Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Samsung Galaxy S i9000 vs iPhone 4 iOS 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 09:34

Witam, wiem że to forum apple ale mam do rozwiązania taki problem. Przesiadłem się z iPhone 3G na Samsunga Galaxy S co było dla mnie nieziemskim dodatkiem mocy do telefonu i jego ogólnych funkcji !. Nie mniej jednak troche mnie zaczyna denerwować otwartość kodu androida i 10 tysięcy romów do wyboru przez co wszystko nie działa tak stabilnie jakbym tego oczekiwał. Po wyjściu iOS 5 i wsparciu dla iPhone 4 zastanawiam się nad sprzedażą SGS i kupnem IP4 co o tym sądzicie ;> ?. Mam jeszcze takowe pytania : - czy iPhone nagrywa tak samo w 720p jak SGS bo jeśli chodzi o to to akurat Samsung po wgraniu sterowników od Voodoo prezentuje się genialnie nawet w bardzo głośnych pomieszczeniach (według mnie) - czy iPhone ma funkcję routera taką jaka jest w SGS ? - czas działania na baterii pewnie będzie podobny bo Retina też żre bardzo dużo prądu ? - czy waszym subiektywnym zdaniem opłaca mi się zamieniać ten sprzęt na jabłuszko . Może dodatkowym faktem będzie to iż zamierzam kupić iPada 1 lub 2, i MacBooka wtedy wszystkie synchronizacje i iCloud miałyby sens. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi !

#2 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 22 października 2011 - 09:40

Jezeli kupujesz ipada to dla mnie przynajmniej nie ma sensu, bo wtedy i na iphonie i na ipadzie masz to samo, wiec po co dwa mobilne urzadzenia? iphona masz w kazdej chwili, mozesz spokojnie w domu tez sie nim bawic, z ipadem to samo, wkoncu to tablet, a jak kupujesz macbooka, to po co ci ipad w domu? Chyba tylko do grania, ale od tego sa konsole i PC. Lepiej w takim razie przesiadka na SGS2 i kupno ipada, a jak nie kupujesz ipada to wtedy iphona 4 czy nawet 4S jak masz fundusz. 4S+macbook dobra opcja :)

#3 ArasTalaras

ArasTalaras
  • 8 postów

Napisano 22 października 2011 - 09:47

Jak dla mnie posiadanie dwóch topowych urządzeń z iOS jest tak samo mądre jak chodzenie w klapkach zimą. Warto dać szanse innym zabawką, rozumiem, że fajnie mieć cały ekosystem Appla, jednak skoro chcesz sobie kupić ipada 2 to będziesz miał dwa prawie, że identyczne urządzenia. Android + iOS fajna sprawa.

#4 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 października 2011 - 09:59

A ja Wam powiem, że posiadanie iPad'a i iPhone'a to mądre posunięcie - dlaczego? iPhone'a używamy jako telefonu, rozmawiamy, piszemy SMS'y, robimy zdjęcia - następnie w chmurze też te zdjęcia się pojawiają, możemy je obejrzeć na dużym ekranie iPad'a, a zaś jego (iPad'a) używać możemy do przeglądania Internetu, pisania, oglądania filmów, czy czytania książek, czasopism, gdyż na iPhone 4 nie jest to tak atrakcyjne, jak na iPadzie. Ja czekam na iPad'a 3'kę, gdyż zapewne będzie on mieć "Retina Display", czego najbardziej w iPadzie mi brakuje. :) Także ja bym poczekał na 3kę, chyba, że kupisz teraz 2'kę, a sprzedasz przed premierą 3ki. ;)

Odpowiadając na Twoje pytania:
1. iPhone 4 nagrywa bardzo dobrze w jakości 720p, nie wiem, jak to jest z SGS, ale wiem, że iP robi ładne filmy.
2.Owszem, ma taką funkcję, gdyż ma tą samą wersję iOS.
3. Czas na baterii jest lepszy, tutaj informacje ze strony Apple:
alk time:
iPhone 4
Up to 7 hours on 3G
Up to 14 hours on 2G (GSM)
Standby time:
Up to 300 hours

iPhone 3GS
Talk time:
Up to 5 hours on 3G
Up to 12 hours on 2G (GSM)
Standby time:
Up to 300 hours.

Ja niestety mam Hackintosha, niestety w tym sensie, że żałuję, iż nie posiadam jakiegoś Mac'a - Mac OS X jest bardzo dopracowanym systemem, nie wykrzacza się jak Windows, mimo, iż tego ostatniego używałem od początków mojego posiadania komutera - jestem otwarty na elektronikę, a więc przesiedziałem na Windowsie, Linuxie, Mac OS X'ie i zostałęm przy OS X. :)

A Androida nienawidzę, działałem na nim cały rok i mam dość, po prostu dość, jego działanie, "funkcjonalność", stabilność - rozwala na łopatki, w sensie negatywnym, of course. :)

#5 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 10:13

Otóż zajmuje się grafiką komputerową i obróbką wideo dlatego chciałem kupić MBP. Na PC nie gram już od dawien dawna gdyż posiadam Xboxa. Tak ale za posiadaniem kilku urządzeń z iOS przemawia fakt że tylko raz kupisz aplikację i masz ją na inne urządzenia. Swoją drogą byłbym wdzięczny gdyby ktoś potrafił odpowiedzieć na wypauzowane pytania :) Cintulek: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) Czekam jeszcze na jakieś opinie :)

#6 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 22 października 2011 - 10:15

- moim zdaniem nagrywa lepiej ma AF można spokojnie nagrywać nawet z odległości 10cm ,diodę LED, plus imovie do edycji i obróbki - jest osobisty hotspot do udostepniania 3G po wifi - sgs trzymał mi krócej od ip4 - czy się opłaca ? ja zmieniałem sgs na ip4 rok temu i jestem zadowolony, teraz jeśli miałbym wybierać to raczej sgs2

#7 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 października 2011 - 10:16

@Mój kolega jest też grafikiem i do tego też właśnie specjalnie kupował MBP - jest mega zadowolony, ponieważ nie ma żadnych problemów z urządzeniem, nie krzaczy się system, etc, a wszystkie programy są na Windowsa, jak i Mac'a (jeżeli chodzi o obróbkę).

#8 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 10:28

Dokładnie jeśli chodzi mi o nagrywanie to mam na myśli mikrofon, gdyż w SGS na stockowym firmware nie dało się po prostu tego słuchać, kiedy byłem na Sunrise Festival gdzie było mega głośno i nagrywałem wideo można było to sprawdzić. Przy włączonych sterownikach Voodoo oczywiście już nie na stockowym romie na loudness SGS dźwięk nagrywał pięknie czysto mimo tego że było bardzo głośno, natomiast bez tego nagrywał fatalnie cały czas trzeszczało i nie dało się wg tego słuchać. Nie wiem jak jest w IP4

#9 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 października 2011 - 11:19

Hm... mógłby to ktoś przetestować, albo ja bym Ci w następnym tygodniu powiedział, albo nagrał filmik, bo przyjdzie mi właśnie iP 4.

#10 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 11:25

Byłbym Ci bardzo wdzięczny :)

#11 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 października 2011 - 11:27

Żaden problem, jak tylko przyjdzie, to włączę jakiś utwóry (chyba, żę Ty chcesz jakiś wybrany, puszczę głośno i nagram). :)

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 października 2011 - 11:33

Kurka, aż nie wierzę że ktoś mógł napisać, że nie ma sensu kupowanie dwóch mobilnych urządzeń apple (ipad i iphone). Przecież to o to w tym chodzi aby mieć kontakty, kalendarze, bookmarki zsynchronizowane w prosty sposób. Jeśli to nie ma sensu to ja nie wiem co ma sens.

#13 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 11:48

Otóż to :)

#14 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 22 października 2011 - 12:20

Chciałem serdecznie pozdrowić wszystkich tych, którzy mówią że posiadanie iPada i iPhone'a jest głupie. Przykład z wczoraj - znajomy do mnie napisał na iMessage (odebrałem na iPhonie i wszystko na nim robiłem), nie miałem jego maila w kontaktach więc zapisałem go, popisałem z nim chwilę. W pewnym momencie rozmowy wziąłem iPada - kontakt był zapisany, historia też była. Automatycznie. Inny przykład - chciałem wczoraj pokazać koledze jakie zdjęcia robi iPad (miałem przy sobie iPhone'a). Normalnie musiałbym zgrać zdjęcia z jednego urządzenie na drugie, tutaj wystarczyło tylko włączyć aplikację Photos potem zakładka Photo Stream i zdjęcia czekały na mnie. iCloud jest niesamowity i idealnie pokazuje siłę Apple'a, jaką jest ekosystem.

#15 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 12:22

Masz tu moje nagranie iP4 z koncertu. Dźwięk jest świetny. SGS nie ma sprzetowej redukcji szumu, więc to oczywiste który nagrywa lepiej. Co do tematu: albo kompletujesz jeden albo drugi ekosystem. Ja mając w tej chwili bardzo zróżnicowany sprzęt, czuje ze tracę sporo na funkcjonalności, mimo ze każdy z osobna sprawuje sie dobrze. Niestety, tablet na androidzie to na dzień dzisiejszy wielki eksperyment. Ja bym albo wchodził w Apple, albo czekał aż zaroi sie od Ice Cream Sandwitchowych sprzętów.

#16 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 12:41

Dzięki za nagranie :)

#17 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 22 października 2011 - 12:53

Niektorzy tutaj kupiliby nwaet lodowke z ios zeby miec caly ekosystem... DLA MNIE bezsensu jest miec dwa urzadzenia ktore oprocz rozmiarow maja takie same zastosowania i system, bo oba z zalozenia sa mobilne, wiec po co brac ze soba urzadzenia na ktorych moge robic to samo? oczywiscie lepeij przegladac net na ipadzie czy ogladac filmy, ale na iphonie tez to zrobisz. Gdybym mial ipada, to sprzedalbym 4 i kupil SGS2 ktorym DLA MNIE ma lepszy ekran i latwiej przegladac neta, a do zabawy i multimediow mialbym ipada. O ile tablet to tylko ipad, to telefon moglbys wybrac SGS2, oczywiscie nikt tutaj ci tego nie napisze, bo wystarczy zobaczyc na adres strony. Wiec tutaj KAZDY doradzi ci sprzet apple, radze samemu sie zastanowic, przeanalizowac sprawe do czego ci potrzebny smartfon i do czego tablet. @Mikey124 COOL STORY BRO! Naprawde, fajnie piszesz na iphonie i masz potem to na ipadzie. Pytanie tylko, czy to jest takie potrzebne ci do zycia? Tak samo wysylanie zdjec w chmurze na wszystkie urzadzenia? Swiat sie zawali? PRzeciez jakby mial androida to nadal moze wyslac zdjecie mailem. To jest fajna sprawa, ale czy az taka wazna? Pozatym mowisz o imsg, a ciekawe ile twoich znajomych sprzet apple zeby z nimi tak pisac? No chyba ze kolegujesz sie tylko z tymi co maja iphony :) Autor tego tematu tez niech nam powie z iloma osobami by mogl pisac za pomoca imsg czy Facetime.

#18 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 października 2011 - 13:08

Skoro miałeś iPhona 3G, masz Galaxy S, to jako następny telefon polecam Nokię N9.

Gdybym mial ipada, to sprzedalbym 4 i kupil SGS2 ktorym DLA MNIE ma lepszy ekran i latwiej przegladac neta, a do zabawy i multimediow mialbym ipada. O ile tablet to tylko ipad, to telefon moglbys wybrac SGS2, oczywiscie nikt tutaj ci tego nie napisze, bo wystarczy zobaczyc na adres strony. Wiec tutaj KAZDY doradzi ci sprzet apple, radze samemu sie zastanowic, przeanalizowac sprawe do czego ci potrzebny smartfon i do czego tablet.

Już przeanalizował i doszedł do wniosku, że ma dość męczenia się z Androidem.
Szczególnie, że SGS2 nie ma nawet aktualizacji do Ice Cream Sandwich.

#19 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 22 października 2011 - 13:20

Ja tam jako alternatywę dla iPhona 4 polecam Nokię N9.

Już przeanalizował i doszedł do wniosku, że ma dość męczenia się z Androidem.
Szczególnie, że SGS2 nie ma nawet aktualizacji do Ice Cream Sandwich.

Napisales ze SGS2 nie dostanie aktualizacji, ok, to po co piszesz o N9 z MeeGo, system bardzo nizszowy i w ogole nie wspierany? Pozatym jezeli juz przenazlizowal to by nie zakladal tematu i wybral iphona4, a jednak napisal? Eh...

#20 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 13:22

A N9 będzie miało aktualizacje? Tam jakiś martwy system siedzi...

#21 tHome

tHome
  • 169 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 października 2011 - 13:38

Nie interesuje mnie Nokia, Nokia to jest temat wymarły jak dla mnie. Powiem tak tam gdzie zabiore iPhone nie będe zabierał iPad to chyba logiczne. Zastanawiałem się też nad SGS II ale nie wiem co mi z tego zastanawiania wyjdzie, odstrasza mnie znowu grzebanie w telefonie i szukanie najlepszego romu i kernela tak żeby optymalnie wyciągnać z tego urządzenia maximum .

#22 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 13:46

Na Galaxy Nexus nie musisz nic grzebać i działa poprawnie. Tak jak napisałem, jesli zależy Ci na kompatybilnosci i wygodzie musisz wejść w ekosystem a nie w poszczególne produkty. Telefon z Android, tablet z iOS to z pewnością jest pełen wachlarz możliwości, ale nie wspólgra to ze sobą. W tej chwili nie ma ciekawych tabletow z Android więc jesli sie spieszysz to kupuj iZabawki. Jesli masz czas kup Galaxy Nexus i czekaj na tablet pod tym systemem.

#23 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 października 2011 - 14:02

Napisales ze SGS2 nie dostanie aktualizacji, ok, to po co piszesz o N9 z MeeGo, system bardzo nizszowy i w ogole nie wspierany?

Brak aktualizacji to tylko jedna z wielu wad Androida i Galaxy S II.
Samsung I9100 Galaxy S II – Wikipedia, wolna encyklopedia

A N9 będzie miało aktualizacje? Tam jakiś martwy system siedzi...

MeeGo już teraz jest bardziej dopracowane niż Android i nawet na jednordzeniowej N9 szybszy od Galaxy S II.

Nie interesuje mnie Nokia, Nokia to jest temat wymarły jak dla mnie.

Poczytaj sobie jej testy:
Nokia N9 – pierwszy (i ostatni) smartfon Nokii z systemem MeeGo :: PCLab.pl
GSMonline.pl-Test telefonu Nokia N9 MeeGo
Test telefonu Nokia N9 - TELEPOLIS.PL
Nokia N9 — pokochałyby ją miliony | Test
Nokia N9 review: Once in a lifetime - GSMArena.com
Nokia N9 review | This is my next...

#24 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2011 - 14:09

Brak aktualizacji to tylko jedna z wielu wad Androida i Galaxy S II.

Nie, to tylko wada nakładkofonów. Android aktualizowany jest dość często, jak nie częściej od iOS.

MeeGo jest bardziej dopracowane niż Android, nawet na jednordzeniowej N9 szybszy od Galaxy S II.

Nie istnieje system, którego nie dałoby sie ulepszyć i wzbogacać o funkcje. Zawsze jest cos do poprawki. Jesli N9 będzie stała w miejscu, jednocześnie względem konkurencji będzie sie cofać.

#25 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 października 2011 - 14:17

Nie, to tylko wada nakładkofonów. Android aktualizowany jest dość często, jak nie częściej od iOS.

Nie istnieje system, którego nie dałoby sie ulepszyć i wzbogacać o funkcje. Zawsze jest cos do poprawki. Jesli N9 będzie stała w miejscu, jednocześnie względem konkurencji będzie sie cofać.

Nie bardzo, bo nadal będzie równie szybka jak w dniu premiery.
A Android robi się coraz bardziej mułowaty, prądożerny i rosną jego wymagania sprzętowe.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych