Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Leopard - informacje z beta wersji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
253 odpowiedzi w tym temacie

#51 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 czerwca 2007 - 23:13

raptou tylko że kiedy ja na piecu i to całkiem leciwym zainstalowałem Server2003 Enterprise Edition na AMD K6-2 500MHz to to śmigało jakieś 3x lepiej niż XP z wyłączonymi wszystkimi bzdrurami. Prawda chyba jest taka że Microsoft potrafi zrobić system może nie ładny, ale dobry i stabilny jak skała, ale nie kosztuje kosztuje nie 300PLN a kilkadziesiąt razy więcej. To co Microsoft wypuszcza na biurka ma się nijak do ich systemów serverowych które po odrobinie pracy można świetnie sprowadzić ich rolę do worstacji. Więc używasz nie Visty a 2008Servera, a różnica jest taka jak pomiędzy XP a 2003Serverem, dwa odmienne systemy, jeden się muli, drugi jest rakietą stabilną jak skała. Ps. Jedynymi systemami jakie się Microsoftowi udało zrobić i poszły na biurka to były 98SR2 a potem dla mnie najlepszy system desktopowy od Microsoftu, Windows 2000NT Proffesional, za te systemy jestem w stanie bronić Microsoftu, ba nawet wzbuudzają szacunek za to że pozwalają postawic system na byle czym i do tego stabilnie działa, to nie lada sztuka.

#52 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 czerwca 2007 - 23:48

zgadzam sie z przedmowca, mam podobne doswiadczenia + windows nt 4.0 :D na k6(albo k7? pamiec zawodzi) 600 mhz, to byl komp jak rakieta :P

#53 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 15 czerwca 2007 - 09:04

Jedynymi systemami jakie się Microsoftowi udało zrobić i poszły na biurka to były 98SR2 a potem dla mnie najlepszy system desktopowy od Microsoftu, Windows 2000NT Proffesional, za te systemy jestem w stanie bronić Microsoftu, ba nawet wzbuudzają szacunek za to że pozwalają postawic system na byle czym i do tego stabilnie działa, to nie lada sztuka.

Win 98SE nie byl systemem sieciowym wiec raczej juz nie jest przydatny. Za to win 2000 pro do tej pory uzywam i na stabilnosc nie narzekam.

Co do leoparda to troche mi procka zbraknie :P G4 800 hmm moze jakby sie uprzec to i na G3 500 pojdzie tylko ciekawe "JAK" :P

#54 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 postów
  • SkądTokyo

Napisano 15 czerwca 2007 - 09:24

Są dwa wyjścia:

1. Zostać developerem Apple i legalnie posiadać bete systemu,
2. Sciągnąć plik z torrenta i nielegalnie posiadać bete systemu,

;-)

co do wyjscia 2, czy najnowsza beta to 9a410 czy moze jest juz nowsza (9a410 jest chyba z poczatku 2007 albo nawet z 2006) ?

#55 pacmanx

pacmanx
  • 23 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 09:33

Prezentowana była wersja 9A466, o poprzednich dostępnych w sieci czytałem, że dużo błędów mają...

#56 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 15 czerwca 2007 - 10:29

Ciekawostka - artkul jakiejs niedouczonej dziennikarki na temat Leoparda: http://newsroom.chip...ews_180250.html

Dzięki za tego linka! Ale się ubawiłem :D

I ja, i ja też!!!
Laszlo Gulasz - dodałbym Ci plusa! (Ale chyba tylka stworzyciel wątku może to uczynić :() - o, pardon, już dodaję.

---- Dodano 15-06-2007 o godzinie 09:40 ----

Lecz się.
A kobiecinka przeprosiła za głupoty, które wysmarowała: http://blogs.zdnet.c...icrosoft/?p=509

Halibut, podeślij koniecznie tego linka kolesiowi z CHIPa, może ;) wstawią erratkę?

---- Dodano 15-06-2007 o godzinie 09:51 ----

w sumie jest wegetarianinem.

ja też jestem wegeterianinem.
tyle że kiedy jadam, na przykład, ze znajomymi - żeby ich nie szokować - to jem mięso.
no albo, żeby się nie zszokować mięsem które jem ze znajomymi gdy jem na mieście - to muszę też próbować go w domu ;)

#57 Indrid Cold

Indrid Cold
  • 260 postów
  • SkądPoint Pleasant

Napisano 15 czerwca 2007 - 12:07

Ale wciąż zero informacji o obecności ACL w Leopardzie :mad: Chyba, że coś przegapiłem, wtedy się wycofuję z tej wypowiedzi.

#58 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 13:35

I tez nie do konca wiadomo czegokolwiek na temat ZFS. Ponoc ma duzo lepiej rozwiazane automatyczne defragmentowanie plikow niz obecnie HFS+

#59 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 14:14

I tez nie do konca wiadomo czegokolwiek na temat ZFS. Ponoc ma duzo lepiej rozwiazane automatyczne defragmentowanie plikow niz obecnie HFS+

Może i ma, ale co zrobisz z tysiącami programów, które z ZFS nie współpracują? W 10.4 wprowadzono HFS Case Sensitive, prawda? Da się na tym postawić system? Da. Ale co da się zrobić poza postawieniem systemu? W przypadku przeciętnego użytkownika niewiele, bo większość programów nie radzi sobie jeszcze z tym systemem plików. Analogicznie Unix File System obecny w OS X od początku. I co? I również nic, bo brakuje wsparcia programów. Zmiana systemu plików to nie jest "od dziś Finder zamiast metalicznego robi się plastikowy". To bardzo głęboka zmiana, która się nie uda bez współpracy ze strony innych firm.

---- Dodano 15-06-2007 o godzinie 15:20 ----

Ale wciąż zero informacji o obecności ACL w Leopardzie :mad: Chyba, że coś przegapiłem, wtedy się wycofuję z tej wypowiedzi.

ACL jest dostępny w wersjach Server (na przykład w Mac OS X 10.4 Server). Nie podejrzewam, żeby zniknął z serwerowej edycji Leoparda.

#60 pacmanx

pacmanx
  • 23 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 14:33

Nie będzie ZFS'u (przynajmniej jako główny system plików) - http://www.idg.pl/news/113995.html

#61 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 czerwca 2007 - 16:27

Heidi - nie do konca. System operacyjny jest od tego zeby zapewnic przezroczysta dla programu i usera obsluge systemu plikow, program nie rozpoznaje systemu plikow i owy system nie ma miec prawa na dzialanie programu, owszem sa wyjatki jak np system plikow czuly na wielkie i male litery - po prostu program zle napisany uzywa pliku np z nazwa "Plik" a odwoluje sie do niego przez nazwe "plik" jak mozna sie domyslec w ww. przypadku sa to 2 rozne pliki i stad problemy. Doskonalym przykladem jest Fuse - czy program widzi z jakim systemem plikow pracuje? Nie. Mozna mu podac 'Spotlight File system', czy 'NTFS' a on i tak tego nie zauwazy bo program jako taki otrzymuje od OS plik o ktory prosi a to OS ma na glowie jak go odczytac.

#62 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 16:31

Mnie Heidi przekonał. Czekam jak sie rozwinie sytuacja z Leo az do daty wydania. Pozdrawiam

#63 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 16:33

@ClassicGod: No dobrze, dlaczego więc Unix File System obecny w Mac OS X jest wręcz odradzany we wszelkiej dokumentacji?

#64 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 16:43

Moze z tego samego co ZFS? Slaba/Niepelna/Skopana implemetnacja obslugi tego FS?

#65 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 czerwca 2007 - 16:52

@ClassicGod: No dobrze, dlaczego więc Unix File System obecny w Mac OS X jest wręcz odradzany we wszelkiej dokumentacji?

Nie wiem - moze ze wzgledu na nienajlepsza obsluge jego w systemie. Nie wiem jak skonstruowane jest zarzadzanie systemami plikow w Mac OS X ale zadaniem OS jest wlasnie wyeliminowanie zaleznosci programow od sprzetu.

#66 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 16:56

A może kwestią jest obsługa w danym FS wszystkich szykan wymaganych przez programy (na przykład data i resource fork)?

#67 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 czerwca 2007 - 18:18

Faktycznie nie wziąlem tego pod uwage, nowy jestem na makach i nie sadzilem ze resource fork zaszyty jest w systemie plikow (musze otym poczytac bo to ciekawe strasznie ^_^) jednak ZFS posiada wsparcie dla Forkow.

#68 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 21:42

Serwis Wired zamieścił kilka zrzutów z bety Leoparda - min. nowy wygląd iCala oraz nowe wygaszacze. Apple oczywiście zrobiło dym i Wired usunęło zrzuty ale można je znaleźć w cache googla:

http://72.14.209.104...nshots_mac.html

#69 Indrid Cold

Indrid Cold
  • 260 postów
  • SkądPoint Pleasant

Napisano 15 czerwca 2007 - 21:44

ACL jest dostępny w wersjach Server (na przykład w Mac OS X 10.4 Server). Nie podejrzewam, żeby zniknął z serwerowej edycji Leoparda.

W Serwerze tak, ale w normalnej wersji już nie. A Windows ma. I to stary NT, czy jeszcze starszy 98. I o to mnie się generalnie rozchodzi.

#70 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2007 - 22:12

Indrid Cold, moze dlatego ze tak na prawde niewielu uzytkownikow tego uzywa? Szczerze powiedziawszy pierwszy raz o ACL przeczytalem tutaj, a komputerow uzywam od paru ladnych lat (samego linuxa od m/w 5 lat). Osobiscie uwazam ze w komputerze domowym jakos takie cos sie nie przydaje. Co innego na serwerze.

#71 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 czerwca 2007 - 22:50

W Serwerze tak, ale w normalnej wersji już nie. A Windows ma. I to stary NT, czy jeszcze starszy 98. I o to mnie się generalnie rozchodzi.

Stary NT jak i 2000 to systemy Serverowe.... nagle chcesz porownywac stacje robocza z serverem? I gdzie ty ACL w 98 widziales?

PS . man chmod ...

#72 Jankesik

Jankesik
  • 479 postów
  • SkądCzęstochowa/Poland

Napisano 16 czerwca 2007 - 00:37

http://72.14.209.104...nshots_mac.html
Z tych zrzutów z leosia wynika ze nie trzeba będzie całego usnera udostępniać tylko jak kto chce katalogi alleluja!!

#73 Indrid Cold

Indrid Cold
  • 260 postów
  • SkądPoint Pleasant

Napisano 16 czerwca 2007 - 01:42

Stary NT jak i 2000 to systemy Serverowe.... nagle chcesz porownywac stacje robocza z serverem? I gdzie ty ACL w 98 widziales?

PS . man chmod ...

W szkole. Sam się zdziwiłem, jak to zobaczyłem na takim starym blaszaku, z jakim tam miałem do czynienia.

Mi brakuje takiej możliwości w systemie, cobym mógł tak skonfigurować teczkę, że jak coś do niej włóżę bez problemu, to wyjmę już np. ją kopiując, zwyczajnie przeciągając w inne miejsce. To właśnie daje ACL. Dowolne konfigurowanie praw dostępu do pliku/teczki dla poszczególnego użytkownika systemu. W Windows to jest, wiem, bo widziałem i się tym bawiłem.

Faktycznie, NT i 2000 to servery, ale ACL widziałem do tego jeszcze w XP w zwykłej kafejce internetowej.

#74 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 16 czerwca 2007 - 11:13

W szkole. Sam się zdziwiłem, jak to zobaczyłem na takim starym blaszaku, z jakim tam miałem do czynienia.

Mi brakuje takiej możliwości w systemie, cobym mógł tak skonfigurować teczkę, że jak coś do niej włóżę bez problemu, to wyjmę już np. ją kopiując, zwyczajnie przeciągając w inne miejsce. To właśnie daje ACL. Dowolne konfigurowanie praw dostępu do pliku/teczki dla poszczególnego użytkownika systemu. W Windows to jest, wiem, bo widziałem i się tym bawiłem.

Faktycznie, NT i 2000 to servery, ale ACL widziałem do tego jeszcze w XP w zwykłej kafejce internetowej.

W Tigerze i Leo tez jest tylko ze nie ma graficznego konfiguratora ;)

Aktywuje sie je poleceniem:
sudo /usr/sbin/fsaclctl -p / -e
(oczywiscie jako administrator)
a tworzy i modyfikuje listy poleceniem chmod (dlatego w ps zalecilem sprawdzenie manuala chmod ;) )

Owszem w serverach leo jest graficzne narzedzie ale chmod to jednak polecenie na korego uzytkowaniu powinien znac sie kazdy user systemu unixowego.

#75 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 16 czerwca 2007 - 11:25

raptou: Hmmm no tak, domyslam sie, ze i MS potrafi zrobic system dobry, ktory w rekach osoby "komputerowca" i kilkoma modyfikacjami, upgradami stanie sie systemem bardzo dobrym i stabilnym... Ja odnioslem sie do Visty, ktora zakupilem dla mojej ukochanej czyli Visty Home Premium 64bit... postawiona jest na AMD K8 1,6Ghz x2 64bit z 2 GB ramu... czyli w malo standardowej konfiguracji... Wersja o ktorej mowisz, nie jest dostepna w sklepie... a wydaje mi sie ze pierwszym i podstawowym wyznacznikiem sprawnego systemu jest jego intuicyjnosc i latwo instalacji/obslugi... Mi, jak i masie ludzi jest wszystko jedno czy system jest z MS czy z APPLE, liczy sie to jak wyglada i funkcjonuje... niestety w porownaniu Vista wypada slabo z Tygrysem... a przy samym systemie spedzilem godziny w poszukiwaniu sterownikow do tak banalnych rzeczy jak karta WiFi (wbudowana) czy Bluetooth, co najgorsze to nie jest to jakis OEM, a odpowiednio sprzet Atherosa i Broadcomu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych