Problem z odliczeniem VATu za zakup macbooka w apple store pl
Napisano 17 października 2014 - 15:40
Napisano 17 października 2014 - 16:41

Napisano 17 października 2014 - 17:14

Napisano 18 października 2014 - 10:20
Tak zapłaci pomniejszoną bez VAT-u polskiego. Natomiast automatycznie przy rozliczeniu faktury w swoim urzędzie zapłaci swój VAT w Niemczech
Aż tak różowo nie jest koledzy.
Kolego polecam przeczytać ustawę o VAT i dyrektywę UE o VAT.
Jeżeli kupujesz Maca jako swój środek trwały zgodnie z w/w sprzedawca sprzedaje Ci w wartości netto z obowiązkiem naliczenia VAT we własnym zakresie i jednocześnie z możliwością jego odliczenia.
Praktycznie wygląda to tak:
1. Dostajesz FV z Apple Store na 0% VAT
2. W deklaracji VAT w Polsce zgłaszasz 23% VAT należnego do zapłaty
3. W tej samej deklaracji VAT w Polsce zgłaszasz 23% VAT naliczonego do odliczenia
4. Persaldo nie płacisz w Polsce VATu od tego zakupu
5. Jeżeli sprzedasz komputer, będziesz musiał wystawić fakturę VAT na 23% i wtedy będziesz musiał ten VAT odprowadzić do US, ale w przypadku środków trwałych to to na początku nie występuje.
Co do zakupu w niemieckim AOS pamiętajcie, że przesyłka musi być wysłana do Niemiec, żeby był VAT 0% - odsyłam do Dyrektywy dot. VAT.
Napisano 18 października 2014 - 13:48
Napisano 18 października 2014 - 15:06
Napisano 18 października 2014 - 18:18
1. Możliwość zakupu "bez VAT" nie zależy od typu sprzętu, tylko od lokalizacji sprzedającego. 2. Należy jednak uważać, bo zakup w AOS wcale nie daje z automatu możliwości skorzystania z WNT. Apple wystawia również faktury z polskim numerem VAT i wtedy faktura ma normalnie 23% polskiego VAT. Nie wiem od czego to zależy, ale gdy kupowałem na początku roku iPada mini Retina to właśnie dostałem krajową fakturę (ergo zapłaciłem pełną cenę), natomiast zakupy w zeszłym tygodniu poszły na irlandzki numer VAT i już dostałem zwrot VAT na kartę.
Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor
tvOS => Subtitles Player
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie..
Napisano 23 października 2014 - 12:00

Napisano 04 listopada 2014 - 09:49
Faktura którą 'dostajesz' w panelu na stronie apple ma NIP - PL5263056555
i jest to bardziej zamówienie/potwierdzenie zamówienia czy coś w ten deseń. Prawidłowa faktura jest wysyłana w ZAŁĄCZNIKU w mailu od apple online store.
tam już jest NIP - PL5263084600
Widnieje on również w zakładce kontakt na stronie apple - [url]http://www.apple.com/pl/contact/[/url]
Sprawdziłem ten NIP w VIES i numer jest aktywny
[url]http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=pl[/url]
Napisano 04 listopada 2014 - 10:37
Podejrzewam, a nawet jestem przekonany, że nie przeszło by to kontroli US z racji, że faktura od apple nie spełnia wymagań rozporządzenia ministra finansów dotyczących wystawiania faktur VAT.
A niby w jaki sposób ma spełniać? Ma spełniać wymagania kraju sprzedawcy - w tym przypadku Irlandii i wymagania faktury europejskiej. Jak masz nip europejski to kupujesz po cenie netto już z odliczonym VAT. Jeszcze jakiś formalizm trzeba zgłosić do Urzędu Skarbowego w związku z tym zakupem, nie pamiętam szczegółów księgowych.
Napisano 12 stycznia 2015 - 23:42
Naliczasz samodzielnie i od razu odliczasz więc tak na prawdę nabywasz od razu bez VAT z apple (Tak działa WNT). Cena jaką płacisz do Apple to cena netto bez VAT.
Kolego polecam przeczytać ustawę o VAT i dyrektywę UE o VAT. Jeżeli kupujesz Maca jako swój środek trwały zgodnie z w/w sprzedawca sprzedaje Ci w wartości netto z obowiązkiem naliczenia VAT we własnym zakresie i jednocześnie z możliwością jego odliczenia. Praktycznie wygląda to tak: 1. Dostajesz FV z Apple Store na 0% VAT 2. W deklaracji VAT w Polsce zgłaszasz 23% VAT należnego do zapłaty 3. W tej samej deklaracji VAT w Polsce zgłaszasz 23% VAT naliczonego do odliczenia 4. Persaldo nie płacisz w Polsce VATu od tego zakupu 5. Jeżeli sprzedasz komputer, będziesz musiał wystawić fakturę VAT na 23% i wtedy będziesz musiał ten VAT odprowadzić do US, ale w przypadku środków trwałych to to na początku nie występuje. Co do zakupu w niemieckim AOS pamiętajcie, że przesyłka musi być wysłana do Niemiec, żeby był VAT 0% - odsyłam do Dyrektywy dot. VAT.
Taki sam efekt osiągniesz kupując w Polsce. I tak ten VAT odliczasz. Jedyna różnica polega na tym, że podczas zakupu np. z Niemiec odbywa się to w formie bezgotówkowej a w Polsce wnioskujesz o zwrot VAT'u. Czynność bez sensu wg mnie. Chyba, że chodzi o Maca Pro w najdroższej konfiguracji za 70 000 PLN. Wtedy nie zamrażasz około 13000 PLN, oczekując ewentualnego zwrotu podatku naliczonego (o ile Twój VAT należny jest mniejszy niż naliczony).
Napisano 13 stycznia 2015 - 00:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych