Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Samsung Galaxy S i9000 vs iPhone 4 iOS 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#26 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 15:50

Nie bardzo, bo nadal będzie równie szybka jak w dniu premiery.
A Android robi się coraz bardziej mułowaty, prądożerny i rosną jego wymagania sprzętowe.

iOS'a tez rosną. 2G nie dostał iOS4 a 3G nie dostał iOS5. Poza tym to ze rosną wymagania to dobrze - przynajmniej proceosory maja co robić. Android nie robi sie coraz bardziej mulotwaty. Przeszedłem aktualizacje od 2.3.1 do 2.3.6 i miejscami animacje stały sie plynniejsze, potwierdza Ci to rownież użytkownicy SGS 1/2 HTC Desire HD/Sensation i wielu innych. Teraz czekam na 4.0 i zobaczymy, jestem dobrej myśli.

#27 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 22 października 2011 - 16:55

@Łukasz Ignacyk Prawda jest taka ze tylko sie osmieszyles z Nokia n9 warta 2.5zl, gdzie za 400zl wiecej mamy iphona 4S na allegro! Nie musze chyba pisac jaka roznica w hardwardzie czy tym bardziej w systemach... Mowiszo SGS2 ze brak aktualizacji a dajesz system ktory jest WYNALAZKIEM I EKSPERYMENTEM, niz dopracowanym, uznanym systemem. Za nokia n9 przemawia tylko wyglad, napewno ani mozliwosci. Pozatym wykazujesz sie wielkim brakiem wiedzy, z ta wikipedia. To tak jakbys podal link do iphona4 a tam pisaloby ze ma ios4. SGS2 to jest topowy model i dostanie aktualizacje na 99% tylko nie odrazu. Za duza baza uzytkownikow i telefon zbyt mocny zeby nie dostal aktualizacji. A jezeli nawet nie dostanie - srodowisko hackerow napewno zrobi to za samego samsunga, tak jak w przypadku romow, a na iphonie cydii czy teraz Siri. Dla mnie nie wypuszczanie teraz ice cream sandwich przez samsunga to krok niczym apple: zacheca ich do kupna nexusa, jak kupno 4s do siri, ktore moze sie pojawi na iphonie 4 za jakis czas?

#28 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 17:37

Co z tego, ze SGS2 dostanie (jesli w ogóle) do ICS jak i tak okaleczą go nakladką. A środowisko hakerskie to ja nie wiem jak bardzo trzeba być nieświadom, ze zmarnowalo sie pieniądze i teraz trzeba ratować sie customami. No chyba, ze ktoś kupuje smartfona na kg a kwestia softu jest nieważna.

#29 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 22 października 2011 - 17:53

a majac iphona ipada, robisz jailbreaka czy wszystko co masz w sofcie uwazasz za idealne? szczegolnie w starym 3.0 i 4.0? Jak dobrze wiesz, ios to zamkniety system i ma duzo brakow, ktorych na szczescie cydia naprawia. dopiero teraz pojawily sie na ekranie glownym pogoda itp. Nic nie jest idealne, pozatym gdyby ios byl otwarty i byl zasmiecony dodatkami to tez by mulil. No ale wlasnie nie ma i dlatego jest plynny :) A z nakladek, nie uwazasz ze Htc sense to fajna sprawA?

#30 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 19:25

Robiłem JB tylko, żeby zdjąć simlocka z 3GS i mieć tethering po wi-fi (pdanet). Od 4.3 nie robię JB bo nie mam potrzeby. HTC Sense to najfajniejsza z nakładek lecz to nadal nakladka i wiąże sie z tym opóźnienie z update'ami. Jesli miałbym telefon powiedzmy HTC Desire HD czy Desire S (wcale nie tanie) i dowiedział sie, ze nie dostanę ICS (a tak właśnie jest) to szlag by mnie trafił. Ja rozumiem, ze HTC czy Samsungowi opłaca sie wydać nowy model z nowym systemem, ale czemu leją ciepłym moczem na starych klientów? Jakoś Apple 3 lata nie ma problemów z wydawaniem aktualek a i tak zarabiają krocie. Druga sprawa - wartość. Można sobie porównać identyczne hardware'owo Nexus One z HTC Desire i Nexus S z Galaxy S :) Który klient będzie po roku czy 2 bardziej zadowolony z ceny jaka uzyska przy odsprzedaży?

#31 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 22 października 2011 - 21:08

No tak, tylko ze Apple tez tak robi, dodajac softwarowe rzeczy jak siri, tylko dla iphona 4s, zmuszajac do kupna. A pozycja samsunga htc nie jest az taka jak u apple, nie maja tez wlasnego systemu i nie maja jednego modelu telefonu, tylko mnostwo, od low endu po high end. Pozatym ios nie ma tylu rzeczy, wodorotryskow co wlasnie androidy z nakladkami dlatego szybko i plynnie dziala. Zainstaluj roznego typu dodatki co te androidy maja w standardzie to tez zacznie ci sie mulic.

#32 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 21:30

Mój nexus nie muli. Działa sprawnie, co prawda trzymam go w "ryzach" czyli jak najmniej grzebie, robię na nim dokładnie tyle co robiłem na iOS. Konfiguracja poczty/kontaktów/kalendarza w push, mniej wiecej 20 programów z marketu, flasha nie potrzebuje, widgety wywalone z pulpitu, tapeta zwykła, bez animacji. Jednym słowem - typowy użytkownik iOS na Androidzie : D i działa w sumie spoko, na razie jestem zadowolony i czekam z niecierpliwością na ICS.

#33 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 października 2011 - 08:53

Takie tematy, co jest lepsze, co gorsze jest bez sensu. Bo każdy lubi co innego. Dla jednego będzie lepszy samsung z adroidem, a dla drugiego iPhone na iOS. Najlepiej samemu po testować kilka dni jeden i drugi i wtedy zdecydować. Najgorsze, że większość nie ma takiej możliwości.

#34 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 października 2011 - 10:22

A dla trzeciego - oba są różne, oba mają swoje zalety i wady. Ideału nie ma, chociaż iOS'owi najbliżej ku niemu.

#35 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 23 października 2011 - 12:56

A dla trzeciego - oba są różne, oba mają swoje zalety i wady. Ideału nie ma, chociaż iOS'owi najbliżej ku niemu.

Wiesz, po paru tygodniach używania Sensation i stwierdzeniu, że iPhone jednak jest lepszy wziąłem go do ręki i zacząłem się zastanawiać jakim cudem tyle czasu dawałem radę używać telefonu z 3,5'' wyświetlaczem. iPhone będzie idealny, ale muszą zwiększyć wyświetlacz.

#36 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 października 2011 - 13:19

Prawda jest taka ze tylko sie osmieszyles z Nokia n9 warta 2.5zl, gdzie za 400zl wiecej mamy iphona 4S na allegro! Nie musze chyba pisac jaka roznica w hardwardzie czy tym bardziej w systemach... Mowiszo SGS2 ze brak aktualizacji a dajesz system ktory jest WYNALAZKIEM I EKSPERYMENTEM, niz dopracowanym, uznanym systemem. Za nokia n9 przemawia tylko wyglad, napewno ani mozliwosci.

Ten wynalazek działa lepiej niż Android, w dodatku jest fajny czego o popularnych telefonach powiedzieć nie można.

Pozatym wykazujesz sie wielkim brakiem wiedzy, z ta wikipedia.

Wszystkie opisane tam problemy są potwierdzone referencjami z forum użytkowników Androida.

Wiesz, po paru tygodniach używania Sensation i stwierdzeniu, że iPhone jednak jest lepszy wziąłem go do ręki i zacząłem się zastanawiać jakim cudem tyle czasu dawałem radę używać telefonu z 3,5'' wyświetlaczem. iPhone będzie idealny, ale muszą zwiększyć wyświetlacz.

Tylko po co im większy wyświetlacz w telefonie, kiedy do przeglądania internetu i zdjęć jest iPad z 9.7".
I to w sytuacji gdy konkurencja sprzedaje więcej telefonów z ekranami 3,5-3,7" niż 4-4,65".

#37 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 października 2011 - 14:20

iPhone będzie idealny, ale muszą zwiększyć wyświetlacz.

Jaka masz gwarancje, ze kobiety o drobnych dłoniach bedą chciały używać większego telefonu? Myśle, ze Apple ma to na uwadze i robi taka wielkość żeby uszczesliwic jak najwiecej osób. Kto chce większy idzie do konkurencji.

#38 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 października 2011 - 15:05

nie widze problemu zeby wypuscili dwa modele jeden ze standardowym ekranem drugi z wiekszym np. 4.3

#39 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 23 października 2011 - 16:12

Zapamietam wasze nicki - jak pojawi sie iphone 5 z wiekszym ekranem wysmieje was wszystkich jak bedziecie wychwalac apple ze wykonal wielki krok w przod, ze poraz kolejny apple ustala standardy jako pierwsza firma na rynku :) Po co wiekszy ekran, jak jest ipad? Apple martwi sie o rece kobiet? Rozbawiacie mnie naprawde :) Gdyby Apple tak sie martwilo o uzytkownikow, wypusciloby wersje 3.5 cala i 4.5 cala. Gdyby tak sie martwilo o uzytkownikow, daliby Siri dla wszystkich. ALe liczy sie kasa, a apple bez wiekszych zmian i tak bedzie liderem, wiec po co cos zmieniac jak sie sprzedaje? No i wlasnie o to chodzi, zreszta jak zawsze - o pieniadze. Sam nie chce smartfonow z5 calowymi wyswietlaczami, ale 4 cale, 4.3 to optimum, co z tego ze 3.5 cala mozna obslugiwac jedna reka? 4.3 cala tez mozna obslugiwac jedna reka, moze nie na calym ekranie ale da sie. Przeciez jak sie korzysta z dotyku to przewaznie na srodku ekranu, a nie na samych rogach. To nie jest az tak duzo, pozatym w iphonie mogliby zrezygnowac z przycisku home i zrobic jak w nexusie. Pozatym jakby zwiekszyli ekran to co nagle nikt by kupil iphona? Ja mysle ze wtedy bylby jeszcze wiekszy sukces, kazdy by chcial miec w koncu iphona z wiekszym wyswietlaczem, kazdy by sprzedawal stare modele, a ludzie co kiedys nie brali iphona przez ekran w koncu by sie zdecydowali. Ale co tam, was i tak sie nie da przekonac, bo co apple nie zrobi, to dla was jest emejzing. Ale ja poczekam rok, poltora, moze bedzie wiekszy ekran a wtedy przeszukam forum i zobaczymy kto bedzie chwalil za to apple a wczesniej tutaj bronil 3.5 calowych ekranow.

#40 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 października 2011 - 16:26

nie widze problemu zeby wypuscili dwa modele jeden ze standardowym ekranem drugi z wiekszym np. 4.3

I najlepiej z 2 różnymi rozdzialkami żeby pofragmentowac nieco system i uprzykrzyc zycie developerom? iPhone jest symbolem rynku smartphone'ow z wyswietlaczem 3,5 cala i jak widać sprzedaje sie lepiej niż wszystkie 4 i 4.3 calowe razem. Po co to zmieniać?

---------- Wpis dodano o 17:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:23 ----------

Czy jak 4 mln ludzi ma buta w rozmiarze 42 to kupią 48? Nie kupią :)

---------- Wpis dodano o 17:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:24 ----------

pozatym w iphonie mogliby zrezygnowac z przycisku home i zrobic jak w nexusie.

Mogliby, pozbyliby sie najbardziej awaryjnego elementu z obudowy : D

#41 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 października 2011 - 16:34

Ale ja poczekam rok, poltora, moze bedzie wiekszy ekran a wtedy przeszukam forum i zobaczymy kto bedzie chwalil za to apple a wczesniej tutaj bronil 3.5 calowych ekranow.

To masz chłopie priorytety w życiu :) "Cel - czekanie, aż Apple zrobi większego iPhone, aby się pośmiać z ludzi na forum"
Ile masz lat? stawiam, że bankowo mniej niż 17. Jeśli więcej to masz chłopie problem.

Z tymi ekranami, wielkościami to jest tak, że jeśli ktoś nie zrobi większego to wystarcza i jest ok. Ale jak już konkurencja opracuje większy wyświetlacz to np 3,5'' jest do dupy, raptem za mały. Później zrobili 4,3'' i ten 4'' to już śmiech na sali. Niebawem wyjdzie telefon z 4,7'' i ten z 4,3 to już przeszłość, nie da się na takim komfortowo pracować. Dojdziemy zaraz do 7'' i każdy będzie telefon nosił w plecaku, lub w torbie od notebooka.
Ludzie, opanujcie emocje.
Jeśli Apple, zrobi iPhone z większym wyświetlaczem to na pewno tylko kosztem ramki. stawiam na max 3,7-4''

Pozdro.

#42 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 23 października 2011 - 17:23

Czy ktos ciebie zmusi do kupna telefonu z wiekszym wyswietlaczem? Nie, wiec w czym problem? Dla mnie 3.5 cala to za malo, a z drugiej strony android. Wiec juz wole zostac na 3.5 cala. I co to znaczy: nie da sie komfortowo pracowac? Wlasnie lepiej chyba ogladac filmy, zdjecia, neta na wiekszym wyswietlaczu. Problem tylko noszenie takiego telefonu. Tylko ze noszenie to nie jest praca, chyba ze ty kupiles iphona tylko po to zeby nosic i to tego ci jest potrzebny :P Poczytaj tez o galaxy note - i ile osob jest nim zainteresowanych. Moj wiek? Dlaczego napisales ze mniej niz 17? Moze sam masz 18? A nawet jezeli ja mam mniej niz 17 a ty 18, to cos zmienia? Nasmiewanie sie z hipokryzji to nie jest moj priorytet. Rownie dobrze moge napisac tobie ze siedzenie cale dnie w domu i odpisywanie na komentarze i obrona apple przed ludzmi ktorzy krytkuja ich sprzet to twoj priorytet w zyciu. @Homer Na androidzie telefonow jest mnostwo z rozna rozdzielczoscia i przekatna, proporcjami i jakos dziala. Pozatym gdyby tak bylo, to istnialy by tylko monitory i tv np. 20 calowe. Wazne zeby zachowac proporcje ekranu. Pozatym co ty tak z ta sprzedaza? Dla ciebie to jedyny wyznacznik, ja ci pisalem: smieciowe jedzenie tez schodzi codziennie w ilosciach milionowych, plyty jakis popowych gwiazdek tez. I co to dla ciebie wyznacznik? Pisze do ciebie o tym 3 raz - nigdy nie odpowiadasz, widocznie prawda, co bardzo smutne, bo jestes naiwny i dajesz sobie "wyprac mozg" marketingiem i kupujesz to co jest modne i trendi, na topie :) Pozatym nie wiem czy wszystkie smartfony z wiekszym ekranem od iphona sprzedaly sie mniej? Masz jakies dane?

#43 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 października 2011 - 17:46

@Homer
Na androidzie telefonow jest mnostwo z rozna rozdzielczoscia i przekatna, proporcjami i jakos dziala.

No właśnie chodzi o to, ze tylko "jakoś" zamiast dobrze. Wchodzi nowa rozdzielczość 1280x720 - liczba programów = 0. Nieco podbite 960x540 = odpalanie gier i części programów w okienkach. Najpopularniejsza rozdzielczość dla Android to 800x480 i właśnie taki smartphone opłaca sie mieć, bo 100% programów ją obsługuje (jakby nie patrzeć miały ją oba poprzednie nexus'y więc developers phone). Oczywiście rozdzielczości jesteś dużo wiecej (szczegolnie posród modeli low-end) co tylko pogłębia ową fragmentacje i w efekcie kończy sie to marną podażą na aplikacje w markecie.

Pozatym co ty tak z ta sprzedaza? Dla ciebie to jedyny wyznacznik, ja ci pisalem: smieciowe jedzenie tez schodzi codziennie w ilosciach milionowych, plyty jakis popowych gwiazdek tez. I co to dla ciebie wyznacznik? Pisze do ciebie o tym 3 raz - nigdy nie odpowiadasz, widocznie prawda, co bardzo smutne, bo jestes naiwny i dajesz sobie "wyprac mozg" marketingiem i kupujesz to co jest modne i trendi, na topie :) Pozatym nie wiem czy wszystkie smartfony z wiekszym ekranem od iphona sprzedaly sie mniej? Masz jakies dane?

Ale ja już nieraz pisałem czemu tak uważam. Jesli produkt jest popularny, posiada dużą bazę użytkowników automatycznie staje sie lepszy. Czemu? Dużo użytkowników = duży potencjał do zarobku dla producentów peryferii oraz developerow. Czy potęgą iOS nie jest właśnie AppStore i nieskończone możliwości dokupowania programów oraz akcesoriów? Dzięki popularności iPhone masz dzisiaj w samochodach jako opcje stacje dokujące, w domowych systemach audio pojawia sie AirPlay, w szkołach rozdaje sie iPad'y itd... produkt przestaje być tylko gadzetem dla ciekawskich a staje sie częścią życia codziennego, gdzie sie nie ruszysz otoczenie integruje sie z twoim tabletem/telefonem dzięki czemu za jego pomocą zdziałasz wiecej. Nie byłoby tego gdyby nie było bazy użytkowników. Mam nadzieje, ze tym razem jasno sie wyrazilem :P

---------- Wpis dodano o 18:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:43 ----------

Jesli chodzi o dane dysponuje tylko takimi:
SGS2 - 10mln (pól roku) samsung nawet "zczitował" rozdajac je za przyslowiowego grosza o czym niedawno było głośno.
SGS1 - 20mln (półtora roku)
iPhone'ow (3GS/4) w ciagu tylko 1 kwartału tego roku sprzedano 17mln.

#44 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 23 października 2011 - 19:29

Jakby 4,3" były lepsze od 3,5" to już pierwszy iPhone miałby taką rozdzielczość. Wielkość ekranu to nie jest problem techniczny, w sensie to nie jest tak, że w 2007 roku nie dało się produkować czterocalowych ekranów a teraz się da*. Po prostu uznano, że 3,5" jest zadowala możliwie największą część populacji, a nie ma sensu niepotrzebne rozdrabnianie się. Poza tym, jakby większe ekrany oznaczały lepsze ekrany, dawno pracowalibyśmy na laptopach 27" ;) * - wydaje mi się że może być na odwrót, mały ekran ciężej zrobić, gdyż trzeba gęściej upakować piksele.

#45 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 października 2011 - 19:52

mogliby dac dwie wersje z ta sama rozdzielczoscia 3.5 i 4.3 (albo wiecej aby nie byl ciezki i miescil sie spokojnie w kieszeni ) i problem developerow itd mamy zalatwiony, rowniez plecakow itd co do obslugi jedna reka nie jest komfortowo ale uzycie dwoch palcow do zoom tez nie. Mimo wszysko powinien byc wybor, nie wiem czemu nie ma i co to za polityka ze nawet doreczen sms nie potrafia dodac , pewnie w ip5 dodadza albo doreczenia albo wiekszy ekran :)

#46 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 23 października 2011 - 19:57

To bylo 5 lat temu kiedy oni projektowali pierwszego iphona i wtedy 3.5 cala i jeszcze z takim dotykiem to byla REWOLUCJA. Nie musze mowic jakie wtedy slabe byly telefony i jaka popularnosc mialy dotykowce. Potem nastapil boom na dotykowce. Im wiekszy ekran - bateria krocej trzyma, nie mowiac jakie wtedy byly procesory, a im wiekszy ekran to tez przewaznie rozdzielczosc - wiecej pracy dla procesora, ktore byly slabe i pradozerne. Dochodzi tez kwestia temperatury. TEraz technika poszla do przodu, 2rdzeniowe procesoru 1.0ghz to obecnie standard i 4 calowe wyswietlacze. A bateria ile trzymala w pierwszym iphonie nie wiele pewnie sie rozni od nowszych modeli, a patrzac na 4s to nawet lepiej sobie poradzila, niech ktos to potwierdzi, ja nie moge znalesc informacji. @homer Czy galaxy to jedyny model, ktory ma wiecej niz 3.5 cala na rynku? Mowiles ze iphone sprzedal sie od WSZYSTKICH 4 calowcow.

#47 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 października 2011 - 19:59

i co to za polityka ze nawet doreczen sms nie potrafia dodac , pewnie w ip5 dodadza albo doreczenia albo wiekszy ekran :)

SMS-ow w Stanach się praktycznie nie używa, pomału ta forma komunikacji tekstowej wychodzi z mody.

#48 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 października 2011 - 20:14

SMS-ow w Stanach się praktycznie nie używa, pomału ta forma komunikacji tekstowej wychodzi z mody.

to mogli dać przynajmniej w wersji dla europy, chyba ze w Europie to tez nie modne, a w US jak się praktycznie nie używa to po co w ogóle dają , najlepiej im zablokować i z głowy, jak flash i powiedzieć że nie potrzebujecie

#49 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 października 2011 - 20:15

@homer

Czy galaxy to jedyny model, ktory ma wiecej niz 3.5 cala na rynku? Mowiles ze iphone sprzedal sie od WSZYSTKICH 4 calowcow.

Wymienione przeze mnie modele to największy i przytlaczajacy sukces w stajni androidow. Producenci innych smartphone (HTC/Moto/LG) nawet nie chwala sie publicznie ile im zeszło sztuk. Podają tylko wyniki za ogół wszystkich telefonów (smartfony, zetafony) i jesli masz chwile to znajdziesz w news'ach na gsmarena czy tutaj na myapple wyniki na 2011 rok. Nokia, Apple, Samsung, BB to są czołowi producenci, reszta to zebrania do kupy grupa pod nazwa "others". Niech za przykład posłuży Motorola xoom - 200k sprzedanych, iPad niemal 40mln.

#50 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 23 października 2011 - 20:16

to po co by dodawali do siri mozliwosc pisania smsow? pozatym wspaniale apple ktore tak o WSZYSTKICH dba, o kobiety i ich rece na ekranie 3.5 cala - czemu takiego banalu nie chce dodac? USA? A co z reszta swiata? Nie liczy sie dla appla?

@Homer

Samsung planuje sprzedac jeszcze dodatkowe 10milionow WAva do listopada tego roku. Pozatym zobacz to:

[url]http://di.com.pl/news/38121,0,Sprzedaz_smartfonow_o_84_proc_w_gore.html[/url]

Oczywiscie nie wszystkie smartfony maja wiecej niz 3.5cala, ale mysle ze i tak sprzedaly sie lepiej od iphonow.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych