W necie jest ogromna ilość zamienników zasilaczy magsafe, Czy opłaca się je kupować? Czy działają tak samo jak oryginały? Pokusiliśmy się na rozłożenie oryginalnego i zamiennika i oto efekty:
Zasilacz składa się z 2 części Strony pierwotnej (podłączonej do sieci) i strony wtórnej (podającej napięcie ns końcówkę magsafe). Stroną pierwotną nie będziemy się tu zajmować, gdyż różni się tylko kilkoma zabezpieczeniami. Istotna różnica jest po stronie wtórnej.
Oryginalny zasilacz i zamiennik mają to samo zadanie - podać napięcie 14,5/16,5 lub 18,5V do macbooka i podać odpowiednią ilość prądu. Jeden i drugi wykonuje to zadanie. Na czym więc polega różnica? Tylko na jabłuszku na obudowie? Za nie płacimy tyle pieniędzy? Otóż nie. Zasilacz oryginalny ma wbudowany w siebie mikroprocesor komunikujący się z macbookiem i podający odpowiednie napięcie (zasilacz A1222 potrafi podać 16,5V lub 18,5V w zależności od macbooka). Co więcej przy odłączonej końcówce oryginalny zasilacz ogranicza napięcie tylko do 6V co nie tylko daje bezpieczeństwo ale również niweluje możliwość uszkodzenia macbooka przez podpinanie wtyczki przy włączonym zasilaczu.
Zamienniki podają stale 16,5V... czym to grozi? Macbook w gnieździe magsafe oprócz styków zasilania (+/-) posiada dodatkowe złącze do komunikacji z zasilaczem tzw linia onewire (dla dociekliwych wikipedia onewire). Styk +16V jest obok styku komunikacyjnego przez co bardzo łatwo jest uszkodzić elektronikę maca przez podanie napięcia +16V na styk komunikacyjny. Decydując się na zakup zamiennika należy bezwzględnie przestrzegać - najpierw podpinamy wtyczkę magsafe do macbooka, potem dopiero wpinamy zasilacz do gniazdka!.
Poza tym zamienniki nie komunikują się z macbookiem. Zakończenie lini komunikacyjnej jest we wtyczce magsafe. Przez to SMC cały czas dostaje informację o poprawnej pracy zasilacza co może skutkować wyłączeniem podstawowych zabezpieczeń.
Tak więc znów odwieczne pytanie... oryginał czy zamiennik? Za zamiennikiem przemawia cena... i tylko ona
Jak chcecie mieć zabezpieczanego maca - kupujcie oryginał... nowy lub używany ... ale tylko oryginał.
Decyzję pozostawiam Wam...

Zasilacz Magsafe - odwieczne pytanie : oryginał czy zamiennik?
Posted 09 January 2012 - 09:15
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Posted 09 January 2012 - 18:04

Posted 14 January 2012 - 15:39
Przeniosłem do działu, w którym to odwieczne pytanie wiecznie jest zadawane
Niech mi teraz ktoś zrobi nowy wątek, oryginał czy zamiennik, to ja go... hehe.
No tak lepiej jest nie robić wątku i na forum mieć 2 tematy na które ktoś odpowiada niż 20 tematów w których można się wypowiedzieć... pustka na forum Panie.
Co do tematu to pozdrawiam wszystkich którzy mówią ze sprzęt Apple się psuje a używają zamienników...
Posted 09 February 2012 - 22:49
Posted 26 July 2012 - 09:26
Posted 09 August 2012 - 07:15
Posted 09 August 2012 - 07:24
Posted 09 August 2012 - 08:46
Dzieki za info i opis roznic - jest tylko jedno "ale".
Jak rozpoznac orginał ???
Kupić w autoryzowanym sklepie?
Posted 09 August 2012 - 08:54
Posted 09 August 2012 - 08:59
Przedmioty użytkownika MacMall
Posted 09 August 2012 - 10:09
Zamiennik z jakim ja się spotkałem.
- Wygląda jak oryginalny
- Nagrzewa się tak że aż parzy, zarówno sam zasilacz jak i aluminiowa wtyczka
- Kabel ma z gorszej jakości gumy, choć ładnie wygląda (jest sztywniejszy)
W pierwszym zamienniku jaki miałem po 2 tygodniach przetarł się kabel przy wtyczce dla tego dostałem nowy w ramach gwarancji który po jakimś czasie przegrzał się.
120zł poszło w błoto.
Ja kupilem "orginalny"

Na szczescie mam w zwyczaju kupowac w internecie z odbiorem osobistym i mam prawo do 10 dniowego okresu zwrotu.
Tak wiec dzis jade oddac ten "orginał" i juz jestem umowiony na odbior zasilacza z USA
Posted 10 August 2012 - 09:12
Oryginalny kabel typy "L" jest dość sztywny w porównaniu z tym z wersji "T". Należy o tym pamiętać. Natomiast jak się spalił po 2 tygodniach, to wszystko jasne.Ja kupilem "orginalny"
i tez zastanowila mnie ta sztywność kabla - normalnie nie mozna go nawinac na zaczepy.
Na szczescie mam w zwyczaju kupowac w internecie z odbiorem osobistym i mam prawo do 10 dniowego okresu zwrotu.
Tak wiec dzis jade oddac ten "orginał" i juz jestem umowiony na odbior zasilacza z USA
Posted 14 August 2012 - 17:59
Znalazłem coś takiego: ORYGINALNY ZASILACZ APPLE A1330 60W OKAZJA (2546356040) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Niby oryginalny, niby A1330 (czyli taki który miałem)... ale 159 zł to nie za tanio? Widziałem w oficjalnych sklepach Apple po 250 zł i więcej.
EDIT: Aha, dopiero teraz zauważyłem że to używany. Więc cena jest chyba ok, mam rację?
EDIT2: I jeszcze jeden: http://allegro.pl/or...2543273225.html
Też niby "oryginalny". Do tego napisane, że zamiennik do A1330 (moc 60W taka jaką potrzebuję). Co lepiej wybrać?
Posted 14 August 2012 - 19:34
Posted 14 August 2012 - 20:13

Zrobiłem nawet zdjęcie jak to wygląda RIP [*]
https://dl.dropbox.c...63/zasilacz.jpg
Posted 14 August 2012 - 21:20
Widzę, że jeszcze kawałek kabla od strony zasilacza Ci został, więc może jest jakaś szansa. Warto się przejść do jakiegoś magika, bo może się okazać, że to kwestia paru złotych (ja byłem zaskoczony jak usłyszałem, że będzie mnie to kosztować tylko 10). Samemu nie jest tak łatwo jak się wydaje. Lutownica lutownicy nie równa. Moja np. okazała się jednak zbyt starym reliktem na takie zabawy - prostownika nie naprawiłem

Generalnie kable do MagSafe chodzą na allegro po 40 parę złotych, ale chyba ciężko jest je wymienić bez otwierania zasilacza - dłubanie w samym otworze na kabel wydaje się dość ciężką sprawą.
Posted 16 August 2012 - 07:00
Posted 16 August 2012 - 08:31
Posted 16 August 2012 - 08:46
Fakt, ten droższy rzeczywiście ma dziwne opakowanie. Ten tańszy jest używany i ze zdjęć można wnioskować, że oryginalny (za dobra taka podróbka?).
Ten używany myślę, że jest oryginalny. Nowy w cenie używanego - nie. To chyba oczywiste. Takie kupowanie "oryginałów" za 190zł, od osoby sprzedającej zasilacze, a nie będącej resellerem Apple (czyli nie mającej w ogóle dostępu do zniżek Apple) jest IMHO tym samym, co wpłacanie 40zł na pokrycie kwoty przesyłki pobraniowej obcej osobie z ogłoszeń lokalnych - wszyscy już wiemy chyba jak to się kończy:)
Ew. cena może polegać na obrocie nielegalnym towarem, ale odrzucam zupełnie taką opcję przy ilości 60szt.
Posted 16 August 2012 - 11:16
Ten używany myślę, że jest oryginalny. Nowy w cenie używanego - nie. To chyba oczywiste. Takie kupowanie "oryginałów" za 190zł, od osoby sprzedającej zasilacze, a nie będącej resellerem Apple (czyli nie mającej w ogóle dostępu do zniżek Apple) jest IMHO tym samym, co wpłacanie 40zł na pokrycie kwoty przesyłki pobraniowej obcej osobie z ogłoszeń lokalnych - wszyscy już wiemy chyba jak to się kończy:)
Ew. cena może polegać na obrocie nielegalnym towarem, ale odrzucam zupełnie taką opcję przy ilości 60szt.
Pewnie masz rację. Warto by było poprosić sprzedawcę o zdjęcia zasilacza - po samych napisach na obudowie można rozwiać wątpliwości. Ja jak dotąd nie spotkałem się na żywo z zamiennikami z jabłkami na obudowie, wszystkie były gładkie. Ale może producenci idą do przodu.
BTW. Te "zaliczki" za przesyłki pobraniowe ostatnio są coraz głośniejsze, to jakaś plaga. Na tablica.pl już w ogóle.
Posted 16 August 2012 - 14:13
Nie widziałeś chińszczyzny. Jest tego pełno od dawna.Ja jak dotąd nie spotkałem się na żywo z zamiennikami z jabłkami na obudowie, wszystkie były gładkie. Ale może producenci idą do przodu.
Posted 23 August 2012 - 16:18
Posted 21 November 2012 - 21:59
Miał ktoś z was kontakt z tym produktem lub sklepem? [url=http://www.appleaccessory.eu/c/157/zasilacze-akcesoria-apple.html?gclid=CICDttWt4LMCFcG_3godDBYAvQ]http://www.appleaccessory.eu/c/157/zasilacze-akcesoria-apple.html[/url]
Cena raczej nie pozwala myśleć że to orginał.
Rozmawiałem z jednym serwisantem z firmy [url=http://dgsi.pl/serwis-apple/zasilacze-apple]Serwis Zasilaczy apple, Warszawa, naprawa zasilacza[/url] i powiedział że cena orginału w Chinach to 215 zł i dziwnie mnie nakłaniał do kupna nowego niż naprawy tego mojego za 130zł, za wymiane kabla i przesyłke.
Opisze co zrobiłem bo jest ciekawy wynik.
Kupiłem sam Kabel APPLE MAGSAFE L-shape z aluminiową końcówką magnetyczną u tego samego sprzedawcy. Rozebrałem zasilacz, odciąłem stary i przylutowałem nowy nie orginalny. Lutowanie robiłem na skręconych kablach aby uniknąć problemów z przegrzaniem płytki. Po podłączeniu tylko do prądu na moich lutach miałem 0,5 V. Pierwsza myśl to że zasilacz jest walnięty bo zakładałem że kabel nie posiada mikroprocesora a nawet jeśli to jest on w aluminiowej końcówce i to tam jest redukcja napięcia do 6 V. Ale gdy podłączyłem kabelek do MBP to napiecie 16 V pojawiło się i zasilacz działa prawie jak orginał. Dziwi mnie tylko w jaki sposób mikeoprocesor steruje zasilaczem przy pomocy dwóch przewodów zasilajacych.
Może to też dowodzić tego że jeśli montują te mikroprocesory w nie orginalnych kablach za 60 zł to i w całych zasilaczach pewnie też.
Posted 29 March 2013 - 16:04
Posted 09 May 2013 - 00:42
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users