Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Iphone 4 czy 4S

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
137 odpowiedzi w tym temacie

#1 PeterK

PeterK
  • 25 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:05

Pytanie do os贸b kt贸re np ju偶 posiadaj膮 Ip4. Od pewnego czasu przymierzam sie na iphone, po tym jak zakocha艂em si臋 w ipadzie/ios. I w tym momencie jest ma艂y dylemat. Czy jest sens w sumie dop艂aca膰 do ip4 偶eby otrzyma膰 literk臋 S ? Ani Siri ani ciut lepsze robienie fotek+film贸w nie jest dla mnie wystarczaj膮cym powodem by dop艂aca膰 ponad 1k z艂. Pytanie czy telefon dosta艂 a偶 tak wielkiego kopa (r贸wnie偶 gry a偶 tak bardzo te偶 mnie nie interesuj膮 od tego mam ps3 plus pc). Bo z tym kopem wi膮偶e si臋 minimalnie wi臋ksze ale jednak u偶ycie baterii w 4S :/ ps - obecne ceny ip4 to ju偶 za 2k mo偶na wy艂apa膰. Jak s膮dzicie b臋d膮 jeszcze spada膰?

#2 effe

effe
  • 6聽547 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:06

Kupuj zwykly iphone 4. Jesli nie grasz, ani siri Cie nie interesuje to nie ma sensu przeplacac.

#3 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:09

Skoro Siri i lepsze zdj臋cia Ci臋 zbytnio nie interesuj膮, a i w gry na艂ogowo nie grasz, to moim zdaniem lepiej wybra膰 iP 4. Masz iPada? Jak tak to tym bardziej iPhone'a 4.

#4 PeterK

PeterK
  • 25 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:10

Masz iPada? Jak tak to tym bardziej iPhone'a 4.

Tak mam, a co ma jedno do drugiego ? :)

#5 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:12

Na przyk艂ad szybko艣膰 stron internetowych. Skoro masz iPada, to tak jak w moim przypadku pr臋dko艣膰 przegl膮dania stron internetowych na iPhonie ju偶 nie jest jakim艣 wa偶nym priorytetem, bo po prostu nie przegl膮dam internetu na iPhonie.

#6 PeterK

PeterK
  • 25 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:14

Tzn, og贸lnie to ja chc臋 u偶ywa膰 tego telefonu jako telefonu+gps a nie jako konsoli do gier i przeno艣nego laptopa :) Wiadomo, czasami Cut the Rope si臋 zapu艣ci, czy z braku innego urz膮dzenia (ipada mam tylko wifi) wejdzie si臋 na net. Ale to tyle.

#7 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:15

No to tym bardziej iPhone'a 4 i koniec kropka.

#8 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:16

Dla mnie wystarczaj膮cym powodem by艂o niesamowite przyspieszenie samego telefonu (w moim odczuciu 4 zacz膮艂 ju偶 zwyczajnie zamula膰, mo偶e po prostu po 1,5 roku za bardzo przywyk艂em do niego i zacz膮艂em wymaga膰 wi臋cej) no i najwa偶niejszy punkt to szybkie dzia艂anie www, nic mnie tak nie zniech臋ca艂o do przegl膮dania www jak jego pr臋dko艣膰. Teraz spokojnie sobie patrz臋 na jakie艣聽filmy na YT, czy cokolwiek, i przegl膮dam www na 4S - poza domem to ju偶 w og贸le bajka co艣聽sprawdzi膰, bez czekania na mozolne za艂adowanie si臋 strony.

#9 PeterK

PeterK
  • 25 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:19

w moim odczuciu 4 zacz膮艂 ju偶 zwyczajnie zamula膰, mo偶e po prostu po 1,5 roku za bardzo przywyk艂em do niego i zacz膮艂em wymaga膰 wi臋cej

Obecnie posiedam HTC Wildfire wi臋c bez takich :D Dla mnie pewnie Przesiadka na 3GS by艂aby rakiet膮 ^_^

#10 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:27

Obecnie posiedam HTC Wildfire wi臋c bez takich :D Dla mnie pewnie Przesiadka na 3GS by艂aby rakiet膮 ^_^

W takim wypadku we藕 sobie 4, na rok Ci starczy, potem s膮dz臋, 偶e zaczniesz odczuwa膰 lekkie zmulenie ju偶, a wtedy b臋dzie pewnie 5 zaraz, wi臋c sobie wymienisz na 4S lub 5 ;-)

#11 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:32

W moim odczuciu nie warto dop艂aca膰 do 4s. G艂贸wny pow贸d to s艂absza bateria. M贸j iP nie zacz膮艂 zamula膰 po ukazaniu si臋 4s w przeciwie艅stwie do narkomana, kt贸remu odziwo telefon zwolni艂. Przepraszam, ale niestety tak odebra艂em twoj膮 wpowied藕. Moja 4 chodzi bardzo sprawnie i wcale nie narzekam na wolne otwieranie si臋 stron. Nie testowa艂em 4s lecz wiem jaka jest r贸偶nica w iPadach. Mia艂em ten sam problem co Ty, tylko w przypadku iPada. Nie wiedzia艂em czy 1 czy 2. Sprawdzi艂em oba i wybra艂em 1 bo szybko艣膰 2 mie by艂a wcale porywaj膮ca jak na t臋 r贸偶nic臋 w cenie.

#12 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:40

Ale "szybko艣膰" to nie tylko szybkie uruchamianie si臋 aplikacji. W iP4S nie ma s艂abszej baterii. Po co mieliby robic nowy telefon ze s艂absz膮 bateri膮? Po prostu telefon potrzebuje wi臋kszego poboru mocy. Nagrywanie film贸w w 1080p jednak r贸偶ni si臋 od 720p. Zdj臋cia tak samo. Tak jak napisa艂 chyba narkoman najbardziej przekonywuj膮c膮 rzecz膮 jest pr臋dko艣膰 internetu, zaraz po tym aparat

#13 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:42

iP 4 nie zmuli艂 dopiero jak kupi艂em 4S, tylko ju偶聽dawno mnie irytowa艂o jego zachowanie. Stronki www by艂y szybkie do kilku miesi臋cy po przesiadce z 3GS, niestety mi wymagania rosn膮, a nie zostaj膮聽w tym samym miejscu. Tak samo iPad 1 jest dla mnie za wolny na www. Widzisz, jedni mog膮 mie膰 w samochodzie 12 sekund do 100km/h, a inni wol膮 mie膰 9 sekund, a za rok 8 sekund i tak dalej... Ja nale偶臋 do tej 2 grupy.

#14 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:46

殴le si臋 wyrazi艂em. Oczywi艣cie, 偶e 4s nie ma gorszej baterii, ale fakt, i偶 "trzyma" ona kr贸cej ni偶 w 4 jest dla mnie kwesti膮, dla kt贸rej nie kupi艂bym 4s:) jednak偶e nie pot臋piam ludzi, kt贸rzy przesiadaj膮 sie na 4s nawet z 4. Ka偶dy ma inne priorytety odno艣nie u偶ywanego przez siebie sprz臋tu.

#15 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:51

殴le si臋 wyrazi艂em. Oczywi艣cie, 偶e 4s nie ma gorszej baterii, ale fakt, i偶 "trzyma" ona kr贸cej ni偶 w 4 jest dla mnie kwesti膮, dla kt贸rej nie kupi艂bym 4s:) jednak偶e nie pot臋piam ludzi, kt贸rzy przesiadaj膮 sie na 4s nawet z 4. Ka偶dy ma inne priorytety odno艣nie u偶ywanego przez siebie sprz臋tu.

Og贸lnie rzecz bior膮c 4 trzyma艂a mi prawie identycznie, wi臋c jako艣 mnie to nie boli. Ale fakt, niekt贸rzy zg艂aszaj膮 du偶o wi臋ksze spadki, pewnie to zale偶y od sposobu w jaki si臋 u偶ywa i co si臋 robi.

#16 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 17:55

Ale "szybko艣膰" to nie tylko szybkie uruchamianie si臋 aplikacji. W iP4S nie ma s艂abszej baterii. Po co mieliby robic nowy telefon ze s艂absz膮 bateri膮? Po prostu telefon potrzebuje wi臋kszego poboru mocy. Nagrywanie film贸w w 1080p jednak r贸偶ni si臋 od 720p. Zdj臋cia tak samo. Tak jak napisa艂 chyba narkoman najbardziej przekonywuj膮c膮 rzecz膮 jest pr臋dko艣膰 internetu, zaraz po tym aparat

Ale to nie jest wyt艂umaczenie. Dzi臋ki szybszemu procesorowi nie b臋d臋 szybciej rozmawia艂 ani s艂ucha艂 muzyki czy ogl膮da艂 film贸w. S膮 rzeczy kt贸re musz膮 trwa膰 okre艣lon膮 d艂ugo艣膰 a na 4S po prostu szybciej b臋dzie ko艅czy膰 si臋 mo偶liwo艣膰 ich wykonywania.

#17 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:00

Wiem, 偶e nie b臋d臋 szybciej s艂ucha艂 muzyki .Napisa艂em, 偶e iP4s nie jest szybszy tylko podczas w艂膮czania aplikacji.

#18 Sebosz

Sebosz
  • 4聽178 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:02

Je艣li masz zamiar korzysta膰 z GPS to jak najbardziej bierz 4 bo bateria w nim d艂u偶ej trzyma :) A GPS ssie baterie jak nie wiem co...

#19 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:08

Ojtam ojtam...jak jeste艣 w samochodzie to 艂adowareczka do iPhone i jazda z GPS. A jak nie masz samochodu albo chcesz korzysta膰 g艂贸wnie poza to i tak bierz 4S bo 14Mb/s robi swoje ;D EDIT: Oto dlaczego iPhone 4S szybciej zu偶ywa bateri臋 :

#20 PeterK

PeterK
  • 25 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:16

Widz臋, 偶e dyskusja rozgorza艂a na dobre :) Chcia艂bym zwr贸ci膰 uwag臋 tylko na jedn膮 rzecz. Ja nie pyta艂em czy ip 4S jest lepszy od 4 bo jest tylko czy op艂aca si臋 dop艂aci膰 do niego na ten moment oko艂o 1200 z艂 :/ I ponawiam pytanie, czy my艣licie 偶e ceny ip4 jeszcze p贸jd膮 w d贸艂 jak ju偶 4S b臋dzie dost臋pny w PL oficjalnie? Jest sens czeka膰 np miesi膮c/dwa?

#21 gonzi250

gonzi250
  • 155 post贸w
  • Sk膮dPi艂a

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:20

heh jak dla mnie iP4 jest wystarczaj膮co szybki i nie potrzebuje iP4S, nie widz臋 sensu 偶eby kupi膰 iP4S. Aparat jest w miar臋 mo偶liwy w iP4 wystarcza jako podr臋czny aparat a do nagrywania mam osobno kamer臋 i aparat. Wi臋c lepiej si臋 wstrzyma膰 i poczeka膰 na iP5 lub te偶 kupi膰 iP4S gdy czw贸rka nie b臋dzie ju偶 wspierana. Chyba 偶e kto艣 nie ma na co pieni臋dzy wydawa膰 to jego sprawa.

#22 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:21

Ceny na pewno spadn膮. Sprawd藕 ile teraz kosztuje, i jak b臋dzie okazja w grudniu, kiedy wyjdzie iP4S to kup ;) Moim zdaniem warto przeznaczy膰 1200z艂 na 2x szybszy internet Siri, 7 razy wydajniejszy akcelerator graficzny pi臋kne zdj臋cia i super filmy w jako艣ci 1080p. Jeszcze ten filmik (up) ;) we藕 to wszytko pod uwag臋.

#23 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:25

W jakiej polskiej sieci jest 14 mbps po hspa?

#24 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:31

A kto m贸wi, 偶e hspa ? Zapytaj si臋 narkomana.

#25 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:41

Wed艂ug mnie absolutnie te zmiany nie s膮 warte takiej kasy. Ponad 1000z艂 za stron臋 www otwart膮 sekund臋 czy dwie szybciej?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych