można także podłączyć klawiature USB poprzez Camera Conection Kit. Tablet na androidzie może mieć nawet 10-cio rdzeniowy procek, ale i tak bez wsparcia software jest cegiełką. Niestety Android market jest biedny jeśli chodzi o wsparcie na tablety. Nawet tak popularne programy jak Tapatalk, Facebook poprostu są wersjami tylko na smartfony, więc na teblecie wygląda to żałośnie. Natomiast wersje na Ipada są bardziej rozbudowane, zrobione specjalnie by wykorzystać potencjał dużego wyświetlacza. Tablety Androida to tylko internet i troche gierek, bo jak to z Androidem nie wszystkie gry na danym sprzęcie chodzą. Więc bezsensowne jest wydawanie ponad 2k na tablet do internetu. Kolega od Prime napisał, że Ipad do zabawy, a Prime do pracy. Zaskocz mnie kolego screenem jakiś programów do pracy, oraz tym pakietem officowym. Możesz podać też nazwe. Akurat z Androidem jestem związany od ponad dwóch lat, ostatni mój telefon to Galaxy Nexus I9250. Zamiast pustych słów podaj konkrety np. ten i ten program jest lepszy na Prime, ma większą funkcjonalność, lub jest lepiej wykonany, lub tego typu programu nie ma na Ipada, a jest na Androida itp.

#22 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 25 stycznia 2012 - 16:46

iPad 3 - 4rdzenie, uklad graficzny o wydajnosci 200 GFlops(230 GFlops ma uklad graficzny PS3), 1 GB RAM, Ekran Retina, lepsza bateria. Tylko Apple wie co jeszcze bedzie tam zainstalowane. Lepiej poczekac i zobaczyc co Apple zaprezentuje, a juz naprawde do tego czasu niewiele pozostalo.

#23 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 16:47

Ale ja sie zgadzam ze appstore jest o niebo lepszy od android market, szczegolnie jezeli chodzi o tablety, ale mysle ze jezeli porownac zwyklego ipada, bez dodatkow ktore musisz dokupic i ktore sa niezbyt wygodne, malo popularne jak apple tv w Polsce a prime, to prime bardziej nada sie do jakies pracy, biurowej, czy w biznesie, bo na starcie ma wszystko juz, czy to chodzi o porty, z ktorymi nie trzeba sie bawic, bo ma najpopularniejsze wejscia, wszystko tam podlaczysz bez problemu, z kazdym innym urzadzeniem z BT mozesz wymieniac sie plikami, prime moze robic jako pendrive, pamiec mozesz powiekszyc, mozesz wlozyc pendrive do stacji, mozesz wyslac pliki pomiedzy komputerem a tabletem normalnie, a nie przez program itunes. Masz mozliwosc dowolnej konfiguracji, tak jak ty chcesz. Ale jak ktos pracuje z ludzmi ktorzy maja ipada, albo program jest tylko na ipada to ok. Na ipadzie jest mnostwo aplikacji i to go ratuje. Ale jezeli ktos potrzebuje zwykle proste programy jak giełda, kalendarz to przeciez znajdzie na kazdym lepszym tablecie. Ja jakbym mial brac tablet to i tak bym wybral ipada, bo mi najbardziej odpowiada. Ale jakbym potrzebowal cos ultra mobilnego do pracy co mialoby zastapic netbooka czy laptopa w wiekszosci zadan wybralbym prime.

#24 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 25 stycznia 2012 - 16:49

Ale ja sie zgadzam ze appstore jest o niebo lepszy od android market, szczegolnie jezeli chodzi o tablety, ale mysle ze jezeli porownac zwyklego ipada, bez dodatkow ktore musisz dokupic i ktore sa niezbyt wygodne, malo popularne jak apple tv w Polsce a prime, to prime bardziej nada sie do jakies pracy, biurowej, czy w biznesie, bo na starcie ma wszystko juz, czy to chodzi o porty, z ktorymi nie trzeba sie bawic, bo ma najpopularniejsze wejscia, wszystko tam podlaczysz bez problemu, z kazdym innym urzadzeniem z BT mozesz wymieniac sie plikami, prime moze robic jako pendrive, pamiec mozesz powiekszyc, mozesz wlozyc pendrive do stacji, mozesz wyslac pliki pomiedzy komputerem a tabletem normalnie, a nie przez program itunes. Masz mozliwosc dowolnej konfiguracji, tak jak ty chcesz. Ale jak ktos pracuje z ludzmi ktorzy maja ipada, albo program jest tylko na ipada to ok. Na ipadzie jest mnostwo aplikacji i to go ratuje. Ale jezeli ktos potrzebuje zwykle proste programy jak giełda, kalendarz to przeciez znajdzie na kazdym lepszym tablecie. Ja jakbym mial brac tablet to i tak bym wybral ipada, bo mi najbardziej odpowiada. Ale jakbym potrzebowal cos ultra mobilnego do pracy co mialoby zastapic netbooka czy laptopa w wiekszosci zadan wybralbym prime.

Gubisz się. Tablet to nie netbook czy laptop i on nie ma go zastąpić.

#25 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2012 - 16:52

Ja mam pendrive w chmurze i nigdy go nie zgubię :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych