Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Leopard - informacje z beta wersji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
253 odpowiedzi w tym temacie

#226 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 08 października 2007 - 22:12

Wicko - co to kogo obchodzi ze komus klikasz raport?

Mnie obchodzi, nie jesteś sam na forum.
Przynajmniej wiem że nie muszę zgłaszać tego posta bo zrobił to ktoś inny.

#227 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 08 października 2007 - 22:18

Tylko że to nie jest narzędzie do zemsty jak to potraktował Wicko. A pozatym jak ktoś zgłosił to przecież też możesz. Nie stracisz wiele na kliknięciu w jeden link. Nie znam panelu moderatora ale moze nawet jest licznik ktory pokazuje ile razy post byl zgloszony i jesli bedzie wiecej to wieksza szansa na zatwierdzenie go? Jak dla mnie to EOT tutaj, z Wicko wymienilismy swoje uwagi na PM na przyjacielskim poziomie i bez nerwow do czego gorąco zachęcam bo tam jest miejsce do tego.

#228 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 października 2007 - 22:22

Jak dla mnie to EOT tutaj, z Wicko wymienilismy swoje uwagi na PM na przyjacielskim poziomie i bez nerwow do czego gorąco zachęcam bo tam jest miejsce do tego.

Bardzo dobre podejście, wiele spraw na forum tak właśnie da się załatwić, tylko trzeba chcieć...

A co do raportów to tak, moderatorzy widzą ile razy jeden post był zgłoszony.

#229 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 08 października 2007 - 22:44

Proponuję założyć dział "Potyczki z Wicko" ;) i wydzielać posty dotyczące tego zagadnienia :D A tak na poważnie, to chyba niezły Offtop, wypadałoby posprzątać, moim zdaniem. Moderaaaator! przynieś miotłę i szufelkę ;)

#230 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 października 2007 - 07:04

Panowie Wicko i Wallenrod po ostrzeżeniu. Wicko: jeszcze kilka raportów odwetowych i będzie odpoczynek od forum. Wallenrod: są nieco grzeczniejsze formy wymierzenia dyskutantowi prztyczka w nos.

#231 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 października 2007 - 07:12

jak chodzi ilife oraz iwork na leopardzie ( na jakims forum czytalem ze z imovie sa problemy - nawet po aktualizacji do 7.1 )

Nie próbowałem, a jak wiadomo w systemie nie ma iLife/iWork.

- jak wyglada sprawa zewnetrznych dyskow na usb

Tzn? Sądzisz, że nie działają, czyli, że Apple wykonałoby krok w przeszłość i strzeliła sobie w stopę?

- czy timemachine pozwala dzialac na folderach sieciowych czy trzeba byc podbietym bezposrednio przez fw / usb

W chwili obecnej działa wyłącznie na dyskach podpiętych do komputera. To kiepska wiadomość chociażby dla mnie, ponieważ nie mogę sobie backupować laptopa który podpięty jest po GigabitEthernet do macierzy 1.5TB :/

#232 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 09 października 2007 - 09:55

Panowie Wicko i Wallenrod po ostrzeżeniu. Wicko: jeszcze kilka raportów odwetowych i będzie odpoczynek od forum. Wallenrod: są nieco grzeczniejsze formy wymierzenia dyskutantowi prztyczka w nos.

Jesteś moderatorem, Twoje prawo.
Z ciekawości zapytam jednak: a co było niegrzecznego w moim pytaniu? Czy bezpośrednie stwierdzenie, że Wicko jest chamski i agresywny by było lepsze?
Nie wspomnę nawet o tym, że właśnie udowodniłeś, że raporty "zemsty" działają. Ale to już Twój problem.

#233 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 09 października 2007 - 13:54

Raportów odwetowych? Bardzo dobrze że go wysłał, post Wallenrod jest złośliwy i nie wnosi nic do tematu.
Śmieszy mnie groźba "odpoczynek od forum", jak będzie chciał sobie zrobić "odpoczynek" to go sobie zrobi, jak nie to nie, trzymajcie tak dalej i wyślijcie wszystkich użytkowników forum na długie wakacje.
Forum nabierze nowej "jakości" gdy będą się na nim wypowiadali sami moderatorzy i administratorzy.

#234 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 09 października 2007 - 14:03

Raportów odwetowych? Bardzo dobrze że go wysłał, post Wallenrod jest złośliwy i nie wnosi nic do tematu.

A cóż do dyskusji wnosił post mojego szanownego przedmówcy?

#235 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 października 2007 - 16:12

Mała korekta jeśli chodzi o dyski backupowe w TimeMachine. Można wybrać dysk sieciowy. Należy pierw go podmontować do komputera przez Network, a później wybrać z listy.

#236 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 09 października 2007 - 17:12

Nie próbowałem, a jak wiadomo w systemie nie ma iLife/iWork.
Tzn? Sądzisz, że nie działają, czyli, że Apple wykonałoby krok w przeszłość i strzeliła sobie w stopę?

chodzi mi o przypadki gdzie pod 10.4 nie wszystkie kieszenie na USB byly rozpoznawane.ew byly widziane raz przez system i do nastepnego restartu. przyklad kieszen wellanda usb OTG. nie banga i kropka. a sie ona przydaje gdyz nie trzeba targac laptopa tylko zgrabnie wysysa wszystko z cyfraka i pozniej wystarczy przerzucic na makowke. a tak po .10 update trzeba sie bujac przez winde.

W chwili obecnej działa wyłącznie na dyskach podpiętych do komputera. To kiepska wiadomość chociażby dla mnie, ponieważ nie mogę sobie backupować laptopa który podpięty jest po GigabitEthernet do macierzy 1.5TB :/
Mała korekta jeśli chodzi o dyski backupowe w TimeMachine. Można wybrać dysk sieciowy. Należy pierw go podmontować do komputera przez Network, a później wybrać z listy.

ale montujesz jako partycje ? czy pozwala na utworzenie pliku na share sieciowym i bezposrednie wtlaczanie do niego zawartosci?

- jak sie rozni praca na SMB - na screenach z konf sieci widac ze uklad sie zmienil i chyba wywalili spora czesc rzeczy dotyczacych grup roboczych i ich konfiguracji. chodzi tez o wspolprace z vista oraz wszelakiej masci drukarkami ? mam Minolte 2300w i juz mialem cyrki z konfiguracja tego pod osx - ciekawi mnie czy zmusi mnie to do upgrade gratow w domu..

#237 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 października 2007 - 17:24

Czy poprawiono pracę na zasobach sieciowych SMB? Szczególnie interesuje mnie znikanie zamapowanych zasobów po uśpieniu i obudzeniu komputera.

#238 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 10 października 2007 - 15:06

jakos czuje przez skore ze z leopardem bedize jak z vista - nowe ladne fajne ale wszyscy zostana przy starym nie trendi dzezi XP :)

#239 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 10 października 2007 - 17:24

jakos czuje przez skore ze z leopardem bedize jak z vista - nowe ladne fajne ale wszyscy zostana przy starym nie trendi dzezi XP :)

Uargumentuj.

#240 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 10 października 2007 - 22:34

Wątpię. Nie widzę powodów. Jadę na becie 9a527 od niemal miesiąca i nie mam z nią większych problemów, podejrzewam że nie będzie takowych po premierze.

#241 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 10 października 2007 - 22:46

Jadę na becie 9a527 od niemal miesiąca i nie mam z nią większych problemów, podejrzewam że nie będzie takowych po premierze.

2-7 dni po premierze będzie pierwszy update, a potem, może 2-3 tygodnie później kolejne łatanie... Tak to już bywa jak się testuje w dość ograniczonym gronie ludzi.

#242 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 października 2007 - 04:13

Jadę na becie 9a527 od niemal miesiąca i nie mam z nią większych problemów, podejrzewam że nie będzie takowych po premierze.

Wiesz może jak sprawa udostępniania zasobów dysków innych niż systemowy ? da się ?

#243 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 11 października 2007 - 04:43

Wiesz może jak sprawa udostępniania zasobów dysków innych niż systemowy ? da się ?

To po odpowiedniej konfiguracji da się i w Tigerze.

#244 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 11 października 2007 - 05:45

Coś mi się nie wydaje. W odróżnieniu od Visty, Leopard działa i to świetnie. Więc jakoś nie widzę powodów do stawiania takiej tezy.

#245 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 października 2007 - 08:55

To po odpowiedniej konfiguracji da się i w Tigerze.

NO ! to nawijaj grzegor, jak to się robi ? Dzwoniłem kiedyś do Cortlandu i SADu. Dowiedziałem się, że niby można ale tak naprawdę to nie. A jeśli tak to bardzo trudne jest. Czyli pełna profeska.

#246 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2007 - 09:03

SharePoints i sprawa załatwiona. Program znajdziesz w "Polonizacjach".
  • Witos lubi to

#247 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 11 października 2007 - 14:59

NO ! to nawijaj grzegor, jak to się robi ?

Można bez SharePoint
Edytujesz /etc/smb.conf

dodajac na koncu np.:

[udzial blahblahblah]
path = /Volumes/DyskUSB/katalog

potem z terminala:
sudo service smbd restart
sudo service nmbd restart

po szerszą konfigurację odsyłam np. do http://bofh.vt.pl/samba/
  • Witos lubi to

#248 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 października 2007 - 16:34

Bomba, dzięki chłopaki, zaraz sprawdzę.
Rozumiem, że można też zały dysk udostępnić na zasadzie path = /Volumes/DyskUSB ?

---- Dodano 11-10-2007 o godzinie 17:39 ----
Aha, jeszcze jedno: jak wpiszę w smb.conf zasoby USB, których nie ma w danej chwili to nie będzie jakichś jaj ?

#249 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2007 - 20:27

Witos, prawdopodobnie zasob bedzie pusty.

#250 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 października 2007 - 20:40

No, właśnie też tak sądzę ale nigdy o tym nie słyszałem a mam na razie zbyt napięty kalendarz, żeby eksperymentować. Póki co skorzystam z SharePoints.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych