Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

4S w Tmobile.pl

• Please log in to reply
612 replies to this topic

#451 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 28 December 2011 - 15:16

Tak domyślnie jest "ON" wszedłem u siebie, nigdy nawet nie wchodziłem wgłąb o nic nie przestawiałem, więc autor ma rację. Nie mniej jednak wydawało mi się i jestem niemalże pewien, że nie da się nic pobrać po sieci komórkowej ponad 10MB, tak jest z zakupem aplikacji itp.

#452 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 28 December 2011 - 15:59

W przypadki ściągania aplikacji z Appstore limit jest 20 MB, natomiast w przypadku dokumentów wystarczy, że ktoś nieświadomy będzie zapisywał kilkanaście mniejszych dokumentów dziennie i w skali miesiąca jest ugotowany. Apple pewnie myśli, że wszyscy użytkownicy iPhone'ów mają 'unlimited data plan'.

#453 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 28 December 2011 - 20:04

Jestem prawie, że pewien, że jeszcze nie wiem z pół roku/rok temu kiedy ostatni raz próbowałem pobrać coś dużego przez 3G wyskoczył mi komunikat z 10MB... Nie będę się jednak sprzeczał, z tymi dokumentami faktycznie jest nieciekawie ;/ nie mniej jednak nie jest to przełączenie całego iCloud a stąd się zaczęła dyskusja, więc też miałem trochę racji ;)

#454 ppawcio

ppawcio
  • 47 posts

Posted 29 December 2011 - 10:25

można wyłączyć ogólnie pobieranie danych przez sieć komórkową i tyle.

ja tak zrobiłem jak pojechałem na urlop i potem się zastanawiałem czemu żadnego mmsa nie mogę wysłać... :) nawet tel do BOA nie pomógł, bo pani tylko powiedziała o zresetowaniu ustawień sieciowych, a o tym żeby to było włączone już nie wspomniała :)

#455 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2011 - 14:07

Niestety wszystkie te "mądre" główki, "menadżerowie" nie potrafią zatrudnić ludzi, lub sami stworzyć porządnej oferty dla multimedialnych telefonów. Mamy już prawie rok 2012, a oferta mobilnego internetu dla smartphonów jest bardzo uboga. Myślałem, że za 160 zł będę miał całkiem dobrą ofertę - niestety nie. W dzisiejszych czasach standardem powinno być co najmniej 1 GB na start. Nie pozostaje nam nic innego jak liczyć na coraz bardziej rozwijającą się ilość ogólnodostępnych sieci WiFi, może za jakieś 2-3 lata doczekamy się porządnych ofert dla użytkowników smartphonów. Ja swój telefon otrzymam około 10 stycznia. Czeka mnie jeszcze wymiana karty sim na micro sim. Moja koleżanka ma znajomego, który pracuje w salonie T-Mobile, więc myślę że nie będę musiał nic płacić za wymianę. Najwyżej lekko uszkodzę SIM tak aby nie działał i wtedy nie ma bata, będą musieli mi wymienić ;)

#456 Colin 79

Colin 79
  • 263 posts
  • SkądWałbrzych, Poland

Posted 29 December 2011 - 16:12

Niestety wszystkie te "mądre" główki, "menadżerowie" nie potrafią zatrudnić ludzi, lub sami stworzyć porządnej oferty dla multimedialnych telefonów. Mamy już prawie rok 2012, a oferta mobilnego internetu dla smartphonów jest bardzo uboga. Myślałem, że za 160 zł będę miał całkiem dobrą ofertę - niestety nie. W dzisiejszych czasach standardem powinno być co najmniej 1 GB na start.
Nie pozostaje nam nic innego jak liczyć na coraz bardziej rozwijającą się ilość ogólnodostępnych sieci WiFi, może za jakieś 2-3 lata doczekamy się porządnych ofert dla użytkowników smartphonów.
Ja swój telefon otrzymam około 10 stycznia. Czeka mnie jeszcze wymiana karty sim na micro sim. Moja koleżanka ma znajomego, który pracuje w salonie T-Mobile, więc myślę że nie będę musiał nic płacić za wymianę. Najwyżej lekko uszkodzę SIM tak aby nie działał i wtedy nie ma bata, będą musieli mi wymienić ;)

Sieć Play - 65 zł abon. 1 GB na start oraz 300 minut :) Ba nawet w abon. za 45 zł też masz 1 GB.

#457 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 29 December 2011 - 17:34

Nie chwaliłbym tak Playa, te ceny naprawdę w pewnym momencie się odbijają, mam na to pare przykładów. Sam chciałem przejść do Playa, ale oferty na iP to oni nie mają (tego co jest nie można nazwać ofertą). Jednak uważam, że mają trochę gorszą jakość, i już w paru salonach spotkałem się, że konsultant praktycznie nie wie nic. Zawsze jak byłem o coś pytać wyjmuje ulotkę i mi czyta z ulotki. Natomiast w tmobile czy orange zawsze po prostu z kimś rozmawiałem, a ulotka była tylko wizualizacją słów a nie czytanym materiałem.

#458 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2011 - 17:44

Używałem kiedyś internetu na kartę w Play i sprawdza się on przede wszystkim w większych miejscowościach. Jeżeli jesteśmy "w trasie", jest on kompletnie bezużyteczny, gdyż przez większość czasu w ogóle nie da złapać się zasięgu. Oczywiście sama oferta jest dobra, jednak jak to w życiu bywa nie można mieć wszystkiego na raz:) Ceny iP są wg mnie dosyć wysokie w tej sieci, więc to też odpada.

#459 Colin 79

Colin 79
  • 263 posts
  • SkądWałbrzych, Poland

Posted 29 December 2011 - 19:33

Nie chwaliłbym tak Playa, te ceny naprawdę w pewnym momencie się odbijają, mam na to pare przykładów. Sam chciałem przejść do Playa, ale oferty na iP to oni nie mają (tego co jest nie można nazwać ofertą). Jednak uważam, że mają trochę gorszą jakość, i już w paru salonach spotkałem się, że konsultant praktycznie nie wie nic. Zawsze jak byłem o coś pytać wyjmuje ulotkę i mi czyta z ulotki. Natomiast w tmobile czy orange zawsze po prostu z kimś rozmawiałem, a ulotka była tylko wizualizacją słów a nie czytanym materiałem.

Zgodzę się z Tobą w 100% jeśli chodzi o wiedzę posiadaną przez "Opiekunów Klienta" w salonach Playa. Szczytem śmiechu było to jak zadałem jedno pytanie takiej osobie, a ona nie znając na nie odpowiedzi zapytała kolegę z biurka obok. Skończyło się to tak, że oboje sprzeczali się kto ma rację, a ja stałem i tylko się im przypatrywałem :)

#460 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 29 December 2011 - 19:59

@czechuziom racja ale w przypadki internetu mobilnego na smartfona to jeszcze dochodzi bodajże zasięg orange też... ale nie jestem pewien. Problem jest bo to jest na zasadzie roamingu i np w moim rodzinnym mieście ludzie, którzy maja Playa i muszą mieć włączony roaming bo sieć tego wymaga, często łapią się na połączenia z zagranicy (a to jest 20km od granicy). Pytałem w salonie otwarcie czy takie sytuacje można reklamować, prosto w twarz mi powiedzieli że powinienem co chwile sprawdzać na wyświetlaczu jaką mam sieć, bo oni reklamacji nie uznają, nieważne w jakim kraju naprawdę jestem, ważne jest jaka sieć jest złapana. Moim obowiązkiem jest patrzeć co chwile... Fajnie - iPhone co chwile ściąga maile, iCloud a ja mam płacić za internet mobilny ceny roamingowe bo sieć się przełączyła bo 20km od granicy sygnał Play jest słabszy niż operatora w Czechach? Ten argument w salonie zdecydował, że zostałem w tmobile. Pomijając fakt, że podczas tej dyskusji konsultantka ze trzy razy wypowiedziała zdanie: Ja naprawdę nie wiem w czym Pan widzi problem...

#461 Colin 79

Colin 79
  • 263 posts
  • SkądWałbrzych, Poland

Posted 29 December 2011 - 21:07

Czaku masz 20 km do Kudowy ? (bo tak wnioskuję z okolic Wrocławia gdzie najbliżej do granicy) I tak łapiesz roaming ? Bo ja mam 15 km do Golińska i z Czech nic nie łapię :)

#462 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2011 - 21:10

To świadczy o wiedzy i poziomie niektórych zatrudnionych. Nie dziwie się Tobie, że zmieniłeś sieć - sam bym to zrobił w Twoim przypadku :) Dobre mi sobie, sprawdzanie co chwile w jakiej się jest sieci. Mogłaby Ci chociaż zaproponować jakieś specjalne taryfy roamingowe;) @czaku ile mniej więcej masz wykorzystanego transferu w iP? I co składa się na ten wykorzystany transfer (safari, YT itp.)? W sumie inni użytkownicy też mogą się wypowiedzieć :)

#463 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 29 December 2011 - 23:11

@Colin79 - pisałem o moim rodzinnym mieście ;) nie jest to Kudowa, a Nysa - tam już nawet w tmobile mi raz czeską sieć złapało (nad jeziorem), aczkolwiek w tym wypadku mam roaming wyłączony i nie musze sie o nic martwić, znajomym też to się zdarza, zwłaszcza w wioskach pod Nysą. @czechuziom - ja nie zmieniłem, ja chciałem przejść do Play, ale ta rozmowa w salonie ich pogrążyła w moich oczach i to czytanie z ulotki, sztywne czytanie tabeli.... Wykorzystuję średnio 350-400 MB miesięcznie (kompletnie nie oglądam YT na telefonie, kocham YT na iPadzie;P), chyba najwięcej idzie na oglądanie fot na FB. Co do jeszcze tego łapania zagranicznych sieci, mi to w ogóle nie potrzebne, bo bywam tam rzadko, ale fakt w jaki ze mną rozmawiali o tym problemie był dla mnie śmieszny... zresztą słyszałem już niejedną opinię że reklamacja czegokolwiek w Play to katorga, mają swoje ceny, ale ja na nich patrzę tak jak na Ryanair, bardzo korzystna oferta, ale są "płaszczyzny" na których ostro zarabiają.

#464 wieczor79

wieczor79
  • 144 posts
  • SkądCz-wa

Posted 02 January 2012 - 18:29

No i wyjaśniła się moja sprawa z microSIM. Dzisiaj dostałem pismo z T-mobile, że rzeczywiście po odsłuchaniu rozmowy z konsultantem zostałem wprowadzony w błąd i dlatego anulowanli mi opłatę za kartę. Choć oczywiście podkreślili że wymiana jest tylko o wylącznie w przypadku niesprawnej karty. Tak czy siak - najbliższa faktura przyjdzie pomniejszona o opłatę za wymianę karty. :) To jest moja druga reklamacja w Era/T-mobile i druga rozwiązana pozytywnie.

#465 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 January 2012 - 20:25

No to rzeczywiście dobra informacja:) Ja spróbuję to załatwić przez znajomego mojej koleżanki, który pracuje w T-mobile, wydaje mi się że nie będzie robił z wymianą żadnych kłopotów. Wracając do mojej oferty 1300 min wymiennych na MB (1min-1MB) za 160 zł... Zobaczę przez pierwszy miesiąc ile będę zużywał tych MB, jeżeli będę musiał w jakikolwiek sposób się ograniczać wykupię najwyżej za 40 zł 2GB pakietu. Abonament i tak mam duży i jakoś te 40 zł miesięcznie przebolałbym :)

#466 Colin 79

Colin 79
  • 263 posts
  • SkądWałbrzych, Poland

Posted 03 January 2012 - 00:06

Coś się ruszy za kilka dni z cenami iPhonów 4S w krajowych sieciach. Play ma ponoć wprowadzać do sprzedaży w przyszłym tygodniu już oficjalnie telefony, a T-Mobile oferuje jak pokazuje poniższy link iPhony 4S w całkiem przyzwoitych cenach.

http://komorkomania....nsation-za-1-zl

#467 PhuyeR

PhuyeR
  • 59 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 07:12

Play już ma w cenniku iPhone 4S 16GB: http://www.play.pl/r...n_Cenowy_II.pdf
W związku z promocją T-mobile mam nadzieję,że moje porównanie stanie się nieaktualne,bo kończy mi się właśnie umowa: Dołączona grafika

#468 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 03 January 2012 - 08:23

@PhuyeR
Zobacz:
[url=http://komorkomania.pl/2012/01/02/smartfony-za-grosze-w-t-mobile-galaxy-s-ii-nokia-n9-czy-htc-sensation-za-1-zl]Smartfony za grosze w T-Mobile! Galaxy S II, Nokia N9 czy HTC Sensation za 1 zł

#469 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 09:30

No i takie rozwiązanie mi pasuje:) Jutro miałem mieć wysłany telefon wraz z umową, ale już dzwoniłem do działu utrzymania klienta z informacją, że jutro podejmę decyzję. Ta nowa oferta jest znacznie lepsza niż to co teraz miałem zaoferowane, do tego domówię 2 GB transferu danych i zapłacę za wszystko znacznie mniej. Oczywiście cały czas piszę o standardowej ofercie, dział utrzymania zawsze ma lepszą:) Choć nawet jakby nie miał to biorę to co będzie w standardzie.

#470 PhuyeR

PhuyeR
  • 59 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 12:13

Jutro wszystko się okaże,bo mnie martwi,że przy promocyjnych cenach telefonów,abonament 99 zł,ale tylko 120 minut do wykorzystania.

#471 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 12:21

No dobrze, ale ja w tych tabelkach widze co innego. Piszą jedno, a tabelki pokazują co innego.

#472 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 03 January 2012 - 12:33

obniżka ceny nowego iPhone'a o 1250 pln, jakaś masakra. Inna sprawa, że to byłyby w końcu ludzkie, cywilizowane ceny u operatora, jeśli T zdecydowałoby się je zostawić na stałe.

#473 omuuu

omuuu
  • 12 posts

Posted 03 January 2012 - 13:35

Ja w nowej ofercie T-Mobile nie widzę nic niesamowitego. Ceny (przynajmniej iPhone'a, inne telefony mnie nie interesują) praktycznie nie uległy zmianie względem starego cennika. Jedyny plus to rozłożenie kosztu telefonu na "raty" i dodanie kilkunastu/kilkudziesięciu minut których nie każdy potrzebuje. O co mi chodzi? W starej ofercie przy abonamencie 39 zł (80 minut, 250 mb) iPhone 4S 16GB kosztował ok. 2200 zł. W nowej przy abonamencie 99 zł (120 minut, 250 mb) ten sam iPhone kosztuje 500 zł. Telefon jest więc tańszy o 1700 zł, które zwrócimy operatorowi płacąc co miesiąc droższy o 60 zł abonament (60x24=1440 zł). Jeśli komuś nie zależy na minutach (120 zamiast "starych" 80) to zyskuje "tylko" 200-300 zł (jeśli ceny dotyczą 2-letniej lojalki, przy 3-letniej abonent byłby 400-500 zł "w plecy"). Oferta jest oczywiście lepsza od poprzedniej. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsza wśród polskich operatorów (zważając, że Play podniósł dzisiaj ceny iPhone'ów o ponad 1000 zł). Nie jest to jednak taka rewolucja jaka się wydaje na pierwszy rzut oka. No, chyba że przy kupnie iPhone'a za 500 zł w abonamencie 99 zł dostalibyśmy rzeczywiście 600 minut (w co jednak wątpię, pewnie będzie wybór - albo promocja na tańszy smartfon, albo promocja na abonament z "cennikowymi" minutami).

#474 czehuziom

czehuziom
  • 82 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 14:49

No zobaczymy jak to wszystko wyjdzie. Fajnie jakby było kilka możliwości obniżenia telefonu. Mi w zupełności wystarczyłoby w abonamencie za 130 zł 500 min do wszystkich i iPhone 4s 32GB za 1200 zł + dodatkowe opcje (bez ograniczeń rozmowy i sms w T-Mobile za 5 zł, plus wykupienie transferu danych za około 30-40 zł)

#475 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 January 2012 - 19:41

Zapowiada sie ciekawie oby ta promocja została potwierdzona

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users