Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Motorola RAZR vs iPhone 4S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#26 Dawidos

Dawidos
  • 568 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 21:05

@Homer Twoje wypowiedzi na temat Nexusa są delikatnie mówiąc przesadzone. Rozumiem w temacie związanym z nim - pisz ile dusza zapragnie, produkuj się, chwal pod niebiosa - jednak, wszędzie Nexus i Nexus. Zastanawiam się, czy przypadkiem nie porównać Cię do sławy onetowej - Katolik2010, którego wypowiedzi pojawiają się wszędzie, czy to na temat, czy też nie. Odrobinę umiaru.
Nexus jest świetny - sam się obroni - ale jeżeli będę czytał więcej Twoich wypowiedzi, obrzydzę go sobie i nie sięgnę po ten sprzęt, bo jak sobie wspomnę owe święte krucjaty to mnie się odechce tego sprzętu.

Popieram. Rozumiem, że możesz uwielbiać Nexusy, ale jak już mówiłem twój co drugi post dotyczy Nexusa.
Rozumiem, że to jest czysty Android, ale niewiele osób korzysta(przynajmniej w moim mniemaniu) z Nexusa. Zauważ, że brzydzę się SGSami, ale to one nieoficjalnie reprezentują Androida. Oficjalnie Nexus, ale chodzi mi właśnie o reprezentację nieoficjalną, jeśli można to tak nazwać

#27 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 22:25

Właśnie dlatego chyba nigdy nie kupię telefonu z Androidem. Tam jest za duża fragmentacja, każdy producent ma gdzieś swoje telefony. Masz po prostu kupić i już. Reszta ich nie obchodzi. Straszny syf w tym systemie jest. Nieprzystosowany do sprzętu na którym chodzi. Nawet na 2rdzeniowym SGSII potrafi się zaciąć, co jest po prostu tragedią. Pchany do każdego sprzętu jaki wychodzi. Kilkaset różnych telefonów, każdy z innym hardwarem co sprawia problem dla deweloperów co z kolei przekłada się na sklep. Porządne aplikacje, najczęściej gry, można policzyć na palcach rąk - każda jest nieudanym portem z iOS. W sklepie równie duży syf. Co z tego, że to open os skoro jest tak tragicznie zoptymalizowany pod każdy sprzęt, podlega tak tragicznej fragmentacji i jest nieintuicyjny? Google się chwali kilkuset tysiącami aktywacji dziennie, ale co z tego, jak opy wpychają to każdemu, kto się tylko nawinie. Osoby starsze, które wykorzystuję telefon do dzwonienia raz na 3 dni dostaje smartfona z Androidem za złotówkę,a statystyka leci :-) Generalnie, na twoim miejscu wziąłbym iPhone 4S, mimo, że Motka podoba mi się strasznie i równie jak ty stawiam na design produktu. Telefon Apple jest bardziej "poukładany", ze schematycznym, szybkim, zoptymalizowanym do granic możliwości iOSem, którego główną zaletą jest AppStore.

#28 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 grudnia 2011 - 22:36

No i właśnie dlatego, ze pojawiają sie takie krzywosądy jak powyżej tyle mówię o Nexusie. Kto nigdy nie mial tego telefonu nic nie wie o systemie Android, a wielu ma go za syf, kiłe i mogiłe. Zgodzę sie co do aplikacji, są marnej jakości, a czyja to wina? Nie Adnroida, tylko samsunga, HTC, LG czy Motki.

#29 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 26 grudnia 2011 - 22:48

Tak Homer, tylko ludzie mają różne priorytety odnośnie wyboru sprzętu. Jeśli dla kogoś wygląd jest najważniejszy i nie dba tak o optymalizację i uaktualnienia, to będzie myślał właśnie o żylecie, a nie Nexusie. Dopóki Samsung będzie produkował tę serię, nie spodziewam się skoku w jakości wykonania i wysublimowanego designu.

#30 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 22:51

Dobrze, rozumiem że Nexus jest czysty, zoptymalizowany i bez zbędnych dupereli, ale Android to dalej Android. Nie można mówić o Androidzie jako jednym telefonie. Trzeba wziąć pod uwagę ogół, całość, a jak się prezentuje ogół, całość już wyżej napisałem. Czyja to wina? Google'a. Pozwalają sobie na robienie takiego syfu, bo chcieli otwartości.I dokąd to doprowadziło? Microsoft bardzo dobrze zrobił narzucając takie restrykcje na producentów, bo u nich też by był po jakimś czasie burdel - zupełnie jak w sytuacji Androida. Tylko że Microsoft miał o tyle lepiej, że uczył się na błędach Google'a. Masz rację, Nexus jest bardzo dobry, bo nie jest zaśmiecany przez producentów, otrzymuje na bieżąco aktualizacje i jest zoptymalizowany. O ironio! Tak jak powinno być od samego początku. Tylko Google poleciał na ilość nie jakość i tak to teraz jest ,że każdy może mieć Androida,nie ważne co... Ja osobiście nie chciałbym mieć telefonu z osem, który pół roku po zakupie przestanie być wspierany przez producenta i będę musiał liczyć na łaskę tegoż producenta odnośnie aktualizacji, aby telefon mi się sprawował tak jak Bozia przykazała. EDIT:Najśmieszniejsze bowiem jest to, że mimo iż mam 2 letniego 3Gs dalej dostaję aktualizacje od producenta, a telefon jest jako tako zoptymalizowany (choć wdaje się w szybkość reakcji jego już dwuletni wolny hardware). U innych producentów, na telefonach z Andkiem byłoby to praktycznie nie możliwe, nie mówiąc już o tym, że telefon od nowości z dwurdzeniowym prockiem by mi się bardziej zacinał niżeli teraz 3Gs :-)

#31 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 23:39

Popieram. Rozumiem, że możesz uwielbiać Nexusy, ale jak już mówiłem twój co drugi post dotyczy Nexusa.
Rozumiem, że to jest czysty Android, ale niewiele osób korzysta(przynajmniej w moim mniemaniu) z Nexusa. Zauważ, że brzydzę się SGSami, ale to one nieoficjalnie reprezentują Androida. Oficjalnie Nexus, ale chodzi mi właśnie o reprezentację nieoficjalną, jeśli można to tak nazwać

Popieram kolegów. Homer zaslepiony zawsze tym co ma, typowy fanboy, przypuszczam ze jezeli bys kupil znowu jakis telefon to bys go bronil. Nawet jezeli nie chodzi o telefony a o inny sprzet, to bedziesz chcial przekonac caly swiat ze jakis tam X jest najlepszy, bo ty go masz. iOs moze i chodzi szybko ale ten system jest bardzo ubogi, dlatego na starym 3gs to chodzi w miare dobrze. Jak ktos lubi prostote to ok, ale jak placisz tyle kasy za telefon to chyba chcialbys zeby wyglad sytemu byl fajny? Ja nie mialbym nic przeciwko cos w stylu HTC sense na iphonie, szczegolnie chodzi mi o animacje pogody na lockscreenie. Instalujac rozne takie dodatki z cydii na 3gs, chodzil zalosnie wolno. Jedyny plus ios to tylko i wylacznie aplikacje, ale pomalu i to sie zmienia, coraz wiecej dobrych programow i gier wychodzi na androida, np. ostatnio za darmo real racing 2. Argumenty typu ze appstore ma tyle aplikacji sa tez nie na miejscu, bo przeciez nie zainstalujesz iles tysiecy aplikacji. Zainstalujesz tylko te najpopularniejsze. A te najpopularniejsze znajdziesz i na androidzie, jak nie takie same, to rownie dobre zamienniki.

#32 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 grudnia 2011 - 23:57

Popieram kolegów. Homer zaslepiony zawsze tym co ma

O stary, nie pamietam Cie ale Ty zdaje sie znasz mnie jak własna kieszeń. O Nexus'ach pisałem juz przy okazji pierwszego modelu, ze to w końcu cos na miare naszych iPhone a kupiłem swojego dopiero pol roku temu i... nie myliłem sie. Nie jestem fanboy'em jak widzisz w opisie posiadam rożne sprzęty i wciąż szukam czegoś nowego. Mimo to zasady swoje mam i juz :)

A wracając do tematu po tej długiej dygresji, to doradzam iPhone w tym "pojedynku".

#33 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 26 grudnia 2011 - 23:59

Popieram kolegów. Homer zaslepiony zawsze tym co ma, typowy fanboy, przypuszczam ze jezeli bys kupil znowu jakis telefon to bys go bronil. Nawet jezeli nie chodzi o telefony a o inny sprzet, to bedziesz chcial przekonac caly swiat ze jakis tam X jest najlepszy, bo ty go masz. iOs moze i chodzi szybko ale ten system jest bardzo ubogi, dlatego na starym 3gs to chodzi w miare dobrze. Jak ktos lubi prostote to ok, ale jak placisz tyle kasy za telefon to chyba chcialbys zeby wyglad sytemu byl fajny? Ja nie mialbym nic przeciwko cos w stylu HTC sense na iphonie, szczegolnie chodzi mi o animacje pogody na lockscreenie. Instalujac rozne takie dodatki z cydii na 3gs, chodzil zalosnie wolno. Jedyny plus ios to tylko i wylacznie aplikacje, ale pomalu i to sie zmienia, coraz wiecej dobrych programow i gier wychodzi na androida, np. ostatnio za darmo real racing 2. Argumenty typu ze appstore ma tyle aplikacji sa tez nie na miejscu, bo przeciez nie zainstalujesz iles tysiecy aplikacji. Zainstalujesz tylko te najpopularniejsze. A te najpopularniejsze znajdziesz i na androidzie, jak nie takie same, to rownie dobre zamienniki.

W kwestii iOS ubogi nie jest sam system, tylko interfejs. W przypadku Androida widgety, animowane tapety, wodotryski robią wrażenie, jednak znowu zależy wszystko od indywidualnych potrzeb i gustów. Osobiście uważam, że w iOS6 Apple zmieni wygląd interfejsu, lub doda możliwości modyfikacji samego wyglądu.

#34 Dawidos

Dawidos
  • 568 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 00:10

W kwestii iOS ubogi nie jest sam system, tylko interfejs. W przypadku Androida widgety, animowane tapety, wodotryski robią wrażenie, jednak znowu zależy wszystko od indywidualnych potrzeb i gustów. Osobiście uważam, że w iOS6 Apple zmieni wygląd interfejsu, lub doda możliwości modyfikacji samego wyglądu.

Doda bo już Steva nie ma

---------- Wpis dodano o 00:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:07 ----------

A real racing 2 wydaje się, że jest za darmo, ale w rzeczywistości by kupić nowe poziomy trzeba posiadać $$$
Co jak co, ale Android dla mnie jest czterema literami(d*p*)
P.S. mam htc sensation, żeby nie było. Oprócz systemu jest to bardzo dobry telefon

#35 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 grudnia 2011 - 00:41

Dostrzegam Applemanie w Twoich wypowiedziach, wyluzuj, każdy ma prawo do swojego zdania i agresja jest w tym wypadku tylko przeszkodą ;) Wszystko ma swoje wady i zalety, ja osobiście preferuję prostotę i szybkość niż niedopracowane wodotryski i masę zwolnień ;)

#36 Dawidos

Dawidos
  • 568 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 01:09

Dostrzegam Applemanie w Twoich wypowiedziach, wyluzuj, każdy ma prawo do swojego zdania i agresja jest w tym wypadku tylko przeszkodą ;) Wszystko ma swoje wady i zalety, ja osobiście preferuję prostotę i szybkość niż niedopracowane wodotryski i masę zwolnień ;)

haha
Przecież mówi wprost jakie ma wady i plusy ios, a nie jak ty, bo dotąd nie wymieniłeś minusów Nexusa. Wątpię, żeby miał same plusy, ale zakończmy już tę rozmowę, bo to temat odnośnie nowego iPka i Razr

#37 Husar

Husar
  • 19 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 15:35

iPhone ma za mały ekran jak dla mnie...

Jeżeli tak to wybierz RAZR. Proste.

Od siebie dodam, że miałem już dwa telefony z Androidem (SGS i Galaxy Nexus) i uważam, że iOS wraz z APP STORE to dużo lepsze rozwiązanie. Wybór aplikacji oraz niezawodny system + niesamowity aparat (jak na telefon) stawiają iPh4S na pierwszym miejscu wśród obecnych smartfonów.

Poza tym po 6 miesiącach czy po roku jak Ci się znudzi sprzedaż go z niewielką stratą lub nawet z zyskiem (ja swojego iPh4 sprzedałem po roku z 600 zł na +; kupiłem w kontrakcie za 900 zł w ERA), a w przypadku RAZR to raczej będziesz sporo w plecy :)

#38 patrick1989

patrick1989
  • 495 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 17:46

Ja mam teraz RAZR, nie żałuję że nie kupiłem 4S. Świetny telefon, działania inteligentne są bardzo fajne, np wyciszanie telefonu, gdy przychodzimy do pracy, włączanie nawigacji jak wsiądziemy do auta, czy choćby włączenie się wi-fi po przyjściu do domu. Fajne też jest samoczynne blokowanie się telefonu po włożeniu do kieszeni. Otwarty system jest dla mnie ogromną zaletą, czego brakowało w iOS oraz miliony możliwości modowania i przystosowywania telefonu do siebie. Głośnik gra wręcz niebiańsko i 2-3 razy głośniej w porównaniu do iP4, bo lubię czasem sobie puścić radio internetowe jak ćwiczę. Design i wykonanie - cudo. 2,5 roku siedziałem w iPhone'ach i byłem przeciwny każdemu innemu telefonowi, teraz wiem, że miałem klapki na oczach. Ciekawe, co zaprezentuje iPhone 5. Dla mnie wybór między RAZR, a 4S jest banalnie prosty. Ale to kwestia potrzeb.

#39 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 stycznia 2012 - 17:51

Mam takie pytanko Patrick, jak Ci się trzyma Motkę, podobno jest dość duża jednak. Mógłbyś napisać coś o wrażeniach z pracy z systemem, czy chodzi płynnie, czy są zwiechy, jakieś problemy tego typu? Ciekawi mnie też bateria, używałeś wcześniej iPhone'ów więc będziesz miał dobre pole do porównania, dzięki.

#40 patrick1989

patrick1989
  • 495 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 20:35

Bardzo fajnie i wygodnie się trzyma Motkę, tak jakby została zaprojektowana pode mnie :) ale mam dużą dłoń. Bateria trzyma mi ponad dzień, a korzystam sporo z wi-fi, ogladam film oraz w coś pogram. Ale telefon dopiero mam 2 dni(z czasem ma być lepiej). System działa płynnie, żadnych zwieszek. Żadnych problemów nie zauważyłem. Jestem bardzo zadowolony z przesiadki i nie chciałbym zamieniać się na iP4S.

#41 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:16

Jesli juz jesteś taki szczęśliwy to co będzie jak ICS dostaniesz :P

#42 patrick1989

patrick1989
  • 495 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:33

Za ICS jeszcze trzeba troszkę poczekać i nie wypowiadam się jako fanboy, bo sam nadal lubię produkty Apple'a tylko teraz dokonałem innego wyboru :) także czekam co przyniesie iPhone 5 :)

#43 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:08

Powiem Ci, ze odkąd jest ICS juz tak nie niecierpliwie sie na nadejście iPhone 5 ;) chociaż i tak go kupie bo sam telefon to nie wszystko. AppStore (a mam tam wydane trochę kasy), iCloud no i cieżko znaleźć dzisiaj wsród konkurencji flagowca z ekranem poniżej 4 cale a wiecej po prostu nie chce.

#44 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:16

A ja czekam przede wszystkim na iOS 6 :) jeszcze 3,4 miechy i może będzie coś wiadomo o nim.

#45 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 stycznia 2012 - 01:17

Szczerze powiedziawszy to nie mam w obecnej chwili pomysłów jak mieliby jeszcze iOS'a ulepszyć... może jakies gesty na iPhone w stylu Nokii N9 i pozbycie sie przycisku Home... może jakies ciekawsze rozwiazanie z menedżerem aplikacji jak w ICS... no nie wiem wszystko co można ulepszyć będzie jakimś czerpaniem z pomysłów konkurencji, no chyba ze są na tyle genialni ze zaskoczą jeszcze lepszymi rozwiązaniami. A juz wiem co by sie przydało :P cos w stylu Android Beam. Miedzy iPhone'ami, iPadami itd.

---------- Wpis dodano o 01:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:14 ----------

Wbudowana nawigacja od Apple to chyba to na co najbardziej bym czekał. Połączona oczywiście z Siri :)

#46 roha

roha
  • 181 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 stycznia 2012 - 09:52

Ja zdecydowanie wybrałbym iPhone 4s :) sam kupiłem go miesiąc temu i jestem strasznie zadowolony

#47 adammo

adammo
  • 109 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 10:15

Wiem, że to pytanie dość banalne ale co wnosi ICS, bo z tego co widziałem oprócz zmian wizualnych to wprowadza tylko facelock...czy coś jeszcze?

#48 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:08

A na RAZR można z marketu ściągnąć taką aplikacje jak face unlock,a dodatkowo motka ma działania inteligentne i po włożeniu do kieszni sam się blokuje !

#49 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:12

a dodatkowo motka ma działania inteligentne i po włożeniu do kieszni sam się blokuje !

WOW, extra :) nie wiedziałem tego.

#50 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:32

Hm, sam nie wierzę w to co teraz napiszę, ale ja bym wziął Razr. Jej design jest fenomenalny. Do tego te działania inteligentne, o których mowa wyżej. Przebolałbym nawet Androida, bo po prostu tak jak kiedyś podobał mi się iPhone, takt teraz podoba mi się Razr. A iPhone? Chyba już mi się przejadł. Jak patrzę na te problemy 4S, o których mowa nawet tutaj u nas na forum.. Do tego design, który mi się nie podoba (a wygląd urządzenia odgrywa dla mnie znaczącą rolę). W sumie, to też nie wiem czy brać Razr czy zostać przy 3Gs, kupić iPada 3 i czekać na 5. Abo mi się kończy w lutym, więc mam ciężki orzech do zgryzienia :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych